Βρετανικός Τύπος: «Οργή, καθώς οπαδοί αποδοκιμάζουν τον William» και «Ο Rishi Sunak έτοιμος να βοηθήσει», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η Mail on Sunday ασχολείται με τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, λέγοντας ότι οι οπαδοί της Liverpool προκάλεσαν οργή επειδή αποδοκίμασαν τον Πρίγκιπα William και τον Εθνικό Ύμνο. Τονίζει ότι οι έκαναν άσεμνες χειρονομίες, ενώ ο πρίγκιπας στεκόταν σοβαρός τραγουδώντας το God Save the Queen. Οι αποδοκιμασίες ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του χριστιανικού ύμνου Abide With Me, από τη χορωδία των 60 ατόμων B Positive, τα μέλη της οποίας έχουν δρεπανοκυτταρική αναιμία ή έχουν στενούς φίλους ή συγγενείς που πάσχουν από αυτήν. Συνεχίστηκαν καθώς ο πρίγκιπας παρουσιάστηκε στο πλήθος και άρχισε να σφίγγει τα χέρια των παικτών. Οι αποδοκιμασίες και οι χειρονομίες έφτασαν στο αποκορύφωμά τους κατά τη διάρκεια του Εθνικού Ύμνου. Υπήρξαν επίσης αναφορές για οπαδούς που αποδοκίμασαν τον Εθνικό Ύμνο νωρίτερα φέτος, όταν η Liverpool έπαιξε με την Chelsea στον τελικό του Carabao Cup, που πραγματοποιήθηκε επίσης στο Wembley. Οι ενέργειές τους καταδικάστηκαν από τον Sir Lindsay Hoyle, ο οποίος δήλωσε: «Καταδικάζω όλους τους φιλάθλους  που αποδοκίμασαν τον πρίγκιπα William στο Wembley σήμερα. Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε μαζί ως χώρα. Δεν πρέπει να καταστραφεί από την εντελώς επαίσχυντη συμπεριφορά μιας μειοψηφίας οπαδών».

Η νίκη της Λίβερπουλ στο Κύπελλο Αγγλίας πανηγυρίζεται σε πολλά πρωτοσέλιδα. «Τα κύπελλά τους ξεπερνούν…» είναι ο τίτλος της Telegraph καθώς οι Reds σηκώνουν το δεύτερο τρόπαιο της σεζόν. Δίπλα σε μια φωτογραφία του χαρούμενου αρχηγού της Λίβερπουλ, Jordan Henderson, να κρατά ψηλά το Κύπελλο Αγγλίας, η εφημερίδαωστόσο γράφει ότι οι υπουργοί στράφηκαν κατά της Τράπεζας της Αγγλίας λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού. Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη επίθεση, ένας από τους υπουργούς προειδοποίησε: «Έχει μια δουλειά να κάνει, να διατηρήσει τον πληθωρισμό περίπου στο 2%, και είναι δύσκολο να θυμηθούμε την τελευταία φορά που πέτυχε τον στόχο του». Οι παρεμβάσεις αντανακλούν την αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών και υπουργών σχετικά με την εκτίμηση της Τράπεζας για τον πληθωρισμό, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται στο 7%,  πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον στόχο της. Στη στήλη του εκδότη της, η Telegraph καλεί τον καγκελάριο Rishi Sunak και τον πρωθυπουργό «να θάψουν τις διαφορές τους», να προβούν σε άμεσες, έκτακτες φορολογικές περικοπές και να χαλιναγωγήσουν τις δημόσιες δαπάνες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η Sunday Express σχολιάζει την υπόσχεση προς τους αναγνώστες της από τον καγκελάριο Rishi Sunak να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι του» για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση του κόστους ζωής. Γράφοντας στη Sunday Express, ο Rishi Sunak λέει ότι «είναι έτοιμος να αναλάβει περαιτέρω δράση», για να βοηθήσει τους ανθρώπους στην κρίση κόστους ζωής. Ένας υποστηρικτής των Tories λέει στην εφημερίδα ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές αναμένουν έναν «επείγοντα προϋπολογισμό χωρίς όνομα». Εν τω μεταξύ, μια ανάλυση των στοιχείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον Απρίλιο έδειξε ότι τα βρετανικά νοικοκυριά ήταν πιο εκτεθειμένα στην κρίση κόστους ζωής από εκείνα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι, το 2020, το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του εισοδήματος αυξήθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με 1,8 στη Γερμανία.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Jeremy Hunt, «σοκαρίστηκε» από την κουλτούρα συγκάλυψης σχετικά με τους θανάτους που μπορούσαν να αποφευχθούν στο NHS, γράφουν οι Sunday Times. Σε ένα νέο βιβλίο, το οποίο δημοσιεύεται σε συνέχειες στην εφημερίδα, λέει πώς οι δημόσιοι υπάλληλοι προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να στέλνει επιστολές συγγνώμης στις οικογένειες και να διαβάζει επιστολές παραπόνων ασθενών και μιλάει για ένα «σύστημα απατεώνα», που απέτυχε στον τομέα της φροντίδας. Εν τω μεταξύ, εν όψει του ταξιδιού του Μπόρις Τζόνσον στη Βόρεια Ιρλανδία με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων σχετικά με το εμπόριο μετά το Brexit, η εφημερίδα τονίζει ότι παραμένει σε «διαμάχη» με την υπουργό Εξωτερικών του Liz Truss. Οι Sunday Times αναφέρουν ότι υπάρχει μια «κεκαλυμμένη οργή» σε ορισμένους στο Νο 10 για τη στάση της κυρίας Truss για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ανάλυσή της, η εφημερίδα υπονοεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βόρεια Ιρλανδία αρχίζει να επωφελείται από τις τρέχουσες εμπορικές συμφωνίες, κάνοντας εκκλήσεις για να περικοπεί το «ψεύτικο πρωτόκολλο».

