Βρετανικός Τύπος: «Παραιτήθηκε ο Owen Paterson» και «Φρίκη σε νεκροτομεία», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Η παραίτηση του συντηρητικού βουλευτή Owen Paterson, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες του λόμπι, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα.

Η Daily Telegraph γράφει ότι ο πρώην υπουργός πιέστηκε από τα παιδιά του να παραιτηθεί μετά τη διαμάχη που ξέσπασε όταν οι συνάδελφοί του ψήφισαν να καθυστερήσει η απόφαση για την εξάμηνη αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας. Η Downing Street αναγκάστηκε επίσης να υποχωρήσει λόγω των σχεδίων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινοβουλευτικών προτύπων, λιγότερο από 24 ώρες μετά την προώθησή τους στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η πίεση αυξανόταν χθες το βράδυ για την λήψη της απόφασης η οποία χαρακτηρίστηκε ως μια «καταστροφικά λανθασμένη εκτίμηση», ενώ αναφέρθηκε ότι οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Κόμμα των Πρασίνων συζητούσαν να δώσουν σε έναν υποψήφιο από τις ενδιάμεσες εκλογές, την έδρα του κ. Paterson. Η Daily Telegraph αποκαλύπτει επίσης ότι μια άλλη διαμάχη διαφαίνεται, αφότου η Εκλογική Επιτροπή παρέδωσε τα αρχικά της πορίσματα σχετικά με το εάν οι κανόνες για δωρεές παραβιάστηκαν στη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του διαμερίσματος, που μοιράζονται ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Κάρι. Πηγές της Downing Street, απέρριψαν οποιαδήποτε υπόνοια ότι η υπόθεση, η οποία θα μπορούσε να συζητηθεί από τον Επίτροπο Κοινοβουλευτικών Προτύπων, συνδέθηκε με τις προσπάθειες μεταρρύθμισης των κανόνων αυτής της εβδομάδας.

Η Guardian σημειώνει ότι οι Tories έχουν «βυθιστεί σε κρίση» μετά από την «ταπεινωτική στροφή της κυβέρνησης» καθώς οι βουλευτές τους έσπασαν δημοσίως τη γραμμή, με τον θυμό τους να αιφνιδιάζει την Downing Street. Κάποιος είπε ότι το «υψηλό ηθικό επίπεδο» εγκαταλήφθηκε σε μια «κακή μέρα για τη δημοκρατία». Ο κ. Paterson παραβίασε τους κανόνες λόμπι επειδή πήρε περίπου μισό εκατομμύριο λίρες από δύο εταιρείες και προσπάθησε να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική και τιμωρήθηκε με αναστολή έξι εβδομάδων από το Κοινοβούλιο. Την Τετάρτη, ο κ. Τζόνσον πέτυχε να καθυστερήσει την απόφαση για την αναστολή του ζητώντας από τους βουλευτές του, να υποστηρίξουν τη δημιουργία μιας νέας επιτροπής που θα εξετάσει τις μεταρρυθμίσεις των κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας διαδικασίας προσφυγών. Όμως χθες το πρωί, σε λιγότερο από 24 ώρες, μετά την εξέγερση των Tories και αφού οι Εργατικοί και το SNP δήλωσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος, ανακοινώθηκε ότι η επιτροπή δεν θα συσταθεί και η κυβέρνηση απέσυρε την υποστήριξή της στον κ. Paterson, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Metro γράφει ότι ο κ. Paterson ανακάλυψε ότι θα γινόταν νέα ψηφοφορία για την αναστολή του ενώ ψώνιζε σε ένα σούπερ μάρκετ και αποφάσισε να παραιτηθεί ώρες αργότερα. Ο Paterson, σχολιάζει η εφημερίδα, γνώριζε ότι η πολιτική του καριέρα είχε ουσιαστικά τελειώσει κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος από τον Mark Spencer, λίγο μετά τις 10 το πρωί χθες. Ο κ. Spencer είπε στον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος ότι θα υπάρξει νέα ψηφοφορία για το εάν θα αποκλειστεί από το  Κοινοβούλιο για έξι εβδομάδες, ήδη από την επόμενη εβδομάδα και το σημαντικότερο, ότι  οι Συντηρητικοί βουλευτές  δεν θα τον υποστηρίξουν. Μέσα σε λίγες ώρες ο κ. Paterson εξέδωσε δήλωση ότι παραιτείται από βουλευτής του North Shropshire, μια έδρα που κατείχε από το 1997 και ότι εγκαταλείπει «τον σκληρό κόσμο της πολιτικής». Είπε ότι «τα παιδιά του, του ζήτησαν να εγκαταλείψει την πολιτική εντελώς, για χάρη μου όσο και για χάρη τους» και τόνισε ότι λυπάται που «η ακεραιότητά του, έχει επανειλημμένα και δημόσια αμφισβητηθεί. Υποστηρίζω ότι είμαι εντελώς αθώος για όσα με έχουν κατηγορήσει… Δεν μπορώ να καθαρίσω το όνομά μου στο τρέχον σύστημα». Και πρόσθεσε: «Οι τελευταίες μέρες ήταν αφόρητες για εμάς. Το χειρότερο από όλα ήταν να βλέπεις ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων  των βουλευτών, να κοροϊδεύουν και να χλευάζουν δημόσια τον θάνατο της Ρόουζ και να υποτιμούν τον πόνο μας». Οι σύμμαχοι του κ. Paterson εξοργίστηκαν από κάποιους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που χλεύασαν, όταν ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε στο όνομα της εκλιπούσας συζύγου του.

