Βρετανικός Τύπος: «Οι υποψήφιοι των Tories αποστασιοποιούνται από τον Τζόνσον» και «Έκκληση για έρευνα του πολέμου στα Φώκλαντ»

ΗGuardian αναφερόμενη στις σημερινές δημοτικές εκλογές λέει στο κύριο άρθρο της ότι εκατοντάδες υποψήφιοι των Tories αποστασιοποιούνται από τον Μπόρις Τζόνσον, με τους αντάρτες βουλευτές να λένε ότι θα μετρήσουν την υποστήριξη το Σαββατοκύριακο για μια κίνηση κατά του πρωθυπουργού. Προεκλογικά φυλλάδια που είδε η Guardian δείχνουν υποψηφίους σε όλη την Αγγλία να υποτιμούν τις δεσμεύσεις τους στους Tories, να αποφεύγουν τις φωτογραφίες του Τζόνσον και να φέρονται ως «Τοπικοί Συντηρητικοί» στα ψηφοδέλτια. Το Κεντρικό Γραφείο των Συντηρητικών κατέγραψε το “Τοπικοί Συντηρητικοί” ως εναλλακτικό τίτλο στις αρχές του 2019, όταν η χαμηλή δημοτικότητα της Theresa May ήταν στο αποκορύφωμά της. Χρησιμοποιείται ευρέως στις δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας καθώς οι Συντηρητικοί σταθμίζουν το εκλογικό κόστος του σκανδάλου Partygate. Η Μητροπολιτική Αστυνομία αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με την έρευνα για παραβίαση του lockdown στην Downing Street αμέσως μετά τις εκλογές, σύμφωνα με την εφημερίδα, με προσδοκίες για περαιτέρω πρόστιμα. Περισσότερες από 5.000 έδρες διεκδικούνται στη σημερινή ψηφοφορία. Στο Hartlepool, οι υποψήφιοι προτρέπουν τους ψηφοφόρους: «Αυτή την Πέμπτη, μην τιμωρήσετε τους ντόπιους Συντηρητικούς για τα λάθη που έγιναν στο Westminster. Είμαστε ντόπιοι και περήφανοι για το μέρος που ζούμε». Οι βουλευτές των Tories που οργανώνονται εναντίον του πρωθυπουργού προειδοποιούν για μια σκληρή νύχτα, ειδικά στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη της νότιας Αγγλίας, ενώ λένε ότι θα ανανεώσουν τις προσπάθειες μετά τη σημερινή ψηφοφορία, αφού προηγουμένως δεν ήταν διατεθειμένοι να θέσουν σε κίνδυνο τους τοπικούς συμβούλους τους. Πηγή των Tories επέμεινε: «Τα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας των Συντηρητικών δεν διευθύνουν τις εκστρατείες των τοπικών ενώσεων. Υπάρχει μια σειρά επιλογών που είναι διαθέσιμες στους τοπικούς ακτιβιστές και ορισμένοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την επωνυμία “Τοπικοί Συντηρητικοί”». Ορισμένοι βουλευτές πιστεύουν ότι ο Τζόνσον μπορεί να πραγματοποιήσει έναν αστραπιαίο ανασχηματισμό μετά τις εκλογές και πριν από την ομιλία της Βασίλισσας την επόμενη εβδομάδα, για να δείξει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει ξεμείνει από ιδέες.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, η Daily Telegraph συνεχίζει να αναφέρει εκκλήσεις για έρευνα σχετικά με τους γαλλικής κατασκευής πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν για να βυθίσουν το HMS Sheffield κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ πριν από 40 χρόνια και εάν η Γαλλία απέκρυψε μυστικά από τη βρετανική κυβέρνηση. Ένας αξιωματικός του ναυτικού, ο οποίος ήταν στο HMS Sheffield όταν βυθίστηκε από έναν πύραυλο Exocet το 1982, λέει στην εφημερίδα ότι θα ήταν “τρομερό” αν η Γαλλία είχε αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με τα όπλα. Μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Μάργκαρετ Θάτσερ εν καιρώ πολέμου σχολίασαν επίσης, αφού προέκυψε ότι η Γαλλία μπορεί να αρνήθηκε την ύπαρξη ενός «διακόπτη εξόντωσης», που θα μπορούσε να είχε απενεργοποιήσει τους πυραύλους και ενδεχομένως να είχε σώσει ζωές. Ο Λόρδος Tebbit, γραμματέας περιβάλλοντος της Θάτσερ τότε, λέει στην εφημερίδα ότι ήρθε η ώρα οι Γάλλοι “να εξηγηθούν”.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για πρώτη φορά από το 2000. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Federal Reserve υιοθετεί μια πιο επιθετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Η απόφαση αυτή οδήγησε στην καλύτερη μέρα στη Wall Street για εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο αργότερα στο υψηλό  ποσοστό των τελευταίων 13 ετών, της τάξης του 1%.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιτέθηκε στους «δικηγόρους της Φιλελεύθερης Αριστεράς» καθώς προσπάθησαν να εμποδίσουν το σχέδιό του να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, σύμφωνα με την Daily Mail. Καθώς προέκυψε ότι σχεδόν 700 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη σε μόλις τρεις ημέρες αυτήν την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «νόμιμοι αετοί» προσπαθούσαν να ματαιώσουν την αμφιλεγόμενη πολιτική του, αλλά επέμεινε: «Θα τα καταφέρουμε». Ωστόσο, αντιμετώπισε προειδοποίηση ότι εάν οι πτήσεις απέλασης δεν ξεκινήσουν σύντομα, η κρίση θα κυριεύσει την κυβέρνηση και θα κοστίσει στους Tories τις κρίσιμες έδρες στα Βόρεια και Midlands που τους έδωσαν τη νίκη στις τελευταίες εκλογές. Για 11 συνεχόμενες ημέρες μεταξύ 20 και 30 Απριλίου, δεν εντοπίστηκε ούτε ένας μετανάστης ή σκάφος να διασχίζει το στενό του Ντόβερ. Αλλά στη συνέχεια η πτώση του ανέμου το Σαββατοκύριακο είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν 696 άτομα. Η Downing Street παραδέχτηκε ότι μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να μεταφερθούν οι μετανάστες στη Ρουάντα λόγω νομικών προκλήσεων από μη κυβερνητικές οργανώσεις που λένε ότι το σχέδιο παραβιάζει τη σύμβαση για τους πρόσφυγες και τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την περασμένη εβδομάδα, το φιλανθρωπικό ίδρυμα Care4Calais, μαζί με το Detention Action, το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων PCS και το δικηγορικό γραφείο Duncan Lewis, έγραψαν στην Κυβέρνηση αμφισβητώντας το «κατακριτέο σχέδιο αποστολής προσφύγων στη Ρουάντα». Η επιστολή ανέφερε: «Η αποστολή ανθρώπων στη Ρουάντα είναι παράνομη, καθώς θα τιμωρούσε τους αιτούντες άσυλο λόγω της παράτυπης εσόδου τους, σε άμεση παράβαση της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες». Προκάλεσε την καταδίκη του Αρχιεπισκόπου του Canterbury, ενώ η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Ο κ. Τζόνσον επέμεινε ότι «ήταν μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ δύο χωρών, η καθεμία βοηθούσε την άλλη». «Ναι, φυσικά, θα υπάρξουν φιλελεύθεροι αριστεροί δικηγόροι, που θα προσπαθήσουν να το κάνουν δύσκολο», είπε. «Πάντα ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε, αλλά είναι πολύ, πολύ λογικό πράγμα. Αν οι άνθρωποι διασχίζουν τη Μάγχη παράνομα και εάν η ζωή τους τίθεται σε κίνδυνο από αδίστακτους γκάνγκστερ,  δεν μπορείς να πεις σε αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους, ότι απλώς θα έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα χαθούν στο σύστημα, γιατί θα βρούμε έναν τρόπο να βεβαιωθούμε ότι θα πάνε αμέσως στη Ρουάντα».

