Βρετανικός Τύπος: «Οι κανόνες περί διαφθοράς καταστρατηγήθηκαν από τους ξεδιάντροπους βουλευτές των Συντηρητικών», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Η εφημερίδα i σχολιάζει ότι η επιτροπή επιτήρησης προτύπων του Κοινοβουλίου είχε κρίνει ότι ο Συντηρητικός βουλευτής Paterson διέπραξε μια «κραυγαλέας περίπτωσης επί πληρωμή προώθηση» χρησιμοποιώντας επανειλημμένα τη θέση του για την προώθηση δύο εταιρειών, οι οποίες πλήρωσαν σχεδόν τρεις φορές τον ετήσιο βουλευτικό μισθό του και είχε στοιχίσει την αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας για 30 ημέρες. Η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι οι Tories έχουν «καταστρατηγήσει» τους κανόνες του Κοινοβουλίου κατά του φαινομένου, καθώς οι βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της διακοπής της αναστολής της βουλευτικής ιδιότητας ενός συναδέλφου τους που διαπιστώθηκε ότι παραβίασε ξεκάθαρα τους κανόνες, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να προχωρεί αντ’ αυτού σε αναθεώρηση της διαδικασίας έρευνας εις βάρος βουλευτών. Η κυβέρνηση, για την οποία πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε πει στους βουλευτές της να στηρίξουν την πρόταση, τόνισε ότι η πρόταση αφορούσε τη βελτίωση της διαδικασίας.

Η Guardian γράφει ότι ο πρωθυπουργός έριξε όλο το βάρος της κυβέρνησης στην προστασία του κ. Paterson, καθώς όταν ζητήθηκε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας, μια ομάδα Συντηρητικών, με την υποστήριξη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, κατέθεσε πρόταση για την αναβολή της αναστολής και αντ’ αυτού συγκροτήθηκε μια νέα επιτροπή για να επανεξετάσει την υπόθεσή του και την ευρύτερη διαδικασία έρευνας εις βάρος βουλευτών. Παρόλα αυτά δεκάδες βουλευτές των Tories αρνήθηκαν να υποστηρίξουν αυτήν την κίνηση. Περιγράφοντάς την ως “ημέρα ασυνήθιστου δράματος”, η εφημερίδα αναφέρει ότι η τροπολογία εγκρίθηκε με 250 ψήφους υπέρ έναντι 232 κατά, παρά την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς η κυβέρνηση τροποποίησε τους κανόνες επειδή δεν της άρεσε το αποτέλεσμα, μια κίνηση που είπαν ότι πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Βουλή.

Η Metro, σχολιάζει ότι το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας κατηγορήθηκε σήμερα από κόμματα της αντιπολίτευσης για διαφθορά και ο Μπόρις Τζόνσον έχει κατηγορηθεί ότι «βυθίζεται στη διαφθορά», καθώς  κατά την ανάγνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, οι Εργατικοί βουλευτές φώναζαν «ντροπή». Αναστάτωση επίσης υπήρχε μεταξύ ορισμένων στα κυβερνητικά έδρανα, αφού από τους 361 Συντηρητικούς βουλευτές, περισσότεροι από 100 καταψήφισαν την πρόταση ή απείχαν. «Αυτό είναι διαφθορά», δήλωσε μέσω twitter η αντιπρόεδρος των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ. «Ο Owen Paterson βρέθηκε ένοχος για παράβαση των κανόνων από ανεξάρτητη επιτροπή. Πήρε χρήματα από μια ιδιωτική εταιρεία και στη συνέχεια άσκησε πίεση σε υπουργούς για λογαριασμό των εταιρειών».

