Βρετανικός Τύπος: Ο Τραμπ απειλεί να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ αν χάσει στις προεδρικές εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν

ντιμπέιτ τραμπ μπάιντεν
Από το ντιμπέιτ του Τραμπ με τον Μπάιντεν

The Guardian

Τα κρούσματα κοροναϊού παγκόσμια αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 400.000 για πρώτη φορά, σε μια μέρα και μεγάλο μέρος της Ευρώπης θέτει νέους περιορισμούς για να περιορίσει την πανδημία. Η Ευρώπη, η οποία εξουδετέρωσε με επιτυχία το πρώτο κύμα, έχει αναδειχθεί ως το νέο επίκεντρο κοροναϊού τις τελευταίες εβδομάδες και αναφέρει κατά μέσο όρο 140.000 περιστατικά την ημέρα την τελευταία εβδομάδα. Ως περιοχή, η Ευρώπη αναφέρει περισσότερες καθημερινές περιπτώσεις σε σχέση με την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ. Από κάθε 100 μολύνσεις που αναφέρονται σε όλο τον κόσμο, οι 34 είναι από ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μια ανάλυση του Reuters. Η Ευρώπη αναφέρει επί του παρόντος ένα εκατομμύριο νέες μολύνσεις κάθε εννέα ημέρες και έχει αναφέρει περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια περιπτώσεις από την έναρξη της πανδημίας. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες – το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία, οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία – αντιπροσώπευαν περίπου τις μισές από τις νέες περιπτώσεις της Ευρώπης την εβδομάδα έως τις 18 Οκτωβρίου. Η Γαλλία αναφέρει τον υψηλότερο μέσο όρο επτά ημερών των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη με 19.425 λοιμώξεις την ημέρα,ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται περισσότερο. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 16.171 νέες περιπτώσεις κοροναϊού το Σάββατο, από 15.650 την Παρασκευή. Η ενημέρωση του Σαββάτου αυξάνει τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 705.428, ενώ ο συνολικός επιβεβαιωμένος αριθμός θανάτων της χώρας ανέρχεται σε 43.579.

Η Ιταλία κατέγραψε 10.925 νέες μολύνσεις κοροναϊού τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το Σάββατο, με προηγούμενο ρεκόρ των 10.010 περιπτώσεων που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Υπήρξαν επίσης 47 θάνατοι το Σάββατο, από 55 την προηγούμενη ημέρα, πολύ λιγότεροι από ό, τι στο αποκορύφωμα της πανδημίας στην Ιταλία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όταν οι καθημερινοί θάνατοι έφταναν τους 900. Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επλήγη από τον Covid-19 και έχει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στην περιοχή μετά τη Βρετανία, με 36.427 θανάτους από την έξαρση του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίμησε ότι μία σύντομη εθνική σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή λειτουργίας, μπορεί να είναι απαραίτητη καθώς αποδεικνύονται τα άλλα μέτρα αναποτελεσματικά. Ο Sir John Bell, καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε στο BBC Radio 4’s Today ότι οι αριθμοί σε κάποιες περιοχές της χώρας ήταν «αρκετά εντυπωσιακοί». Ο πρώην υπουργός Υγείας των Συντηρητικών, Τζέρεμι Χαντ, επίσης υποστηρίζει ένα εθνικό lockdown.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας και του Βελγίου βρέθηκαν αμφότεροι θετικοί στον κορονοϊό, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Ο Αλέξανδρος Schallenberg της Αυστρίας και η Sophie Wilmes του Βελγίου παρευρέθηκαν και οι δύο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα.

