Βρετανικός Τύπος: «Οργή σε όλη την Ευρώπη» και «Προειδοποιήσεις των Συντηρητικών για την κοινωνική φροντίδα», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Μια φωτογραφία της αστυνομίας των Βρυξελλών να αντιμετωπίζει διαδηλωτές δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph με τον τίτλο «οργή στην Ευρώπη», καθώς η εφημερίδα παρουσιάζει τις διαδηλώσεις για τα μέτρα κατά του Covid που εισήχθησαν για να ανακόψουν την «αστραπιαία» εξάπλωση του ιού, σε όλη την Ευρώπη. Η ήπειρος αντιμετωπίζει μια «ολοένα και πιο βίαιη αντίδραση» ενάντια στους νέους περιορισμούς, αναφέρει η εφημερίδα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα καθώς οι ειρηνικές διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε βίαιες στις Βρυξέλλες όταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους. Οι διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια στην είσοδο του κτιρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ νεαροί άνδρες με κουκούλες επιτέθηκαν σε βαν της αστυνομίας με ρόπαλα του μπέιζμπολ. Ακολούθησε μια δεύτερη νύχτα ταραχής στην Ολλανδία το Σάββατο λόγω της εισαγωγής νέων περιορισμών για τον κορωνοϊό, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους. Υπήρξαν επίσης βίαιες σκηνές στην Αυστρία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Δανία και την Ελβετία το Σαββατοκύριακο καθώς οι κυβερνήσεις εισάγουν νέους περιορισμούς για την αντιμετώπιση του αριθμού ρεκόρ των κρουσμάτων στην ήπειρο, που θέτουν σε πίεση τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η Daily Express στην πρώτη της σελίδα εστιάζει στην επιμονή του υπουργού Υγείας Sajid Javid ότι η προώθηση των ενισχυτικών εμβόλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, «θα σώσει τα Χριστούγεννα», καθώς είναι βέβαιος ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να αποφύγει το lockdown. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, ο Sajid Javid είναι σίγουρος για την κυκλοφορία του εμβολίου και έχει ενθαρρύνει όσους πληρούν τις προϋποθέσεις να κάνουν το αναμνηστικό εμβόλιο, προσθέτει η εφημερίδα. Γράφοντας στην Express, ο κορυφαίος ειδικός για τον καρκίνο, καθηγητής Karol Sikora, εκφράζει αμφιβολίες ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα γίνουν δεκτοί στην Αγγλία και τονίζει ότι η κατάσταση δεν θα το δικαιολογούσε.

Η εφημερίδα i δίνει περαιτέρω πληροφορίες για το γεγονός αυτό και αποκαλύπτει ότι οι υπουργοί πιέζουν να προσφερθούν ενισχυτικά εμβόλια σε όλα τα άτομα άνω των 18 ετών, καθώς ανοίγουν τα ραντεβού από τη Δευτέρα για άτομα άνω των 40 που πληρούν τις προϋποθέσεις. Σχεδόν 200.000 έφηβοι είναι επί του παρόντος επιλέξιμοι για ένα δεύτερο εμβόλιο, σύμφωνα με το NHS, ενώ σχεδόν 500.000 άτομα ηλικίας στα 40 τους είναι επί του παρόντος επιλέξιμοι για αναμνηστικό. Περισσότερες από 14 εκατομμύρια αναμνηστικές τρίτες δόσεις έχουν χορηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Παρασκευή, δήλωσε η κυβέρνηση, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο συμπληρωματικές δόσεις να έχουν καταγραφεί από την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, ο κ. Javid απέκλεισε τα υποχρεωτικά εμβόλια για τον γενικό πληθυσμό, μετά από διαμαρτυρίες εναντίον τους στην Ευρώπη. Μιλώντας σε εκπομπή του BBC, είπε: «Εναπόκειται στην Αυστρία, όπως και σε άλλες χώρες, να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν. Απλώς πιστεύω ότι σε πρακτικό επίπεδο, η λήψη ενός εμβολίου θα πρέπει να είναι μια θετική επιλογή».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την υποστήριξη των Συντηρητικών βουλευτών, γράφει η Guardian. Η εφημερίδα εξετάζει την αυξημένη πιθανότητα μιας εξέγερσης πίσω από τις προγραμματισμένες αλλαγές στο ανώτατο όριο κοινωνικής μέριμνας στην Αγγλία, το οποίο, όπως υποστηρίζει, θα έφερνε σε μειονεκτική θέση τους φτωχότερους ανθρώπους. Η κυβέρνηση αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα ανώτατο όριο στο κόστος περίθαλψης δεν θα λάμβανε υπόψη τις δαπάνες που καταβάλλονται από τις τοπικές αρχές, πράγμα που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες φτωχότεροι συνταξιούχοι της Αγγλίας αντιμετωπίζουν το ίδιο ποσό με τους πλουσιότερους ανθρώπους, προσθέτει η εφημερίδα. Το άρθρο αναφέρει ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές στη βόρεια Αγγλία είναι εξαγριωμένοι, ενώ προσθέτει ότι «δεκάδες είναι έτοιμοι να επαναστατήσουν» και προτρέπει τον Μπόρις Τζόνσον «να επικεντρωθεί επειγόντως στις λεπτομέρειες».

