Βρετανικός Τύπος: Πανηγυρικός τόνος στα πρωτοσέλιδα καθώς ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαιώνει τη χαλάρωση του lockdown

Ο Βρετανικό Τύπος της Τρίτης επικεντρώνεται στη συνέντευξη τύπου του Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα, όταν επιβεβαίωσε ότι το επόμενο βήμα για την άρση του κλειδώματος (lockdown) στην Αγγλία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου.


Daily Express

Η Daily Express είναι μεταξύ των εφημερίδων που αντιδρούν με χαρά στις ειδήσεις ότι οι παμπ και τα εστιατόρια μπορούν να ανοίξουν για υπαίθριες υπηρεσίες, χαρακτηρίζοντάς το επόμενο βήμα, “οδικό χάρτη προς την ελευθερία”.


Metro

“Κράτηση τραπεζιού τώρα!” γράφει η εφημερίδα Metro, καθώς η πτώση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ο αριθμός των θανάτων σημαίνει ότι το επόμενο «μεγάλο βήμα για έξοδο από το lockdown» μπορεί να προχωρήσει. Σημειώνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός είπε πως θα πάει στην παμπ, “προσεκτικά με το ποτήρι της μπύρας στο χέρι”.


Guardian

Η Guardian επικεντρώνεται σε απόσπασμα του κ. Johnson ότι η ζωή θα αρχίσει να επιστρέφει σε «κάποια ομαλότητα» τον Ιούνιο. Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ελπίδες για διακοπές στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου μετριάσθηκαν όταν ο κ. Τζόνσον παραδέχτηκε ότι ήταν ανήσυχος για “επανεισαγωγή του ιού στην χώρα από το εξωτερικό” μετά από την αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Daily Mail

Η Daily Mail έχει έναν πιο απαισιόδοξο τόνο, σημειώνοντας ότι ο κ. Johnson προειδοποίησε πως η φυσιολογική ζωή μπορεί να μην επιστρέψει φέτος παρά την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού. “Αυτό το ονομάζετε ελευθερία;” ρωτά η εφημερίδα, καθώς απαριθμεί τα μέτρα, όπως κοινωνικές αποστάσεις και τεστ δύο φορές την εβδομάδα, μεταξύ των νέων μέτρων που αναμένονται ως μέρος της καθημερινής μας ζωής. Εν τω μεταξύ, καθώς τα κομμωτήρια στη Σκωτία είχαν το δικαίωμα να ανοίξουν, η εφημερίδα  έχει φωτογραφία της πρωθυπουργού Nicola Sturgeon να λέει ότι πρέπει να φτιάξει τα μαλλιά της .


Daily Telegraph

Η Daily Telegraph εστιάζει επίσης στην προειδοποίηση του κ. Johnson ότι η κανονικότητα εξακολουθεί να είναι “κάπως μακριά”. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης την τελευταία πρόβλεψη της κυβερνητικής επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η οποία επισημαίνει ότι η πλήρης απελευθέρωση από τους περιορισμούς τον Ιούνιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα εισαγωγών στα νοσοκομεία τόσο άσχημα όσο στην αιχμή του κύματος του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη και με τα εμβόλια, η επιστροφή στην κανονική κοινωνική συναναστροφή θα εξακολουθούσε να διακινδυνεύει εκ νέου “μια μεγάλη επιδημία”, προσθέτει η εφημερίδα.


Financial Times

Οι Financial Times προτείνουν ότι ο κ. Τζόνσον «κατευθύνεται σε μια αναμέτρηση» με τους δικούς του βουλευτές για το ζήτημα των διαβατηρίων Covid. Περισσότεροι από 40 βουλευτές των Tories έχουν δεσμευτεί να αντιταχθούν σε πιστοποιητικά που θα απαιτούσαν από τους πολίτες να αποδείξουν την κατάστασή τους όσον αφορά τον ιό, προκειμένου να κάνουν ορισμένα πράγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι θα ήταν μεροληπτικά. Μια ανασκόπηση είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά σε μια δήλωση της η κυβέρνηση δήλωσε ότι η εισαγωγή της απαγόρευσης τις περισσότερες περιπτώσεις θα επεμβαίνει για να διασφαλίσει “το πώς οι επιχειρήσεις επιλέγουν να κάνουν τις εγκαταστάσεις τους ασφαλείς”. 


Εφημερίδας i

Η προοπτική των διαβατηρίων εμβολίων εμφανίζεται επίσης στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας i. Σύμφωνα με την έκθεση της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η ιδέα της πιστοποίησης του καθεστώτος Covid “είναι πιθανό να γίνει χαρακτηριστικό της ζωής μας” έως ότου η απειλή από την πανδημία υποχωρήσει, λέει η εφημερίδα. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 70 βουλευτές διαφόρων κομμάτων επέκριναν το σχέδιο ως μεροληπτικό και διχαστικό. Ο Mark Harper, ο οποίος ηγείται της  κίνησης των σκεπτικιστών, υποστηρίζει: «Η πιστοποίηση του Covid status θα οδηγήσει σε μια Βρετανία δύο επιπέδων». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός παραμένει υπό πίεση αφού δεν αποκλείει την ευρύτερη χρήση του μέτρου όταν οι περιορισμοί μειωθούν περαιτέρω.


Times

Οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων. Οι Times αναφέρουν ότι ο κ. Τζόνσον ήταν αισιόδοξος για τις διακοπές στο εξωτερικό αλλά σε περιορισμένο αριθμό προορισμών από τα μέσα του επόμενου μήνα. Σε γενικές γραμμές, η εφημερίδα χαρακτηρίζει την εκτίμηση του Τζόνσον για την τρέχουσα κατάσταση “αισιόδοξη”, καθώς όπως λέει δεν υπάρχει τίποτα στα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η Αγγλία θα πρέπει να παρεκκλίνει από τον οδικό χάρτη για να άρει το lockdown.


Daily Star

Επίσης, εστιάζοντας στις διακοπές, η Daily Star προβλέπει ότι τα βρετανικά κάμπινγκ “πρόκειται να ανθίσουν, σε εκατοντάδες τοποθεσίες”. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για εγχώριες διακοπές θα είναι “αστρονομική” καθώς όπως ισχυρίζεται θα δημιουργηθούν 500 νέοι προορισμοί διακοπών.


Daily Mirror

Και η Daily Mirror αναφέρεται επίσης στους “ανορθόδοξους χώρους”, όπως αρχοντικά σπίτια, αγροκτήματα, παμπ και ιππόδρομους που σχεδιάζεται να μετατραπούν σε κάμπινγκ αυτό το καλοκαίρι. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται τη ζήτηση για εγχώριες διακοπές, καθώς η χαλάρωση του νόμου επιτρέπει σε τοποθεσίες να ανοίγουν για 56 ημέρες χωρίς άδεια προγραμματισμού φέτος.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...