Βρετανικός Τύπος: «Ποιος ήταν ο δράστης της βόμβας στο ταξί» και «Προώθηση των ενισχυτικών εμβολίων κατά του Covid», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Οι περισσότερες εφημερίδες της Τρίτης αναφέρονται στα τελευταία νέα για τον ύποπτο για την βόμβα σε ταξί στο Λίβερπουλ, του οποίου δόθηκε το όνομα από την αστυνομία ως Emad Al Swealmeen και ενώ το χαμογελαστό πρόσωπό του κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, οι εφημερίδες αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τον άνδρα που σκοτώθηκε όταν εξερράγη η αυτοσχέδια βόμβα που μετέφερε, έξω από το Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ.

Η Daily Mail έχει αποκλειστικές φωτογραφίες του Al Swealmeen να φορά το καπέλο του σεφ, να μαγειρεύει μια πίτσα ενώ σημειώνει ότι είναι προσηλυτισμένος χριστιανός που του απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου το 2014. Γεννημένος στο Ιράκ και μεγαλωμένος στη Συρία, ο Al Swealmeen, 32 ετών, ήρθε στη Βρετανία πριν από επτά χρόνια. Εγκατέλειψε τη μουσουλμανική πίστη και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό αμέσως μετά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα και λειτουργίες της Βίβλου στον επιβλητικό Αγγλικανικό Καθεδρικό Ναό του Λίβερπουλ, τοποθεσία που αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν ο στόχος της αποτυχημένης επίθεσης του. Τον Μάιο του 2017 ο Al Swealmeen άλλαξε το όνομά του για να είναι πιο εύκολη η προφορά του και σε φόρο τιμής στον ιδρυτή της Ferrari, Enzo Ferrari, έγινε Enzo Almeni. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο Emad Al Swealmeen, είχε ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας και είχε συλληφθεί για κατοχή μαχαιριού μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου το 2014, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για αρκετούς μήνες, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απορριφθούν και οι επόμενες αιτήσεις του. Η Mail αναφέρει ότι το «ανησυχητικό» είναι ότι η MI5 και το πρόγραμμα «Πρόληψη για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού», δεν ήταν ενημερωμένες για το γεγονός .

Το κύριο θέμα των The Times είναι ότι ασπάστηκε ο Al Swealmeen τον Χριστιανισμό. Η εφημερίδα έχει επίσης πρόσθετες λεπτομέρειες για το περιστατικό. Επικαλείται πηγές της ασφαλείας, λέγοντας ότι κάποια μέρη από τη συσκευή που κουβαλούσε ο δράστης, απέτυχαν να εκραγούν. Υποδηλώνει επίσης ότι ο Αγγλικανικός καθεδρικός ναός του Λίβερπουλ θα μπορούσε να ήταν ένας εναλλακτικός στόχος αντί το νοσοκομείο όπου εξερράγη η βόμβα την Κυριακή. Οι Times αναφέρουν ότι πηγές ασφαλείας δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο Al Swealmeen να εμπνεύστηκε από την επίθεση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σε μαιευτήριο στην πρωτεύουσα.  

