Βρετανικός Τύπος: «Οργή και θλίψη από τους πρίγκηπες για τα ψέματα του BBC στην Diana», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Οι Times αναφέρονται στη δημοσίευση μιας έκθεσης για το πώς ο πρώην δημοσιογράφος του Panorama, Martin Bashir έλαβε τη συνέντευξή του από την Πριγκίπισσα Diana. Η εφημερίδα αναφέρει μια ανεξάρτητη έρευνα, με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή Λόρδο Dyson, η οποία διαπίστωσε ότι το BBC δεν είχε «υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας» και ότι ο κ. Bashir είχε ενεργήσει με «δόλιο» τρόπο και παραποίησε έγγραφα για να λάβει τη συνέντευξη το 1995. Ο μεγαλύτερος γιος της Diana, ο Δούκας του Cambridge, απάντησε στα ευρήματα της έρευνας, στην οποία αναφέρουν ότι καταδίκασε την εταιρεία για τα “ψέματα” της στην εξασφάλιση της συνέντευξης, η οποία “της προκάλεσε πρόβλημα” και έπαιξε ρόλο στην κατάρρευση του γάμου της με τον πατέρα του, τον Πρίγκιπα Κάρολο.

Η Daily Mail σχολιάζει τη “μέρα ντροπής” για το BBC μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Λόρδου Dyson για τη συνέντευξή με την Diana. Η Mail λέει ότι οι γιοι της, πρίγκιπες William και ο Harry ξεκίνησαν μια «άγρια επίθεση» στο BBC, με τον Harry να κατηγορεί «την κουλτούρα της εκμετάλλευσης και των ανήθικων πρακτικών» που «τελικά» πήραν τη ζωή της. Η εφημερίδα συνοψίζει την απάντηση του Πρίγκιπα William στα ευρήματα της έρευνας με τον τίτλο «Τα ψέματα του BBC κατέστρεψαν τη ζωή της μητέρας μου».

Εν τω μεταξύ, η Daily Mirror γράφει ότι οι πρίγκιπες William και Harry «κατηγόρησαν» το BBC για τη συνέντευξή του με τη μητέρα τους. Η πρώτη σελίδα δημοσιεύει μια φωτογραφία των δύο αδελφών όταν ήταν  μικρά παιδιά να αγκαλιάζουν τη μητέρα τους, που η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως «χαρούμενους καιρούς». Το BBC και ο κ. Bashir ζήτησαν συγγνώμη. Ο κ. Bashir είπε ότι είναι «πάρα πολύ περήφανος» για τη συνέντευξη και ότι οι παραποιημένοι τραπεζικοί λογαριασμοί δεν είχαν καμία σχέση με την απόφαση της Diana να συμμετάσχει στη συνέντευξη.

«Δόλιο και καταστροφικό» είναι ο τίτλος με τον οποίον η Guardian συνοψίζει τα σχόλια του Πρίγκιπα William, τα οποία η εφημερίδα λέει ότι θα «μεγαλώσου την κρίση» στο BBC. Εν τω μεταξύ, η πρώτη σελίδα περιλαμβάνει επίσης ειδήσεις ότι το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε την κατάπαυση του πυρός με Παλαιστίνιους μαχητές μετά από 11 ημέρες συγκρούσεων.

Η Daily Express στέκεται στη δήλωση του Πρίγκιπα William με τον τίτλο «Τα ψέματα του BBC κατέστρεψαν τη ζωή της μαμάς μου», σημειώνοντας επίσης την «απερίγραπτη θλίψη» του για τον χειρισμό της συνέντευξης από το κανάλι και την επίδραση που είχε στη μητέρα του.

Η πρώτη σελίδα της Daily Star κάνει αναφορά της έκθεσης του Λόρδου Dyson, με μια φωτογραφία του Πρίγκιπα William που έκανε το  εμβόλιο νωρίτερα, λέγοντας «ένα μικρό τσίμπημα», αφήνοντας όμως να εννοηθεί η διφορούμενη έννοια της λέξης «prick».

“Ο William κατηγορεί το BBC για τις ζημιές που υπέστη η Diana ” είναι ο τρόπος με τον οποίο συνοψίζει την απάντηση του Γουίλιαμ στην έκθεση η εφημερίδα i. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα αναφέρεται σε έρευνά της για επιβάτες από χώρες της κόκκινης και κίτρινης λίστας που αναμιγνύονται με εκείνες από χώρες της πράσινης λίστας σε ουρές αφίξεων στο Heathrow, αναφέροντας ότι το Heathrow θα ανοίξει ένα νέο τερματικό για άτομα που φτάνουν από περιοχές με κόκκινη λίστα.

