Βρετανικός Τύπος: «Ο προϋπολογισμός της νέας εποχής του Rishi» και «Η βασίλισσα δε θα δώσει το παρών στο COP26», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία PUB στο Λονδίνο, Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο)
Φώτο Αρχείου / PUB στο Λονδίνο, Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο) / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Frank Albrecht @shotaspo

Είναι ημέρα προϋπολογισμού και τα περισσότερα από τα πρωτοσέλιδα παρουσιάζουν φωτογραφίες του καγκελαρίου, όπως και της βασίλισσας μετά την απόφασή της να αποσυρθεί από την σύνοδο κορυφής στο COP26 στη Γλασκώβη την επόμενη εβδομάδα.

Οι Times υποστηρίζουν ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak αναμένεται να διπλασιάσει σχεδόν τις δαπάνες για την οικονομική ανάπτυξη για φέτος και να χρησιμοποιήσει επιπλέον 20 έως 30 δισεκατομμύρια από τα έσοδα της οικονομικής ανάπτυξης για να επενδύσει σε υπηρεσίες και να μειώσει τον δανεισμό, όταν θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του, σήμερα, Τετάρτη. Η «απότομη ανάκαμψη» από το lockdown του περασμένου χειμώνα, οδήγησε στην ανάπτυξη της οικονομίας με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, δίνοντας ευχέρεια στον  καγκελάριο να διαθέσει μεταξύ 20 και 30 δισεκατομμυρίων στερλινών. Οι Times προτρέπουν τον καγκελάριο να ελαφρύνει την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 1948, επιμένοντας ότι, «ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη, με σταθερές τιμές, μπορεί να ξαναρχίσει». Η Βρετανία «δεν μπορεί να φορολογήσει τον δρόμο της προς τον πλούτο», λέει, «και ο κ. Sunak το γνωρίζει αυτό».

Η Metro τον περιγράφει ως «τον προϋπολογισμό της νέας εποχής του Rishi» και προσθέτει ότι ο καγκελάριος το ετοίμασε φορώντας κάλτσες και σανδάλια «νέας εποχής». Σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του σήμερα, ο καγκελάριος Rishi Sunak, θα επικεντρωθεί στη βοήθεια των οικογενειών μέσω της κρίσης του κόστους ζωής και στην υλοποίηση των προηγούμενων υποσχέσεων πριν από τις επόμενες εκλογές.  Η εφημερίδα αναφέρει ότι ενώ ο κ. Sunak προσπαθεί να παρουσιάσει μια λαμπερή προοπτική, υπάρχουν φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει «έναν ζοφερό χειμώνα ελλείψεων, υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, αυξήσεις τιμών και αυξημένο πληθωρισμό».

Η Daily Express δημοσιεύει μια φωτογραφία του καγκελαρίου στο πλευρό του σκύλου του Nova λέγοντας ότι θα αποκαλύψει σήμερα το φιλόδοξο σχέδιό του να εγκαινιάσει μια «νέα εποχή αισιοδοξίας», σημειώνοντας τη δέσμευση του καγκελαρίου να οικοδομήσει μια οικονομία μετά το Brexit, κατάλληλη για το μέλλον, που μπορεί να ανακάμψει από την πανδημία. Σχολιάζει επίσης ότι ο κ. Sunak θα καθορίσει μια «σειρά μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης μετά τα ωστικά κύματα της πανδημίας» και «θα χαρτογραφήσει το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα ελευθερία του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, από τις Βρυξέλλες για να απελευθερώσουν τις εταιρείες από τη γραφειοκρατία».  Επιπλέον επενδύσεις για την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση της χώρας θα ανακοινωθούν επίσης στην κεντρική οικονομική ομιλία. Ο κ. Sunak θα επιβεβαιώσει μια σειρά δημοσιονομικών δεσμεύσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες. Στη σημερινή του ομιλία, ο Καγκελάριος αναμένεται να πει: «Ο σημερινός προϋπολογισμός ξεκινά το έργο της προετοιμασίας για μια νέα οικονομία μετά τον Covid. Μια οικονομία υψηλότερων μισθών, υψηλότερων δεξιοτήτων και αυξημένης παραγωγικότητας. Ισχυρών δημόσιων υπηρεσιών, ζωντανών κοινοτήτων και ασφαλέστερων δρόμων. Μια οικονομία κατάλληλη για μια νέα εποχή αισιοδοξίας. Αυτή είναι η ισχυρότερη οικονομία του μέλλοντος».