Η Daily Mail χαρακτηρίζει επίσης «ξεδιάντροπους» τους βουλευτές των Tories που καταψήφισαν την αναστολή. «Έτσι τώρα ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει μια πολιτική παράταξη για να προστατεύσει τους δικούς της», είναι η καυστική αντίδραση της εφημερίδας, καθώς τους κατηγορεί για συνωμοσία «για να υποτιμήσουν τη δημοκρατία μας». «Η επί πληρωμή προώθηση σε αυτή τη Βουλή των Κοινοτήτων είναι λάθος», δήλωσε ο Τζόνσον στην Βουλή, ο οποίος ψήφισε ο ίδιος υπέρ της πρότασης αναθεώρησης της διαδικασίας. Η επιτροπή επιτήρησης προτύπων αποτελείται από επτά βουλευτές από πολλά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Συντηρητικών, καθώς και επτά ανεξάρτητα μέλη. Η νέα επιτροπή θα έχει την πλειοψηφία των Συντηρητικών και Συντηρητικός πρώην υπουργός θα ηγείται αυτής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι θα μποϊκοτάρουν τον νέο φορέα, ενώ ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ, πρόεδρος της επιτροπής επιτήρησης προτύπων, δήλωσε καυστικά  ότι η αναδρομική τροποποίηση των κανόνων ήταν ανήθικη. «Αν οι πολίτες πιστεύουν ότι αποφασίζουμε προς το όφελος και το συμφέρον μας, η φήμη μας ατομικά και συλλογικά θα σπιλωθεί», τόνισε.

Οι Times γράφουν ότι βουλευτής των Τόρις που αντιτάχθηκε κατά της πρότασης της κυβέρνησης είπε ότι ήταν μια «κολοσσιαία κακή εκτίμηση» από τον πρωθυπουργό να υποχρεώσει τους βουλευτές του για να υποστηρίξουν την πρόταση. Ωστόσο, ο κ. Paterson, ο οποίος αρνήθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες, είπε ότι χαιρετίζει την ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του. Ο Paterson, ισχυρίζεται ότι το άγχος που προκάλεσε η έρευνα διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην αυτοκτονία της συζύγου του πέρυσι, αμφισβητεί τα ευρήματα της επιτροπής και είπε ότι μάρτυρες που παρουσιάστηκαν για να τον στηρίξουν δεν κατέθεσαν. Ο Συντηρητικός βουλευτής, Peter Bottomley, με την μακροβιότερη θητεία στη σημερινή Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε αντίθετος στην αναθεώρηση της διαδικασίας και τόνισε πως θα έπρεπε αυτή να είχε γίνει ξεχωριστά από την απόφαση για την αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας του Πάτερσον. «Επιλέξαμε το σύστημα που χρησιμοποιούμε τώρα. Εάν θέλουμε να το αλλάξουμε, θα πρέπει να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Δεν το θεωρώ αυτό κατάλληλο», είπε.

Η Daily Mirror αναφέρεται  σε μια άλλη είδηση ​​που και πάλι επικρίνει τον κ. Τζόνσον, αυτή τη φορά επειδή επέστρεψε από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη με ιδιωτικό τζετ, για δείπνο με έναν φίλο, αφού είπε στους ηγέτες να καταπολεμήσουν τις εκπομπές C02, αποκαλύπτει η εφημερίδα. Ο Πρωθυπουργός πήρε τη γεμάτη καύσιμα πτήση για να συναντήσει τον δύσπιστο για το κλίμα φίλο Λόρδο Μουρ στο Garrick Club στο κεντρικό Λονδίνο το βράδυ της Τρίτης. Στη σύνοδο κορυφής στη Γλασκώβη είπε ότι πρέπει να σταματήσουμε «να βάζουμε τη γη σε μια αόρατη και αποπνικτική κουβέρτα με CO2». Η Anneliese Dodds των Εργατικών είπε: «Αυτό είναι μια συγκλονιστική υποκρισία από τον πρωθυπουργό». Ο εκδότης της εφημερίδας λέει ότι η κίνηση δείχνει «περιφρόνηση για τη ζωτική αιτία της σωτηρίας του πλανήτη», αλλά ο εκπρόσωπος του κ. Τζόνσον απαντά λέγοντας: “Είναι σημαντικό ο πρωθυπουργός να μπορεί να μετακινείται σε όλη τη χώρα και αντιμετωπίσαμε σημαντικούς χρονικούς περιορισμούς. Τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε για την πτήση είναι βιώσιμα και οι εκπομπές αντισταθμίζονται”.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στο NHS δεν θα αναγκαστούν να κάνουν το εμβόλιο Covid αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με σχέδια που εξετάζουν οι υπουργοί, παρά τις προειδοποιήσεις ότι τα αυξημένα κρούσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερους περιορισμούς. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι κανόνες δεν θα εφαρμοστούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαβούλευση για να καταστούν υποχρεωτικά τα εμβόλια, ενώ τέτοιοι κανόνες έχουν ήδη θεσπιστεί για τα γηροκομεία και θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο αναπληρωτής ιατρός σύμβουλος της Αγγλίας, καθηγητής Jonathan Vantam προειδοποίησε ότι οι «πιο σκοτεινοί μήνες» είναι μπροστά μας. Ο Sajid Javid, υπουργός Υγείας, έχει επίσης εγείρει την προοπτική περαιτέρω περιορισμών, ενώ προέτρεψε όσους δικαιούνται να λάβουν ενισχυτικά εμβόλια «όχι μόνο για να σώσουν ζωές, αλλά για να διατηρήσουν και τις ελευθερίες τους».

