Βρετανικός Tύπος: Ο Τζο Μπάιντεν επικρίνει την άρνηση του Τραμπ να παραδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών

The Guardian

«Ντροπή»: Ο Τζο Μπάιντεν επικρίνει την άρνηση του Τραμπ να παραδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος λέει ότι η άρνηση του Τραμπ για το αποτέλεσμα δεν θα «βοηθούσε την υστεροφημία του», ενώ τόνισε ότι η έλλειψη συνεργασίας δεν επιβραδύνει τη μετάβαση.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχτεί την ήττα του στις εκλογές ήταν «ντροπή», ορκίστηκε όμως να προχωρήσει στην προεδρική μετάβαση παρά την αντίδραση από τον προκάτοχό του. Ο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερωτήσεις για πρώτη φορά από τότε που ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών του 2020, συνέχισε την κριτική του για τον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος συνέχισε τις αβάσιμες κατηγορίες για απάτη στις εκλογές.

Αν και η κατάσταση προκάλεσε ανησυχία σχετικά με το αν στις ΗΠΑ θα υπάρξει μια ομαλή μεταβίβαση εξουσίας που ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της αμερικανικής δημοκρατίας, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι η ομάδα του θα «αναλάβει τα καθήκοντά της» αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις που μαστίζουν το έθνος.Μιλώντας με δημοσιογράφους, αξιωματούχοι των Δημοκρατικών ανέφεραν ότι η Γενική Διοίκηση Υπηρεσιών δεν έχει ακόμη εκδώσει επιστολή «διαπίστωσης» που θα αναγνώριζε τον Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο και θα επέτρεπε στην ομάδα του να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση εξουσίας.

Μέχρι να ληφθεί η απόφαση, το προσωπικό του Μπάιντεν δεν μπορεί να συναντηθεί με τους ομολόγους τους στον Λευκό Οίκο και σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, για να αρχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους.Ο Μπάιντεν επέμεινε ότι η καθυστέρηση «δεν αλλάζει τη δυναμική σε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε». Η λήψη ενημερωτικών πληροφοριών που παραδοσιακά μοιράζονται με τον επόμενο πρόεδρο «θα ήταν χρήσιμη», είπε, αλλά πρόσθεσε: «Δεν βλέπουμε τίποτα να μας επιβραδύνει, ειλικρινά».

Η δημοκρατική ηγεσία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει και να επεκτείνει τη νομοθεσία της κυβέρνησης Ομπάμα, στην οποία ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος, κατά τη χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας για περισσότερο από έναν αιώνα. «Στη μέση μιας θανατηφόρας πανδημίας που πλήττει περισσότερους από 10 εκατομμύρια Αμερικανούς, αυτοί προσπαθούν να κρατήσουν μακριά τον αμερικανικό λαό από την υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Μπάιντεν για τους αξιωματούχους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που έκαναν την αγωγή που κατέληξε στο Ανώτατο δικαστήριο, με στόχο την ακύρωση του νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης.

Η υγειονομική κάλυψη εκατομμυρίων Αμερικανών κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή εάν το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, αν και τα επιχειρήματα της Τρίτης έδειξαν ότι οι δικαστές δυσπιστούν στο να καταργήσουν ολόκληρο τον νόμο. «Κάθε ψήφος για τον Joe Biden ήταν μια δήλωση ότι η υγειονομική περίθαλψη στην Αμερική πρέπει να είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο», δήλωσε η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Harris.


The Independent

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι θα υπάρξει «ομαλή μετάβαση σε μια δεύτερη διοίκηση Τραμπ» λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της νίκης του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές. Ο κ. Πομπέο έκανε τα σχόλια όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν το υπουργείο Εξωτερικών συνεργάστηκε με την ομάδα μετάβασης του Μπάιντεν.

Την δήλωση ακολούθησε ένα μικρό γέλιο, οπότε δεν είναι σαφές εάν μιλούσε σοβαρά για τις νομικές προκλήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για τις εκλογές ή ήταν μια απόπειρα χιούμορ. «Είμαστε έτοιμοι, ο κόσμος παρακολουθεί τι συμβαίνει», είπε σε συνέχεια. «Μετρούν τις ψήφους, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα επιλεγούν εκλογείς, υπάρχει μια διαδικασία που το σύνταγμα το θέτει αρκετά καθαρά.

Ο κόσμος θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη ότι η μετάβαση είναι απαραίτητη για να βεβαιωθεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι λειτουργικό σήμερα, επιτυχημένο σήμερα και επιτυχημένο με τον πρόεδρο που θα  είναι επικεφαλής στις 20 Ιανουαρίου». Ενώ ο κ. Πομπέο πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου για να συζητήσει θέματα εξωτερικής πολιτικής, απογοητεύτηκε καθώς οι δημοσιογράφοι συνέχισαν να ρωτούν για τα αποτελέσματα των εκλογών και αν το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση.

«Υποβάλατε μια ερώτηση που είναι γελοία, αυτό το τμήμα νοιάζεται για να διασφαλίσει ότι οι εκλογές σε όλο τον κόσμο θα είναι ασφαλείς και ελεύθερες και δίκαιες», είπε. «Αντιμετωπίζουμε συχνά καταστάσεις όπου δεν είναι ξεκάθαρες για συγκεκριμένες εκλογές. Εργαζόμαστε για να αποκαλύψουμε γεγονότα, εργαζόμαστε για να μάθουμε αν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα, η απόφαση που λήφθηκε αντικατοπτρίζει τη βούληση των ανθρώπων. Θέλουμε κάθε μία από αυτές τις ψήφους να μετρηθεί με τον ίδιο τρόπο και προσδοκούμε ότι κάθε ψήφος εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μετρηθεί σωστά. Είναι απολύτως σκόπιμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ένα εκλογικό σύστημα το οποίο ορίζεται από το σύνταγμά μας και θα φροντίσουμε να το κάνουμε σωστά».

Πομπέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Αθήνα
Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο / Πηγή: Eurokinissi

Metro

Ο Μπόρις Τζόνσον μιλά τηλεφωνικά με τον Τζο Μπάιντεν μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι προσβλέπει στην «ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των χωρών μας». Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών το Σάββατο, χρειάστηκαν τρεις μέρες για να πραγματοποιήσει – προκαλώντας ανησυχία για την «ειδική σχέση» του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Μπάιντεν και την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λίγο μετά τη νίκη τους, αλλά μόλις το απόγευμα το έκανε προσωπικά.

Ο Τζόνσον έκανε tweet την Τρίτη: «Μόλις μίλησα στο Joe Biden για να τον συγχαρώ για την εκλογή του. Ανυπομονώ να ενισχύσω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας και να συνεργαστούμε μαζί του στις κοινές μας προτεραιότητες – την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της δημοκρατίας και την οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων μετά την πανδημία.»

Πιστεύεται ότι ο κ. Johnson είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συνομίλησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο. Ο κ. Μπάιντεν έχει επικρίνει δημόσια την συμπεριφορά του πρωθυπουργού και λέγεται ότι δεν εντυπωσιάστηκε από την εγγύτητά του με τον Ντόναλντ Τραμπ – αποκαλώντας τον κ. Τζόνσον «κλώνο» του προεδρικού του αντιπάλου.

μπόρις τζόνσον

Daily Mail

Ένα εκατομμύριο φοιτητές θα ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη λήξη του κλειδώματος στις 2 Δεκεμβρίου για να δουν τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Τα πανεπιστήμια στην Αγγλία κάνουν διαδικτυακά μαθήματα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. Τότε θα υπάρξουν κλιμακωτές ημερομηνίες αναχώρησης μεταξύ 3 και 9 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση είπε ότι οι δοκιμές Covid-19 θα προσφέρονται σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές, ενώ το σχέδιο για τους φοιτητές να επιστρέψουν στο σπίτι τους για τα Χριστούγεννα είναι «γεμάτο τρύπες».

Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα για τη μαζική μετακίνηση, είναι αυστηρό. «Το να αφήνουμε μόνο μια εβδομάδα για περίπου ένα εκατομμύριο φοιτητές να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα αφήνει περιθώριο για λάθη». Η κυβέρνηση είπε ότι τα τεστ Covid-19 θα προσφέρονται μεταξύ 30 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου, σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές πριν ταξιδέψουν και η καθιέρωση δοκιμών θα είναι μια «μαζική επιχείρηση», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Durham. Οι φοιτητές θα έχουν αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσουν την καραντίνα και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για τα Χριστούγεννα, εάν βρεθούν θετικοί για τον ιό πριν από το ταξίδι.

Συγκρότημα Βασιλικών Δικαστηρίων, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο αρχείου / Συγκρότημα Βασιλικών Δικαστηρίων, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο / Πηγή: By Anthony M. from Rome, Italy – Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1114610

Mirror

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εμβολιαστεί κατά του Covid με «3 εμβόλια έτοιμα μέχρι τα Χριστούγεννα», υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, αφού οι δοκιμές έδειξαν ότι ένα εμβόλιο ήταν 90% αποτελεσματικό, πριν επιστρέψει στην κανονικότητα της έως το Πάσχα.Εκατοντάδες χιλιάδες μαζικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε καθεμία από τις 67 κωμοπόλεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας αποτελέσματα σε μόλις 15 λεπτά, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι την εβδομάδα θα μπορούσαν να εμβολιαστούν σύμφωνα με τα σχέδια του NHS.

Ο καθηγητής Sir John Bell, προέβλεψε ότι ενδέχεται να υπάρξουν «δύο ή τρία εμβόλια» έως τα Χριστούγεννα μετά την πρώτη ανακάλυψη από την Pfizer / BioNTech, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη τις δοκιμές. Ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι«70% έως 80%» πιθανόν ένα εμβόλιο να επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανοίξει ξανά πλήρως πριν από το καλοκαίρι, με το Υπουργείο Υγείας να πιέζει για την έναρξη των εμβολιασμών από την 1η Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι το NHS έχει ήδη φτάσει σε σχεδόν οριακό σημείο.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock έχει διαθέσει 150 εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει στην ενίσχυση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης επιπλέον γιατρών και της επέκτασης της θεραπείας για ασθενείς που έχουν πληγεί από το «Long Covid».

Η κυβέρνηση ελπίζει να εμβολιάσει όλα τα άτομα άνω των 50 και τους πιο ευάλωτους νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι αποτελούν το 99% των θανάτων από ιούς, στις αρχές του 2021, στο αρχικό στάδιο μιας στρατηγικής «τριών κυμάτων», εάν το επιτρέπουν οι προμήθειες, αναφέρει η Times. 

Με αρκετές δόσεις του αποτελεσματικού εμβολίου Pfizer ο κ. Χάνκοκ υποσχέθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι το πρώτο στην εκκίνηση των εμβολιασμών. Η εναλλακτική λύση του Oxford-AstraZeneca θεωρείται ότι είναι λίγες μόνο εβδομάδες πίσω από το εμβόλιο Pfizer και είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική των τριών σταδίων της Βρετανίας, με την χώρα  να έχει παραγγείλει πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...