Βρετανικός Τύπος: «Οι Tories σε κίνδυνο» και «Το γυμνό μάγουλο του πρωθυπουργού», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η Sunday Telegraph συνεχίζει με τη «μεταναστευτική κρίση». Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει προειδοποιηθεί από μέλη του κόμματός του ότι οι διελεύσεις της Μάγχης από μετανάστες με μικρές βάρκες θα μπορούσαν να «καταστρέψουν» τους Συντηρητικούς. Το ζήτημα των αριθμών ρεκόρ μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη κινδυνεύει να θέσει τους Συντηρητικούς «σε κίνδυνο», προειδοποιεί η εφημερίδα. Μια δημοσκόπηση για την Sunday Telegraph, δείχνει ότι το 77% των ψηφοφόρων του κόμματος πιστεύει ότι η προσέγγιση των Tories ήταν «πολύ ήπια». Περισσότεροι από 24.000 μετανάστες έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής φέτος, σχεδόν τριπλάσιος από το 2020.Ο Μπόρις Τζόνσον έχει κατηγορηθεί ότι έφτασε στον κεντρώο χώρο, παρόμοια με τον πρώην συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνει η εφημερίδα. Ένας εξέχων δωρητής του κόμματος, τον οποίο η Telegraph δεν κατονομάζει, φέρεται να είπε: “Όταν μετακινείστε στο κέντρο, ανοίγετε ένα κενό στη δεξιά πλευρά σας και κάποιος μπαίνει και εγκαθίσταται εκεί. Δεν μπορείτε να αποκτήσετε πλειοψηφία εκεί”.

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει πιέσεις σε ένα άλλο μέτωπο, την κοινωνική μέριμνα. Σύμφωνα με τον Observer, ο κ. Τζόνσον έχει παροτρυνθεί από τους συντηρητικούς να καταργήσει τα σχέδια που θα ανάγκαζαν ορισμένους από τους φτωχότερους συνταξιούχους της Αγγλίας να πληρώνουν περισσότερα για τη φροντίδα. Η εφημερίδα εστιάζει σε αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση για τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να κάνει μια «ταπεινωτική στροφή», υποδηλώνοντας ότι θα κληθεί να απορρίψει το σχέδιό του για τις χρεώσεις περίθαλψης ή να αντιμετωπίσει μια «δυνητικά επιζήμια» εξέγερση στο Κοινοβούλιο από το δικό του κόμμα. Η κυβέρνηση έχει επικαιροποιήσει τα σχέδιά της με τρόπο που σημαίνει ότι η οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν οι φτωχότεροι άνθρωποι στην Αγγλία για τη φροντίδα τους δεν θα υπολογίζεται σε ένα νέο ανώτατο όριο κόστους £ 86.000. Εν τω μεταξύ, η κύρια εικόνα που κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο, είναι αυτή των διαδηλωτών στη Βιέννη που αντιτίθενται στα μέτρα καραντίνας της αυστριακής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Sunday Times αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας Sajid Javid διέταξε να επανεξεταστεί η φυλετική προκατάληψη στις ιατροτεχνολογικές συσκευές εξαιτίας του φόβου ότι χιλιάδες ασθενείς εθνοτικών μειονοτήτων πέθαναν από Covid ενώ θα έπρεπε να είχαν επιβιώσει. Έρευνες δείχνουν ότι τα οξύμετρα, είναι λιγότερο ακριβή σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα, καθώς μπορούν να υπερεκτιμήσουν το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα ανθρώπων από ορισμένες εθνοτικές ομάδες. Μια Γράφοντας για τους Sunday Times, ο κ. Javid: «Μία από τις θεμελιώδεις αρχές του NHS μας, είναι η ισότητα και η πιθανότητα μια προκατάληψη -ακόμη και ακούσια- να οδηγήσει σε χειρότερη έκβαση της υγείας, είναι εντελώς απαράδεκτη».

«Το γυμνό μάγουλο του Μπόρις» είναι ο τίτλος της Sunday Mirror, συνοδευόμενος από μια νέα φωτογραφία του πρωθυπουργού που φαίνεται να βρίσκεται σε ένα γεμάτο τρένο χωρίς μάσκα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε την Πέμπτη – λίγες ώρες αφότου ζήτησε συγγνώμη επειδή δεν φορούσε μάσκα σε νοσοκομείο. Η εφημερίδα σχολιάζει επικριτικά ότι ο πρωθυπουργός ήταν χωρίς μάσκα ενώ η «πανδημία μαίνεται ακόμη», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε έναν ηγέτη στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε, ο οποίος μας δείχνει το σωστό».

