Βρετανικός τύπος: Ο Τραμπ παίζει γκολφ μέσα στην πανδημία

Ο Τραμπ παίζει γκολφ

Η Βρετανία ήταν το πιο παχύσαρκο  έθνος της Ευρώπης πριν από την κρίση του κοροναϊού – Αυτό εξηγεί τον υψηλό αριθμό θανάτων; Τα τελευταία στοιχεία που έδειξε ο Sage δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς είναι 43% πιο πιθανό να πεθάνουν από τον ιό.Στα 115 κιλά, με ύψος 1,80, ο Μπόρις Τζόνσον ήταν, χωρίς αμφιβολία, παχύσαρκος όταν εισήχθη στο νοσοκομείο, πάσχοντας από Covid-19.Από τότε, ο Πρωθυπουργός αναφέρεται ότι έχει χάσει γύρω στα 6 κιλά και έχει πειστεί ότι το βάρος του είναι ο λόγος που κατέληξε σε εντατική φροντίδα, αγωνιζόμενος για τη ζωή του.Δεν είναι μόνος. Τα δύο τρίτα των Βρετανών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Πολύ πριν η Βρετανία αρχίσει να παίρνει κεφάλι στα ευρωπαϊκά διαγράμματα θανάτου από κοροναϊού, ήταν ήδη ο παχύσαρκος της ηπείρου, με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στη Δυτική Ευρώπη.

Διά βίου ζημία που προκαλείται στα παιδιά από τον εγκλεισμό, αποκαλύπτει μελέτη του Sage. Επτά στους 10 γονείς δήλωσαν ότι η ψυχική υγεία των παιδιών τους είχε επηρεαστεί και το ένα τρίτο είπε ότι η σωματική υγεία είχε υποστεί ζημιά.Τα παιδιά θα υποστούν δια βίου ζημία λόγω εγκλεισμού και γι αυτό οι υπουργοί ενημερώθηκαν πριν πάρουν την απόφαση να ανοίξουν σχολεία.Την Παρασκευή, κυκλοφόρησαν νέα στοιχεία που περιγράφουν λεπτομερώς την έρευνα που έκανε η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης (Sage) σχετικά με το εάν ήταν ασφαλές να επιτρέψουμε στους μαθητές να επιστρέψουν στην τάξη.Η έκθεση της επιστημονικής ομάδας της πανδημικής γρίπης (SPI-M) και της συμβουλευτικής ομάδας νέων αναπνευστικών απειλών (Nervtag) προειδοποίησε για τον ευρύτερο αντίκτυπο του κλειδώματος στη σωματική και ψυχική υγεία, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των παιδιών.Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν: «Μια ομάδα παιδιών έχουν βιώσει ένα σοκ στην εκπαίδευσή τους, η οποία θα συνεχιστεί και θα επηρεάσει τα εκπαιδευτικά και εργασιακά τους αποτελέσματα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Το Duomo της Φλωρεντίας ανοίγει ξανά με συναγερμούς κοινωνικής απόστασης υψηλής τεχνολογίας. Μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση ότι ο Καθεδρικός Ναός της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε θα ξανανοίξει, περισσότερα από 10.000 άτομα κράτησαν εισιτήρια. Όπως γενιές προσκυνητών πριν από αυτούς, θαύμασαν το εσωτερικό του Duomo, ύψους 88,5 μέτρων,  του Brunelleschi, που μαγεύει με όλη την αναγεννησιακή του δόξα. Ωστόσο, υπήρχε κάτι ξεχωριστό, που διαπίστωσαν οι επισκέπτες στον Καθεδρικό Ναό της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε της Φλωρεντίας.Γύρω από το λαιμό τους κρεμούσαν ένα ειδικό gadget σχεδιασμένο να εκπέμπει συναγερμό κάθε φορά που πλησίαζαν πολύ κοντά σε άλλο επισκέπτη.Οι ειδικές συσκευές, οι οποίες δεν παρακολουθούν δεδομένα, δίδονται δωρεάν κατά την είσοδο σε κάθε επισκέπτη και έχουν φλας, δόνηση και ηχητικό σήμα όταν οι άνθρωποι έρχονται σε απόσταση δύο μέτρων το ένα από το άλλο.Ο Timothy Verdon, διευθυντής του Μουσείου Duomo, δήλωσε ότι ο καθεδρικός ναός είναι ο πρώτος στον κόσμο που χρησιμοποιεί μια τέτοια συσκευή σε μουσείο.Στην είσοδο, οι φρουροί χρησιμοποίησαν θερμικούς σαρωτές για να πάρουν τη θερμοκρασία των επισκεπτών, προτού ο καθένας πάρει τη συσκευή. Ο Lorenzo Luchetti, ο οποίος διαχειρίζεται τον καθεδρικό ναό, δήλωσε “Αποφασίσαμε να ξανανοίξουμε για να στείλουμε μήνυμα ελπίδας και επιστροφής στην κανονική ζωή”.

