Βρετανικός Τύπος: «Ο Τζόνσον στο χείλος του γκρεμού», στα πρωτοσέλιδα

Η παραίτηση του καγκελαρίου Rishi Sunak και του υπουργού Υγείας Sajid Javid κυριαρχεί στις εφημερίδες της Βρετανίας, σήμερα Τετάρτη.

«Ο Τζόνσον στο χείλος του γκρεμού» είναι ο τίτλος των Times, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι παραιτήσεις του καγκελαρίου Rishi Sunak και του υπουργού Υγείας Sajid Javid μέσα σε λίγα λεπτά η μία από την άλλη ήταν «προφανώς συντονισμένες», σε μια κίνηση που επέφερε στον πρωθυπουργό ένα «θανατηφόρο πλήγμα». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι αντίπαλοι του Μπόρις Τζόνσον σκοπεύουν να αλλάξουν τους κανόνες για την ηγεσία του κόμματος και να πιέσουν για δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του κοινοβουλίου, εάν δεν παραιτηθεί. Ο πρωθυπουργός αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση μετά την παραίτηση κορυφαίων υπουργών, σχολιάζει η εφημερίδα, αποκαλύπτοντας δημοσκόπηση του YouGov,  σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 Βρετανούς λένε ότι ο κ. Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί. Οι παραιτήσεις από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έρχονται αφού παραδέχτηκε ότι γνώριζε τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του βουλευτή Chris Pincher, προτού τον προαγάγει σε αναπληρωτή αρχηγό.

Συγκρίνοντας τον κ. Τζόνσον με ένα «λαδωμένο γουρουνάκι», για την ικανότητά του να ξεφεύγει από φαινομενικά αδύνατες καταστάσεις, η Daily Mail ρωτά αν θα μπορέσει να «ξεφύγει και από αυτό;». Η εφημερίδα περιέγραψε την Τρίτη ως την «πιο δραματική νύχτα στο Westminster» από την ανατροπή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Αποκαλώντας τις παραιτήσεις «απόπειρα πραξικοπήματος», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός ήταν χθες το βράδυ κλειδωμένος στην Downing Street σχεδιάζοντας την επιβίωσή του σε έναν «αγώνα για την πολιτική του ζωή».

Η Daily Telegraph περιγράφει τον κ. Τζόνσον ως «κρεμασμένο από μια κλωστή» μετά την αποχώρηση των κορυφαίων υπουργών του, αλλά προσθέτει ότι προσπαθεί να στηρίξει το υπουργικό συμβούλιο του και επιμένει ότι θα συνεχίσει να είναι ηγέτης. Η εφημερίδα αναφέρει για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με 80 βουλευτές των Tories χθες το βράδυ σε μια προκαθορισμένη συνάντηση στην οποία ανέφερε ότι οι φορολογικές περικοπές θα ήταν πλέον ευκολότερο να επιτευχθούν, καταφέροντας ένα δυνατό χτύπημα στον κ. Sunak. Ως απάντηση, ο πρώην καγκελάριος στην επιστολή παραίτησής του άφησε να εννοηθεί ότι τα σχέδια του Τζόνσον να αυξήσει τις δαπάνες και να μειώσει τους φόρους δεν ήταν ρεαλιστικά. Η Telegraph μεταφέρει τις διαψεύσεις από τον Javid και τον Sunak ότι οι παραιτήσεις τους ήταν συντονισμένες, αλλά μπορεί να αποκαλύψει ότι και οι δύο άνδρες είχαν ήδη συζητήσει την παραίτηση με στενούς συνεργάτες τους.  

Οι Financial Times αναφέρουν ότι υπήρξε ανακούφιση στην Downing Street όταν άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Dominic Raab, Liz Truss και Ben Wallace, δήλωσαν ότι θα παρέμεναν. Ωστόσο πολλοί συντηρητικοί βουλευτές πιστεύουν τώρα ότι ο χρόνος του κ. Τζόνσον στην εξουσία πλησιάζει στο τέλος του. Βουλευτές των Tories είπαν επίσης στους Financial Times ότι, ο πρωθυπουργός τους είπε ότι ήταν πιο πιθανό να προτείνει πρόωρες φορολογικές περικοπές τώρα που ο κ. Sunak είχε φύγει. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι αγορές θα παρακολουθούν τι θα σημαίνει η αλλαγή του καγκελαρίου για την οικονομική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ενός χαλαρότερου δημοσιονομικού καθεστώτος που θα μπορούσε να αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο Μπόρις Τζόνσον «απέτρεψε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα» και τώρα έχει μια «στιγμή απελευθέρωσης» για να κάνει σαρωτικές φορολογικές περικοπές, είναι η άποψη της Daily Express. Η εφημερίδα προσθέτει ότι μετά τις παραιτήσεις επέδειξε «αποφασιστική στάση» καθώς δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήταν πλέον ελεύθερη να ακολουθήσει «μια αληθινή γαλάζια ατζέντα των Tories» ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Οι Εργατικοί ωστόσο, είναι έτοιμοι για πρόωρες γενικές εκλογές, οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης προτρέπουν και άλλους υπουργούς να παραιτηθούν και ο Συντηρητικός βουλευτής και ο πρώην επικεφαλής τους, Andrew Mitchell, είναι ένας από τους συναδέλφους του Τζόνσον που είπε ότι «τέλειωσε το παιχνίδι γι’ αυτόν.»