Η Daily Telegraph αποκαλύπτει έκθεση που επικρίνει το σύστημα Test and Trace του NHS ως σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων. Αναφέρει σχόλια από την Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών ότι παρά τη χρηματοδότηση ύψους 37 δισεκατομμυρίων λιρών, το πρόγραμμα απέτυχε να επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα. Επισημαίνει ότι η έκθεση αποκαλύπτει πως περισσότεροι από 2.000 σύμβουλοι αμείβονταν με περισσότερες από 1.000 λίρες την ημέρα για να εργαστούν στο σύστημα που «επανειλημμένα» απέτυχε να σταματήσει τη μετάδοση του ιού και «επιδεινώθηκε» ακριβώς στο σημείο που χρειαζόταν περισσότερο. Η κύρια στήλη της εφημερίδας περιγράφει το Test and Trace ως ένα «δαπανηρό φιάσκο» και λέει ότι με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων να έχουν πλέον εμβολιαστεί, «είναι δύσκολο να καταλάβουμε» γιατί αυτή η επιχείρηση συνεχίζεται. Η εφημερίδα παρουσιάζει επίσης μια εικόνα της βασίλισσας να παίρνει μέρος σε μια εικονική συνάντηση από το Windsor μετά την είδηση ​​ότι δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26.

Η εφημερίδα i αναφέρεται στην μονάρχη που αποφάσισε «με λύπη της» να μην παρευρεθεί στη Γλασκώβη για τη σύνοδο κορυφής μετά από ιατρική συμβουλή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αποχώρηση της βασίλισσας «θεωρείται ως μεγάλο πλήγμα για τη Βρετανία» με τους παγκόσμιους ηγέτες να συναντιούνται στη Σκωτία. Αντί για αυτό, η 95χρονη μονάρχης θα μαγνητοσκοπήσει ένα μήνυμα  στο Κάστρο του Windsor, το οποίο θα μεταδοθεί στους αντιπροσώπους στη Γλασκώβη. Η απόφαση της Βασίλισσας να μην παραστεί στο Cop26 θα είναι πλήγμα για τους διοργανωτές, καθώς υπάρχουν λίγοι άνθρωποι στην παγκόσμια σκηνή που έχουν τον ίδιο σεβασμό και εξουσία με την Βρετανή μονάρχη. Πηγή του παλατιού είπε ότι η βασίλισσα ήταν «συνετή και λογική» αλλάζοντας τα σχέδιά της. «Η Μεγαλειότητά της ακολουθεί τις συμβουλές των γιατρών της και παραμένει σε καλή διάθεση, ενώ περιμένει μια κλήση από τον Καγκελάριο σήμερα το βράδυ, όπως συνηθίζεται πριν από τον Προϋπολογισμό.» Η μονάρχης φροντίζεται προσεκτικά από το Medical Household, την ομάδα των βασιλικών ιατρών, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα είχε πραγματοποιήσει 19 συναντήσεις, έναν μεγάλο φόρτο εργασίας για μια γυναίκα της ηλικίας της.

Ο τίτλος της Daily Mirror είναι «Η κουρασμένη βασίλισσα αποχωρεί από τη σύνοδο κορυφής», καθώς σημειώνει ότι η 95χρονη μονάρχης καλείται να ξεκουραστεί στο σπίτι αντί να πάει στη σύνοδο κορυφής. Η εφημερίδα αναφέρει πηγές που λένε ότι η βασίλισσα «ήλπιζε ότι κανείς δεν θα το χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία για να μην πάει» στο COP26. Η Mirror αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι «κινήθηκαν για να καθησυχάσουν τους φόβους για την υγεία της» δημοσιεύοντας φωτογραφίες της να χαμογελά καθώς πραγματοποιούσε βιντεοκλήσεις την Τρίτη, στην πρώτη επίσημη εμφάνιση μετά την παραμονή της στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα. Οι φωτογραφίες δείχνουν το πρόσωπό της σε μια οθόνη υπολογιστή καθώς χαιρετούσε τον νέο πρέσβη από τη Δημοκρατία της Κορέας, Gunn Kim, ο οποίος βρισκόταν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ μίλησε επίσης με τον νέο πρεσβευτή της Ελβετίας, Markus Leitner. Η Daily Mirror ωστόσο, δεν εντυπωσιάζεται από τις φωτογραφίες του υπουργού Οικονομικών όπου ο καγκελάριος προετοιμάζεται για την ομιλία του φορώντας ένα ζευγάρι σαγιονάρες που κοστίζουν 95 λίρες. Τα πλάνα είναι «άθελά τους αποκαλυπτικά», υποστηρίζει, τονίζοντας την απόσταση μεταξύ ενός «προνομιούχου πολυεκατομμυριούχου» και «των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους που οι Συντηρητικοί την χειροτερεύουν».

