Βρετανικός Τύπος: «Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν νόμο για απαγόρευση της απεργίας» και «Ο πρίγκιπας των πωλήσεων», στα πρωτοσέλιδα

Η Metro χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο κατά της απεργίας ως «απεργία κατά των απεργιών», αναφέροντας ότι το προσωπικό των ασθενοφόρων, της πυροσβεστικής και των σιδηροδρόμων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την απόλυση, εάν ψηφιστεί, εκτός και αν κάποιοι παραμείνουν στη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της απεργίας. Επίσης στην πρώτη σελίδα της δημοσιεύει φωτογραφία του πρίγκιπα Χάρι που φεύγει από ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από οπλισμένο σωματοφύλακα. Οι λεπτομέρειες της θητείας του πρίγκιπα Χάρι στο Αφγανιστάν ήταν μία από τις πολλές ιστορίες που διέρρευσαν στον Τύπο πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους, ενώ ο ισχυρισμός του για τη δολοφονία 25 μαχητών Ταλιμπάν ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία, και ο χαρακτηρισμός τους ως «πιόνια σκακιού», πυροδότησε κριτική από ορισμένες στρατιωτικές προσωπικότητες καθώς και από τους ίδιους τους Ταλιμπάν. Η αναφορά αυτού του τμήματος των απομνημονευμάτων του, καταδικάστηκε από τον πρίγκιπα ο οποίος καυτηρίασε τον Τύπο για άλλη μια φορά κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης ότι έβγαλαν τα λόγια του εκτός πλαισίου. Στην τελευταία του συνέντευξη στην αμερικανική τηλεόραση, είπε: «Χωρίς αμφιβολία, το πιο επικίνδυνο ψέμα που έχουν πει, είναι ότι καυχήθηκα κατά κάποιον τρόπο για τον αριθμό των ανθρώπων που σκότωσα στο Αφγανιστάν» και υπερασπίστηκε τη θέση του, λέγοντας ότι ήθελε να είναι ειλικρινής για την εμπειρία του στο Αφγανιστάν και να δώσει στους βετεράνους τον χώρο να μοιραστούν τη δική τους, “χωρίς καμία ντροπή”.

Η εφημερίδα i αναφέρει ότι έξι εκατομμύρια εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποτραπούν από την απεργία βάσει των νέων προτάσεων της κυβέρνησης για να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν «ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών» σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.

Το πρωτοσέλιδο της Daily Mail γράφει ότι οι Εργατικοί κατηγορούνται ότι «θέτουν σε κίνδυνο ζωές» με την αντίθεσή τους στην νέα κυβερνητική νομοθεσία για τις απεργίες και την υπόσχεση ότι θα μπλοκάρουν το νομοσχέδιο. Ο Υπουργός Εργασίας, Grant Shapps, ο οποίος κατέθεσε το νομοσχέδιο την Τρίτη, είπε ότι ήταν ασυνήθιστο το γεγονός ότι ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Sir Keir Starmer, είχε δηλώσει ότι θα καταργούσε τους νόμους, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία έχει πρωτοσέλιδη κάλυψη της νέας νομοθεσίας που θα απαιτεί από το προσωπικό στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία να εργάζεται κατά τη διάρκεια της εργατικής κινητοποίησης.

Περαιτέρω απεργίες από τους νοσοκόμους πλησιάζουν και ο πρωθυπουργός, Rishi Sunak, καλείται να κάνει μια «συμφωνία για τη Βρετανία» για να τις αποτρέψει, αναφέρει η Daily Express με τίτλο: «Το ρολόι δείχνει Rishi… κάνε μια συμφωνία για τη Βρετανία». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο επικεφαλής του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής κάλεσε τον πρωθυπουργό να «κατανοήσει» τη διαφωνία για τις αμοιβές των νοσηλευτών και να κάνει μια συμφωνία για να αποτρέψει τη διήμερη απεργία των νοσηλευτών την επόμενη εβδομάδα, η οποία, όπως λέει, θα μπορούσε να παραλύσει το NHS. Σε άλλο σημείο, το πρωτοσέλιδο γράφει ότι ο κίνδυνος ισχυρής βροχόπτωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει οδηγήσει σε προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

