Βρετανικός Τύπος: «Ο πρωθυπουργός έχει πληγεί αλλά δεν έχει υποκύψει από την έκθεση της Sue Gray», στα πρωτοσέλιδα

Τα πρωτοσέλιδα της Πέμπτης γράφουν για τις συνέπειες από τη δημοσίευση της έρευνας της Sue Gray για τα πάρτι στην Downing Street κατά τη διάρκεια του lockdown. Η εφημερίδα i δημοσιεύει μια εντυπωσιακή φωτογραφία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, βάζοντάς τον στο επίκεντρο του σκανδάλου, καθώς επισημαίνει αποκαλύψεις για «εμετό, τσακωμούς, πάρτι μέχρι τις 4 το πρωί και γέλια με το προσωπικό ασφαλείας και τις καθαρίστριες». Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ανέλαβε «την πλήρη ευθύνη» και ότι πάντα έλεγε στο κοινοβούλιο αυτό που «πίστευε ότι ήταν αλήθεια». Αλλά υπήρξαν αρνητικές συνέπειες, εκκλήσεις να παραιτηθεί από την αντιπολίτευση και ερωτήματα που τέθηκαν για το μέλλον του από ορισμένα μέλη του Συντηρητικού κόμματος. Παρόλα αυτά, ο κ. Τζόνσον επέμεινε ότι θα παραμείνει στη θέση του και όπως φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν είναι ασφαλής.

«Ποτό, καβγάδες, εμετοί: όλα σε μιας ημέρας εργασία, λέει ο Πρωθυπουργός» είναι ο τρόπος με τον οποίο η Guardian απαντά στους ισχυρισμούς του κ. Τζόνσον ότι «αγνοούσε» την κουλτούρα του ποτού και του πάρτι στην Downing Street κατά τη διάρκεια του lockdown, παρά την «καταδίκη» της έκθεσης της κυρίας Gray που υποδηλώνει ότι η παραβίαση των κανόνων, συνέβαινε στην καρδιά της κυβέρνησης. Αποκάλυψη επί αποκάλυψης όμως προέκυψε από την αναφορά ότι στα πάρτι κατά τη διάρκεια των lockdown υπήρξε, από υπερβολικό ποτό μέχρι κακομεταχείριση των καθαριστριών και του προσωπικού ασφαλείας, με το συμπέρασμα από την έρευνα της Sue Gray να είναι σαφές: «Η ηγεσία στο Νο 10 επιβάλλεται να αναλαμβάνει την ευθύνη της νοοτροπίας της».

Το πρωτοσέλιδο της Daily Mirror δημοσιεύει μια φωτογραφία του μνημείου του Covid, που θυμίζει όσους πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μια εικόνα του κ. Τζόνσον να απολαμβάνει φαγητό και ποτό στην εκδήλωση γενεθλίων του στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Επεξηγεί την άποψη της εφημερίδας λέγοντας καυστικά, «Ο Τζόνσον είναι «προκλητικός» και «ενώ εμείς θυσιαζόμασταν και θρηνούσαμε», το προσωπικό της Downing Street «έπινε μέχρι να αρρωστήσει, «γελούσε με τους σεκιουριτάδες, γελούσε με τις καθαρίστριες, γελούσε με όλους μας». Η εφημερίδα αναφέρει ως “έξαλλο” έναν βουλευτή των Tories, ο οποίος δήλωσε: “Νομίζει ότι τα κατάφερε. Αλλά το κοινό που υπάκουσε τους κανόνες δεν θα το ξεχάσει αυτό”.

Το πρωτοσέλιδο της Metro έχει παρόμοιο τόνο, με λεπτομέρειες όπως ότι, κόκκινο κρασί πεταγόταν στους τοίχους της Downing Street, κατά τη διάρκεια ενός lockdown, σε αντίθεση με μια συγκινητική κυβερνητική διαφήμιση από την πανδημία που δείχνει μια ασθενή με Covid με τη λεζάντα: «Κοίταξέ την στα μάτια και πες της ότι ποτέ δεν παραβίασες τους κανόνες».

Η Daily Star, στο editorial της, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν ντρέπεται και κάνει έναν αναιδή παραλληλισμό μεταξύ του πρωθυπουργού και ενός Άγγλου οπαδού του ποδοσφαίρου σε μια αξέχαστη φωτογραφία με μια φωτοβολίδα,  λέγοντας ειρωνικά ότι  και οι δύο ξέρουν πώς είναι να έχεις «κακές μέρες».

Η Daily Mail αναφέρει ότι επί μήνες οι εχθροί του Τζόνσον «ονειρευόταν την προοπτική να τον σουβλίσει η Sue Gray», ωστόσο,  μετά τις «ακίνδυνες» φωτογραφίες του πρωθυπουργού με «χυμούς και σάντουιτς» στη συγκέντρωση γενεθλίων του στο υπουργικό συμβούλιο, ακόμη και οι πιο ένθερμοι εχθροί του κ. Τζόνσον πρέπει τώρα να ρωτούν “Αυτό ήταν;”

