Βρετανικός Τύπος: Ο πρωθυπουργός «βασίζει τις ελπίδες» σε δωρεάν τεστ δύο φορές την εβδομάδα, στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Στις εφημερίδες της Δευτέρας κυριαρχεί η είδηση ότι όλοι στην Αγγλία θα μπορούν να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αισιόδοξος ότι οι εκτεταμένες δοκιμές θα σταματήσουν τα κρούσματα “εν τη γενέσει τους”, αναφέρει η εφημερίδα i, με τα τεστ να δίνουν αποτελέσματα εντός 30 λεπτών. Το μαζικό σύστημα ταχείας δοκιμής αποκαλύπτεται τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δίνει όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιό του να χαλαρώσει τους περιορισμούς. Η εφημερίδα αναφέρει έναν ανώτερο ερευνητή, ο οποίος αναλύει το πιλοτικό πρόγραμμα διαβατηρίων των εμβολίων σε όλο τον κόσμο, ο οποίος λέει  ότι, με βάση τα ευρήματά του μέχρι στιγμής, ένα σχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν “ένα πολυδάπανο  χάσιμο χρόνου” και μια τεράστια απόσπαση της προσοχής.

Η κυβέρνηση επισήμανε ότι οι αυξημένες δοκιμές “θα βοηθήσουν στην πρόληψη των εστιών και θα βοηθήσουν να ανακτήσουμε έναν πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής”, αναφέρουν οι Times. “Ο πρωθυπουργός ελπίζει στις μαζικές δοκιμές”, λέει ο τίτλος τους. Ο σκιώδης υπουργός υγείας, Jonathan Ashworth, λέει στους Times ότι οι δοκιμές πρέπει να συνοδεύονται με την ιχνηλάτηση και τον εντοπισμό επαφών στην κοινότητα, καθοδηγούμενα από το σύστημα δημόσιας υγείας. Στην πρώτη τους σελίδα, οι Times αποκαλύπτουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε έναν παγκόσμιο αγώνα για να εξασφαλίσει υλικά που είναι απαραίτητα για να κατασκευαστούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεμογεννήτριες και μαχητικά αεροσκάφη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι η Κίνα, που κυριαρχεί στην αγορά, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μονοπωλιακό της πλεονέκτημα σε άλλες διαφωνίες. Η εφημερίδα επικαλείται τις προσπάθειες εξόρυξης μεταλλευμάτων σε νέες περιοχές για τη βελτίωση των δεσμών με άλλες χώρες που μπορούν να επεξεργαστούν τα μέταλλα και για την αύξηση της ανακύκλωσης των στοιχείων. Εν τω μεταξύ, οι Times όπως και πολλές άλλες εφημερίδες, κάνουν λόγο για τους ετήσιους αγώνες κωπηλασίας, στους οποίους κέρδισε η κωπηλατική ομάδα του Cambridge την Κυριακή. Η φετινή εκδήλωση, εξαιτίας του lockdown, μεταφέρθηκε από το Λονδίνο στο Ely και η εφημερίδα περιγράφει πως το κοινό ήταν κάπως εξαντλημένο, λέγοντας: “Μόνο 30 κάτοικοι του Cambridgeshire και μια οικογένεια παπιών προσέφεραν τα ευγενικά χειροκροτήματά τους.”

