Βρετανικός τύπος: Οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν να πετάξουν προς την Ελλάδα – Μεγάλη η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

The Guardian

Οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορούν να πετάξουν προς την Ελλάδα αν και η χώρα ανοίγει ξανά. Η απαγόρευση των αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας θα συνεχιστεί έως τις 30 Ιουνίου, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Έφτασε η στιγμή που η Ελλάδα «καλωσορίζει τον κόσμο». Αλλά οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα γίνουν δεκτοί όταν η χώρα ανοίξει τη Δευτέρα. Υποκείμενη σε νέες συμβουλές από την ΕΕ, η Αθήνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων με τη Βρετανία, θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου. «Η απαγόρευση στις πτήσεις επιβατών από τη Μεγάλη Βρετανία παραμένει σε ισχύ για τις επόμενες δύο εβδομάδες », δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε τηλεοπτική συνέντευξη, όπου επίσημα παρουσιάστηκαν σχέδια που ενισχύουν την ιατρική περίθαλψη στα νησιά. Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν στην Guardian ότι η απόφαση ήταν σύμφωνη με την τελευταία σύσταση της επιτροπής της ΕΕ ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα καταργηθούν σταδιακά και με «αυστηρά συντονισμένο» τρόπο. Η χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό είχε προηγουμένως δηλώσει ότι οι τακτικές επιβατικές πτήσεις προς τα δύο κύρια αεροδρόμια της θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου σε «φάση γέφυρας» από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου. «Αυτές ήταν συστάσεις της ΕΕ», δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή. Σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών μεταξύ των Ελλήνων επιδημιολόγων για τον ιό που εισάγεται, ανακοινώθηκε επίσης ότι όλοι οι επιβάτες από την Ιταλία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες θα υποβληθούν σε εξετάσεις κατά την άφιξη. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, οι τουρίστες από την Ιταλία, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες θα μπορούν να πετούν μόνο προς Αθήνα. «Στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα μια ασφαλής χώρα περιμένοντας με ανυπομονησία την τουριστική περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι οι αφίξεις που είναι θετικές θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες σε ένα καθορισμένο ξενοδοχείο που πληρώνεται από το ελληνικό κράτος. Με λιγότερους από 190 θανάτους από κορονοϊό μεταξύ 11 εκατομμυρίων κατοίκων, η χώρα της Μεσογείου διαφημίζεται ως ένας ασφαλής προορισμός διακοπών. Τα εποχιακά ξενοδοχεία θα ανοίξουν ξανά στις 15 Ιουνίου. Το προσωπικό του ξενοδοχείου θα υποβάλλεται σε τακτικές δοκιμές, όπως και οι επισκέπτες. Σε δημοφιλή νησιά, τα «δωμάτια Covid-19» έχουν επίσης διατεθεί για την καραντίνα όσων βρεθούν θετικοί στον ιό. Το 2019, η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ, με περισσότερους από 34 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ για αυτή τη σεζόν αναμένεται το ένα τρίτο αυτού του αριθμού.

Daily Mail

Η αστυνομία στο Met επέβαλε απαγόρευση στους ακτιβιστές του Black Lives Matter που αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα στο Λονδίνο εν μέσω μιας ολοένα και πιο έντονης συζήτησης σχετικά με αγάλματα, που συνδέονται με το αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας. Ανώτεροι αστυνομικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε βία «δεν θα γίνει ανεκτή» εν μέσω φόβων συγκρούσεων με διαδηλωτές που είναι υπέρ των αγαλμάτων και αναμένεται επίσης να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα για να υπερασπιστούν τα μνημεία. Η BLM έχει ήδη ακυρώσει μια προγραμματισμένη πορεία στο Χάιντ Παρκ σήμερα το απόγευμα με φόβους ότι θα οδηγήσει σε συγκρούσεις με ακροδεξιές ομάδες, αλλά η αστυνομία δήλωσε ότι αρκετές διαμαρτυρίες είναι ακόμη προγραμματισμένες στην πρωτεύουσα, με αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 5 μ.μ. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ χθες σε αντίθεση με την εντολή του Μπόρις Τζόνσον, ο κόσμος να μείνει μακριά από διαμαρτυρίες που παραβιάζουν την κοινωνική απόσταση. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη των βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία, οι διαδηλωτές έχουν πει σήμερα ότι θα  ακολουθήσουν την προγραμματισμένη διαδρομή από το Hyde Park προς το Whitehall και δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση στην πλατεία του Κοινοβουλίου. Η αστυνομία φοβάται ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν μια «τέλεια καταιγίδα» ανθρώπων που θέλουν να υπερασπιστούν τα αγάλματα μαζί με τους χούλιγκαν του ποδοσφαίρου και την ακροδεξιά ομάδα Britain First.