Χιλιάδες Ισπανοί απάντησαν θετικά στην συγκέντρωση το Σάββατο που διοργάνωσε το ακροδεξιό κόμμα Vox για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα κλειδώματος και την κυβέρνηση του αριστερού Pedro Sanchez. Οι αυτοκινητιστές συνωστίσθηκαν  στους δρόμους της κεντρικής Μαδρίτης, χτυπώντας τις κόρνες τους ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν «Σάντσεζ, παραιτήσου» και «ελευθερία». Ο Vox κάλεσε σε διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις με τον αρχηγό του Σαντιάγκο Αμπασάλ να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση “ήταν ανίκανη να προστατεύσει τους ανθρώπους, τους ηλικιωμένους και τους εργάτες της” ότι κακοδιαχειρίζεται την κατάσταση του ιού και συρρικνώνει τις πολιτικές ελευθερίες με ένα από τα πιο σκληρά κλειδώματα της Ευρώπης. Η πανδημία έχει σκοτώσει 28.600 στην Ισπανία μέχρι σήμερα, έναν από τους υψηλότερους αριθμούς στον κόσμο. Μια ψηφοφορία για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως τις 6 Ιουνίου πέρασε με μόλις 15 ψήφους διαφορά αυτήν την εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει μια σταδιακή έξοδο από το κλείδωμα έως τα τέλη Ιουνίου.

«Συμμορφωθείτε ή πεθάνετε»: Οι αντάρτες της Κολομβίας επιβάλλουν τα δικά τους μέτρα κλειδώματος για τον Covid-19. Οικογένειες εκτελούνται επειδή παραβίασαν τους περιορισμούς του κορονοϊού στην αγροτική Κολομβία, καθώς οι αντάρτες επιβάλλουν ένα βάναυσο κλείδωμα.Ένοπλες ομάδες, πολλοί από αυτούς αντιφρονούντες της διαλυμένης π πλέον πολιτοφυλακής Farc, σημειώνουν όσους παραβιάζουν τους κανόνες ως στρατιωτικούς στόχους σε μια προσπάθεια να σπείρουν φόβο, ενώ η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια.”Προσπαθούν να σκορπίσουν τρόμο και να αποκτήσουν εδαφικό έλεγχο, έτσι ώστε, μετά από αυτήν την κρίση, οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές δεν θα τους καταγγέλλουν για διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη εξόρυξη και διαφθορά, δραστηριότητες που πραγματοποίησαν στο παρελθόν και θα πραγματοποιήσουν ξανά μετά τον κοροναϊό”  δήλωσε στην  Telegraph, ο Carlos Negret, εθνικός Διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

The Guardian

Σαν Φρανσίσκο: Το πλοίο D-Day σώθηκε από τεράστια φωτιά στο Fisherman’s Wharf. Μια τεράστια φωτιά ξέσπασε σε μια αποθήκη στο Fisherman’s Wharf στο Σαν Φρανσίσκο νωρίς το Σάββατο, προκαλώντας ένα παχύ σύννεφο καπνού πάνω από την προκυμαία και απειλώντας να εξαπλωθεί σε ένα ιστορικό πλοίο  του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, πριν οι πυροσβέστες θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά οι πυροσβέστες έκαναν πολλές έρευνες για να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν ήταν μέσα στο κτήριο στην προβλήτα 45, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πυροσβέστης του Σαν Φρανσίσκο Τζονθαν Μπάξτερ ο οποίος είπε ότι οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να βρουν εάν υπήρχαν άστεγοι. Δύο εργαζόμενοι είπαν στο San Francisco Chronicle ότι ήταν μέσα στην αποθήκη επεξεργασίας και αποθήκευσης ψαριών όταν ξέσπασε η πυρκαγιά πριν από την αυγή. Περισσότεροι από 130 πυροσβέστες πολεμούσαν με τις φλόγες, ενώ χρησιμοποιήθηκε και πυροσβεστικό σκάφος για την προστασία του SS Jeremia O’Brien, ενός πλοίου που συμμετείχε στη Νορμανδία το 1944. Το πλοίο ελλιμενίζεται στην προβλήτα 45 και συγκαταλέγεται ανάμεσα σε πολλά τουριστικά αξιοθέατα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

Το σύστημα δοκιμών και ανίχνευσης στο ΗΒ θα κυκλοφορήσει στο τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με το Reuters, όπως ανακοίνωσε η Downing Street. Η δήλωση ανέφερε ότι το κοινό θα ενημερωθεί την επόμενη εβδομάδα, με το Reuters να εκτιμά ότι αυτό θα περιλαμβάνει σχολεία και πιθανώς καταστήματα. Ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα για να συζητήσει τη χαλάρωση του κλειδώματος. «Ένα σύστημα δοκιμών και ανίχνευσης μας επιτρέπει να απομονώσουμε νέες μολύνσεις, για να μπορούμε να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού, ενώ αυτός δηλώνει το παρών στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε εκπρόσωπος της Downing Street.

