Βρετανικός Τύπος: «Ο Πρωθυπουργός χαιρετίζει τη συμφωνία για το μεθάνιο» στα πρωτοσέλιδα

Οι ειδήσεις από τη σύνοδο κορυφής COP26 για το κλίμα κυριαρχούν σε πολλά από τα πρωτοσέλιδα καθώς η σύνοδος συνεχίζεται στη Γλασκώβη.

Η Guardian αποκαλύπτει μια νέα ανάλυση από το Met Office,  που δείχνει ότι οι καύσωνες και οι πυρκαγιές που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι δεν θα είχαν συμβεί χωρίς την παγκόσμια υπερθέρμανση. Η εφημερίδα γράφει ότι οι ακραίοι καύσωνες που κάποτε προβλεπόταν να συμβαίνουν κάθε 10.000 χρόνια είναι τώρα «ο νέος κανόνας» και συμβαίνουν κάθε τρία χρόνια. Η έρευνα είναι μια «καθαρή υπενθύμιση», προς τους ηγέτες που συναντώνται στο συνέδριο, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη «προκαλεί τρομερή ζημιά σε ζωές και μέσα διαβίωσης». Η Guardian, χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία των πυρκαγιών που έπληξαν το ελληνικό νησί της Εύβοιας τον Αύγουστο, δείχνει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Reuters Εύβοια

Οι Times επικεντρώνονται στη δέσμευση 103 χωρών στη σύνοδο κορυφής για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30%. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδωσε έναν «αισιόδοξο τόνο» στο τέλος της δεύτερης ημέρας της διάσκεψης, λέγοντας ότι οι συνομιλίες έδωσαν μια «αίσθηση» για το πώς ο κόσμος θα μπορούσε να επιτύχει τις απαιτούμενες περικοπές στα αέρια του θερμοκηπίου. Οι επικεφαλής του στρατού πρόκειται να δεχτούν επιπλήξεις από τον υπουργό Άμυνας, σύμφωνα με άλλο άρθρο των Times. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο «εξοργισμένος» Ben Wallace, έχει καλέσει τους στρατηγούς στο Υπουργείο Άμυνας την επόμενη εβδομάδα για μια έκτακτη συνεδρίαση του Στρατιωτικού Συμβουλίου, η οποία θα καλύψει μια σειρά από θέματα σχετικά με τη συμπεριφορά και τον πολιτισμό καθώς και προβλήματα δαπανών. Και υπάρχουν  επίσης άσχημα νέα για τους πότες στους Times, οι οποίοι αναφέρουν ότι, μια νέα γερμανική έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση ενός μόνο ποτηριού κρασί κάθε βράδυ πιθανότατα δεν έχει τα οφέλη για την υγεία που μας έκαναν να πιστέψουμε προηγούμενες μελέτες,  προειδοποιώντας ότι «τα οφέλη από ένα μόνο ποτήρι έχουν απομυθοποιηθεί». Αντίθετα, οι ερευνητές λένε ότι ο πραγματικός λόγος που οι μέτριοι πότες ζουν περισσότερο είναι επειδή όσοι απέχουν εντελώς, συχνά έχουν κάποιον σοβαρό λόγο να εγκαταλείπουν το ποτό, όπως ότι είναι ήδη άρρωστοι ή είναι αλκοολικοί.

Η δέσμευση από 110 χώρες στη Σύνοδο Κορυφής να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030 είναι στο πρωτοσέλιδο της Metro. Περιγράφοντάς το ως «ιστορικό σύμφωνο», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τζόνσον χαιρέτισε την συμφωνία  η οποία στοχεύει να σώσει «τους πνεύμονες του πλανήτη μας». Οι ηγέτες των χωρών που ελέγχουν το 85% των δασών υποσχέθηκαν ένα ταμείο 13 δισεκατομμυρίων λιρών, όχι μόνο για να τερματιστεί η καταστροφή τους, αλλά και για να την ανατρέψουν έως το 2030. Ο πρωθυπουργός έφυγε από τη Γλασκώβη μετά από μια ημέρα καινοτόμων συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων πράσινης τεχνολογίας και της μείωσης κατά 30%  των εκπομπών μεθανίου, καθώς είπε ότι θα «στηρίξει» τον αγώνα για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι τράπεζες βρίσκονται «υπό πίεση» επειδή αμβλύνουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, έξι χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δανειστές βρίσκονται υπό πίεση να διακόψουν τους δεσμούς τους με μερικές από τις εταιρείες παγκοσμίως, που ρυπαίνουν.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έχει σχέδια για αντικατάσταση της υπηρεσίας επιτήρησης προτύπων της Βουλής των Κοινοτήτων μετά την απόφασή της να απαγορεύσει τον συντηρητικό βουλευτή Owen Paterson από το κοινοβούλιο για παραβιάσεις των κανόνων λόμπι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Συντηρητικοί βουλευτές και οι υπουργοί των Tories  θα λάβουν εντολή να υποστηρίξουν μια πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της Κοινής Επιτροπής Προτύπων, στην παραίτηση του επιτρόπου, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για μεροληψία κατά των Tories και στην αντικατάστασή της με ένα νέο σώμα.

