Βρετανικός Τύπος: «Ο πρωθυπουργός έχει κότσια να διορθώσει το Ηνωμένο Βασίλειο» και «Μάχη με τις επιχειρήσεις για το θέμα της μετανάστευσης», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Το κύριο θέμα σε πολλές εφημερίδες είναι η ομιλία του Boris Johnson στη διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος, με την Daily Telegraph να αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θα πει ότι έχει τα «κότσια» να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια χώρα με υψηλούς μισθούς, ενώ  αναμένεται να υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αγνόησαν οι διάδοχοί του.  Εν μέσω εικασιών ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται αυτόν τον μήνα, ο πρωθυπουργός θα απορρίψει τη χρήση «ανεξέλεγκτης μετανάστευσης» για να καλύψει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και να διατηρήσει τους μισθούς χαμηλούς. «Η απάντηση είναι να ελέγξουμε τη μετανάστευση, να επιτρέψουμε σε άτομα με ταλέντο να έρθουν σε αυτή τη χώρα, αλλά όχι να χρησιμοποιήσουν τη μετανάστευση ως δικαιολογία για την αποτυχία να επενδύσουν σε ανθρώπους, σε δεξιότητες και στον εξοπλισμό ή τα μηχανήματα που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Στην ομιλία που θα κλείσει τη συνδιάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ, ο κ. Τζόνσον θα υποστηρίξει επίσης ότι η αναβαθμισμένη ατζέντα του θα τους ωφελήσει όλους, συμπεριλαμβανομένων των εδρών των Tories στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 Η Daily Express έχει παρόμοια θέση, επισημαίνοντας ότι ο κ. Johnson θα υποσχεθεί πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα κατά μέτωπο “μετά από δεκαετίες ανασφάλειας”. Γράφει ότι μόνο οι Tories έχουν τα «κότσια» να διορθώσουν τα προβλήματα που παραμένουν εδώ και δεκαετίες. Υποσχόμενος ένα μέλλον θέσεων εργασίας υψηλών δεξιοτήτων και υψηλών αμοιβών, το σχέδιο του Πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί στην κεντρική ομιλία του στη διάσκεψη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια «αλλαγή κατεύθυνσης» μακριά από το παλιό μοντέλο χαμηλής παραγωγικότητας και έλλειψης επενδύσεων, ενώ θα δεσμεύσει την κυβέρνησή του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να χτίσει ένα ευημερούμενο μέλλον υψηλής τεχνολογίας για όλους. «Ασχολούμαστε με τα μεγαλύτερα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας μας, που καμία κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει στο παρελθόν». Η ομιλία του πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητά του να μην επηρεαστεί από την κρίση καυσίμων και άλλες δυσλειτουργίες της αλυσίδας εφοδιασμού που έπληξαν την χώρα, ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Μάντσεστερ.

Η Metro παίρνει ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα από τον πρωθυπουργό: “μην με κατηγορείται”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι απέρριψε προβλήματα όπως η αύξηση των τιμών, οι ελλείψεις, οι σφαγές χοίρων από τους αγρότες και η έλλειψη οδηγών φορτηγών και είπε ότι ήταν δουλειά της βιομηχανίας και όχι της κυβέρνησης, να τα επιλύσει. “Μπορεί να τα διορθώσει; Όχι, δεν μπορεί!” είναι ο τίτλος.

Ο Boris Johnson εντείνει τη «διαμάχη με τις επιχειρήσεις για το θέμα της μετανάστευσης», σύμφωνα με τους Financial Times. Η εφημερίδα γράφει ότι ο πρωθυπουργός έχει εξοργιστεί από τις επιθέσεις προς την κυβέρνησή του πως φταίει για τις ελλείψεις και τη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και προσπαθεί να μετατρέψει την κρίση σε ένα νέο οικονομικό μήνυμα. Ο έλεγχος της μετανάστευσης μετά το Brexit είναι μια ευκαιρία για επαναφορά της οικονομίας. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Johnson θα χρησιμοποιήσει την ομιλία για να «κλιμακώσει τη διαμάχη» με τις επιχειρήσεις και θα τις κατηγορήσει ότι χρησιμοποιούν την μεγάλη μετανάστευση ως δικαιολογία για να μην επενδύσουν στην εταιρεία ή το προσωπικό τους.

Οι Times γράφουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού σε λίγες εβδομάδες. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Boris Johnson θα αποδεχθεί τις συστάσεις ανεξάρτητων συμβούλων, σε μια κίνηση που θα αυξήσει την αμοιβή των χαμηλότερων εισοδημάτων, από 8,91 λίρες την ώρα σε περίπου 9,42 λίρες, για εργαζόμενους άνω των 23 ετών. Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο, ενώ η κίνηση αποτελεί μέρος της δέσμευσής του να τερματίσει το «καταρρακωμένο» μοντέλο μιας οικονομίας χαμηλών μισθών και χαμηλής ανάπτυξης, αναφέρει η εφημερίδα.