Βρετανικά πολιτικά κόμματα ζητούν να απολυθεί ο Ανώτερος Σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Ίαν Μπλάκφορντ χαρακτήρισε τους νέους ισχυρισμούς εναντίον του Ανώτερου Συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού ως «απίστευτους» και χαρακτήρισε την απάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ ως «συγκάλυψη».«Εάν είναι αλήθεια, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τον Dominic Cummings και για την κρίση του Μπόρις Τζόνσον» είπε σε δήλωσή του. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να βγει από την κρυψώνα του, να απολύσει τον κ. Cummings και μετά να απαντήσει για τον δικό του ρόλο σε αυτό το χάος».«Ο Dominic Cummings παραβίασε τους κανόνες κλειδώματος σε πολλές περιπτώσεις και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία πιστεύει ότι πρέπει να παυθεί από τα καθήκοντά του».«Εάν ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να περισώσει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή του, πρέπει άμεσα να ενεργήσει και να δείξει στον κ. Cummings την πόρτα», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ προκαλεί διαμάχη καθώς παίζει γκολφ μέσα στην πανδημία. Ο Πρόεδρος επισκέπτεται το δικό του γκολφ κλαμπ στη Βιρτζίνια ενώ ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοιό στις ΗΠΑ πλησιάζει τις 100.000. Οι δημοσιογράφοι είδαν τον πρόεδρο με την  τυπική στολή του γκολφ με λευκή μπλούζα πόλο και λευκό καπέλο του μπέιζμπολ να φεύγει από τον Λευκό Οίκο προς άγνωστη τοποθεσία. Οι πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας που συνόδευαν τον πρόεδρο φωτογραφήθηκαν φορώντας μάσκες. Ο Τραμπ δεν φαίνεται να καλύπτει το πρόσωπό του. Αργότερα έφτασε στο γκολφ κλαμπ του Στέρλινγκ της Βιρτζίνια, όπου απεικονίστηκε να παίζει.Από το Σάββατο το πρωί, περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 είχαν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ, με τον αριθμό των θανάτων να πλησιάζει τις 100.000.Καθώς οι ειδικοί της δημόσιας υγείας προειδοποιούν για το πιθανό κόστος της επανέναρξης νωρίς, η κυβέρνηση Τραμπ ενθαρρύνει τις πολιτείες να ξεκινήσουν τις οικονομίες τους και τους ανθρώπους να απολαύσουν το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης, γιορτάζοντας παραδοσιακά την έναρξη του αμερικανικού καλοκαιριού.

Ένας κομμωτής του Μισσούρι πιθανόν να έχει εκθέσει 91 πελάτες και συνεργάτες στον κορονοϊό, ανέφεραν αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας. Ο κομμωτής που βρέθηκε θετικός στον Covid-19 εργάστηκε σε σαλόνι στο Σπρίνγκφιλντ για οκτώ ημέρες, ενώ αντιμετώπιζε συμπτώματα κοροναϊού. Επειδή ο κομμωτής και οι πελάτες φορούσαν μάσκες προσώπου, πιστεύεται ότι δε θα υπάρξουν επιπλέον κρούσματα. Όσοι ήρθαν σε επαφή, θα περάσουν από εξετάσεις.

Έξι εκατομμύρια Αυστραλοί έχουν κατεβάσει τώρα την εφαρμογή COVIDSafe, σε διάστημα λιγότερο από μήνα από την κυκλοφορία του για να βοηθήσουν τις υγειονομικές αρχές να εντοπίσουν μολύνσεις από κοροναϊούς, αναφέρει ο AAP. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ είπε ότι η εφαρμογή παίζει σημαντικό ρόλο ως απάντηση της Αυστραλίας στην πανδημία και αρκετές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μάθουν από τις θετικές της αποτελέσματα. «Η Αυστραλία συνεχίζει τις δοκιμές, για την ανίχνευση και τον περιορισμό του κορονοϊού και θα ενθαρρύνω όλους τους Αυστραλούς να συνεισφέρουν σε αυτήν την προσπάθεια και να κατεβάσουν την εφαρμογή COVIDSafe σήμερα», δήλωσε ο κ. Hunt σε δήλωση την Κυριακή.