«1.000 επιπλέον θάνατοι κάθε εβδομάδα» γράφουν οι Times, αναφερόμενοι σε στοιχεία ότι η κρίση στο NHS συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας. Η ανάλυσή του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν 1.600 περισσότεροι θάνατοι από ό,τι συνήθως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Χριστουγέννων, με μεγάλες αναμονές για ασθενοφόρα, κρύο καιρό και αυξανόμενες λοιμώξεις από γρίπη. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι 50.000 περισσότεροι άνθρωποι από το κανονικό έχουν πεθάνει τους τελευταίους 12 μήνες, με τις καθυστερήσεις του NHS να κατηγορούνται για μια από τις πιο θανατηφόρες χρονιές που έχουν καταγραφεί. Χιλιάδες αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και 12 ώρες στα επείγοντα κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν στην εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές σε όλη τη χώρα που προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία πρέπει να «στριμώξουν» ασθενείς σε χώρους έξω από κανονικούς θαλάμους άμεσες γραμμές οξυγόνου, ενώ άλλοι περιμένουν για ώρες σε ασθενοφόρα. Οι Times σε άλλο άρθρο υποστηρίζουν ότι, ο νέος προτεινόμενος νόμος για τις απεργίες είναι καταρχήν σωστός “ακόμα κι αν είναι πολύ αργά για το παρόν κύμα απεργιών”. Το πρωτοσέλιδο αναφέρει επίσης ότι τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι, έγιναν το βιβλίο με τις ταχύτερες πωλήσεις, καθώς αγοράστηκαν 400.000 αντίτυπα σε όλες τις μορφές την πρώτη ημέρα της δημοσίευσής του.

Η Sun αποκαλύπτει ότι οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής ερευνούν μια υπόθεση μετά από κατάσχεση ποσότητας ουρανίου στο Heathrow. Πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις, ωστόσο μια έρευνα είναι σε εξέλιξη για να βρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Πρόσθεσε επίσης ότι το πυρηνικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μιας «βρώμικης» βόμβας, ένα μείγμα εκρηκτικών με ραδιενεργό ισχύ. Το δέμα που προοριζόταν για Ιρανούς υπηκόους στο Ηνωμένο Βασίλειο, προερχόταν από το Πακιστάν και έφτασε με πτήση επιβατικού αεροσκάφους από το Ομάν. Ειδικοί σαρωτές εντόπισαν το θανατηφόρο ουράνιο καθώς μεταφερόταν σε ένα υπόστεγο εμπορευμάτων, προκαλώντας συναγερμό. Πράκτορες της Συνοριακής Δύναμης απομόνωσαν το φορτίο σε μια ειδική αίθουσα ραδιενεργών υλικών, ειδοποιήθηκε η αντιτρομοκρατική και ξεκίνησε έρευνα για το ποιος έστειλε το φορτίο. Ο πρώην διοικητής του συντάγματος πυρηνικής άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Hamish De Bretton-Gordon δήλωσε: «Το να εμφανιστεί ουράνιο σε ένα εμπορικό αεροσκάφος από το Πακιστάν σε μια ιρανική διεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ ύποπτο», ενώ οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έχουν αποτρέψει οποιαδήποτε άμεση απειλή για το κοινό.

Η Mirror αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζει χωρίς να πληρώνει καθόλου ενοίκιο στο σπίτι μιας συζύγου των Tories, αξίας 20 εκατομμυρίων λιρών. Σε αντιπαράθεση, η εφημερίδα λέει ότι 123.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι άστεγα. Επίσης η Mirror περιγράφει την νέα κυβερνητική νομοθεσία για τις απεργίες ως «τερατώδη επίθεση στα δικαιώματα σε μια υποτιθέμενη δημοκρατία».

Η Daily Telegraph δημοσιεύει τα σχόλια του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ότι οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία τους μπαίνοντας σε κοινωνικά ζητήματα και επιδιώκοντας να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και ότι θα πρέπει να «αντιστέκονται στον πειρασμό». Σε άλλο σημείο της υπογραμμίζει την ίδρυση ενός ταμείου 100 εκατομμυρίων λιρών της Εκκλησίας της Αγγλίας για την «αντιμετώπιση των αδικιών του παρελθόντος της δουλείας», αφού μια έρευνα αποκάλυψε ότι μεγάλο μέρος του πλούτου του ιδρύματος προέρχεται από το δουλεμπόριο. Λέει επίσης ότι, ενορίτες και κληρικοί επέκριναν τον Αρχιεπίσκοπο του Canterbury επειδή βρήκε ένα τόσο μεγάλο ποσό σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης για τις ενορίες ενώ τονίζει ότι η κληρονομιά της δουλείας απαιτεί προσοχή.

Οι Financial Times αναφέρονται στην Goldman Sachs που ξεκίνησε τη μεγαλύτερη άσκηση μείωσης του κόστους από την οικονομική κρίση, καθώς επανεξετάζει τις δαπάνες της για τα πάντα, από ιδιωτικά τζετ, τα έξοδα, τα μπόνους καθώς και το προσωπικό με πολλούς υπαλλήλους στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, έως και τις δαπάνες σε μια μονάδα νέας τεχνολογίας και καταναλωτών. Επίσης, σε άλλο άρθρο τους σχολιάζουν ότι, η Εκκλησία της Αγγλίας λέει ότι έχει διαθέσει 100 εκατομμύρια λίρες για να αντιμετωπίσει τα «λάθη του παρελθόντος» που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στο διατλαντικό δουλεμπόριο και ζητά συγγνώμη για το «ντροπιαστικό παρελθόν της».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...