Η εφημερίδα i  σχολιάζει “Η κυκλοφορία των ενισχυτικών δόσεων για άνω των 50 ετών έχει σταματήσει”, ενώ ανέλυσε δεδομένα σχετικά με τα ενισχυτικά εμβόλια και διαπίστωσε ότι οι τρίτες δόσεις για άτομα άνω των 50 ετών δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο, εάν το πρόγραμμα της Αγγλίας συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό του. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών μειώθηκε την πρώτη εβδομάδα που θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο σε κέντρα υποδοχής. Επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου, καλεί την κυβέρνηση να εντείνει τα μηνύματα σχετικά με την επείγουσα ανάγκη για την ενισχυτική δόση.

Η Daily Mirror εστιάζει στα προβλήματα με την κυκλοφορία του εμβολίου, αναφέροντας ότι τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι η κοινωνική φροντίδα θα μπορούσε να «ωθηθεί στο χείλος της κατάρρευσης», επειδή 60.000 ανεμβολίαστοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν την απόλυση εντός των ημερών. Παρά τις 105.000 θέσεις που είναι ήδη κενές στον κλάδο, ο υπουργός Υγείας Sajid Javid επιμένει ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο Covid, εάν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στον τομέα. Η Mirror γράφει ότι η απόλυση εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας, θα ήταν τρέλα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ευάλωτων και των ατόμων με αναπηρία. Σημειώνει ότι τα συνδικάτα προειδοποιούν πως η κοινωνική περίθαλψη μπορεί να ωθηθεί στο χείλος του γκρεμού λόγω της επιμονής του υπουργού Υγείας Sajid Javid όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας να εμβολιαστούν  Η γενική γραμματέας του συνδικάτου, Christina McAnea, λέει ότι τα σπίτια φροντίδας ηλικιωμένων κινδυνεύουν να χάσουν τόσο πολύ προσωπικό, που πολλά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, ενώ τονίζει ότι δεν είναι πολύ αργά για την κυβέρνηση να καθυστερήσει τον κανόνα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Η Daily Express αναφέρει ότι το NHS θα διαθέσει συσκευές παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης για τη μείωση των θανάτων από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Τα 220.000 μηχανήματα, που κοστίζουν 17 £ το καθένα, θα επιτρέψουν στους ασθενείς να εντοπίζουν την υψηλή αρτηριακή τους πίεση πιο αποτελεσματικά και να στέλνουν ειδοποιήσεις στους γενικούς γιατρούς. Η υπέρταση επηρεάζει περίπου 12 εκατομμύρια μόνο στην Αγγλία, ενώ μπορεί να επιβαρύνει τα όργανα, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, νεφρικών προβλημάτων και αγγειακής άνοιας. Τα μηχανήματα θα πάνε σε ασθενείς που θα επιλέξει ο γιατρός τους σε ένα πρόγραμμα 3,8 εκατομμυρίων λιρών που χρηματοδοτείται από την ψηφιακή υπηρεσία υγείας.

“Πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει η  Met;” είναι ο τίτλος της Daily Mail, καθώς αποκαλύπτει το τελευταίο σκάνδαλο δύο αστυνομικών της Μητροπολιτικής Αστυνομίας που αντιμετωπίζουν φυλακή επειδή όπως παραδέχθηκαν, τράβηξαν και διένειμαν, «εξευτελιστικές» φωτογραφίες στη σκηνή της δολοφονίας των δύο αδελφών, της Bibaa Henry και της Nicole Smallman, από έναν άγνωστο λίγες ώρες νωρίτερα σε ένα πάρκο στο Γουέμπλεϊ, στο βορειοδυτικό Λονδίνο, τον περασμένο Ιούνιο. Η μητέρα των θυμάτων, Mina Smallman, λέει ότι η αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Cressida Dick, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις αποτυχίες της δύναμης της, τονίζοντας ότι οι αποκρουστικές εικόνες  με τα ματωμένα σώματα των κοριτσιών της, που οι αστυνομικοί έστειλαν σε συναδέλφους και πολίτες, την έχουν στοιχειώσει. Ο ένας από αυτούς έβγαλε μάλιστα selfie  με μια από τις δυο γυναίκες που είχαν δολοφονηθεί, στο Λονδίνο πέρυσι. Ο Deniz Jaffer, 47, πρώην τραπεζίτης της Σίτι, και ο Jamie Lewis, 33 ετών, αντιμετώπισαν χθες το βράδυ φυλάκιση αφού παραδέχθηκαν ότι υπέπεσαν στην ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ η υπόθεση πυροδότησε έρευνες σε 13 αστυνομικούς που κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα. Η Scotland Yard αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση εμπιστοσύνης του κοινού, μετά τη δολοφονία της Sarah Everard από τον εν ενεργεία αστυνομικό Couzens, καθώς και μια σειρά από καταστροφές που άφησαν την Cressida Dick, να παλεύει για να σώσει την καριέρα της.

Η Sun αναφέρει ότι ο Richard Madeley πρόκειται να αντικαταστήσει τον Piers Morgan ως παρουσιαστής στην εκπομπή Good Morning Britain του ITV. Ο σταρ θα εμφανιστεί στο πλευρό της Susanna Reid και υπογράφει ένα συμβόλαιο αξίας 300.000 λιρών ετησίως, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...