Η Daily Mail αναφέρει ότι η βασίλισσα δε θα δώσει το παρών στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα μετά τη «μυστική παραμονή της στο νοσοκομείο» την περασμένη εβδομάδα. Έξι ημέρες προτού παραστεί σε μια δεξίωση και να δώσει μια ομιλία στο συνέδριο ορόσημο, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι «με λύπη της» αποφάσισε να μην πάει. Πηγές του παλατιού λένε στην εφημερίδα ότι η απόφαση της μονάρχη να μην ταξιδέψει στη Σκωτία είναι μια «λογική προφύλαξη» μετά τη συμβουλή του γιατρού της να ξεκουραστεί και ότι ήταν αποφασισμένη ότι η διάσκεψη, η οποία έχει στόχο να συμφωνήσει σε κρίσιμη παγκόσμια δράση για την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να είναι επιτυχημένη. Μια άλλη πηγή είπε ότι δεν θα ήταν «σοφό» για τη βασίλισσα να κάνει το ταξίδι μετ’ επιστροφής 800 μιλίων από το Windsor στη Γλασκώβη.  Η βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπηθεί από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας και τον Δούκα του Κέιμπριτζ, καθώς και από τη Δούκισσα της Κορνουάλης και τη Δούκισσα του Κέμπριτζ.

Εμμένοντας στην κλιματική αλλαγή, η Guardian αποκαλύπτει μια «βροντερή κλήση αφύπνισης» από τον ΟΗΕ, ο οποίος ανέφερε ότι ο κόσμος σπαταλά την ευκαιρία να «οπλιστεί καλύτερα» από την πανδημία του Covid και αντιμετωπίζει «καταστροφικές αυξήσεις θερμοκρασίας» κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου εάν οι χώρες αποτύχουν να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα. Αναφέρει επίσης μια έκκληση για τον εμβολιασμό των εγκύων κατά του Covid ως προτεραιότητα. Η Guardian αναφερόμενη στον προϋπολογισμό λέει ότι ο κ. Σουνάκ θα δώσει μια «ανοδική» νότα,  παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τις απειλές του πληθωρισμού και τις τρύπες στα δημόσια οικονομικά.

Η κύρια είδηση για τους Financial Times είναι η εμφάνιση της Τρίτης στο Κοινοβούλιο από τον Kwasi Kwarteng, στην οποία ο Υπουργός Εργασίας παρουσίασε το νέο μοντέλο χρηματοδότησης για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Βρετανίας που «παραπαίει». Σημειώνει ότι ο υπουργός Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng θέλει να προσελκύσει επενδυτές από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού προτού αποσυρθούν οι υπάρχοντες αντιδραστήρες το 2035. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ενώ ο κ. Kwarteng αναφέρθηκε μόνο στην επιθυμία να μειώσει «την εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τους προγραμματιστές του εξωτερικού», οι βουλευτές των Tories πιστεύουν ότι το μοντέλο θα τον βοηθήσει να αποκλείσει τις κινεζικές εταιρείες από μελλοντικά ενεργειακά έργα. Γράφει επίσης ότι η πρόσφατη ακύρωση έργων θεωρείται ως απόδειξη ότι το τρέχον σύστημα -το οποίο περιλαμβάνει μόνο τους φορείς εκμετάλλευσης όταν τα εργοστάσια παράγουν ηλεκτρισμό- έχει καταρρεύσει, οπότε τώρα οι υπουργοί θέλουν να επιτρέψουν να επιβάλλεται εκ των προτέρων το κόστος κατασκευής, στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...