Η εκτροφή γούνας είναι το κύριο θέμα στην πρώτη σελίδα της Daily Mirror, καθώς η εφημερίδα διερευνά πώς συνδέονται οι λιανοπωλητές του Ηνωμένου Βασιλείου με την ταλαιπωρία των ζώων στις φινλανδικές φάρμες γουναρικών. «Θύματα της μόδας» είναι ο τίτλος, συνοδευόμενος από μια φωτογραφία μιας ταλαιπωρημένης αλεπούς σε φάρμα στη Φινλανδία. Η εφημερίδα περιέχει ένα σχόλιο από τον κτηνίατρο Dr Marc Abraham, ο οποίος κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι είναι «συνένοχο» στις σκηνές φρίκης που έγιναν στις φάρμες γουναρικών.

Η Daily Mail επικεντρώνεται στον παιδοκτόνο Colin Pitchfork, ο οποίος πέρασε 33 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία δύο έφηβων κοριτσιών τη δεκαετία του 1980, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή την περασμένη εβδομάδα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει λεπτομέρειες για την αιτία που ο Pitchfork, επέστρεψε στη φυλακή, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα, ο λόγος που ο διπλός δολοφόνος Colin Pitchfork ανακλήθηκε στη φυλακή ήταν ότι πλησίαζε έφηβες και νεαρές γυναίκες ενώ έκανε τις καθημερινές του βόλτες στο δρόμο. Πηγή του Συμβουλίου Αποφυλάκισης είπε ότι δύο αστυνομικοί και ο ψυχολόγος των φυλακών υποστήριξαν και συνήνεσαν την αποφυλάκισή του. Η υπόθεση οδήγησε σε οδηγίες για ιδιαίτερη προσοχή σε τέτοιες αποφυλακίσεις, με την εφημερίδα να προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Dominic Raab να εξετάσει προσεκτικά τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης υπό όρους.

Οι Times αναφέρουν ότι ορισμένοι βουλευτές αμείβονται με εκατοντάδες χιλιάδες λίρες σε ιδιωτικές συμβουλευτικές εργασίες μέσω προσωπικών εταιρειών, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς τους λογαριασμούς. Οι Times διεξήγαγαν μια έρευνα που υποδηλώνει ότι τουλάχιστον 10 βουλευτές έχουν αναλάβει εξωτερική εργασία μέσω εταιρειών είτε οι ίδιοι είτε οι σύζυγοί τους. Αν και η πρακτική είναι νόμιμη, είναι ωστόσο μια πρακτική που ορισμένοι λένε ότι πρέπει να σταματήσει, καθώς όπως η εφημερίδα σημειώνει, εγείρει ανησυχίες για όσους βρίσκονται σε θέσεις που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο και τακτοποιούν τα οικονομικά τους με τέτοιο τρόπο. Οι Times στο κύριο άρθρο τους αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει μια «ταλάντευση» επειδή τα σχέδια της δεν χρηματοδοτούνται σωστά, ενώ παράλληλα προειδοποιεί κατά της επιστροφής χρημάτων «από αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο».