Greek City Times

Ο αριθμός των θανάτων στην  Ελλάδα έφτασε στους 500, με 482 νέα κρούσματα το Σάββατο, ενώ δέκα ακόμη ασθενείς πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές. Τα συνολικά κρούσματα έφτασαν τα 24.932. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 158 την περίοδο 1-17 Οκτωβρίου, ενώ ο αριθμός των θανάτων ήταν 200 από την αρχή της επιδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου έως τις 24 Ιουλίου. 24 από τους θανάτους του Οκτωβρίου ήταν 40-64 ετών και 134 άνω των 65 ετών. Από τις νέες 482 περιπτώσεις το Σάββατο, 20 εντοπίστηκαν μεταξύ των τουριστών. Η Αττική είναι και πάλι στην κορυφή της λίστας με 207 νέα κρούσματα . Οι ενεργές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είναι 5.100 με 2.400 από αυτές να αναφέρουν «άγνωστη πηγή». Οι ενεργές περιπτώσεις εκτιμώνται σε 20.000, είπε ο Μαγιορκίνης, προφανώς αναφέρεται σε «μη επιβεβαιωμένες περιπτώσεις». Ο επικεφαλής πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι η χώρα βιώνει μια «μεγάλη πίεση». Μίλησε για «σταθερότητα στον αριθμό των περιπτώσεων», παρόλο που ξεπέρασαν τις 500 την Παρασκευή, σημειώνοντας ένα αρνητικό ρεκόρ από τότε που ξέσπασε η πανδημία στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Χαρδαλιάς προειδοποίησε τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Ηπείρου, ότι «θα είναι οι επόμενοι με αναγκαστικό κλείδωμα όπως στην Κοζάνη». Οι υγειονομικές αρχές και η Πολιτική Προστασία έθεσαν την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης σε κλείδωμα, το πρώτο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Το κλείδωμα τέθηκε σε ισχύ στις 16 Οκτωβρίου και ισχύει έως τις 29 Οκτωβρίου 2020. Οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν ένα διαδραστικό χάρτη, ένα διαδικτυακό εργαλείο όπου οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν τους επιβληθέντες περιορισμούς καθώς και το επίπεδο κινδύνου κάθε περιοχής σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το επίσημο ημερήσιο δελτίο το Σάββατο, 3475 (13,9%) των συνολικών περιπτώσεων σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό και 10037 (40,3%) σχετίζονται με ήδη γνωστή περίπτωση λοίμωξης. Το 55,6% των μολυσμένων είναι άνδρες.

