Βρετανικός Τύπος: «Ο υπουργός Υγείας, Sajid Javid, θετικός στον ιό» και «Η καλοκαιρινή φάρσα ελευθερίας», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Αρκετές εφημερίδες αναφέρονται στη μείωση των περιοριστικών μέτρων κατά του ιού στην Αγγλία από τη Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κριτική για την προσέγγισή της. Ο Observer σχολιάζει τις κατηγορίες από τους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας που ισχυρίζονται ότι ο Μπόρις Τζόνσον «αφήνει τον Covid να “ξεσκίσει”», χαλαρώνοντας τα μέτρα. Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid είναι μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν  θετικοί στον ιό και ενώ είχε επισκεφτεί τη Downing Street την Παρασκευή, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να περάσει την πολυσυζητημένη «Ημέρα της Ελευθερίας» απομονωμένος στο σπίτι του. Σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να κατηγορηθεί για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» εάν παραλείψει την καραντίνα συμμετέχοντας στο πιλοτικό πρόγραμμα του Whitehall που βασίζεται σε καθημερινά tests .

Το θετικό τεστ Covid του κ. Javid προκάλεσε «πινγκδημία στο Νο 10», γράφει η Mail της Κυριακής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Υγείας, ο οποίος επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο και την Downing Street την προηγούμενη εβδομάδα, είχε μια μακρά πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον κ. Johnson λίγες ώρες μόλις πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά του. Η Mail της Κυριακής αναφέρει μια πηγή που προειδοποιεί ότι “το μισό υπουργικό συμβούλιο” θα μπορούσε να μπει σε καραντίνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο αναρωτιέται: “Ένα κομμάτι του υπουργικού συμβουλίου πρόκειται να μπει σε καραντίνα, ή πρόκειται να μάθουμε ότι υπάρχουν άλλα μέτρα για αυτούς και άλλα για εμάς;”

Στην Mirror της Κυριακής ένας νευρολόγος, που είναι δυσαρεστημένος με την ταχύτητα της άρσης των μέτρων, μετατρέπει τις 19 Ιουνίου από «ημέρα ελευθερίας» σε «ημέρα βλακείας», αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κριτική σε διάφορα μέτωπα σχετικά με την άρση των περιορισμών. Οι γιατροί παροτρύνουν τον κ. Τζόνσον να κάνει μια στροφή, προσθέτει η εφημερίδα, με έναν γιατρό να σχολιάζει: “Νομίζω ότι την πατήσαμε”.

“Αντάρα” είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα σχέδια του πρωθυπουργού στις 19 Ιουνίου, αναφέρουν οι Times της Κυριακής, με τη Βρετανία να αντιμετωπίζει αναταραχές στον ανεφοδιασμό τροφίμων, στα δίκτυα μεταφορών και στη βιομηχανία. Καθώς ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων λέγεται ότι θα απομονωθεί, μεγάλοι τομείς, συμπεριλαμβανομένου του Μετρό του Λονδίνου ήδη επηρεάζονται από τα αποτελέσματα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτό ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν στάλθηκαν 530.126 ειδοποιήσεις από την εφαρμογή ιχνηλάτησης, Test and Trace, που ειδοποιούσαν τους ανθρώπους να απομονωθούν για 10 ημέρες, σημειώνοντας τρομακτική αύξηση, κατά 46%, από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η «καλοκαιρινή φάρσα ελευθερίας» είναι ο τίτλος που κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της Express της Κυριακής, καθώς η εφημερίδα εκφράζει ανησυχίες ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει «χάος» με την αλλαγή της οδηγίας της. Ο επιστημονικός σύμβουλος καθηγητής Robert Dingwall, κατηγόρησε τους υπουργούς ότι προκάλεσαν «σύγχυση» σχετικά με τη χρήση της μάσκας και χιλιάδες εργαζόμενοι πρέπει να απομονωθούν μετά από ειδοποίηση από την εφαρμογή του NHS, Test and Trace. Ο John Longworth, πρόεδρος του Independent Business Network, είπε πως η «φρενήρης προσέγγιση» θα βλάψει την οικονομία, ενώ πρόσθεσε ότι: «Παρά την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση της χώρας, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε μια ασυνάρτητη προσέγγιση για την αναζωογόνηση της οικονομίας και την προώθηση της ανάκαμψής μας μετά την πανδημία».

Η Telegraph της Κυριακής γράφει ότι οι υπουργοί έχουν ενημερωθεί από τη Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης για τη διάθεση του εμβολίου σε όλα τα παιδιά. Αντ’ αυτού, τα εμβόλια θα προσφέρονται μόνο σε ευάλωτα άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών και σε άτομα ηλικίας 17 ετών που βρίσκονται τρεις μήνες από τα 18α γενέθλιά τους, προσθέτει η εφημερίδα. Η Telegraph σημειώνει ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική από εκείνη που υιοθετήθηκε από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Γαλλία, όπου όσοι είναι ηλικίας άνω των 12 ετών αποφασίστηκε να εμβολιάζονται. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιστήμονες πιέζουν να εμβολιαστούν νέοι έφηβοι, λέγοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες θα μπορούσαν να μολυνθούν το καλοκαίρι και δεκάδες χιλιάδες να νοσήσουν βαριά, ωστόσο, δείχνει ότι οι υπουργοί έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν όλα τα παιδιά, έως ότου γίνουν περισσότερο γνωστά τα δεδομένα για τους πιθανούς κινδύνους.

Εν τω μεταξύ, η Star της Κυριακής αναφέρει ότι σχεδόν 55.000 υπάλληλοι του Βρετανικού Στρατού δεν έχουν κάνει ακόμη ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του Covid, καθώς οι νεότεροι, φοβούμενοι τις τυχόν παρενέργειες, επιλέγουν να μην κάνουν το σωτήριο εμβόλιο. Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τους αριθμούς, αφότου οι βουλευτές επέκριναν την κυβέρνηση, επειδή δεν «πήρε μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματα προστατεύονται πλήρως πριν σταλούν σε αποστολές». Εν τω μεταξύ ο Υπουργός Υγείας, Sajid Javid σε μια δήλωση του στο Twitter έγραψε: «Βρέθηκα θετικός στον ιό», αυτοαπομόνωση μετά από θετική δοκιμή για το Covid-19. Δήλωσε πως περίμενε το αποτέλεσμα μιας ακόμη δοκιμής και είχε μόνο ήπια συμπτώματα.

Και η πρώτη σελίδα των People της Κυριακής γράφει ότι ο Colin Pitchfork, ο οποίος δολοφόνησε και βίασε δύο έφηβες, θα παραμείνει εκτός του μητρώου σεξουαλικών παραβατών όταν απελευθερωθεί από τη φυλακή λόγω ενός νομικού κενού, σύμφωνα με την εφημερίδα, καθώς το μητρώο δεν χρησιμοποιείται για άτομα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικό έγκλημα πριν από το 1997. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ωστόσο επιμένει ότι ο Pitchfork θα αντιμετωπίσει πολύ πιο αυστηρούς όρους, αλλά η εφημερίδα  επισημαίνει ότι μπορεί ακόμη και να αλλάξει το όνομά του μετά την απελευθέρωσή του. Η Barbara Ashworth, της οποίας δολοφονήθηκε η κόρη, Dawn, δήλωσε ότι είναι απολύτως σοκαρισμένη που επιτρέπεται κάτι τέτοιο.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...