Βρετανικός Τύπος: «Παραιτήθηκε ο σύμβουλος δεοντολογίας του πρωθυπουργού», στα πρωτοσέλιδα

βρετανική Σημαία- Οξφόρδη

Οι Times αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «αδύναμη θέση» μετά από την παραίτησή του, αλλά προσθέτει ότι δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος. Ο Λόρδος Geidt, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας, φέρεται να είχε απειλήσει να παραιτηθεί τον περασμένο μήνα. Ζήτησε από τον Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας για το Partygate, να εξηγήσει δημόσια γιατί παραβίασε τον υπουργικό κώδικα, ο οποίος περιλαμβάνει τη συμμόρφωση με το νόμο. Μιλώντας σε βουλευτές σε μια επιτροπή την Τρίτη, ο Λόρδος Geidt έκανε αναφορά στην παραίτηση λέγοντας ότι ήταν “ένα από τα μάλλον σκληρά, αλλά λίγα εργαλεία που διαθέτει ο σύμβουλος”. Ωστόσο, μια μέρα αργότερα ο Λόρδος Geidt, πρόεδρος του King’s College του Λονδίνου, τηλεφώνησε στον ιδιαίτερο γραμματέα του κ. Johnson για να του πει ότι έφευγε. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ. Τζόνσον είναι πιθανό να δυσκολευτεί να βρει αντικαταστάτη, επειδή αναζητά έναν τρίτο σύμβουλο δεοντολογίας σε λίγο περισσότερο από δυόμισι χρόνια.

 «Ο πρωθυπουργός υπό πίεση και πάλι καθώς δεύτερος σύμβουλος δεοντολογίας παραιτείται» είναι ο τίτλος της Guardian, καθώς η εφημερίδα υπενθυμίζει την παραίτηση του προκατόχου του Λόρδου Geidt, Alex Allan, το 2020, ο οποίος παραιτήθηκε αφού ο Μπόρις Τζόνσον αγνόησε το πόρισμά του ότι η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel είχε εκφοβίσει δημόσιους υπαλλήλους. Πηγές λένε στην Guardian ότι ο Λόρδος Geidt “βαρέθηκε να του λένε ψέματα” και ότι ήταν  “απογοητευμένος”, ενώ ο ίδιος απλά έγραψε μια σύντομη δήλωση: «Με λύπη, αισθάνομαι ότι είναι σωστό που παραιτούμαι από τη θέση μου ως ανεξάρτητος σύμβουλος για τα συμφέροντα των υπουργών». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν, συμπεριλαμβανομένων των Εργατικών που είπαν ότι ο κ. Τζόνσον «έχει ωθήσει τώρα και τους δύο επιλεγμένους συμβούλους δεοντολογίας του να παραιτηθούν».

Ο βουλευτής των Tories, William Wragg, εμφανίζεται στην Daily Telegraph και χρησιμοποιεί ένα απόσπασμα του Όσκαρ Ουάιλντ, λέγοντας: “Το να χάσει ο πρωθυπουργός έναν σύμβουλο για τα συμφέροντα των υπουργών μπορεί να θεωρηθεί ατυχία. Το να χάσεις δύο μοιάζει με απροσεξία”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Λόρδος Geidt σκέφτηκε να παραιτηθεί και νωρίτερα, τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω της διαμάχης σχετικά με την ανακαίνιση των διαμερισμάτων της Downing Street, αφού προέκυψε ότι δεν του είχε γίνει σχετική ενημέρωση από τον Μπόρις Τζόνσον. «Κολλημένοι περιμένοντας ένα αεροπλάνο που δεν απογειώνεται ποτέ – αν αυτό δεν πληροί τις προϋποθέσεις για βρετανική υπηκοότητα,  τότε δεν ξέρω τι χρειάζεται» είναι η λεζάντα που συνοδεύει την γελοιογραφία του σκιτσογράφου Ματ της Daily Telegraph, καθώς συνεχίζουν να βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα οι συνέπειες από την αποτυχημένη πτήση ασύλου στη Ρουάντα.

