Βρετανικός Τύπος: «Ο Τζόνσον ήξερε για τον Pincher» και «Η Βρετανία σε αργή κίνηση», στα πρωτοσέλιδα

Η Daily Mirror έχει τον τίτλο «Ήξερα για τον Pincher» αφού το Νο 10 επιβεβαίωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον γνώριζε αναφορές για σεξουαλική κακή συμπεριφορά όταν επανέφερε τον βουλευτή στην κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις του. Ηεφημερίδα αναφέρει ότι το  No 10παραδέχτηκε τελικά ότι ο Μπόρις Τζόνσον «έλαβε γνώση» για ορισμένες από τις κατηγορίες πριν τον διορίσει αναπληρωτή αρχηγό, αν και δεν υπήρχε επίσημη καταγγελία εκείνη την εποχή. Η δήλωση σηματοδοτεί μια στροφή, καθώς το Νο 10 είχε ισχυριστεί προηγουμένως ότι ο κ. Τζόνσον δεν γνώριζε κανέναν «συγκεκριμένο ισχυρισμό». Αναφέρει επίσης ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού, Κάρι, αμφισβήτησε την καταλληλότητα του κ. Pincher για την θέση το 2017, ενώ ήταν διευθύντρια επικοινωνίας των Tories.

«Το υπουργικό συμβούλιο είναι θυμωμένο που υπερασπίστηκε ξανά τον Τζόνσον» έχει τίτλο η εφημερίδα i, η οποία αναφέρει ότι οι υπουργοί είναι ολοένα και πιο απρόθυμοι να υπερασπιστούν τον πρωθυπουργό σχετικά με τον χειρισμό των καταγγελιών εναντίον του κ. Pincher. Προσθέτει επίσης ότι, οι υπουργοί παρεκκλίνουν από την επίσημη γραμμή της Downing Street, για να μπορούν να εμφανιστούν στα μέσα ενημέρωσης, σε τηλεοπτικές αλλά και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.

Τα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι το κοινοβούλιο πρέπει να ενεργήσει για να σταματήσει τις «φαινομενικά ατελείωτες» καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από βουλευτές, αναφέρει η Guardian. Λέει ότι η FDA και η Prospect, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 1.000 κοινοβουλευτικούς εργαζομένους, έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, Lindsay Hoyle, για να παροτρύνουν το Κοινοβούλιο να αναλάβει δράση και να το κάνει έναν ασφαλέστερο χώρο εργασίας για τα μέλη τους. Ωστόσο, ρεπορτάζ υπογραμμίζει την απόπειρα των οπαδών των Tories να χρησιμοποιήσουν το σκάνδαλο για να επιτεθούν στον κ. Τζόνσον.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο ηγέτης των Εργατικών, Sir Keir Starmer, αντιμετωπίζει εξέγερση μέσα στο κόμμα του για το Brexit, αφού υποσχέθηκε σε ομιλία του τη Δευτέρα να μην επιστρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενιαία αγορά ή σε μια τελωνειακή ένωση, εάν οι Εργατικοί κερδίσουν τις επόμενες γενικές εκλογές. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan αντέκρουσε ανοιχτά τον ηγέτη του κόμματός του λέγοντας ότι η Βρετανία πρέπει να επανενταχθεί στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς θα έκανε τη χώρα “πιο ευημερούσα” στο μέλλον. Αναφέρει ότι η θέση του Sir Keir για το Brexit βάζει το Εργατικό Κόμμα σε μια «πορεία σύγκρουσης» με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, στόχος των οποίων είναι να επανενταχθούν στην ενιαία αγορά. Γράφοντας στην εφημερίδα, ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Λόρδος Hague, υποστηρίζει τη στάση του Sir Keir και κάνει έκκληση σε όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη ιδεών για το πώς να αποκομίσουν κάποια οφέλη από το Brexit αντί να συνεχίσουν να διαφωνούν για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη.