Η Daily Express απευθύνει έκκληση του Jonathan Van-Tam προς τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί για να βοηθήσουν στην προστασία ζωών και να σώσουν τα Χριστούγεννα. Ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αγγλίας λέει ότι η λήψη αναμνηστικών εμβολίων και η χρήση μάσκας θα είναι «ζωτικής σημασίας» για να περάσει η χώρα τον χειμώνα ενώ χθες προειδοποίησε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πίστεψαν εσφαλμένα ότι η πανδημία είχε τελειώσει. Ερωτηθείς πώς μπορεί να αποτραπεί το lockdown για τα Χριστούγεννα, είπε ότι «τα Χριστούγεννα και μάλιστα όλοι οι χειμερινοί μήνες, θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι προβληματικοί». Η εφημερίδα προτρέπει τους αναγνώστες να δουν προσεκτικά τι λέει. «Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και όλους τους άλλους», καταλήγει.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα μείωση του προγράμματος τόνωσης, των 120 δισ. δολαρίων αυτόν τον μήνα, που σχετίζεται με την πανδημία εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η εφημερίδα περιγράφει την απόφαση ως «ένα κρίσιμο ορόσημο για την οικονομία των ΗΠΑ», καθώς ανακάμπτει από την πανδημία και αντιμετωπίζει τον αυξημένο πληθωρισμό. Μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς και άλλοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συμμετείχαν εδώ και μήνες σε μια εκτενή συζήτηση σχετικά με την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουν να μειώνουν το μηνιαίο πρόγραμμα των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι για να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργικές συνθήκες συναλλαγών στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να στηρίξει την οικονομία ενόψει μιας από τις πιο έντονες συρρικνώσεις στην ιστορία. Οι συζητήσεις πρόκειται να κορυφωθούν την Τετάρτη, όταν η τράπεζα αναμένεται να κηρύξει τη νίκη στην επίτευξη «ουσιαστικής περαιτέρω προόδου» προς τους διπλούς στόχους, της μέγιστης απασχόλησης και του πληθωρισμού, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 2% και να αποκαλύψει σχέδια για συρρίκνωση του αποτυπώματός της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τέλος, η Sun ασχολείται με μια νέα έκθεση τέχνης στο Hampton Court Palace στο Λονδίνο, η οποία συγκεντρώνει χρήματα για το Poppy Appeal της Βασιλικής Βρετανικής Λεγεώνας. Πρόκειται για έναν στρατό από 125 σιλουέτες στρατιωτών σε φυσικό μέγεθος, φτιαγμένες από παλιοσίδερα, που έχουν τοποθετηθεί σε έναν από τους κήπους του παλατιού. Είναι έργο του καλλιτέχνη Dan Barton. Ο τίτλος είναι: «Έκανα τους πεσόντες ήρωες μας να σταθούν ξανά στο ύψος τους».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...