Βρετανικός Τύπος: Περισσότεροι περιορισμοί στις αφίξεις και «ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται το εμβόλιο της Oxford»

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Financial Times

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα ενώ η Νότια Αφρική σταμάτησε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstaZeneca, λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό με το νέο στέλεχος του ιού στη χώρα. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι “πολύ σίγουρος” για τα εμβόλια που χρησιμοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι “αποτελεσματικά στην παροχή υψηλού βαθμού προστασίας από σοβαρές ασθένειες και θάνατο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Johnson.

Daily Telegraph

Η Daily Telegraph λέει ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αγγλίας, καθηγητής Jonathan Van-Tam, πιστεύει ότι η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής δεν είναι πιθανό να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στο εγγύς μέλλον. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο καθηγητής παροτρύνει τους ανθρώπους να κάνουν το πρώτο εμβόλιο που τους προσφέρεται, λέγοντας ότι η μετάλλαξη δεν προκαλεί πανικό. Η Βρετανία κατέγραψε 147 περιπτώσεις της μετάλλαξης, με τις παρατηρήσεις του, να εμφανίζονται σε πολλά από τα πρωτοσέλιδα της Τρίτης. Η εφημερίδα σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζήτησε παράταση δύο ετών για την περίοδο χάριτος μετά το Brexit, μείωση της γραφειοκρατίας για προϊόντα σούπερ μάρκετ, κατεψυγμένα κρέατα, δέματα και φάρμακα. Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι  πηγές της ΕΕ  αποκάλυψαν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να συμφωνήσει σε παράταση τριών έως έξι μηνών μόνο.

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει πιέσεις για μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων εν μέσω ανησυχιών για παραλλαγές του ιού, λέει η Guardian. Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περαιτέρω περιορισμούς στις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών τεστ. Όλοι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες  θα υποβάλλονται σε τεστ τη δεύτερη και την όγδοη ημέρα της απομόνωσης τους, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται, λέει.

Daily Express

Η Daily Express γράφει, «Είναι ντροπή», καθώς ισχυρίζεται ότι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, από όπου προήλθε μία από τις μεταλλάξεις, φτάνουν ανεξέλεγκτα μέσω του αεροδρομίου Heathrow του Λονδίνου μετά την επιβίβαση τους από τρίτες χώρες, αν και το Υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι έχει ένα από τα «σκληρότερα σύνορα στον κόσμο».

“Ήρθε η ώρα να καλέσετε για το εμβόλιο” είναι ο τίτλος της Daily Mirror, καθώς η κυβέρνηση προτρέπει οποιονδήποτε άνω των 70 που δεν έκανε το εμβόλιο να κάνει κράτηση επειγόντως, προσθέτοντας ότι ένα ακόμη ενισχυτικό εμβόλιο για την καταπολέμηση των μεταλλάξεων μπορεί να είναι διαθέσιμο μέχρι το φθινόπωρο.

Η εφημερίδα i επίσης καλεί τους  άνω των 70s να κάνουν την πρώτη δόση των εμβολίων, καθώς όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας, η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εμβολιάσει και τα 14,6 εκατομμύρια άτομα των ευπαθών ομάδων έως την επόμενη Δευτέρα, ενώ  12,3 εκατομμύρια έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Εν τω μεταξύ, οι Times αναφέρουν πως υπάρχει “αυξημένος κίνδυνος επιθέσεων”, σύμφωνα με την προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ben Wallace ότι υπάρχει κλιμακούμενη απειλή χημικών και βιολογικών επιθέσεων, εξηγώντας πως ορισμένα καθεστώτα πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται μικρόβια ή ιοί εναντίον των αντιπάλων τους. Το Διαδίκτυο έχει δώσει στην απειλή «μεγάλη έκταση» επιτρέποντας σε τρομοκρατικές ομάδες και κράτη να ερευνήσουν τέτοια όπλα.

Daily Mail

Η Daily Mail συνεχίζοντας τη δική της καμπάνια για τη συλλογή υπολογιστών για τα παιδιά, γράφει ότι η Υπηρεσία Εισαγγελίας του Στέμματος, έχει δεσμευτεί για 6,500 φορητούς υπολογιστές, μόλις 16 ημέρες μετά την έναρξη της εκστρατείας «Υπολογιστές για παιδιά» για να βοηθήσει τους μαθητές να παρακολουθήσουν μαθήματα από το σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown. Η Mail κάνει εκτεταμένη αναφορά  στην απόφαση να μετονομαστεί η έδρα της  φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με το όνομα της κινεζικής εταιρείας λογισμικού Tencent, η οποία κατηγορείται για στενούς δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών του κομμουνιστικού καθεστώτος,  αφού η εν λόγω εταιρεία δώρισε 700.000 £ στο πανεπιστήμιο. Ο Λόρδος Patten, καγκελάριος της Οξφόρδης και τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, είπε στη Mail ότι δεν γνώριζε για την επιχορήγηση, αλλά, δεδομένου ότι η Κίνα είχε γίνει κράτος επιτήρησης, ήταν υπέρ μιας ολοκληρωμένης έρευνας των σχέσεων μεταξύ του Πεκίνου και όλων των Βρετανικών πανεπιστημίων, ενώ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι η Tencent είχε εγκριθεί ως “κατάλληλος δωρητής”.

Το “μην ρισκάρεις με την  Darcy” είναι ο τίτλος της Metro. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η καταιγίδα Darcy – που ονομάστηκε “θηρίο από τα ανατολικά” – έχει προκαλέσει “όλεθρο σε ολόκληρη τη Βρετανία”. Προειδοποιεί ότι η κακοκαιρία βρίσκεται καθ’ οδόν, προβλέποντας για  την Τρίτη θερμοκρασίες στο -3C. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αστυνομία προτρέπει τους ανθρώπους να μην ταξιδεύουν.

“Πού είναι ο Willi;” αναρωτιέται στην πρώτη σελίδα της η Daily Star, η οποία αναφέρει ότι ο υπουργός Παιδείας Gavin Williamson «αγνοείται» κατά τη διάρκεια της «μεγαλύτερης σχολικής κρίσης που έχει γίνει ποτέ».

Πηγές: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk, https://www.thepaperboy.com/uk/front-pages.cfm

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...