“Τα εμβόλια αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις” είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της Metro, ο οποίος αναφέρει την επιβεβαίωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα τρέχοντα εμβόλια κατά του κορονοϊού λειτουργούν ενάντια σε όλες τις γνωστές μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ανακαλύφθηκε στην Ινδία. Η εφημερίδα σημειώνει ότι θα μπορούσε να “ενισχύσει τις ελπίδες” για μια επιστροφή των ευρωπαϊκών διακοπών και να τερματίσει όλους τους περιορισμούς στην Αγγλία, όπως είχε προγραμματιστεί στις 21 Ιουνίου.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοείου κρέατος της Αυστραλίας εκτιμά ότι θα έχει “δεκαπλάσια” ώθηση στις πωλήσεις του στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίξει την εμπορική συμφωνία μηδενικών δασμών με τη χώρα, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο Hugh Killen, διευθύνων σύμβουλος της Αυστραλιανής Αγροτικής Εταιρείας, λέει ότι σε περίπτωση “συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που αφαιρεί δασμούς και ποσοστώσεις”, θα περίμενε να δει τις εξαγωγές “διπλές ή τριπλές”. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αν και ο πρωθυπουργός υποστηρίζει μια «φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία μετά το Brexit με την Αυστραλία, η κυβέρνησή του προειδοποιεί ότι «θα μπορούσε να κοστίσει στους βρετανούς αγρότες τη δουλειά τους και να αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία σε μειονεκτική θέση».

BBC News 

Η συνέντευξη του Panorama TV το 1995, στην οποία η Diana, πριγκίπισσα της Ουαλίας, μίλησε για το ότι ήταν δυσαρεστημένη στο γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο, ήταν ένα τεράστιο γεγονός, το οποίο παρακολούθησαν 23 εκατομμύρια άνθρωποι. Αλλά μετά από μια έρευνα που αποκάλυψε ότι ο δημοσιογράφος Martin Bashir είχε παραποιήσει έγγραφα για να λάβει τη συνέντευξη και ότι μια εσωτερική έρευνα για το θέμα από τους υπεύθυνους του BBC ήταν “δυστυχώς ανεπαρκής”, ο Δούκας του Κέιμπριτζ επέκρινε έντονα την εταιρεία. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ λέει ότι η μητέρα του “εξαπατήθηκε όχι μόνο από έναν αδίστακτο δημοσιογράφο, αλλά και από τους υπεύθυνους του BBC που έκαναν τα στραβά μάτια αντί να κάνουν τις δύσκολες ερωτήσεις”. Η έκθεση του συνταξιούχου δικαστή Λόρδο Dyson αποκάλυψε ότι ο Bashir είχε εξαπατήσει τον αδερφό της Diana, Earl Spencer, δείχνοντάς του πλαστά τραπεζικά αρχεία που υποδηλώνανε ψευδώς ότι πληρώνονταν άτομα για την παρακολούθηση της πριγκίπισσας. Ο πρίγκιπας William είπε ότι αυτό “επηρέασε ουσιαστικά αυτό που είπε η μητέρα μου” και αυτό τροφοδότησε την παράνοια και επιδείνωσε τη σχέση των γονιών του. Ο Πρίγκιπας Χάρι κατηγόρησε την τοξική κουλτούρα των μέσων για το θάνατο της μητέρας του, λέγοντας: «Η κουλτούρα της εκμετάλλευσης και των ανήθικων πρακτικών πήρε τελικά τη ζωή της μητέρας του». Το BBC ζήτησε εγγράφως συγγνώμη και στους δύο πρίγκιπες, καθώς και στον πρίγκιπα της Ουαλίας και στον αδερφό της Diana, Earl Spencer.

Μετά από 11 ημέρες συγκρούσεων, υπάρχει εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς. Την Πέμπτη, περισσότερες από 100 ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στόχευσαν την υποδομή της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Η Χαμάς αντέδρασε με πυραύλους. Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι υπάρχει τώρα μια «πραγματική ευκαιρία» για πρόοδο. Οι Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γάζας αμέσως μετά την έναρξη της εκεχειρίας, παρόλο που ένας αξιωματούχος της Χαμάς προειδοποίησε ότι το δάχτυλο βρίσκεται στην σκανδάλη. Τουλάχιστον 232 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, πολλά από αυτά είναι παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ λέει ότι περίπου 150 μαχητές είναι μεταξύ των νεκρών, οι οποίοι έριξαν 4.000 ρουκέτες προς το έδαφός του, σκοτώνοντας 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών.

Πηγές: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/ukhttps://www.bbc.com/news

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...