“Ο μόνος τρόπος είναι η ηθική” είναι ο περιπαιχτικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Metro, καθώς η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Λόρδος Geidt είχε πει ότι ήταν “λογικό” και συνήθως μια αιτία για παραίτηση, υπονοώντας ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να παραβίασε τον υπουργικό κώδικα, για το πρόστιμό του στο Partygate. Αν και οι λόγοι δεν είναι δημοσίως γνωστοί για την αποχώρηση του Λόρδου Geidt, η απόφασή του ήταν «απόλυτη έκπληξη και μυστήριο» για τον πρωθυπουργό, δήλωσε πηγή της Downing Street. Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες που γνωρίζει ο Λόρδος Geidt για το τι έχει συμβεί από όσες είναι γνωστές επί του παρόντος ευρύτερα, προσθέτει ολοκληρώνοντας η εφημερίδα.

Η Daily Mail, εν μέσω οργής στην κυβέρνηση για το πώς το Στρασβούργο μπλόκαρε την πτήση προς τη Ρουάντα, επικεντρώνεται στην απάντηση της, αναφέροντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Dominic Raab εξετάζει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αγνοήσει τις εντολές της τελευταίας στιγμής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μελλοντικές υποθέσεις που έχουν ήδη εξεταστεί από Βρετανούς δικαστές. Κυβερνητική πηγή λέει στην εφημερίδα ότι οι εντολές του δικαστηρίου του Στρασβούργου “δεν είναι δεσμευτικές” και ισχυρίζεται ότι ορισμένες άλλες χώρες κλείνουν τα μάτια συνήθως στις αποφάσεις του. Η εφημερίδα περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση ως «τρελό αεροπλάνο», γιατί ενώ τα ξενοδοχεία στο Kigali ήταν άδεια, εκατοντάδες ακόμη μετανάστες έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο διασχίζοντας τη Μάγχη.

Η υπουργός Εσωτερικών Priti Patel χαρακτηρίζεται ως «έξαλλη» από την Daily Express, καθώς επικρίνει τη μυστικότητα και την «αδιαφανή φύση» του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυξάνεται η πίεση στους υπουργούς για να τερματιστεί ο ρόλος των δικαστών στο Στρασβούργο για τη λήψη αποφάσεων σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης θα εξετάσει εάν θα είναι δυνατό να αγνοηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα σε υποθέσεις που έχουν ήδη εξεταστεί από Βρετανούς δικαστές.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας i εξετάζει τις απεργίες των σιδηροδρομικών της επόμενης εβδομάδας, λέγοντας ότι οι επιβάτες αντιμετωπίζουν μια «εξαήμερη διακοπή λειτουργίας» κατά τη διάρκεια της «μεγαλύτερης απεργίας των σιδηροδρόμων των τελευταίων 30 ετών». Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα σούπερ μάρκετ φοβούνται ότι οι προμήθειες φρέσκων τροφίμων μπορεί επίσης να επηρεαστούν, με τις αγροτικές περιοχές να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Ο υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps, κατηγορεί τα συνδικάτα ότι θέλουν να διατηρήσουν απαρχαιωμένες πρακτικές που, όπως λέει, πρέπει να «παραδίδονται στο Μουσείο Βιομηχανικών Σχέσεων». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι το συνδικάτο RMT ζήτησε απευθείας συνομιλίες με το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά παράλληλα  αποκαλύπτει ότι η τελευταία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν η ένωση και ο υπουργός πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο.

«Παρακαλώ σώστε τη Beatrix» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Daily Mirror, καθώς η εφημερίδα αναφέρει την ιστορία της οικογένειας Archbold, που δώρισε την καρδιά του παιδιού τους, της Isabel. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος ανακοίνωσαν ότι η 16 μηνών κόρη τους, Beatrix Archbold, έχει καρδιακή ανεπάρκεια και έχει ανάγκη από δότη η ίδια. Η Beatrix υπέστη καρδιακή ανεπάρκεια, όπως  η οικογένειά της ισχυρίζεται αφού νόσησε με Covid. Ο πατέρας της, Terry, λέει ότι η πάθηση δεν συνδέεται με αυτό που συνέβη στην αδερφή της, Isabel, και μπορεί να αποδοθεί μόνο σε «κακή τύχη». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πατέρας της είπε: «Ξέρω πόσο δύσκολη μπορεί να είναι μια τέτοια απόφαση».

Η μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ από το 1994 απασχολεί τους Financial Times, καθώς η εφημερίδα καλύπτει τις προσπάθειες της Federal Reserve να «δαμάσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών». Η εφημερίδα αναφέρει ότι σημειώθηκε άνοδος κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση λόγω των φόβων για κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...