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Xavier Niel, συνιδιοκτήτης της Le Monde, ισχυρίζεται ότι ως έφηβος εργάστηκε για τις γαλλικές κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας τη δεκαετία του 1980 καθώς και ότι κατασκόπευε έναν πρώην πρόεδρο και τον γίγαντα αυτοκινήτων Renault. Ο Niel, 52 ετών σήμερα, μεγιστάνας των μμε, είπε σε τηλεοπτικό κανάλι ότι υπέκλεπτε κινητά τηλέφωνα, συμπεριλαμβανομένου και του τότε Προέδρου, François Mitterrand. Ο Niel παραδέχτηκε επίσης οτι κατασκόπευε τον Ρόμπερτ Παντράντ, ο οποίος ήταν υπουργός ασφάλειας υπό τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.  «Δεν ήμουν στις μυστικές υπηρεσίες. Ήμουν, δεν ξέρω πώς θα το αποκαλούσατε, ένα είδος επίτιμου πράκτορα»  είπε ο Niel. Παραδέχθηκε ότι «φλέρταρε με την  παρανομία» κατά τη διάρκεια της νεολαίας του. Όταν ήταν 17 ετών, έχοντας εγκαταλείψει το σχολείο, ανακρίθηκε από την αστυνομία αφού έσπασε  τους αποκωδικοποιητές του καναλιού  και της συνδρομητικής τηλεόρασης Canal + για να τους πουλήσει.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αρνήθηκαν να αλλοιώσουν τα στοιχεία της χώρας για κρούσματα και θανάτους  από κοροναϊό. Η διαμάχη ξέσπασε καθώς αξιωματούχοι της υγείας ανακοίνωσαν τα τελευταία στοιχεία Covid-19, αναφέροντας 63 θανάτους από 2.025 κρούσματα, κυρίως στην πρωτεύουσα της Κινσάσα. Μέχρι στιγμής, 312 άτομα έχουν αναρρώσει.Αργά την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ένας γιατρός και ένας διευθυντής νοσοκομείου συνελήφθησαν και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω κατηγοριών για ψευδώς δηλωμένα κρούσματα κοροναϊού.Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από «διαμάχη για έναν ασθενή που πέθανε αυτό το μήνα», σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της κυβέρνησης.Το Συμβούλιο Υπουργών της χώρας συνεδρίασε την Παρασκευή αφού ο Πρόεδρος Felix Tshisekedi ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να διερευνήσει φήμες για ψευδείς θανάτους ασθενών σε σχέση με κοροναϊό

Άλλες ειδήσεις

Θετικά τα νέα από την Αφρική, με το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ήπειρο να λέει ότι η πανδημία «φαίνεται να ακολουθεί διαφορετική πορεία στην Αφρική». Χρειάστηκαν 14 εβδομάδες για να φτάσει η ήπειρος σε 100.000 περιπτώσεις και τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν χαμηλότερα από ό, τι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.Η ταχεία λήψη απόφασης για το κλείσιμο των συνόρων και την επιβολή αυστηρών μέτρων, καθώς και ο σχετικά χαμηλός μ.ό. ηλικίας της ηπείρου, με περισσότερο από το 60% του πληθυσμού κάτω των 25 ετών, μπορεί να βοήθησε στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και τον περιορισμό των επιπτώσεών του. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 5,2 εκατομμύρια περιπτώσεις και 339.000 θανάτους.

Πάνω από το ένα τέταρτο όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων, ενώ η Ρωσία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.

 Στην Ινδία, όπου οι αριθμοί των κρουσμάτων  εξακολουθούν να αυξάνονται, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να οργανώσει ειδικά τρένα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους τουλάχιστον 3,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Πολλοί έχουν περπατήσει εκατοντάδες μίλια για να φύγουν από πόλεις όπου έχουν εγκλωβιστεί καθώς οι δουλειές σταμάτησαν απότομα.

Ο καθημερινός αριθμός των νεκρών της Νέας Υόρκης έπεσε  κάτω από τους 100 για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Περισσότεροι από 40 μολύνθηκαν σε μια γερμανική θρησκευτική συγκέντρωση μετά το άνοιγμα. Έξι νοσηλεύτηκαν μετά την λειτουργία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου, λίγες μέρες μετά την επανέναρξη των οίκων λατρείας στη Γερμανία.

Ο αριθμός των θανάτων στην Ισπανία ξεπερνά τη Γαλλία. Αφού επιβεβαιώθηκαν αρκετές εκατοντάδες θάνατοι την Παρασκευή, ο αριθμός ανήλθε σε 28.678 το Σάββατο, 346 περισσότερους από τη Γαλλία. Είναι η πρώτη φορά που ξεπέρασε τους Γάλλους, δίνοντας στην Ισπανία την τέταρτη θέση στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ιταλία, στη μακάβρια αυτή κατάταξη.

Οι παραλίες της Κύπρου ανοίγουν ξανά, αλλά με μέτρα κοινωνικής απόστασης και όρια στα θαλάσσια σπορ, καθώς η χώρα καταγράφει την πρώτη ημέρα μηδενικών κρουσμάτων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...