«Χωρίς εναλλακτική λύση, χωρίς καρδιά» είναι ο τίτλος της Daily Mirror, με τις φωτογραφίες της Margaret Thatcher και του Boris Johnson. Η εφημερίδα αποκαλεί την σημερινή μέρα, «Ημέρα της ντροπής των Tories», καθώς αποσύρεται η αύξηση των £ 20 της καθολικής πίστωσης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Johnson «επαναλαμβάνει τα ψέματα της Thatcher που έχει ως είδωλο», υιοθετώντας το σύνθημα της πρώην πρωθυπουργού, «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Το γεγονός αυτό τον καθιστά τόσο σκληρό όσο τη Thatcher, η οποία χρησιμοποίησε την ίδια φράση τη δεκαετία του 1980 για να δικαιολογήσει το κλείσιμο ορυχείων, ναυπηγείων και χαλυβουργικών εργοστασίων.

Με σατυρική φιγούρα του προέδρου του κόμματος των Tories, Oliver Dowden, να γυμνάζεται  με ένα ποδήλατο γυμναστικής εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα της Daily Star, η οποία αναφερόμενη στις δηλώσεις του ότι οι υπάλληλοι του γραφείου, που αγωνίζονται για να ζήσουν, πρέπει να κατέβουν από τα Peloton όργανα γυμναστικής τους, των £ 1.350 και να επιστρέψουν στο γραφείο. Η εφημερίδα τον αποκαλεί “κυβερνητικό κλόουν” και αναρωτιέται: “Σε ποιον πλανήτη βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι;”

«Η γαλλική απειλή θα βυθίσει τα Χριστούγεννα» είναι ο τίτλος της Daily Mail καθώς αναφέρει τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας για τα δικαιώματα αλιείας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι Γάλλοι ψαράδες έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να αποκλείσουν το λιμάνι του Calais και τη σήραγγα της Μάγχης, διακόπτοντας τις ζωτικής σημασίας προμήθειες, καθώς κατηγόρησαν το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δημιούργησε μια «περίπλοκη και επαχθή διαδικασία αίτησης αδειών» και ότι δεν χορήγησε αρκετές από αυτές. «Αν ο Μπόρις δεν κάνει πίσω», λέει ο επικεφαλής της επιτροπής αλιείας της βόρειας Γαλλίας, «οι Βρετανοί δεν θα έχουν και τόσα πολλά ωραία πράγματα να φάνε αυτά τα Χριστούγεννα».

Το πρωτοσέλιδο της Sun με κύριο τίτλος της, «Όχι απόψε BoJosephine»,επικεντρώνεται επίσης στις εντάσεις με τη Γαλλία, παρουσιάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως έναν σύγχρονο Ναπολέοντα, αναφερόμενη σε μια ιστορία σχετικά με το πώς οι Γάλλοι «απέκρυψαν» σχεδόν πέντε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου AstraZeneca που προορίζονταν για το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος. Σε αυτό που η εφημερίδα αποκαλεί “μετά το Brexit tantrum”, μια παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca με προορισμό τη Βρετανία τον Μάρτιο εκτράπηκε από ολλανδικό εργοστάσιο. Ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες συνέκριναν τη συμπεριφορά της Γαλλίας ως «παρόμοια με μια πράξη πολέμου» και κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Μακρόν ότι συμπεριφέρεται σαν μίνι-Ναπολέων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κίνηση μπορεί να στοίχισε ζωές, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο απέκτησε επιτυχώς αντίστοιχες δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Τέλος, η εφημερίδα i αναφέρει ότι ο υπουργός Υγείας Sajid Javid είναι αποφασισμένος να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους του NHS πρώτης γραμμής πολύ σύντομα. Ο υπουργός Υγείας λέγεται ότι είναι «ιδιαίτερα εξαγριωμένος» με τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει το ανεμβολίαστο προσωπικό στους ευάλωτους ασθενείς. Η υποχρεωτικότητα πρόκειται να τεθεί σε ισχύ για το προσωπικό από τις 11 Νοεμβρίου και ο κ. Javid είναι κατανοητό ότι θέλει να είναι “ακόμη πιο σκληροπυρηνικός” με το προσωπικό του NHS καθώς απασχολείται από το κράτος. Η εφημερίδα λέει ότι το 8% του προσωπικού στην Αγγλία, περίπου 110.000 εργαζόμενοι, δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...