Το κύριο θέμα του Observer εξετάζει την προειδοποίηση ότι πολλά σχολικά κτίρια στην Αγγλία «καταρρέουν» και «είναι επικίνδυνα» σύμφωνα με ένα κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Αξιωματούχοι του Υπουργείου Παιδείας καλούν επειγόντως το Υπουργείο Οικονομικών να διαθέσει επιπλέον δισεκατομμύρια για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση εκατοντάδων σχολείων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχουν επενδυθεί περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια λίρες τα τελευταία επτά χρόνια για τη βελτίωση των σχολικών κτιρίων. Στις 30 Μαρτίου, στην εβδομαδιαία ενημέρωση στο Νο 10 από το Υπουργείο Παιδείας, οι αξιωματούχοι του υπουργείου ανέφεραν το πρόβλημα της φθοράς των σχολικών κτιρίων με τον τίτλο «Κίνδυνοι και ευκαιρίες».

Σύμφωνα με την Sunday Mirror, ασθενείς νοσοκομείων στην Αγγλία έχουν τοποθετηθεί σε θαλάμους μεικτών φύλων σε περισσότερες από 13.000 περιπτώσεις από τον περασμένο Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύτηκε πριν από 12 χρόνια. Άνδρες και γυναίκες στις ίδιες πτέρυγες αποκλείστηκαν το 2010, με ορισμένες εξαιρέσεις, επιβάλλοντας πρόστιμο 250 λιρών για κάθε παράβαση. Αυτό ανεστάλη όταν χτύπησε η πανδημία και το NHS υπερκαλύφθηκε. Όμως φέτος τον Φεβρουάριο σημειώθηκαν 2.796 παραβιάσεις, με 2.837 τον Ιανουάριο. Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν 13.178 καταγεγραμμένα περιστατικά που συνέβησαν στην Αγγλία από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η έλλειψη διαθέσιμων κρεβατιών στο σκληρά πιεσμένο NHS λέγεται ότι είναι η κύρια αιτία. Εάν εξακολουθούσαν να ισχύουν ποινές μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου, τα πρόστιμα για τα νοσοκομεία θα έφταναν τα 3,3 εκατομμύρια £.  Η πρακτική αυτή πρέπει να σταματήσει, λέει η επικεφαλής της Ένωσης Ασθενών, Rachel Power, η οποία την χαρακτήρισε «προσβολή της αξιοπρέπειας των ασθενών». «Εκτός των συνθηκών έκτακτης ανάγκης, το NHS πρέπει να ανανεώσει τις προσπάθειες για την εξάλειψη του φαινομένου».

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision ολοκληρώθηκε μετά την εκτύπωση των εφημερίδων, ωστόσο διαδικτυακά, η Daily Star αναφέρει ότι ήταν μια «έντονα συναισθηματική βραδιά» για τους Ουκρανούς νικητές, επισημαίνοντας ότι η Ορχήστρα Kalush «έκλεψε τις καρδιές του μισού πλανήτη». Η εφημερίδα το περιγράφει ως «κύμα αγάπης» από όλη την Ευρώπη και  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “λοιπόν, έπρεπε απλώς να είναι η Ουκρανία”. Συνεχίζοντας σχολιάζει ότι “κάθε άλλη χρονιά”, μπορεί να ήταν μια νίκη του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ αποκαλεί τη συμμετοχή του Sam Ryder «απίστευτη», λέγοντας ότι έχει αποκαταστήσει την “περηφάνεια του Ηνωμένου Βασιλείου” στον διαγωνισμό. «Είναι αυτός ο άνθρωπος ο πιο άτυχος γήινος στον γαλαξία;» ρωτάει στο πρωτοσέλιδό της η Daily Star. Ο Russ Kellett ισχυρίζεται ότι έχει απαχθεί 60 φορές από το σπίτι του στο Βόρειο Γιορκσάιρ για να πολεμήσει έναν εξωγήινο στρατό ενάντια σε άλλους εξωγήινους, γράφει η εφημερίδα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...