Για την εφημερίδα i, ήταν μια «ημέρα χάους στην Downing Street». Οι βουλευτές των Tories είπαν στην εφημερίδα ότι ο πρωθυπουργός κινδυνεύει με μια «πραγματική απώλεια αξιοπιστίας από τους βουλευτές του». Ο πρωθυπουργός έκανε μια ντροπιαστική στροφή μέσα σε 19 ώρες και απέσυρε την υποστήριξή του στον Paterson, μετά την οργισμένη αντίδραση των ίδιων του των βουλευτών, σχολιάζει καυστικά η εφημερίδα, ενώ ο Paterson, εγκαταλείπει τον «σκληρό κόσμο της πολιτικής». Σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι οι καιροσκόποι πωλητές του eBay αγοράζουν δημοφιλή χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και τα καταχωρούν στο Διαδίκτυο με μεγαλύτερη από τη διπλάσια τιμή, από τη συνιστώμενη. Σημειώνει ότι οι διαδικτυακοί πωλητές εκμεταλλεύονται την απόγνωση των γονέων, καθώς οι λιανοπωλητές παλεύουν με ελλείψεις προϊόντων και προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι Tories αμφισβήτησαν δημόσια την προσωπική κρίση του κ. Τζόνσον σχετικά με το θέμα, αναφέρουν οι Times, τονίζοντας ότι ο Mark Harper το περιέγραψε ως ένα από τα «πιο ακατάλληλα επεισόδια που έχω δει στα 16 χρόνια μου ως βουλευτής». Ένας βουλευτής λέει στην εφημερίδα ότι το επίπεδο του θυμού δεν είναι  υπερεκτιμημένο: «Οι βουλευτές έκαναν ό,τι τους είπαν και τους έκαναν να φαίνονται ανόητοι και διεφθαρμένοι». Οι Times αναφέρουν ότι τα γεγονότα είναι βέβαιο ότι θα κοστίσουν στον πρωθυπουργό την αξιοπιστία του. Ωστόσο, χθες το βράδυ, ο κ. Τζόνσον είπε ότι ήταν «πολύ λυπημένος» που έχασε τον κ. Paterson, προσθέτοντας: «Είχε μια εξαιρετική καριέρα, υπηρετώντας σε δύο υπουργικές θέσεις και πάνω απ’ όλα υπήρξε φωνή για την ελευθερία – για τις ελεύθερες αγορές, το ελεύθερο εμπόριο, τις ελεύθερες κοινωνίες – και ήταν ισχυρός υποστηρικτής του Brexit».

Υπάρχουν καλά νέα στην πρώτη σελίδα της Daily Express, η οποία αναφέρει ότι το πρώτο χάπι στον κόσμο για την καταπολέμηση του Covid-19 θα δοθεί στους ασθενείς εντός των ημερών. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το χάπι μείωσε κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή τον κίνδυνο θανάτου στις δοκιμές. Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid περιέγραψε το φάρμακο molnupiravir ως μια εξαιρετική προσθήκη στο πανδημικό μας «οπλοστάσιο». Και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα μας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε ένα αντιικό φάρμακο που μπορεί να ληφθεί στο σπίτι για τον Covid-19. Αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι για τους πιο ευάλωτους ασθενείς». Ο κ. Javid τόνισε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι ο καλύτερος τρόπος μας για να αντιμετωπίσουμε την απειλή του Covid. «Παραμένει ζωτικής σημασίας να κάνουν όλοι το εμβόλιο που σώζει τη ζωή τους, ιδιαίτερα όσοι είναι επιλέξιμοι για αναμνηστικό, για να διασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι προστατεύονται τους επόμενους μήνες». Το σημαντικό είναι ότι οι αντιιικές κάψουλες, μπορούν να ληφθούν στο σπίτι, δύο φορές την ημέρα, χωρίς την ανάγκη επίσκεψης στο νοσοκομείο, μπορούν να αντιμετωπίσουν την πρώιμη εμφάνιση του κορωνοϊού και είναι το πρώτο φάρμακο που αποτρέπει τις θανατηφόρες συνέπειες του ιού. Δημιουργήθηκε από τις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες Merck, Sharp και Dohme, ενώ η Βρετανία αγόρασε 480.000 δόσεις, αξίας περίπου 250 εκατομμυρίων λιρών, αφού η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων MHRA ενέκρινε χθες τη χρήση του φαρμάκου. Θα χρησιμοποιηθούν αρχικά σε ευάλωτους ασθενείς, όπως οι κάτοικοι οίκων ευγηρίας που έχουν βγει θετικοί και έχουν αρχίσει να εμφανίζουν συμπτώματα. Κλινικές δοκιμές σε 775 ασθενείς με πρώιμο Covid διαπίστωσαν ότι μόνο το 7,3 % με molnupiravir νοσηλεύονταν σε σύγκριση με το 14,1%  που δόθηκε εικονικό φάρμακο ή εικονικό χάπι. Η Express είναι μεταξύ πολλών εφημερίδων που αποκαλύπτουν ότι η βασίλισσα πέταξε στο Σάντριγχαμ -με την έγκριση των γιατρών της- για να προγραμματίσει τα πρώτα της οικογενειακά Χριστούγεννα χωρίς τον εκλιπόντα σύζυγό της, με μια βασιλική πηγή να λέει στην εφημερίδα ότι ταξίδεψε με την οδηγία ότι θα συνέχιζε να ξεκουράζεται.