Η Sun αναφέρει ότι ο ποδοσφαιρικός ύμνος της Αγγλίας των Three Lions κινδυνεύει να απαγορευτεί ως το επίσημο τραγούδι της χώρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς οι υπεύθυνοι της FA φοβούνται ότι μπορεί να προσβάλει άλλα έθνη, ενώ λέγεται ότι εξετάζουν άλλες επιλογές όπου τα ρεφρέν του «Football’s Coming Home» των Baddiel και Skinner που θυμίζουν Euro 96 εγκαταλείπονται για μια «λιγότερο επιθετική» εναλλακτική. Η αγαπημένη “Sweet Caroline” του Neil Diamond αναμένεται να αντικαταστήσει τον κλασικό ύμνο, αλλά ορισμένοι επικρίνουν την FA για την απόφαση της. Ο θρύλος της Αγγλίας, Paul Gascoigne, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία των Three Lions στους ημιτελικούς του Euro ’96, τάχθηκε ενάντια στην «ανόητη» ιδέα, λέγοντας στην εφημερίδα ότι το τραγούδι είναι στο “DNA μας” και θα «βοηθήσει την ομάδα στο Κατάρ». «Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε αυτό το τραγούδι από πάνω μας, θα ήταν σαν να λέμε ότι δεν μπορούμε να κυματίζουμε πια τις σημαίες του Αγίου Γεωργίου. Αυτές οι ανοησίες δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο. Είναι απλά ένα υπέροχο τραγούδι», είπε ο 54χρονος στη Sun.

Παραμένοντας στο ποδόσφαιρο, η Metro γράφει ​​ότι η φανέλα που φορούσε ο Ντιέγκο Μαραντόνα όταν σημείωσε δύο από τα πιο διάσημα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου πουλήθηκε για 7,14 εκατομμύρια λίρες (8,93 εκατομμύρια δολάρια) την Τετάρτη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ δημοπρασίας σε ένα είδος αθλητικών αναμνηστικών. «The Hand of Wad» είναι ο τίτλος της.  Ο Μαραντόνα φόρεσε τη φανέλα Νο. 10 της Αργεντινής στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 εναντίον της Αγγλίας στο Μεξικό. Έξι λεπτά μετά το δεύτερο ημίχρονο έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα με το γνωστό ως το γκολ «Χέρι του Θεού». Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Μαραντόνα πέτυχε ένα γκολ που ευρέως θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Άγγλος μέσος Steve Hodge πήρε τη φανέλα του Μαραντόνα μετά τον αγώνα και ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα τη έβγαζε σε δημοπρασία μετά από 19 χρόνια έκθεσης στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου της Αγγλίας. «Αυτό το ιστορικό μπλουζάκι είναι μια υπενθύμιση μιας σημαντικής στιγμής όχι μόνο στην ιστορία του αθλητισμού, αλλά στην ιστορία του 20ου αιώνα», δήλωσε ο Brahm Wachter, επικεφαλής του Sotheby’s Streetwear and Modern Collectables. Ο οίκος Sotheby’s είπε ότι ο αγοραστής ήταν ανώνυμος. Η πώληση έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ αθλητικών αναμνηστικών που είχε οριστεί από το αρχικό χειρόγραφο του Ολυμπιακού Μανιφέστου από το 1892, το οποίο έφτασε στα 8,8 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...