Η Guardian έχοντας  μια ολοσέλιδη φωτογραφία του Τζόνσον ανάμεσα από τον πρώην καγκελάριο και τον υπουργό Υγείας του, σχολιάζει ότι τόσο οι επιστολές παραίτησης του καγκελαρίου Rishi Sunak, όσο και του υπουργού Υγείας Sajid Javid, επέφεραν «συντριπτικό πλήγμα στην εξουσία του». Σημειώνει ότι ο κ. Sunak τόνισε τις διαφορές απόψεων σχετικά με την οικονομική διαχείριση μεταξύ του ίδιου και του κ. Τζόνσον, αυξάνοντας τις εικασίες ότι ο πρώην καγκελάριος «δεν έχει παραιτηθεί από μια κούρσα για την πρωθυπουργία». Ωστόσο, αρκετοί υπουργοί έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον πρωθυπουργό, δεν υπήρξε καμία πρόκληση ηγεσίας και ο κ. Τζόνσον κατέστησε σαφές ότι σχεδιάζει να παραμείνει στη θέση του αντικαθιστώντας γρήγορα τους παραιτηθέντες.  Αλλά το μέλλον του κ. Τζόνσον απέχει πολύ από το να είναι ασφαλές και είναι αμφίβολο αν ο πρωθυπουργός μπορεί να επιβιώσει από αυτές τις παραιτήσεις, καταλήγει η εφημερίδα.

“Φεύγει! Φεύγει! Έφυγε;” Λέει το πρωτοσέλιδο στη Metro καθώς θέτει το ερώτημα αν θα παραιτηθεί τώρα ο πρωθυπουργός. Αναφέρει ότι ο Sajid Javid έγραψε σε μια επιστολή παραίτησης-«βόμβα», ότι ο πρωθυπουργός είχε χάσει την εμπιστοσύνη της χώρας και «είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας». Οι ημέρες ανατροπών στο έπος, του τι ακριβώς ήξερε ο Μπόρις Τζόνσον για μια καταγγελία εναντίον του βουλευτή Chris Pincher προτού τον διορίσει αναπληρωτή αρχηγό, έληξε με τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου μετά την παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών. Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid ήταν ο πρώτος που παραιτήθηκε, μετά από 10 λεπτά  και ο Rishi Sunak είχε παραιτηθεί από την καγκελαρία και ακολούθησε μια καταιγίδα κατώτερων υπουργών και βοηθών που επίσης αποχώρησαν. Τα γεγονότα συνέβησαν λίγο αφότου ο κ. Τζόνσον παραδέχτηκε ότι είχε κάνει ένα «κακό λάθος» διορίζοντας τον κ. Pincher ως αναπληρωτή αρχηγό τον Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι γνώριζε κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον του. Αυτό ώθησε τον κ. Javid και τον κ. Sunak να επιτεθούν δημόσια στον πρωθυπουργό με τις επιστολές παραίτησής τους, οι οποίες περιλαμβάνουν και ενστάσεις για την οικονομία.

«Τέλος παιχνιδιού» λέει η εφημερίδα i καθώς περιγράφει την πρωθυπουργία του Τζόνσον «στο χείλος του γκρεμού». Ο Πρωθυπουργός έχει μείνει «μετέωρος» μετά την παραίτηση-σοκ του καγκελαρίου και του υπουργού Υγείας του, αναφέρει η εφημερίδα, λέγοντας ότι ο Nadhim Zahawi έγινε τώρα καγκελάριος και ο Steve Barclay, νέος υπουργός Υγείας. Η εφημερίδα περιγράφει τον Τζόνσον ως «βρισκόμενο σε δεινή θέση» από τις παραιτήσεις σοκ και λέει ότι οι επιθέσεις τους στην ακεραιότητά του είναι για να «προσπαθήσουν να τον αναγκάσουν να φύγει από την Downing Street».

Η Mirror δημοσιεύει μια φωτογραφία του κ. Τζόνσον σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη πριν ανακοινωθούν οι παραιτήσεις, ενώ περιγράφει τις αποχωρήσεις ως, «το τέλος του παιχνιδιού για τον Μπόρις», προσθέτοντας ότι ο κ. Sunak και ο Javid «έβαλαν το μαχαίρι στο κόκκαλο» μετά από χρόνια υποστήριξης της «τοξικής κυβέρνησης» του πρωθυπουργού. Προσθέτει επίσης ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί πλέον απελπισμένα  να μείνει «προσκολλημένος στην εξουσία», αλλά πιστεύει ότι είναι «καταδικασμένος». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανώνυμος βουλευτής των Tories είπε ότι «ακόμη και οι πιο ένθερμοι σύμμαχοί του γνωρίζουν ότι όλα έχουν τελειώσει».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...