Οι δοκιμές θα είναι δωρεάν και μπορούν να παραδοθούν στα σπίτια των ανθρώπων χωρίς χρέωση, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Οι δοκιμές ανοίγουν το δρόμο για τις επιχειρήσεις να ζητήσουν από το προσωπικό ή τους πελάτες να δείξουν ότι είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, προσθέτει η εφημερίδα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Downing Street σήμερα Δευτέρα, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται επίσης να αποκαλύψει σχέδια που θα επιτρέψουν τις διακοπές  στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου, χρησιμοποιώντας το σύστημα φωτεινού σηματοδότη.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το σχέδιο, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα ψευδών αρνητικών τεστ, αναφέρει η Guardian, προσθέτοντας επίσης ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη υποστήριξη για τα  άτομα που πρέπει να μπουν σε καραντίνα. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι οι δασκάλες  αντιμετωπίζουν σεξουαλική παρενόχληση μέσα στα σχολεία, σύμφωνα με τη ένωση διδασκόντων Nasuwt, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι πολλά σχολεία αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τη σεξιστική παρενόχληση και κακοποίηση. Πολλές εφημερίδες έχουν φωτογραφία με τα νικηφόρα πληρώματα του Κέιμπριτζ στους ετήσιους αγώνες κωπηλασίας τους κατά της Οξφόρδης, με κάποιες να δείχνουν την ομάδα των αντρών και κάποιες, όπως η Guardian, των γυναικών οι οποίες πανηγυρίζουν ρίχνοντας, μετά την νίκη τους στον 75ο  Γυναικείο ετήσιο κωπηλατικό πρωτάθλημα, τον προπονητή τους, Dylan Whittaker στο νερό.

Η Daily Mail αναφέρεται επίσης στις δύο δοκιμές την εβδομάδα, οι οποίες σύντομα θα είναι διαθέσιμες, συμπληρώνοντας ότι το πρόγραμμα είναι ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων λιρών.

Η Daily Express αναφέρει ότι οι δοκιμές θα είναι διαθέσιμες από την Παρασκευή και μπορούν να παραληφθούν από τα φαρμακεία, καθώς και να παραδοθούν στα σπίτια των ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι το μέτρο ισχύει ακόμη και αν τα άτομα δεν έχουν συμπτώματα κορονοϊού.

Η Daily Mirror λέει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα χαρακτηρίσει τις δοκιμές “τώρα πιο σημαντικές από ποτέ”, με τους υπουργούς να πιστεύουν ότι “θα σταματήσει τα κρούσματα άμεσα”. Παράλληλα με την κάλυψη του εβδομαδιαίου προγράμματος δοκιμών, η εφημερίδα προβάλλει την έκκληση από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που ζητούν από το κοινό να χρησιμοποιήσει τα καταστήματα της High Street, γιατί κινδυνεύουν.

«Εύκολο εμβόλιο» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Sun, καθώς η εφημερίδα αναφέρει ότι ο εφάπαξ εμβολιασμός με το εμβόλιο Janssen θα μπορούσε να «σώσει» τις διακοπές στο εξωτερικό για τους νέους και έχει χαιρετιστεί ως «παράγοντας αλλαγής» από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Η Daily Star μετράει τις ημέρες για να ανοίξουν ξανά οι παμπ στην Αγγλία. “Μία εβδομάδα έμεινε”, γράφει η εφημερίδα, υπολογίζοντας ότι 50 εκατομμύρια μπύρες είναι έτοιμες για τους διψασμένους πελάτες, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, τέσσερα εκατομμύρια κρατήσεις έχουν γίνει στις παμπ.

Τέλος, το βασικό θέμα των Financial Times είναι μια αναφορά στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία ζήτησε από τους δανειστές να περιορίσουν την προσφορά πιστώσεων. Η κίνηση δείχνει μια αλλαγή στις προτεραιότητες του Πεκίνου, εστιάζοντας στον κανονιστικό έλεγχο των πιστωτικών κινδύνων και όχι την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, γράφει η εφημερίδα. Η κίνηση γίνεται διότι υπάρχουν ανησυχίες που αφορούν ένα νέο κύμα δανείων, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τις φούσκες περιουσιακών στοιχείων και την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Εν τω μεταξύ, ο πρίγκιπας Hamzah της Ιορδανίας ισχυρίστηκε ότι ήταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό ενώ η απάντηση των υπουργών της χώρας ότι ο πρίγκιπας σχεδίαζε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, εξετάζεται από τους Financial Times. Ένας αναλυτής επιβεβαιώνει στην εφημερίδα ότι “οι εντάσεις του καθεστώτος και της βασιλικής οικογένειας συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...