Βρετανικός Τύπος: «Ο προϋπολογισμός Τρας κόστισε 30 δισεκατομμύρια λίρες»

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Ο «καταστροφικός» μίνι προϋπολογισμός της πρώην πρωθυπουργού Liz Truss τον Σεπτέμβριο, κόστισε στο Ηνωμένο Βασίλειο 30 δισ. λίρες, περίπου το ήμισυ της δημοσιονομικής τρύπας στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης που το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι πρέπει να καλύψει, σύμφωνα με νέα ανάλυση στην Observer. Η εκτίμηση από την  κεντροαριστερή δεξαμενή σκέψης του Resolution Foundation είναι ότι αυτό αντιπροσωπεύει διπλασιασμό του ποσού που θα χρειαστεί να συγκεντρώσει το Υπουργείο Οικονομικών σε αυξημένους φόρους και περικοπές δαπανών αυτή την εβδομάδα και θα ήταν «πολύ υψηλότερο» χωρίς κυβερνητικές ανατροπές. Στην οικονομική δήλωση που θα εξαγγείλει σύντομα ο καγκελάριος Jeremy Hunt, αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι «σε μεγάλο βαθμό πρέπει να επιδιορθώσει τη ζημιά» που προκάλεσε η Liz Truss και θα περιλαμβάνει σε αυτήν σχέδια για μείωση του ορίου φόρου εισοδήματος των 45p, πράγμα που σημαίνει ότι τα υψηλότερα εισοδήματα θα αρχίσουν να πληρώνουν τον ανώτατο συντελεστή φόρου στις 125.000 λίρες, αντί για τις 150.000. Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι ορισμένοι βουλευτές των Tories φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός “διορθώνει υπερβολικά και θέτει σε κίνδυνο τη φήμη των Συντηρητικών ως κόμματος χαμηλής φορολογίας”.

Αναφέροντας τα σχέδια για τη «διάσωση» του Ηνωμένου Βασιλείου από την «ταλαιπωρημένη οικονομία» του, η Sunday Express σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός Rishi Sunak θα «αναβιώσει τον θατσερισμό» ακολουθώντας το «δρόμο της Σιδηράς Κυρίας για αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός θα «επικαλεστεί το πνεύμα της Μάργκαρετ Θάτσερ» λέγοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» σε έναν «τρομακτικό» συνδυασμό υψηλότερων φόρων και χαμηλότερου κρατικού προϋπολογισμού, που θα ανακοινωθεί από τον καγκελάριο Jeremy Hunt την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει η Express. «Οι λογαριασμοί ενέργειας θα εκτιναχθούν στα ύψη για εκατομμύρια» λέει η εφημερίδα, αναφέροντας ότι ο κ. Hunt θα μειώσει τη στήριξη των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έως και 40 δισεκατομμύρια λίρες. Ωστόσο ο κ. Hunt επιμένει ότι «θα βάλει τους ανθρώπους πάνω από την ιδεολογία» και προσθέτει ότι εάν η κυβέρνηση «το κάνει σωστά» μπορεί «να θέσει τα θεμέλια μιας ευημερούσας οικονομίας.  