Ανάλογη αντίδραση έχουν και άλλα έντυπα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Ο τίτλος της Daily Express έχει ως εξής: “Για αυτό έγινε όλη η φασαρία;” και σημειώνει ότι η έκθεση της κυρίας Gray «απέτυχε στο να περιέχει εκρηκτικές νέες αποκαλύψεις σχετικά με τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού». Η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον 450.000 λίρες από τα μετρητά των φορολογουμένων διατέθηκαν στην έρευνα, προσθέτοντας: «Οι κυνηγοί μαγισσών του Westminster πρέπει να αναρωτηθούν, τι πέτυχαν πραγματικά;»

Στον απόηχο της έκθεσης της ανώτερης δημόσιας υπαλλήλου Sue Gray, η Sun έχει ένα μήνυμα για τον Boris Johnson: Να αφήσει πίσω του το Partygate και να επικεντρωθεί σε αυτό που έχει «πραγματικά» σημασία – την τρομακτική άνοδο των τιμών και να βοηθήσει τους οπαδούς του να ξεπεράσουν την τρομακτική κρίση κόστους ζωής. «Το Partygate τελείωσε», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδό της και απευθύνει έκκληση απευθείας στον πρωθυπουργό να ξεφύγει από το σκάνδαλο, λέγοντας ότι του αποσπά την προσοχή εδώ και μήνες και αυτό που είναι «ζωτικό» είναι να προχωρήσει ο πρωθυπουργός. Ένα άρθρο με ένα τραπέζι γεμάτο με πακέτα σάντουιτς συνοδεύεται από τον τίτλο: “Το πιο εγκληματικό πράγμα σε αυτό το πάρτι είναι ότι τόσο χάλια το φαγητό”.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει «πληγεί, αλλά δεν έχει υποκύψει» από την έκθεση της κυρίας Gray, επισημαίνοντας ότι ακόμη και οι «σκληρότεροι επικριτές» του Τζόνσον παραδέχονται ότι η έκθεση «απέτυχε να του προκαλέσει ένα θανατηγόρο χτύπημα». Οι Financial Times αναφέρουν ότι η επιμονή του κ. Τζόνσον ότι δεν παραπλάνησε εν γνώσει του το Κοινοβούλιο μειώνει την αξιοπιστία του και ότι έδειξε την ίδια ασέβεια και στον βρετανικό λαό. Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «ανίκανος να ηγηθεί». Οι Financial Times καταγράφουν επίσης τη διάθεση ορισμένων βουλευτών των Tories, με έναν να λέει: «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν θα φύγει, αλλά και ότι θα χάσουμε τις επόμενες γενικές εκλογές», ενώ ένας άλλος παραδέχεται ότι η διάθεση να απομακρυνθεί ο κ. Τζόνσον από την πρωθυπουργία είναι χαμηλή.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι δεδομένων των σημερινών εθνικών και διεθνών προβλημάτων, είναι καιρός για ισχυρή ηγεσία και ικανή κυβέρνηση και τονίζει ότι ο κ. Τζόνσον πρέπει τώρα να δείξει ότι μπορεί ακόμα να προσφέρει και τα δύο. Σε άλλες ειδήσεις, η Daily Telegraph δημοσιεύει μια προεπισκόπηση της ανακοίνωσης μέτρων από τον Rishi Sunak για να βοηθήσει οικογένειες που πιέζονται με το κόστος ζωής. Το πακέτο στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων λιρών του καγκελαρίου θα περιλαμβάνει σχέδια να δώσει σε κάθε νοικοκυριό στη χώρα εκατοντάδες λίρες έκπτωση από τους λογαριασμούς ενέργειας αυτό το φθινόπωρο, την οποία δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει, καταργώντας ένα προηγούμενο σχέδιο που τους ανάγκαζε να το αποπληρώσουν σε διάστημα πέντε ετών, αποκαλύπτει η εφημερίδα. Η κίνηση, θα χρηματοδοτηθεί από έναν έκτακτο φόρο πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια πολιτική που λέει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την Downing Street να απομακρυνθεί από το Partygate.

Οι Times αναφέρουν ότι ο κ. Τζόνσον είναι προκλητικός που ισχυρίζεται ότι «δικαιώθηκε», παρά την καταδικαστική έκθεση που αποκάλυψε μια κουλτούρα παραβίασης των κανόνων στην Downing Street. Η στήλη του εκδότη της εφημερίδας χλευάζει την εξήγησή του ότι παρευρέθηκε, πίνοντας ποτά. Η ιδέα ότι η ουσία της ηγεσίας σε μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι να μοιράζεται τις κακουχίες των απλών πολιτών, φαίνεται να μην  είχε περάσει από το μυαλό του, λέει η εφημερίδα. Ξανά και ξανά, σημειώνουν οι Times, ο Πρωθυπουργός αποφεύγει την ηθική ευθύνη και κρύβεται πίσω από νομικίστικές διαφωνίες. Κυβερνητικές πηγές είπαν επίσης στην εφημερίδα ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας υποστήριξης του κυρίου Sunak, η αξία της έκπτωσης στους λογαριασμούς ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 400 £, με κόστος 10 δισεκατομμύρια £. Ωστόσο, άλλη κυβερνητική πηγή προειδοποιεί ότι τα μέτρα θα είναι “προσωρινά και στοχευμένα”, καθώς οι υπουργοί θέλουν να αποφύγουν μια μεγάλη αύξηση της κρατικής υποστήριξης για αυτό που θεωρούν “βραχυπρόθεσμη κρίση”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...