«Η Βρετανία σε αργή κίνηση» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Metro καθώς αναφέρεται στους «εξαγριωμένους οδηγούς» που προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος στους αυτοκινητόδρομους του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα, σε διαμαρτυρία για τις «υψηλές» τιμές των καυσίμων. Αναφέρει ότι η συντονισμένη διαμαρτυρία έγινε καθώς η βενζίνη έφτασε σε ρεκόρ 191,5 πένες ανά λίτρο, σύμφωνα με την Experian. Η πρώτη σελίδα δείχνει οδηγούς  να περνούν την ώρα τους παίζοντας ποδόσφαιρο σε ένα έρημο οδόστρωμα στην M4 στο Somerset.

Η Daily Mail αναφέρει ότι η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel προτρέπει την αστυνομία να χρησιμοποιήσει την εξουσία της για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να διαταράσσουν τους δρόμους, τονίζοντας ότι οι αυτοκινητιστές έχουν “τρελαθεί” από την αναστάτωση. Επίσης η κ. Patel καλεί τους αστυνομικούς να συλλάβουν και να ασκήσουν διώξεις στους οδηγούς, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις που προκαλούν αναστάτωση. Η Daily Mail προτείνει οι αυστηρότερες τιμωρίες που τέθηκαν σε ισχύ φέτος και σχεδιάστηκαν για την καταπολέμηση των διαμαρτυριών από την Extinction Rebellion,να ισχύουν και για τους υποστηρικτές των καυσίμων.

Οι Times ασχολούνται επίσης με τις εκκλήσεις προς την αστυνομία να υιοθετήσει «προσέγγιση μηδενικής ανοχής» για να σταματήσει τους διαδηλωτές που κάνουν διαδηλώσεις για να προκαλέσουν αναστάτωση, λέγοντας ότι η υπουργός έχει καταστήσει σαφές στις αστυνομικές δυνάμεις ότι περίμενε από αυτές να χρησιμοποιήσουν τις εξουσίες που τους έχουν δοθεί πρόσφατα για να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, ή να εξηγήσουν γιατί οι αστυνομικοί δεν το κάνουν. Προσθέτει επίσης ότι η σκληρή στάση της υπουργού Εσωτερικών υποστηρίχθηκε από την Downing Street.

Οι Financial Times προειδοποιούν για περαιτέρω αναστάτωση των ταξιδιών αργότερα αυτό το καλοκαίρι, καθώς τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους μηχανοδηγούς, τους εργαζόμενους στα εκδοτήρια εισιτηρίων και το προσωπικό των σιδηροδρομικών σταθμών, θα ψηφίσουν για πιθανή απεργία. Η εφημερίδα εξηγεί ότι το συνδικάτο μηχανοδηγών, Aslef, προειδοποιεί για «μαζική» αναστάτωση στους μετακινούμενους καθώς τα μέλη του ψηφίζουν για την πρώτη εθνική απεργία τους από το 1995. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ένωση έχει στα ψηφοδέλτιά της οδηγούς, σε 10 εταιρείες τρένων σε μια διαμάχη για τις αμοιβές. Ο γενικός γραμματέας του Aslef, Mick Whelan, λέει στην εφημερίδα ότι είναι πιθανό οι απεργίες να συντονίζονται και να έχουν «μαζικό αποτέλεσμα», ενώ ακολουθούν την απεργία του RMT του περασμένου μήνα.

«Η μεγαλύτερη φορολογική μείωση εδώ και μια δεκαετία» θα ελαφρύνει το οικονομικό βάρος για 30 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Η Daily Express αναφέρει δήλωση του κ. Τζόνσον, ο οποίος είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Ασφαλιστική αυτόν τον μήνα θα δώσουν στους υπαλλήλους εξοικονόμηση έως και 330 £ ετησίως. Με τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων να εκτινάσσονται στα ύψη καθώς η κρίση του κόστους ζωής συνεχίζει, ο κ. Τζόνσον είπε ότι η φορολογική κίνηση είναι «μια σημαντική στιγμή στην αποστολή μας να ελαφρύνουμε το βάρος των νοικοκυριών» και πρόσθεσε ότι η αύξηση του ορίου, από το οποίο οι εργαζόμενοι αρχίζουν να πληρώνουν τις εισφορές τους, στις £12.570, θα βοηθήσει επίσης στην ανοικοδόμηση της οικονομίας. Ο κ. Τζόνσον θα συγκεντρώσει την ομάδα του για μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Νο10 σήμερα, Τρίτη.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...