Βρετανικός Τύπος: «Οι δικαστές είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν στο μπλοκάρισμα των πτήσεων προς τη Ρουάντα», στα πρωτοσέλιδα

Η Daily Mail σχολιάζει ότι η υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman δήλωσε ότι είχε «ενθαρρυνθεί» από τις συζητήσεις με τους δικαστές του Στρασβούργου, αυξάνοντας τις ελπίδες για αναβίωση της πολιτικής ασύλου της κυβέρνησης. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι δικαστές στο Στρασβούργο οι οποίοι εμπόδισαν μια πτήση πέρυσι που επρόκειτο να μεταφέρει μετανάστες στη Ρουάντα, είναι τώρα «στο χείλος της υποχώρησης».

Η Daily Express γράφει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος κατά τις συνομιλίες με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα. Αυτό έρχεται μετά την επίσκεψη της κ. Braverman στη Ρουάντα το Σαββατοκύριακο, όπου είπε ότι είναι «ευλογία» που οι μετανάστες μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο εκεί. Η εφημερίδα δημοσιεύει μια φωτογραφία της πριγκίπισσας της Ουαλίας με τα τρία παιδιά της, που κυκλοφόρησε για την Ημέρα της Μητέρας.

Εν τω μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι έχει έναν «λεπτομερή και αποκαλυπτικό» φάκελο για να καθαρίσει το όνομά του σχετικά με το σκάνδαλο Partygate, αναφέρει η Metro. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο φάκελος των 50 σελίδων περιλαμβάνει μηνύματα WhatsApp και φωτογραφίες γεγονότων, τα οποία θα παραδοθούν στην επιτροπή προνομίων πριν εξετάσουν τον κ. Τζόνσον την Τετάρτη. Οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού φοβούνται ότι η τηλεοπτική συνεδρίαση είναι μέρος μιας συνωμοσίας για τον τερματισμό της καριέρας του, σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι ο κ. Τζόνσον ετοιμάζεται να περάσει «στην επίθεση» ισχυριζόμενος ότι η επιτροπή είναι προκατειλημμένη.

Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak αναγκάστηκε να καθυστερήσει τις ανακοινώσεις σχετικά με βασικές πολιτικές για το έγκλημα, την ενέργεια και τις συντάξεις, καθώς ο κ. Τζόνσον πρόκειται να καταλάβει το «κεντρικό προσκήνιο», σημειώνει η εφημερίδα i. Ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού λέει ότι τα στοιχεία στον φάκελο του κ. Τζόνσον «θα δείξουν ότι δεν παραπλάνησε εν γνώσει του το Κοινοβούλιο», σημειώνει η εφημερίδα. Ο συντάκτης ου BBC, John Simpson, γράφει στην εφημερίδα ότι η εισβολή στο Ιράκ, πριν από 20 χρόνια είναι ο λόγος για τον οποίο το κοινό δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς. Ο κ. Simpson γράφει επίσης ότι ο Πούτιν «μάλλον» δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία και η Κίνα δεν θα μπορούσε να σκεφτεί να «συντρίψει» το Χονγκ Κονγκ ή να εισβάλει στην Ταϊβάν αν δεν ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ.

Η Lender Credit Suisse πουλήθηκε το βράδυ της Κυριακής σε μια συμφωνία μειωμένης τιμής με στόχο την αποτροπή μιας νέας οικονομικής κρίσης, αναφέρει η Telegraph. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο δανειστής, η αξία του οποίου ξεπερνούσε τα 65 δισεκατομμύρια λίρες στο αποκορύφωμά του, έχει εξαγοραστεί από την UBS. Η συγχώνευση είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Λονδίνο, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι η συμφωνία θα δώσει κίνητρο στην Τράπεζα της Αγγλίας να μην αυξήσει τα επιτόκια λόγω της πίεσης που θα ασκούσε στους αδύναμους δανειστές.

Μετά από μια εβδομάδα ξέφρενων διαπραγματεύσεων, για να σταθεροποιηθεί ένας ασταθής τραπεζικός τομέας μετά τα προβλήματα με την Credit Suisse και τις αναταράξεις στις ΗΠΑ, η UBS συμφώνησε στην εξαγορά της Credit Suisse για 3,25 δισ. δολάρια, αναφέρουν οι Financial Times, λέγοντας ότι η κίνηση «θα εδραιώσει την UBS ως τον μεγαλύτερο διαχειριστή πλούτου στον κόσμο». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ιστορική συμφωνία ακολούθησε πέντε ημέρες κατά τις οποίες το ελβετικό κατεστημένο αγωνίστηκε για να τερματίσει μια βαθύτερη κρίση που απειλούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, ενώ έξι κεντρικές τράπεζες έχουν παρέμβει για να ενισχύσουν τη ροή των δολαρίων ΗΠΑ μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι Times αναφέρουν ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία θα μπορούσε να διαλυθεί εάν δεν μεταρρυθμίσει την «τοξική κουλτούρα» της, η οποία αναμένεται να εκτεθεί σε μια ανεξάρτητη έκθεση που δημοσιεύεται την Τρίτη. Η έκθεση εντόπισε θεσμικά προβλήματα σεξισμού, ρατσισμού και ομοφοβίας και διατάχθηκε μετά την απαγωγή, τον βιασμό και τη δολοφονία της Sarah Everard από έναν εν ενεργεία αστυνομικό, σημειώνει η εφημερίδα. Οι Times αναφέρουν ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι εάν δεν συμβεί μια «δραστική αναμόρφωση», τότε θα μπορούσαν να εξεταστούν δομικές αλλαγές στη δύναμη.

Μέλη των μεγαλύτερων συνδικάτων υγείας στη Βρετανία οργανώνουν εκστρατεία για να απορρίψουν τη συμφωνία αμοιβών που προτείνουν οι πρόεδροι των συνδικάτων στην Αγγλία, αναφέρει η Guardian. Επισημαίνει ότι μια συνδικαλιστική ομάδα που ονομάζεται «Εργαζόμενοι του NHS Say No», απευθύνεται σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη να καταψηφίσουν την αύξηση κατά 5%. Πολλοί νοσηλευτές είναι διατεθειμένοι να επαναλάβουν την απεργία για να πιέσουν για μια καλύτερη συμφωνία και είναι εξαγριωμένοι που οι πρόεδροι των συνδικάτων συμφώνησαν σε μια συμφωνία πολύ κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού, σημειώνει η εφημερίδα. Η προσφορά αμοιβής που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και τα συνδικάτα υγείας θα μπορούσε να απορριφθεί από τους εργαζόμενους του NHS. Επίσης στην Guardian, ο αρθρογράφος George Monbiot υποστηρίζει ότι η εισβολή στο Ιράκ, πριν από 20 χρόνια, είναι “πιθανώς το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας μέχρι στιγμής αυτόν τον αιώνα”. Λέει ότι οι αρχιτέκτονές του, συμπεριλαμβανομένων των Σερ Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν, είναι εξίσου ένοχοι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη διεξαγωγή ενός «προδήλως παράνομου πολέμου».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...