Βρετανικός Τύπος: «Ο Trump πρέπει να φύγει» – «Το σχέδιο μάχης του Μπόρις για τα εμβόλια»

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Πολλές από τις εφημερίδες της Παρασκευής κάνουν εκκλήσεις για απομάκρυνση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη λήξη της θητείας του και τα επακόλουθα των ταραχών, μετά τη βίαιη εισβολή της Τετάρτης στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον από ένα πλήθος υποστηρικτών του.

Η Daily Telegraph χαρακτηρίζει την αναταραχή, στην οποία τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, ως «ημέρα ντροπής της Αμερικής» και αναφέρει ότι οι δημοκρατικοί έχουν απειλήσει με καταγγελία, εκτός εάν το υπουργικό συμβούλιο εξαναγκάσει τον πρόεδρο σε έξοδο. Η απομάκρυνση θα χρειαζόταν την υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους και μόνο λίγοι την υποστήριξαν μέχρι τώρα. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η γραφειοκρατία μετά το Brexit αναγκάζει τους ψαράδες της Κορνουάλης να αφήσουν τα αλιεύματά τους να σαπίσουν, καθώς τα προϊόντα τους πρέπει να ελεγχθούν από εγκεκριμένο κτηνίατρο, όμως δεν υπάρχουν αρκετοί. Ένας κτηνίατρος είπε μάλιστα στην εφημερίδα ότι αυτό “είναι απολύτως γελοίο.”

Η Guardian αναφέρει ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το γιατί το Καπιτώλιο αμύνθηκε τόσο ανεπαρκώς, ενάντια σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «προβλέψιμη επίθεση». Ένας φράκτης 2 μέτρων έχει πλέον ανεγερθεί γύρω από το κτίριο. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το γεγονός ως «μια από τις πιο σκοτεινές μέρες» στην ιστορία της χώρας και κατηγόρησε τον προκάτοχό του ότι εξαπέλυσε μια «ολοκληρωτική επίθεση» από «εγχώριους τρομοκράτες» στους δημοκρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ. Αρκετές εφημερίδες αντιπαραβάλλουν το πόσο κριτικοί είναι οι Βρετανοί πολιτικοί με τον Τραμπ τώρα, σε σχέση με τον τρόπο που τον αποδέχτηκαν κάποτε. Η Guardian κατηγορεί τον Michael Gove ότι κολάκευε τον Τραμπ  πριν από τέσσερα χρόνια και τον Μπόρις Τζόνσον που το 2018 μιλούσε με θαυμασμό  για αυτόν. Η εφημερίδα επίσης ισχυρίζεται ότι έχουν ανακαλυφθεί σοβαρά προβλήματα σε οίκους ευγηρίας σχετικά με την ασφάλεια για τον ιό. Επιθεωρητές από την Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας βρήκαν υπαλλήλους, οι οποίοι ήταν θετικοί στον ιό, να εργάζονται λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την οργή της Αμερικής», αναφέρει η εφημερίδα i. Οι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου παραιτήθηκαν μετά τα γεγονότα και το υπουργικό συμβούλιο του κ. Τραμπ έχει κληθεί να τον απομακρύνει από το αξίωμά του χρησιμοποιώντας την 25η τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο να αναλάβει εάν ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του, λόγω ψυχικής ή σωματικής ασθένειας.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο κ. Τραμπ αντιμετωπίζει απομόνωση για την επίθεση του όχλου, καθώς πολλά μέλη της διοίκησής του παραιτήθηκαν εξ αιτίας των γεγονότων και το Facebook έκλεισε τον λογαριασμό του επ’ αόριστο, παράλληλα με τις εκκλήσεις για απομάκρυνσή του από το αξίωμα. Η υπουργός μεταφορών των ΗΠΑ Elaine Chao ήταν η πρώτη αξιωματούχος σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου που παραιτήθηκε. Την Πέμπτη, ο κ. Τραμπ δεσμεύτηκε τελικά για μια «ομαλή μετάβαση», αλλά επανέλαβε για άλλη μια φορά τους αβάσιμους ισχυρισμούς του για εκλογική απάτη. Οι Financial Times εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται να υπάρξει κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Γαλλίας την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι οι μεταφορείς έχουν προειδοποιηθεί να αναμένουν αυστηρότερους τελωνειακούς ελέγχους από τη Δευτέρα. Οι εμπορικές εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αξιωματούχοι της Whitehall έχουν ενημερωθεί ότι οι έλεγχοι αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι σχεδόν όλα τα φορτηγά που έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πληρούσαν τους κανόνες μετά το Brexit, οι Γάλλοι όμως επιμένουν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση των ελέγχων.

Η Metro κυκλοφορεί με την απαίτηση «κλειδώστε τον», μαζί με μια φωτογραφία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι ο κ. Τραμπ κατηγορείται για “πρόκληση πραξικοπήματος” και ότι θα μπορούσε να διωχθεί για υποκίνηση ταραχών.

Οι Times παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή φωτογραφία με το προσωπικό στην Ουάσιγκτον να σηκώνει τα χέρια καθώς η ένοπλη αστυνομία ανακατέλαβε το Καπιτώλιο μετά το χάος της Τετάρτης και αναφέρουν ότι η “απειλή της απομάκρυνσης του Τράμπ” είναι πολύ πιθανή. Γράφει επίσης ότι προέκυψε «νέα ελπίδα για ασθενείς με Covid» αφού δύο φάρμακα αρθρίτιδας, το tocilizumab και sarilumab, έχουν μειώσει τους θανάτους κατά ένα τέταρτο σε ασθενείς που είναι προσβεβλημένοι από Covid. Οι Times επικεντρώνονται στο tocilizumab, το οποίο αναφέρει ότι τα νοσοκομεία του NHS θα ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν στη θεραπεία ορισμένων ασθενών από την Παρασκευή.

Η Daily Mail γράφει για το «σχέδιο μάχης για τα εμβόλια» του πρωθυπουργού. Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια κατά του κοροναϊού θα χορηγούνται την ημέρα έως τις 15 Ιανουαρίου και ότι όλοι θα έχουν ένα κέντρο εμβολιασμού σε απόσταση 10 μιλίων από το σπίτι τους. Επίσης τόνισε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα εθνικό σύστημα κρατήσεων για τους εμβολιασμούς.

Η Daily Mirror αναφέρει, ότι ο στρατός κλήθηκε να βοηθήσει στην επίτευξη του ημερήσιου στόχου για τους εμβολιασμούς και προσθέτει ότι εκατοντάδες κέντρα εμβολιασμού θα ανοίξουν αυτήν την εβδομάδα.

Η Daily Express αποκαλύπτει ότι τα φάρμακα αρθρίτιδας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά ένα τέταρτο στον πόλεμο εναντίον του Covid καθώς επίσης και την χρησιμοποίηση του στρατού για την βοήθεια στους εμβολιασμούς.

Τέλος, η πρώτη σελίδα της Sun αναφωνεί «στα όπλα!» Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Βρετανίας και περισσότεροι από 500.000 υπάλληλοι θα βοηθήσουν στη διάθεση του εμβολίου μετά το κάλεσμα της εφημερίδα σε εθελοντές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Πηγές: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk, https://www.thepaperboy.com/uk/front-pages.cfm

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...