Βρετανικός Τύπος: «Περιορισμός της φοιτητικής βίζας» και «Επίπεδα ρεκόρ μεταναστών», στα πρωτοσέλιδα

Οι Times αναφέρουν ότι οι αλλοδαποί φοιτητές ενδέχεται να αποκλείονται από τη Βρετανία εκτός και αν κερδίσουν μια θέση σε ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο, ενώ σε όσους επιτρέπεται να εισέλθουν ενδέχεται να επιβληθούν νέοι περιορισμοί στο να φέρουν μαζί τους μέλη της οικογένειας. Η εφημερίδα τονίζει ότι οι ξένοι φοιτητές «αναμένεται να είναι οι κύριοι στόχοι» των προσπαθειών για τη μείωση της μετανάστευσης, αφού προέκυψε ότι η καθαρή μετανάστευση έφτασε το ρεκόρ των 504.000 ατόμων αυτή τη χρονιά έως τον Ιούνιο.

Ο «περιορισμός της φοιτητικής βίζας» πρόκειται να πυροδοτήσει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα i, η οποία αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί ότι τα σχέδια θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία και σε αυτό συμφωνούν από τη δική τους πλευρά το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο τονίζει ότι η υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman είναι «αποφασισμένη να δράσει» για να μειώσει τη μετανάστευση.

Σε άρθρο στην Daily Express, ο συντηρητικός βουλευτής James Daly λέει ότι οι ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης οδήγησαν πολλούς ανθρώπους να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, αλλά σημαιώνει ότι κάποιοι στο κόμμα του δεν έχουν μάθει ακόμα αυτό το μάθημα. Το επίπεδο ρεκόρ της μετανάστευσης ήταν τριπλάσιο από αυτό του προηγούμενου έτους, με τους αριθμούς να έχουν αυξηθεί απότομα καθώς άρθηκαν οι περιορισμοί στα ταξίδια μετά την πανδημία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Braverman θέλει να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα μετανάστευσης» και να αντιμετωπίσει τις «επικίνδυνες και παράνομες» διελεύσεις της Μάγχης.

Η Guardian προειδοποιεί ότι οι κινητοποιήσεις των νοσοκόμων είναι πιθανό να είναι οι πρώτες σε μια σειρά απεργιών τον χειμώνα και την άνοιξη από μέλη του προσωπικού του NHS, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών και των εργαζομένων στα ασθενοφόρα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει έναν τρομερό μήνα εργατικής δράσης και αναταραχής πριν από τα Χριστούγεννα. Οι βουλευτές ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκαν οι κρατικές συμβάσεις σε προμηθευτές Μέσων Ατομικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με την Guardian επίσης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σύσταση για κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερό την ημέρα, που συχνά εμφανίζεται στις οδηγίες για την υγεία, είναι πιθανό να είναι υπερβολική. Η τελευταία μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μεταξύ 1,5 και 1,8 λίτρα νερού την ημέρα, χαμηλότερα από τα δύο λίτρα που συνήθως συνιστώνται.