Το πρωτοσέλιδο των Sunday Times παρουσιάζει μια φωτογραφία δύο χαμογελαστών γυναικών ντυμένων με ουκρανικές σημαίες καθώς γιορτάζουν την απελευθέρωση της Χερσώνας από τη ρωσική κατοχή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αποχώρηση είναι η πιο ντροπιαστική ήττα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη προσωπική ταπείνωση της 22χρονης διακυβέρνησής του, καθώς τα στρατεύματά του είχαν εγκαταλείψει τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει η Μόσχα στους εννέα μήνες από την εισβολή. Οι δυνάμεις του εγκατέλειψαν την πόλη εν μέσω μιας ουκρανικής αντεπίθεσης, με ορισμένους στρατιώτες να ντύνονται άμαχοι σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφύγουν τη σύλληψη. Πλήθη «ενθουσιασμένων κατοίκων» παρατάχθηκαν στους δρόμους της πόλης στα νότια της χώρας, με κάποιους τραυματισμένους να λένε στην εφημερίδα για βασανιστήρια και τον φόβο τους για αντίποινα. Ένας προκλητικός Volodymyr Zelenksy υποσχέθηκε να ξαναχτίσει τις υποδομές θέρμανσης, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας στη Χερσώνα, αφού τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν βασικό ουκρανικό φράγμα πριν φύγουν από την πόλη. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι αρχές θα «αποκαταστήσουν τα πάντα» που υπέστησαν ζημιές από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου στο πλαίσιο της εννιάμηνης κατοχής που έληξε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τονίζοντας ότι τα στρατεύματά του βρίσκονται ήδη στη διαδικασία να κάνουν την περιοχή ασφαλή και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Robert Jenrick έγραψε αποκλειστικά στην Sunday Telegraph ζητώντας να σταματήσει το «ξενοδοχείο Βρετανία», όπου οι αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε «ακατάλληλα» ξενοδοχεία με κόστος 5,6 εκατομμυρίων λιρών την ημέρα. Επισημαίνει ότι «η ανθρώπινη ευπρέπεια πρέπει να συνοδεύεται από σκληρή κοινή λογική», προσθέτοντας ότι «οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται πολυτελή ξενοδοχεία». Ο κ. Jenrick λέει ότι «η συζήτηση πρέπει να μετατοπιστεί από τη διαχείριση των συμπτωμάτων των προβλημάτων στη θεραπεία» και επιμένει ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να σταματήσει τους «οικονομικούς μετανάστες» να διασχίζουν τη Μάγχη. Ο υπουργός έχει υποσχεθεί ένα «σχέδιο 10 σημείων» για τη διόρθωση του συστήματος μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για τη στέγαση των ανθρώπων σε «μεγαλύτερα και λιγότερο πολυτελή» καταλύματα, όπως εγκαταλελειμμένες φοιτητικές κατοικίες, κρουαζιερόπλοια και πάρκα διακοπών με χαμηλή απόδοση. Στην ίδια εφημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών John Glen, δεσμεύεται να «ξεριζώσει» τις κυβερνητικές σπατάλες και δηλώνει ότι είναι “εξωφρενικό το ότι το δημόσιο χρήμα απορροφάται από το σύστημα όταν θα μπορούσε να διατεθεί σε περιοχές που το χρειάζονται πραγματικά” και προτείνει την πώληση ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενων κυβερνητικών κτιρίων, την καταστολή της απάτης και την “εκμετάλλευση της καινοτομίας”.

Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα πρόκειται να χάσουν έως και 500.000 λίρες αυτά τα Χριστούγεννα, καθώς οι άνθρωποι που συνήθως συγκεντρώνουν χρήματα με τεράστιες φωταγωγίες, ακυρώνουν τα σχέδιά τους λόγω “υψηλού κόστους ενέργειας”, σύμφωνα με το Sunday People. Μια γυναίκα που συγκέντρωσε 2.000 £ στο παρελθόν, είπε στην εφημερίδα ότι απλά δεν έχει την πολυτέλεια να το κάνει ξανά φέτος.

Σε μια τυπικά αντισυμβατική ανάλυση της παρουσίας του Matt Hancock στην αυστραλιανή ζούγκλα, η κυριακάτικη έκδοση της Daily Star ζήτησε από ένα μέντιουμ Ταρώ να διαβάσει το μέλλον του πρώην υπουργού Υγείας. Δυστυχώς για τον κ. Hancock, η ανάλυση της επιλογής του να συνεχίσει στο ριάλιτι «I’m a Celebrity», δεν φαίνεται καλή, με τις κάρτες Ταρώ να υποδηλώνουν ότι πρέπει να σκεφτεί τις ενέργειές του. «Η νέα περιπέτεια δεν έχει αξία» είναι η φαινομενική ανάλυση που προσφέρει η κάρτα του «ανόητου». Ο Hancock δήλωσε ότι αναζητούσε «εξιλέωση» με την εμφάνισή του στο ριάλιτι, ενώ αγωνίστηκε να συγκρατήσει τα συναισθήματά του καθώς ζήτησε συγγνώμη για τη σχέση με την Gina Coladangelo, η οποία τον έκανε να παραβιάσει τους κανόνες στην περίοδο του lockdown, να χάσει τη θέση του και να προκαλέσει την διάλυση του 15ετούς γάμου του με τη σύζυγό του Martha.

Η Sunday Mirror ασχολείται με τον τοπικό εφημέριο του κ. Hancock στο Suffolk που εκφώνησε μια «παντοδύναμη από άμβωνος ομιλία» όπου επικρίνει τον βουλευτή για την υποτιθέμενη αμοιβή του 400.000 λιρών για την εμφάνιση στο ριάλιτι, «I’m A Celebrity… Get Me Out Of Here». Σημειώνοντας στον τίτλο ότι ο Hancock «δεν έχει προσευχή», η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του εκκλησιαστικού κηρύγματος ο ιερέας Max Drinkwater  είπε στους ενορίτες ότι ο πρώην υπουργός Υγείας έχει «προφανώς παραμελήσει τους ψηφοφόρους του πηγαίνοντας στη ζούγκλα».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...