Optimized by JPEGmini 3.14.2.84235 0x7d7c0fc7

Telesur

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι τα τρία τέταρτα των προγραμμάτων βοήθειας που υποστηρίζονται από τις υπηρεσίες του στην Υεμένη, θα κλείσουν χωρίς άλλη χρηματοδότηση, ακόμη και αν o COVID-19 και η χολέρα συνεχίζουν να εξαπλώνονται στη χώρα. “Περισσότερα από 30 από τα 41 προγράμματα που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ στην Υεμένη θα κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες εάν δεν εξασφαλιστούν πρόσθετα κεφάλαια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κολβίλ. Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, εκτός από την πανδημία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 137.000 κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί φέτος, σχεδόν το ένα τέταρτο σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού βασίζονται σε κάποια μορφή βοήθειας. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τη σύγκρουση, ωθώντας τη φτωχή χώρα στα πρόθυρα του λιμού και καταστρέφοντας τις υποδομές της. Ο ΟΗΕ αναφέρει επίσης ότι το σύστημα υγείας της χώρας κατέρρευσε, με τα νοσοκομεία να στερούνται κλινών και πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και να απομακρύνουν τους άρρωστους. Ο υποσιτισμένος πληθυσμός της χώρας έχει από τα χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας στον κόσμο για ασθένειες. Από την πλευρά της, η UNICEF, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης και υγιεινής για τέσσερα εκατομμύρια άτομα θα αρχίσουν να κλείνουν τον Ιούλιο, εάν δεν λάβει 30 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. “Η κρίση έχει καταλυτικές συνέπειες”, δήλωσε η Σάρα Μπεσόλοου Νανάντι, εκπρόσωπος της UNICEF για την Υεμένη, στο Al Jazeera.

The Telegraph

Εδώ και χρόνια, πολλοί Έλληνες διαμαρτυρόταν για την διαγωγή των Βρετανών τουριστών, καθώς η ανόητη και απείθαρχη συμπεριφορά τους επισκίαζε την γαλήνια εικόνα των διακοπών της χώρας. Τώρα, όμως, μετά την πανδημία, ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις στην Κέρκυρα, στην Κρήτη και σε άλλα ελληνικά νησιά αγωνιούν για την επιστροφή της κορυφαίας πελατείας τους. Δίπλα στους Γερμανούς, οι Βρετανοί ταξιδιώτες αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων παραθεριστών στην Ελλάδα, φέρνοντας 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά για την αναιμική οικονομία της χώρας. Μόνο στην Κέρκυρα, όπου περίπου 500.000 νέοι Βρετανοί που αναζητούν τον ήλιο συρρέουν κάθε χρόνο, πλημμυρίζοντας την πόλη του Κάβου στο νότιο άκρο του Ιονίου νησιού, αλλά φέτος οι κρατήσεις φαίνονται περιορισμένες. Νοτιότερα, στη Ζάκυνθο προβλέπουν ότι θα ανοίξουν λιγότερα από 100 από τα 400 ξενοδοχεία του νησιού τις επόμενες εβδομάδες. Και στην Κρήτη, τα ξενοδοχεία και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες προσπαθούν τώρα να κερδίσουν την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. “Ο αγώνας είναι τώρα, για να επιστρέψουν οι Βρετανοί μέχρι τον Αύγουστο”, λέει ο Κωνσταντίνος Αναστασάκης, τοπικός τουριστικός εκπρόσωπος. Εάν δεν αλλάξει κάτι, τότε πολλά μικρά και μεσαία ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν καθόλου και αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην περιοχή. Εννέα στις δέκα οικογένειες εξαρτώνται από τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου, στη βόρεια Κρήτη. Η Ελλάδα υπήρξε μέχρι στιγμής μια σπάνια ιστορία επιτυχίας κοραναϊού. Με πάνω από 3.060 κρούσματα και 183 θανάτους, σύμφωνα με κρατικά στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των κρουσμάτων της χώρας από το Covid-19 επισκιάζεται από αυτό από τους ευρωπαίους ομολόγους της. Ωστόσο, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανοίξει εκ νέου τον διεθνή τουρισμό την επόμενη εβδομάδα, μια ξαφνική άνοδος των λοιμώξεων έχει προκαλέσει μια νέα ανησυχία. Μια έκθεση που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έδειξε μια εντυπωσιακή αύξηση 36% στις εισαγόμενες περιπτώσεις Covid-19 μεταξύ 24 Μαΐου και 2 Ιουνίου, σχεδόν διπλάσια από τη χώρα που κατέγραψε συνολικά από την αρχή της πανδημίας πριν από πέντε μήνες. Ωστόσο, έχουν αποκλείσει την επιβολή εθνικού κλειδώματος κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου. “Αν συμβεί αυτό, η τουριστική φήμη της Ελλάδας θα τελειώσει.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...