Η Daily Mail αποκαλύπτει ότι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα ασφαλείας του NHS, καθώς υπουργοί και συγγενείς θυμάτων ζήτησαν να μάθουν πώς ο David Fuller είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει τις παραβάσεις του επί δεκαετίες εργασίας στην υπηρεσία υγείας. Ο Fuller είχε περάσει τουλάχιστον 12 χρόνια κακοποιώντας 100 νεκρές γυναίκες, 81 από τις οποίες έχουν ταυτοποιηθεί, πτώματα στα νεκροτομεία των νοσοκομείων του Kent και Sussex και του Tunbridge Wells. Το μεγαλύτερο θύμα του Fuller ήταν 100 ετών και το μικρότερο ήταν μόλις εννέα ετών. Ο Sir Jonathan Michael, συνεργάτης στο Royal College of Physicians, θα ηγηθεί μιας έρευνας για τα εγκλήματα του Fuller και τι θα μπορούσε να είχε γίνει για την αποτροπή τους. Περισσότεροι από 150 αστυνομικοί ενημέρωσαν τις οικογένειες των νεκρών γυναικών ταυτόχρονα αφού ομολόγησε την ενοχή του για 51 κατηγορίες στις 8 Οκτωβρίου. Ο διευθύνων σύμβουλος του NHS Trust της Maidstone και της Tunbridge Wells, Miles Scott, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων του Fuller και είπε, ενώ ήταν βέβαιος ότι το νεκροτομείο ήταν πλέον ασφαλές, ήταν αποφασισμένος να μάθει αν υπήρχαν τρόποι βελτίωσης.

«Πόσα θύματα ακόμα;» ρωτά η Daily Mirror, η οποία λέει ότι η αστυνομία δεν γνωρίζει την απάντηση στην ερώτηση αλλά φοβάται ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων που κακοποιήθηκαν από τον Fuller είναι ακόμη μεγαλύτερος. Παραδέχτηκε επίσης ότι δολοφόνησε δύο νεαρές γυναίκες πριν από 34 χρόνια και οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τα εγκλήματά του “τα πιο ειδεχθή” που είχαν ποτέ αντιμετωπίσει. Ο Fuller, 67 ετών, παραδέχτηκε ότι σκότωσε τη Wendy Knell, 25 ετών και την Caroline Pierce, 20 ετών, το 1987 σε αυτό που έγινε γνωστό ως «Δολοφονίες στο Bedsit», μια από τις μεγαλύτερες ανεξιχνίαστες υποθέσεις δολοφονιών της Βρετανίας. Ο Fuller απέφευγε τη δικαιοσύνη για 33 χρόνια, ενώ εργαζόταν ακόμα για το Maidstone and Tunbridge Wells  στο NHS, προτού στοιχεία DNA τον συνδέσουν με τους φόνους, όταν ένα μέλος της οικογένειας του συνελήφθη και προστέθηκε στη βάση δεδομένων. Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν την αστυνομία να ερευνήσει τις ιστορικές δολοφονίες στο σπίτι του στο Heathfield East, όπου οι τρομοκρατημένοι ντετέκτιβς βρήκαν μια κρύπτη με εκτυπωμένες φωτογραφίες μαζί με χιλιάδες ψηφιακές εικόνες και βίντεο που αποκάλυψαν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον τομέα της υγείας της Βρετανίας, όπου και παραδέχτηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά τουλάχιστον 100 πτώματα σε νεκροτομεία όπου εργαζόταν.

Οι Financial Times ασχολούνται με την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κίνηση εξέπληξε πολλούς επενδυτές, αν και η τράπεζα σηματοδότησε αυξήσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να χρειαστούν «τους επόμενους μήνες». Η εφημερίδα  αναφέρει ότι το μήνυμα που δόθηκε από τον διοικητή της τράπεζας, Andrew Bailey, ότι απαιτούνται αυξήσεις για τον έλεγχο του πληθωρισμού, αλλά όχι τώρα, διότι μπορεί να φαινόταν «αντιφατικό».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...