Βρετανικός Τύπος: «Περικόψτε τη γραφειοκρατία του NHS» και «Κορίτσι, 7 ετών, πυροβολήθηκε μέσα σε αυτοκίνητο», στα πρωτοσέλιδα.

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η Sunday Telegraph σχολιάζει τη δέσμευση του ηγέτη των Εργατικών, να περικόψει τη «υπερβολική» γραφειοκρατία του NHS. Ο Sir Keir Starmer γράφει στην εφημερίδα ότι η κατάσταση για τους ασθενείς του NHS είναι «αφόρητη και επικίνδυνη». Περιέγραψε επίσης σχέδια για μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των γενικών ιατρών σε υπαλλήλους του NHS και τη δυνατότητα στους ασθενείς να παρακάμπτουν τον οικογενειακό γιατρό για να κάνουν αυτοπαραπομπές σε ειδικούς. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η δήλωση θα θεωρηθεί ως ένα διάλειμμα από την «παραδοσιακή λατρεία» των Εργατικών στο NHS. Εν τω μεταξύ, η Επίτροπος για τα παιδιά για την Αγγλία, Dame Rachel de Souza, δήλωσε στην Sunday Telegraph ότι οι δάσκαλοι θα θέσουν σε κίνδυνο τα ευάλωτα παιδιά εάν απεργήσουν. Σημειώνει ότι οι μαθητές έχουν ήδη θυσιαστεί αρκετά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερες διαταραχές στη μάθησή τους, ενώ όλα επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Η παρέμβασή της έρχεται εν όψει των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών για τις απεργιακές κινητοποιήσεις από την Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης και την Εθνική Ένωση Διευθυντών Δασκάλων αυτή την εβδομάδα.

Η εφημερίδα Observer αναφέρει ότι ο Rishi Sunak δέχεται πιέσεις ως αποτέλεσμα της διαίρεσης του υπουργικού συμβουλίου για τις αμοιβές του NHS, με τον υπουργό Υγείας Steve Barclay να θέλει περισσότερα χρήματα για όλο το προσωπικό του NHS και όχι μόνο για τους γιατρούς. Ο υπουργός Υγείας, Steve Barclay, προέτρεψε ιδιωτικά τα συνδικάτα να πιέσουν τον πρωθυπουργό για μια βελτιωμένη προσφορά αμοιβής για νοσηλευτές και εργαζόμενους στα ασθενοφόρα. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι ενώ ο κ. Barclay είναι τώρα υπέρ της παροχής περισσότερων χρημάτων για όλο το υγειονομικό προσωπικό, εκτός από τους γιατρούς, ο πρωθυπουργός και ο καγκελάριος Jeremy Hunt αρνούνται να υποχωρήσουν από τη γραμμή τους και εξακολουθούν να είναι της άποψης ότι δεν μπορούν να προσφερθούν περισσότερα.

«Horror» είναι η λέξη που χρησιμοποιούν τόσο η Sun on Sunday όσο και η Sunday Mirror για να περιγράψουν τους πυροβολισμούς έξω από μια εκκλησία κατά τη διάρκεια μιας κηδείας στο κεντρικό Λονδίνο χθες. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού τραυματίστηκε σοβαρά ένα επτάχρονο κορίτσι. Η Sun δημοσιεύει φωτογραφία από το Euston του Λονδίνου, όπου πυροβολήθηκε το κορίτσι, ενώ η αστυνομία έλαβε αναφορές για πυροβολισμούς από κινούμενο όχημα. Το κορίτσι τραυματίστηκε βαριά και κινδυνεύει η ζωή του, ενώ και άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η υπουργός Εσωτερικών, Suella Braverman, δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα για τον σοκαριστικό πυροβολισμό».

Η Sunday Mirror αναφέρεται επίσης στο ίδιο θέμα δημοσιεύοντας φωτογραφία των αστυνομικών από το Euston και αναφέρει ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν στην εκκλησία St Aloysius γύρω στις 13:30 το Σάββατο, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι πενθούντες. Η εφημερίδα μίλησε με μάρτυρα ο οποίος είπε ότι η επίθεση ξεκίνησε καθώς οι άνθρωποι έφευγαν από την εκκλησία και ετοιμάζονταν να απελευθερώσουν περιστέρια. Η εφημερίδα σε άλλο άρθρο της λέει ότι η εταιρεία ενός δωρητή του Συντηρητικού κόμματος που πληρώθηκε 11 εκατομμύρια λίρες για να παραδώσει ατομικά μέσα προστασίας στο NHS κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παίρνει τώρα 4,5 εκατομμύρια £ για να τα αποτεφρώσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα ωστόσο, δεν υπάρχουν καταγγελίες για αδικήματα από την Clipper Logistics ή τον ιδρυτή της, Steve Parker, αλλά η συμφωνία έχει εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τέτοιες συμβάσεις.

Οι Sunday Times αναφέρουν ότι όταν ο Μπόρις Τζόνσον ήταν πρωθυπουργός εξασφάλισε μια πιστωτική διευκόλυνση αξίας έως και 800.000 λιρών για, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, «να χρηματοδοτήσει τη ζωή του στην Downing Street». Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην υποστήριξη ενός Καναδού επιχειρηματία και μακρινού συγγενή του κ. Johnson, τον Sam Blyth, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι όλες οι ρυθμίσεις είχαν δηλωθεί σωστά. Η εφημερίδα σε άλλο άρθρο της, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του πρίγκιπα Χάρι και της βασιλικής οικογένειας, στο πλαίσιο σχεδίων που συζητούνται από άτομα που βρίσκονται κοντά στον βασιλιά. Οι γνώστες της κατάστασης πιστεύουν ότι μια συμφιλίωση είναι «ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός» μετά την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του πρίγκιπα και πρέπει να συμβεί πριν από τη στέψη του βασιλιά στις 6 Μαΐου, στην οποία αναμένεται να παραστούν ο Χάρι και η Μέγκαν, για να μη «γίνει τσίρκο».

«Οι μισοί από τους γιατρούς του NHS σε κρίση ψυχικής υγείας» τιτλοφορεί η εφημερίδα Sunday People η οποία επικαλείται στοιχεία από την Ένωση Συμβούλων και Ειδικών Νοσοκομείων που δείχνουν ότι το 52% υπέφερε από κακή ψυχική υγεία τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η τρέχουσα κατάσταση στο NHS τους επιβαρύνει περισσότερο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι πολλοί υπάλληλοι που δεν  είχαν ιστορικό άγχους παθαίνουν τώρα κρίσεις πανικού, με το προσωπικό να λέει ότι αυτό συνέβη κατά τη βάρδια.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...