Βρετανικός Τύπος: «Οι μεγάλοι μισθοί αυξάνουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Οι Times αναφέρονται στα σχόλια του Υπουργού Οικονομικών, Simon Clarke, που λέει ότι οι εργοδότες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο να δίνουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού, επειδή θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μια «πληθωριστική σπείρα» αντίστοιχη της δεκαετίας του 1970. Ο υπουργός προειδοποίησε τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα ότι δεν πρέπει να έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τους μισθούς τους, επειδή οι αυξήσεις απλώς θα παρατείνουν και θα εντείνουν την κρίση. Το συνδικάτο TUC ωστόσο είπε ότι οι τιμές της ενέργειας και όχι οι μισθοί, ανεβάζουν το κόστος ζωής και ο Paul Nowak, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του TUC, είπε ότι οι ισχυρισμοί του κ. Clarke είναι «ανοησίες». «Ο μόνος τρόπος για να δώσουμε στις οικογένειες μακροπρόθεσμη οικονομική ασφάλεια είναι να αυξηθούν οι μισθοί σε ολόκληρη την οικονομία», πρόσθεσε.  Η εφημερίδα συνεχίζει, λέγοντας ότι ο Clarke προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην «υποχωρήσει» στις μισθολογικές απαιτήσεις των απεργών, καθώς περίπου 40.000 εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων θα απεργήσουν από την Τρίτη λόγω της διαμάχης για τους μισθούς. Το Υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί ότι μια επιτυχημένη απεργία από το συνδικάτο RMT θα ενθάρρυνε και άλλους να αναλάβουν ανάλογη δράση.

Η Telegraph αναφέρει ότι η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel έχει εκφράσει την επιθυμία της να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε συνέντευξή της, περιγράφει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως «αδιαφανές» και λέει ότι η απόφασή του να καθηλώσει ουσιαστικά την πρώτη πτήση της κυβέρνησης στη Ρουάντα ήταν σκανδαλώδης και με πολιτικά κίνητρα. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ένα νέο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα που θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα των μεταναστών να καταπολεμήσουν την απέλαση με το σκεπτικό ότι παραβιάζει το δικαίωμά τους στην οικογενειακή ζωή.

Η εφημερίδα i αναλύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στα οποία τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 65% των ανθρώπων πιστεύει ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δεσμευτεί για περισσότερες δαπάνες, ενώ μόλις το 15% πιστεύει ότι η τρέχουσα υποστήριξη είναι «σχεδόν σωστή». Σε έρευνα επίσης που έγινε από το BBC σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, το 82% πιστεύει ότι οι μισθοί τους πρέπει να αυξηθούν ώστε να αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών. Η Downing Street λέει ότι το πακέτο μέτρων που έχει θέσει σε εφαρμογή θα στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ο καγκελάριος Rishi Sunak είναι αντίθετος στην πρόσθετη οικονομική στήριξη, φοβούμενος ότι θα ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από 11%.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι παγκόσμιες μετοχές έχουν υποστεί μία από τις χειρότερες εβδομάδες τους από το κραχ του Μαρτίου 2020 που οφειλόταν στην πανδημία, καθώς οι επενδυτές «τρομάζουν από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και την απειλή μιας παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης».

Η Guardian αναφέρει ότι η χρηματοδότηση για έργα σχολικών κτιρίων, πισίνες και βιβλιοθήκες στην Αγγλία θα μπορούσε να κοπεί εν μέσω  του “αχαλίνωτου πληθωρισμού και εκτίναξης των λογαριασμών ενέργειας”, που οδήγησαν σε μια τρύπα 1,7 δισ. λιρών στους προϋπολογισμούς των δημοτικών συμβουλίων. Οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να καταργηθούν και να επιβληθεί δημοτικός φόρος, εκτός εάν τα δημαρχεία λάβουν υποστήριξη από το Westminster. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει δώσει επιπλέον 3,7 δισεκατομμύρια λίρες σε συμβούλια στην Αγγλία για να τους βοηθήσει να παρέχουν βασικές υπηρεσίες. Οι ηγέτες των τοπικών αρχών φαίνεται να έχουν ήδη προσεγγίσει υπουργούς για να ζητήσουν πρόσθετη οικονομική υποστήριξη για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των ταχέως αυξανόμενων δαπανών, κάτι που όπως είπαν θα μειώσει την ικανότητά τους να υποστηρίξουν τους κατοίκους που αντιμετωπίζουν την κρίση κόστους ζωής.

Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι του έθνους, δηλώνει η Daily Express, με βάση τα σχόλια του υπουργού Εργασίας, Paul Scully. Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρότεινε το προσωπικό του αεροδρομίου να είναι πιο παραγωγικό κατά την περίοδο των διακοπών. Οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν ένα καλοκαίρι άγχους, προειδοποιεί η εφημερίδα, αφού το αεροδρόμιο Gatwick έκοψε 4.000 πτήσεις, επιβάλλοντας το πρώτο του ανώτατο όριο στους αριθμούς ταξιδιών στην 100χρονη ιστορία του.

Η Daily Mail αποκαλύπτει ότι μίλησε με φίλους του δούκα του Cambridge που λένε ότι «θρηνεί για την κατάρρευση της σχέσης του με τον αδερφό του, πρίγκιπα Χάρι», δούκα του Sussex. Οι πηγές ισχυρίζονται ότι τα συναισθήματά του εξακολουθούν να «εναλλάσσονται μεταξύ του πένθους και του αισθήματος ενός πραγματικού θυμού» και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών είναι «στον πάτο». Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο οποίος θα κλείσει τα 40 την Τρίτη, γενέθλια ορόσημο για τον μελλοντικό μονάρχη, καθώς και μια περίοδο απολογισμού, έχει έρθει πιο κοντά με τον πατέρα του, πρίγκιπα Κάρολο, μετά την αποχώρηση του Χάρι. «Αγαπάει πραγματικά τον Χάρι και νιώθει ότι έχασε τον μοναδικό άνθρωπο, εκτός από τη γυναίκα του, που καταλάβαινε αυτή την παράξενη ζωή τους. Αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν πράγματα που απλά δεν κάνεις. Και ο Χάρι έχει ξεπεράσει 100% αυτό το όριο» είπε πηγή στην εφημερίδα.

 «Δεν διασκεδάζουμε», λέει η Daily Star, καθώς αναφέρει την αύξηση των κρουσμάτων Covid μετά το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας. Επισημαίνει ότι «το πάρτι των τεσσάρων ημερών άφησε το έθνος με πονοκέφαλο… και βήχα… και πονόλαιμο» καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού αυξήθηκαν κατά 43%.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...