Βρετανικός Τύπος: Όλα τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου 2021 αποχαιρετούν τον «ήρωα Capt Tom»

“Ο καλύτερος από εμάς”, λέει η εφημερίδα i αποτίοντας φόρο τιμής στον Sir Tom Moore, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 100 ετών από κορονοϊό. Η εφημερίδα τον αποκαλεί “ήρωα πολέμου και αισιόδοξο” που ενέπνευσε το έθνος με τη συγκέντρωση πολλών εκατομμυρίων λιρών προσπαθώντας να βοηθήσει το NHS κατά το πρώτο lockdown. Επικεντρώνεται στην αισιόδοξη προοπτική που ήταν η κεντρική έκκληση του Sir Tom, λέγοντας συχνά ότι “το αύριο θα είναι μια καλή μέρα”. «Η αισιοδοξία έχει κακό όνομα», λέει η εφημερίδα και «συχνά απορρίπτεται ως επιχρυσωμένο χάπι, αλλά η πραγματική κληρονομιά του Sir Tom είναι ένα διαρκές μήνυμα ελπίδας και ανθεκτικότητας».

Η  Sun απεικονίζει τον βετεράνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ως νεαρό άνδρα στον πόλεμο και πιο πρόσφατα, περπατώντας γύρω στον κήπο του κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς  συγκέντρωσης χρημάτων πέρυσι, φορώντας τα μετάλλιά του. Ο τίτλος της εφημερίδας του δίνει το ψευδώνυμο “Captain Marvel”, λέγοντας ότι το έθνος θρηνεί για τον ήρωα που συγκέντρωσε πολλά εκατομμύρια λίρες και που πέθανε στα 100 του χρόνια.

“Έχουμε χάσει έναν εθνικό θησαυρό”, δηλώνει η Metro στον τίτλο της, σε μια ολοσέλιδη φωτογραφία του Capt Sir Tom που σηκώνει τον αντίχειρα, συμπληρώνοντας ότι η βασίλισσα αποτίει φόρο τιμής στον ήρωα που συγκέντρωσε 33 εκατομμύρια λίρες.

Η Daily Mirror τον αποκαλεί “ήρωα της εποχής μας”, προσθέτοντας ότι ο θάνατός του ένωσε όλη τη χώρα. Η βασίλισσα σε αφιέρωμά της είπε ότι “αναγνώρισε την έμπνευσή του στο έθνος”. Η εφημερίδα τον αποκαλεί “τον πιο εξαιρετικό, εμπνευσμένο ήρωα της πανδημίας” και περιγράφει την ζωή του, να υπηρετεί στη Βιρμανία, να γίνεται πωλητής από πόρτα σε πόρτα και να εξελιχθεί στον διευθύνοντα σύμβουλο μιας συγκεκριμένης εταιρείας πριν – τελικά γίνει “το εμπνευσμένο άτομο που συγκέντρωσε δωρεές”.

“Ποτέ δεν βαδίσαμε μόνοι μας, με σένα στο πλευρό μας” γράφει ο τίτλος της Daily Express δίπλα σε μια φωτογραφία του Capt Sir Tom. Η εφημερίδα προτρέπει τους αναγνώστες της να αποτίσουν σεβασμό, προς τιμήν του ταπεινού ήρωα που συγκέντρωσε 33 εκ. £ για το NHS, χειροκροτώντας αύριο στις 8 μ.μ. λέγοντας «καλούμε το έθνος να αποχαιρετίσει  έναν από τους μεγαλύτερους Βρετανούς μας». Η βασίλισσα ηγήθηκε χθες αφιερωμάτων  στον Capt Sir Tom Moore που έδωσε ελπίδα στο έθνος στις πιο σκοτεινές ώρες της μάχης με τον Covid, προσθέτοντας ότι η εθνική έμπνευση, που συγκέντρωσε σχεδόν 33 εκατομμύρια £ για το NHS περπατώντας στον κήπο του, πέθανε από τον ιό, σε ηλικία 100 ετών.

Η Daily Mail έχει μια φωτογραφία του Capt Sir Tom ντυμένο με την σημαία  και κουστούμι, με τίτλο για τον “τελευταίο χαιρετισμό” σε έναν “ήρωα που μπήκε στις καρδιές μας”. Το κύριο θέμα της εφημερίδας αναφέρει ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ένα «παιχνίδι εναλλαγών» μετά από μελέτες που έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του Covid καθώς και την πρόληψη ασθενειών.