Κάτω από τον τίτλο «Ντροπή πρώτης τάξης», η Daily Mirror αναφέρει ότι η Royal Mail, οι εργαζόμενοι της οποίας πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, αρνείται στο προσωπικό μια αξιοπρεπή αύξηση μισθών, ενώ τα διευθυντικά στελέχη απολαμβάνουν υψηλές αμοιβές. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο διευθύνων σύμβουλός της έλαβε 753.000 λίρες το τελευταίο οικονομικό έτος και ότι η εταιρεία έχει πληρώσει 1,9 δισεκατομμύρια λίρες σε μερίσματα από τότε που ιδιωτικοποιήθηκε το 2013. Σύμφωνα με τη Mirror, αύξηση των μισθών του προσωπικού κατά 11%, ανάλογα με τον πληθωρισμό, θα κόστιζε 500 εκατομμύρια λίρες.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον και η Liz Truss αμφισβητούν την εξουσία του Rishi Sunak ενώνοντας τους αντάρτες των Tories που απαιτούν τον τερματισμό της απαγόρευσης των νέων χερσαίων αιολικών πάρκων. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί υποστήριξαν μια τροπολογία στο νομοσχέδιο που θα επέτρεπε τα αιολικά πάρκα, όπου υπάρχει κοινοτική συναίνεση. Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι η πράξη της ανοιχτής διαφωνίας, τόσο σύντομα στην πρωθυπουργία του κυρίου Sunak, θα σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου στο Νούμερο 10.  Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι αντάρτες θέλουν να δουν την άρση της απαγόρευσης ως μέρος των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά αποκαλεί την απόφαση του κ. Τζόνσον και της κυρίας Truss να συμμετάσχουν μαζί τους ως «πρόκληση για την εξουσία του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ». Η Telegraph αναφέρει επίσης ότι έχει ενημερωθεί από πηγή του NHS ότι χιλιάδες ηλικιωμένοι ασθενείς θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν στα νοσοκομεία για τα Χριστούγεννα λόγω των απεργιών των νοσηλευτών τον επόμενο μήνα. Η πηγή προειδοποίησε ότι η απουσία νοσοκόμων σε κρίσιμες θέσεις θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει διαθέσιμη βοήθεια για να τους δώσουν εξιτήριο, ενώ αναφέρει ότι οι κινητοποιήσεις είναι πιθανό να έχουν ως αποτέλεσμα την αναβολή 30.000 επεμβάσεων και εκατοντάδων χιλιάδων ραντεβού εξωτερικών ασθενών.

Στην πρώτη της σελίδα, η Daily Mail αναφέρει ότι οι γενικοί γιατροί στην Αγγλία ψήφισαν να περιορίσουν τις ώρες εργασίας τους από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, μια αλλαγή που σύμφωνα με την εφημερίδα θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι υπηρεσίες περικόπτονται κατά 2,5 ώρες την ημέρα. Η πρόταση υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία σε μια διάσκεψη των τοπικών ιατρικών επιτροπών με το σκεπτικό ότι οι περισσότερες ώρες επηρεάζουν αρνητικά τους γιατρούς που έχουν παιδιά. Η εφημερίδα λέει ότι εάν το NHS αποδεχτεί την αλλαγή, θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο η επίσκεψη σε γιατρό και προσθέτει ότι η ψηφοφορία ακολουθεί τη δημοσίευση «ανησυχητικών» νέων στοιχείων που δείχνουν μια δραματική πρόσφατη πτώση του αριθμού των ραντεβού που πραγματοποιούνται με τους ιατρούς.

Οι φίλαθλοι της Αγγλίας αναμένεται να πιούν 30 εκατομμύρια ποτήρια μπύρας παρακολουθώντας την ομάδα να παίζει με τις Ηνωμένες Πολιτείες το βράδυ της Παρασκευής σύμφωνα με την  Metro, η οποία προσθέτει ότι οι παμπ που εξακολουθούν να αγωνίζονται μετά την πανδημία πρόκειται να είναι γεμάτες για τον αγώνα και ότι το γεγονός θα δώσει στην οικονομία μια ώθηση 300 εκατομμυρίων λιρών.

Η εφημερίδα Star αναφερόμενη στον αγώνα λέει ότι οι οπαδοί αναμένεται να «φύγουν λίγες ώρες νωρίτερα» από τη δουλειά τους για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Ο τίτλος είναι: “Bunk-off Friday!”

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky, δεσμεύτηκε ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να καταστρέψει την ενεργειακή υποδομή της χώρας του δεν θα αποδυναμώσουν την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί στην εισβολή και να ανακτήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη. «Αυτός είναι ένας πόλεμος για τη δύναμη, για την ανθεκτικότητα», είπε.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...