Η Sunday Express διαφωνεί, επισημαίνοντας ότι παρά το «καταστροφικό δεκαπενθήμερο», ο Τζόνσον εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη των «πιστών» βουλευτών των Tories του κόκκινου τοίχου, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι ο «νικητής» που χρειάζονται για να τους οδηγήσει στις επόμενες εκλογές, αν και αφήνουν να εννοηθεί ότι το θέμα των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρά σκάφη, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Εν τω μεταξύ, η Mail on Sunday ισχυρίζεται ότι μέλη της Βασιλικής Οικογένειας βρίσκονται σε «πόλεμο» με το BBC σε ντοκιμαντέρ που πρόκειται να μεταδοθεί τη Δευτέρα, το οποίο η εφημερίδα λέει ότι έχει χαρακτηριστεί ως «παρακολούθηση» από βασιλική πηγή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η βασίλισσα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και ο δούκας του Κέιμπριτζ, είναι «έξαλλοι» που το BBC φέρεται να μην έχει δείξει το πρόγραμμα, The Princes and the Press, στους αξιωματούχους του Παλατιού του Μπάκιγχαμ πριν από την προβολή του.

Εν τω μεταξύ, οι Sunday People μεταφέρουν στο πρωτοσέλιδο τους μια έκκληση από έναν έφηβο που πάσχει από μια σπάνια νεφρική νόσο με τον τίτλο «Δεν θέλω να πεθάνω». Ο Γουίλιαμ Βέρντεν, 16 ετών και η οικογένειά του ζητούν από τους γιατρούς να συνεχίσουν τη θεραπεία του, αφού οι γιατροί του συνέστησαν να λάβει παρηγορητική φροντίδα, που σημαίνει ότι αυτά μπορεί να είναι τα τελευταία του Χριστούγεννα. Αλλά η μαμά του παλεύει για την ανατροπή της απόφασης: «Ο Γουίλιαμ αξίζει μια ευκαιρία στη ζωή και θα το καταφέρει αυτό, αν οι γιατροί τον βοηθήσουν», δήλωσε συντετριμμένη στην εφημερίδα. Οι γιατροί λένε ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς του Γουίλιαμ, που πάσχει από αυτισμό και ΔΕΠΥ σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση υγείας του 16χρονου, ο οποίος καταστρέφει τα εύθραυστα σωληνάκια που χρειάζονται για να τον κρατήσουν στη ζωή. «Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Ξέρει ότι δεν πρέπει, αλλά δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά», λέει η μητέρα του, προσθέτοντας ότι αν ο γιος της ήταν δεμένος στο κρεβάτι ή πονούσε θα καταλάβαινε την απόφαση. Αλλά δεν είναι. Είναι ένα ζωηρό, αστείο, λαμπερό αγόρι που η μητέρα του λέει ότι τα καταφέρνει «υπέροχα» παρά την πρόκληση που αντιμετωπίζει. Η υπόθεση θα πάει, αναπόφευκτα, στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου φυσικά, οι ειδικοί θα υποστηρίξουν την υπόθεσή τους.  Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια λένε ότι η Έιμι θέλει μόνο αυτό που θέλουν όλοι για τα παιδιά τους. Την καλύτερη δυνατή ζωή και μέλλον για το αγόρι της.

Και τέλος, η Daily Star Sunday γράφει ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει μια χειμερινή διπλή κρίση: τα χαμηλά αποθέματα οδικού αλατιού και την έλλειψη οδηγών εκχιονιστικών μηχανημάτων αυτόν το χειμώνα, γεγονός που δεν είναι καλός οιωνός για τους δρόμους της Βρετανίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να πέσει χιόνι αργότερα αυτή την εβδομάδα και ένας κρύος Δεκέμβριος πλησιάζει. Οι επικεφαλής των αυτοκινητοδρόμων προσπαθούν να στρατολογήσουν περισσότερους οδηγούς για να καθαρίζουν τους παγωμένους δρόμους, αφού πολλοί παραιτήθηκαν για να δουλέψουν σε φορτηγά, καθώς αυξήθηκαν οι μισθοί εκεί. Οι Σύνδεσμοι Τοπικής Αυτοδιοίκησης αγωνίζονται τώρα για να στρατολογήσουν οδηγούς για τα 2.000 φορτηγά στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ το Συμβούλιο του Hampshire δήλωσε ότι «εκπαιδεύει νέους οδηγούς για να διασφαλίσει ότι μπορεί να διατηρήσει την υπηρεσία όταν η ζήτηση κορυφωθεί». Εν τω μεταξύ και οι προμήθειες αλατιού μπορεί να είναι περιορισμένες σε μέρη της χώρας, καθώς οι εταιρείες μεταφορών, που παραδίδουν αλάτι στις αποθήκες των δήμων, έχουν επίσης πληγεί από την έλλειψη οδηγών. Μια έκθεση της Transport Scotland αποκάλυψε ότι υπάρχουν 30.000 τόνοι οδικού αλατιού λιγότεροι σε απόθεμα από ό,τι πέρυσι την ίδια εποχή.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...