Μια εφάπαξ δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca  μπορεί να σταματήσει τα δύο τρίτα των λοιμώξεων, αναφέρει η Daily Telegraph, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα των τεστ δημιουργούν ελπίδες ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να μειωθούν έως το Πάσχα και ότι τα ευρήματα είναι “ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε” – επισημαίνοντας το γεγονός ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης φάνηκε να αποτρέπει εντελώς τις νοσηλείες. Επίσης αναφέρει σε άλλο άρθρο της ότι ο πρωθυπουργός παροτρύνεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σκωτίας και να ξανανοίξει τα σχολεία. Η εφημερίδα συμφωνεί ότι ο βετεράνος του στρατού, Sir Tom, άγγιξε μια μοναδική χορδή του κοινού κατά τη διάρκεια της εθνικής κρίσης. “Ήταν ένας απίθανος ήρωας αποφασισμένος να κάνει τη διαφορά χωρίς πανηγύρια”, λέει. “Ήταν ευγενικός και αξιοπρεπής. Ήταν ο καλύτερος από εμάς”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας έχει επιδεινώσει τις σχέσεις και σημειώνει ότι όλοι πρέπει να συνεργαστούν για να τερματίσουν αυτή την κατάσταση. Σε άλλο άρθρο της λέει ότι ο Πρίγκιπας Χάρι είναι «αποφασισμένος να διατηρήσει τους επίτιμους στρατιωτικούς τίτλους του», ενώ έπρεπε να παραιτηθεί αφού αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα, αλλά η στρατιωτική του εργασία είναι “ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για αυτόν” και θα αγωνιστεί για αυτό.

Οι Times γράφουν ότι το εμβόλιο της Oxford όντως μειώνει την εξάπλωση του ιού, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα «ενισχύουν τις ελπίδες για ελευθερία» αλλά υποστηρίζουν επίσης τη στρατηγική εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, εν μέσω κριτικής για την καθυστέρηση 12 εβδομάδων στη δεύτερη δόση, εξηγώντας ότι η μελέτη δείχνει πως το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των δόσεων βελτιώνει πραγματικά τα αποτελέσματα.

Η Guardian βασιζόμενη σε μια έκθεση που διέρρευσε σχετικά με τη στρατηγική του Εργατικού Κόμματος για την ανάκτηση των λεγόμενων «κόκκινων τειχών» που έπεσαν από τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον στις τελευταίες εκλογές, παροτρύνει το κόμμα να αναδιαμορφωθεί χρησιμοποιώντας περισσότερο τη σημαία της ένωσης, τους βετεράνους και υιοθετώντας ένα πιο «κομψό ντύσιμο». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αρχηγός Sir Keir Starmer θεωρείται ως η μεγαλύτερη δύναμη του κόμματος, αν και ορισμένοι ψηφοφόροι ανησυχούν που «είναι παροπλισμένος», διευκρινίζοντας ότι στελέχη του κόμματος εκφράζουν αγωνία από τη ρητορική και τον κίνδυνο να πυροδοτηθεί το εθνικιστικό κλίμα. Η εφημερίδα λέει επίσης ότι ο Michael Gove δεσμεύθηκε να διπλασιάσει τις προσπάθειες επίλυσης προβλημάτων με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ρωσία απάντησε, καταδικάζοντας τον Ναβάλνι σε 3,5 χρόνια φυλάκιση.

Και τέλος οι Financial Times ασχολούνται με τον αντίκτυπο του Brexit, λέγοντας ότι οι «κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις» οδηγούν τους υπουργούς να καλέσουν την ΕΕ σε αποκλιμάκωση από μια πιθανή «κρίση» στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι εντάσεις, λόγω της διακοπής του εμπορίου με τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν οδηγήσει σε «τρομακτικές» απειλές κατά του συνοριακού προσωπικού που διενεργούσε ελέγχους στο πλαίσιο της συμφωνίας Brexit. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευαισθησία, ενώ ο Michael Gove, παραδέχτηκε ότι τα ζητήματα είναι κάτι περισσότερο από «απλά προβλήματα», όπως είχε τα είχε χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...