«Η μάσκα του πρωθυπουργού γλιστρά ξανά» είναι ο τίτλος της Metro καθώς η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τζόνσον «σοκαριστικός και εγωιστής», συνελήφθη να αψηφά τη συμβουλή της κυβέρνησής του μη φορώντας ξανά μάσκα σε ένα γεμάτο τρένο, μόλις μία ημέρα αφότου ζήτησε συγγνώμη που δεν κάλυψε το πρόσωπό του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νοσοκομείο. Ο πρωθυπουργός εθεάθη να συνομιλεί με επιβάτες σε μια κατάμεστη γραμμή Manchester προς Warrington, το απόγευμα της Πέμπτης. Την Τετάρτη, αντιδρώντας στις φωτογραφίες του να χαιρετά το προσωπικό του νοσοκομείου ενώ δεν φορούσε μάσκα, επέμεινε: «Οι άνθρωποι θα με έχουν δει να φοράω μάσκα πολύ πιο τακτικά τελευταία. Νομίζω ότι αυτό είναι το υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνω και θα συνεχίσω να το κάνω. Φοράω μάσκα όπου λένε οι κανόνες και προτρέπω όλους τους άλλους να κάνουν το ίδιο». Καθώς χθες καταγράφηκαν 40.004 νέα κρούσματα και 61 θάνατοι από Covid, η εφημερίδα σημειώνει ότι το περιστατικό θυμίζει την «παραβίαση» των κανόνων του lockdown από τον Dominic Cummings για να πάει στο Κάστρο Barnard τον Απρίλιο του περασμένου έτους. «Ένας νόμος γι’ αυτούς», ειρωνεύεται η Metro.

Το κύριο θέμα των Financial Times επικεντρώνεται στον υπερηχητικό πύραυλο της Κίνας που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο οποίος αιφνιδίασε τους επιστήμονες του Πενταγώνου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο σκοπός του όπλου παραμένει ασαφής και τονίζει ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει επιδείξει καμία τέτοια τεχνολογία προηγουμένως. Δύο φορές το καλοκαίρι, ο κινεζικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο στο διάστημα που ταξιδεύει με τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου και που έκανε μια φορά τον γύρο του πλανήτη πριν φτάσει με ταχύτητα προς τον στόχο του.

Η απόλυση του προπονητή της Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer, εμφανίζεται σε πολλές από τα πρωτοσέλιδα. “Τελείωσε ο Όλε!” δηλώνει η Daily Star, ενώ ο σύλλογος είναι σε «αναταραχή» και δεν έχει plan B. Ο Solskjaer, 48 ετών, απολύθηκε το πρωί της Κυριακής μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην ομάδα. Η απόφαση πάρθηκε μέσα σε 30 λεπτά από την ήττα της United με 4-1 στο Watford το Σάββατο. Πολλές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Mauricio Pochettino της Παρί Σεν Ζερμέν είναι ο πρώτος που θα τον αντικαταστήσει, ενώ άλλες ότι η United επικοινώνησε με τον μάνατζερ της Leicester City, Brendan Rogers, και είναι έτοιμη να πληρώσει στις Αλεπούδες 8 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση στην τωρινή του ομάδα. Και η εφημερίδα στη συνέχεια, ισχυρίζεται ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μετεωρολόγων για το ποιες είναι οι προοπτικές του χειμώνα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το BBC προβλέπει ότι περιμένουμε μια ψυχρή εορταστική περίοδο, ενώ η Μετεωρολογική υπηρεσία φέρεται να υποστηρίζει ότι ο καιρός θα είναι ήπιος.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...