Daily Mail

Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιεί τους Γερμανούς ότι «είναι δύσκολοι οι μήνες μπροστά μας» καθώς το Σάββατο, το Ινστιτούτο Robert Koch, ανέφερε νέο ημερήσιο ρεκόρ πάνω από 7.800 κρούσματα και 33 θανάτους. Το Σάββατο κάλεσε επίσης τους Γερμανούς να έρθουν κοντά όπως την άνοιξη για να επιβραδύνουν τη διάδοση του κοροναϊού. «Είναι δύσκολοι μήνες μπροστά μας», είπε. «Πώς θα είναι ο χειμώνας, πώς θα είναι τα Χριστούγεννα μας – όλα αυτά θα αποφασιστούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες και θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας». Η Γερμανία, η οποία επαινέθηκε ευρέως για το ότι μπόρεσε να επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας όταν ξέσπασε για πρώτη φορά, πρόσφατα είδε τους αριθμούς να αυξάνονται γρήγορα. Όπως και οι περισσότερες χώρες, η Γερμανία προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία και τις επιχειρήσεις, ενώ προσπαθεί να αποτρέψει τους ανθρώπους να έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους. Συνολικά, η Γερμανία έχει καταγράψει συνολικά 356.387 κρούσματα και σχετικά χαμηλούς 9.767 θανάτους σε σύγκριση με άλλες μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ο ισλαμιστής τρομοκράτης πρόσφυγας ζήτησε από μαθητές στο γαλλικό σχολείο να δείξουν τον δάσκαλο που τους είχε δείξει κινούμενα σχέδια του Charlie Hebdo για το Μωάμεθ και στη συνέχεια τον αποκεφάλισε, είπε ο Γάλλος εισαγγελέας που ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας. Ο Jean-François Ricard δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι ο 18χρονος Aboulakh Anzorov, γεννημένος στη Ρωσία δημοσίευσε μια φωτογραφία του σώματος του δασκάλου ιστορίας στο Twitter μετά τον αποκεφαλισμό του. Πρόσθεσε ότι ο ύποπτος, στον οποίο είχε δοθεί 10ετής διαμονή ως πρόσφυγα τον Μάρτιο και δεν ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, είχε οπλιστεί με ένα μαχαίρι και ένα πιστόλι airsoft, το οποίο ρίχνει πλαστικές σφαίρες. Ο Samuel Paty, ο 47χρονος δάσκαλος ιστορίας, είχε δεχτεί απειλές όταν έδειξε ένα καρτούν του Charlie Hebdo, που έδειχνε γυμνό τον Προφήτη, σε ένα μάθημα  για την ελευθερία του λόγου πριν από περίπου 10 ημέρες. Ο πατέρας ενός 13χρονου μαθητή στο γυμνάσιο του Conflans-Sainte-Honorine δήλωσε στο Reuters, ότι  ο δάσκαλος κάλεσε τους μουσουλμάνους μαθητές να φύγουν από την αίθουσα πριν δείξει την καρικατούρα, επειδή πιθανότατα θα προκαλούσε προσβολή, καθώς οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι οποιαδήποτε απεικόνιση του Προφήτη είναι βλασφημία. Ωστόσο μια μαθήτρια έμεινε πίσω κατά λάθος και αργότερα το είπε στους μουσουλμάνους γονείς της, οι οποίοι προσβλήθηκαν με την απόφαση του κ. Paty να δείξει τα κινούμενα σχέδια του προφήτη Μωάμεθ στην τάξη του, τον οποίον κατήγγειλαν. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν συνάντηση με τον κ. Paty, τον διευθυντή του σχολείου και έναν αξιωματούχο από την εκπαιδευτική αρχή. Ο Brahim Chnina, ο πατέρας της μαθήτριας είπε ότι η κόρη του ήταν στην τάξη, χαρακτήρισε τον κ. Paty κακοποιό σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter την τελευταία εβδομάδα, όπου και ζήτησε από την κοινότητα να διαμαρτυρηθεί για τη συμπεριφορά του. Το βίντεο προκάλεσε οργή στην κοινότητα και έφτασε σε ένα τζαμί στο Pantin, ένα παρισινό προάστιο. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν αρχικά από την αστυνομία για τη δολοφονία ενώ αλλά  πέντε νέα άτομα κρατήθηκαν για ανάκριση, που είναι μέλη του κοινωνικού κύκλου του Anzorov, συμπεριλαμβανομένων των παππούδων του, των γονιών και του 17χρονου αδελφού του, καθώς και των γονέων του παιδιού στο σχολείο που είχαν δηλώσει τη διαφωνία τους με την απόφαση του κ. Paty να δείξει το καρτούν, ανέφερε δικαστική πηγή. Γάλλοι εισαγγελείς κατά της τρομοκρατίας δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν την επίθεση ως «δολοφονία που σχετίζεται με τρομοκρατική οργάνωση». Η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δυτική Ευρώπη με έως και πέντε εκατομμύρια μέλη. Ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε αυτό που ονόμασε «ισλαμική τρομοκρατική επίθεση», ισχυριζόμενος: «Ένας από τους συμπατριώτες μας δολοφονήθηκε σήμερα επειδή δίδαξε την ελευθερία να πιστεύει ή να μην πιστεύει».

Metro

Ο Τραμπ απειλεί να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ αν χάσει στις προεδρικές εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν. Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές στο Macon της Γεωργίας, το απόγευμα της Παρασκευής, ο Τραμπ είπε: «Το να κατεβαίνω  εναντίον του χειρότερου υποψηφίου στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής μου ασκεί πίεση. Θα μπορούσατε να φανταστείτε αν χάσω; Όλη μου τη ζωή, τι θα κάνω; Θα πω, έχω χάσει από τον χειρότερο υποψήφιο στην ιστορία της πολιτικής. Δεν θα νιώσω τόσο καλά. Ίσως θα πρέπει να φύγω από τη χώρα, δεν ξέρω». Η ανακοίνωση έγινε μετά από μια μεγάλη δημοσκόπηση την Πέμπτη που έδειχνε τον Μπάιντεν 11 εκατοστιαίες μονάδες μπροστά. Ο Τραμπ και ο Μπάιντεν πρόκειται να κονταροχτυπηθούν  σε αρκετές πολιτείες – Αριζόνα, Γεωργία, Φλόριντα, Μίσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν – στις 3 Νοεμβρίου. Ο Μπάιντεν προηγείται σε όλες τις πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις – αλλά αυτό δεν εγγυάται μια νίκη για τον Δημοκρατικό υποψήφιο. Οι εκλογές του 2016 προέβλεπαν νίκη για τη Χίλαρι Κλίντον έναντι του Τραμπ, αλλά τελικά ηττήθηκε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...