Η Daily Mirror ισχυρίζεται ότι η βόμβα σχεδιάστηκε «για νέες μητέρες και μωρά στο νοσοκομείο». Η εφημερίδα αναφέρει ότι πηγή της είπε ότι μια έκρηξη στο νοσοκομείο θα ήταν «φρικιαστική». Γιος Ιρακινής μητέρας και Σύρου πατέρα, έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2014. Η πρώτη του αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για άσυλο απορρίφθηκε τον ίδιο Νοέμβριο. Η Mirror αποκαλύπτει επίσης ότι ο Al Swealmeen, ο οποίος πέθανε στην έκρηξη, αποκήρυξε το Ισλάμ το 2017 και είχε ζήσει με ένα ζευγάρι χριστιανών, τον Malcolm και την Elizabeth Hitchcott, στην πόλη του Αφγανιστάν, Καμπούλ, για οκτώ μήνες πέρυσι. Συνελήφθη αμέσως μετά την απόρριψη της πρώτης του αίτησης, είπε ο πάστορας και φίλος του, Malcolm Hitchcott, για κατοχή ενός «μεγάλου μαχαιριού». Ο Al Swealmeen είχε παρακολουθήσει τακτικά μαθήματα μελέτης της Βίβλου με επικεφαλής τον κ. Hitchcott στον καθεδρικό ναό. Εκεί ασπάστηκε στον Χριστιανισμό σε μια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο κ. Hitchcott και η σύζυγός του, Elizabeth, στις 27 Μαρτίου 2017. Μέρες αργότερα, το σεβάσμιο ζευγάρι, και οι δύο 77 ετών, προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν τον άπορο τότε Al Swealmeen στο σπίτι τους χωρίς ενοίκιο, καθώς δεν είχε πού αλλού να ζήσει. Χθες το βράδυ, σοκαρισμένος ο κ. Hitchcott είπε ότι ένιωθε «μουδιασμένος» που ο «υπέροχος άντρας» που έμεινε μαζί του στο προάστιο του Aigburth βρισκόταν πίσω από την έκρηξη της Κυριακής. «Η γυναίκα μου και εγώ θα πρέπει τώρα να προσπαθήσουμε να συμφιλιωθούμε με αυτό, το γεγονός ότι ζούσε αυτός ο άντρας μαζί μας για οκτώ μήνες», είπε . Οι άντρες πήγαιναν βόλτες, όπου ο τυπικά ήσυχος Al Swealmeen «μιλούσε ατελείωτα και με πάθος για τον Ιησού».

 «Τυχερός που είμαι ζωντανός» είναι ο τίτλος της Metro, η οποίαδημοσιεύει μια φωτογραφία του ταξιτζή David Perry, ο οποίος οδήγησε τον Al Swealmeen στο νοσοκομείο. Η σύζυγος του κ. Perry, Rachel, περιέγραψε στην εφημερίδα τη διάσωσή του, ως «το απόλυτο θαύμα». Η εφημερίδα επικεντρώνεται στη διαφυγή του οδηγού ταξί, λίγα δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη της συσκευής του υπόπτου στην καμπίνα, με τους δύο ακόμη μέσα. Η αντιτρομοκρατική αστυνομία εν τω μεταξύ λέει ότι έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στην έρευνά της, με τον υπαρχηγό της, Russ Jackson, να λέει ότι «έχουν πολύ μεγαλύτερη γνώση των εξαρτημάτων της συσκευής, του τρόπου απόκτησής τους και του τρόπου με τον οποίο είναι πιθανό να έχουν συναρμολογηθεί τα εξαρτήματα». Εν τω μεταξύ, οι τέσσερις άνδρες, ηλικίας μεταξύ 20 και 29 ετών, που προσήχθησαν χθες, αφέθησαν ελεύθεροι μετά από ανάκριση, με τους αξιωματικούς να είναι “ικανοποιημένοι με τις καταθέσεις που έδωσαν”. Οι ερευνητές είναι προσεκτικοί ως προς τα κίνητρα του Al Swealmeen, προσθέτοντας ότι ο νεκρός μπορεί να είχε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η Daily Express παρουσιάζει φωτογραφίες τόσο του Al Swealmeen όσο και του ταξιτζή David Perry. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Al Swealmeen ήταν Σύρος που είχε ζητήσει άσυλο, ωστόσο άλλες εφημερίδες αναφέρουν ότι ήταν από το Ιράκ. Η Daily Express ισχυρίζεται ότι ο στόχος του ήταν ο καθεδρικός ναός, όπου γινόταν εκείνη την ώρα η Λειτουργία της Κυριακής της Μνήμης, με εκατοντάδες ανθρώπους να παρευρίσκονται σε αυτήν, ενώ το κίνητρο της επίθεσής του παραμένει ασαφές, με την εφημερίδα να λέει ότι ήταν «εξοργισμένος» για τις αιτήσεις ασύλου που απορρίφθηκαν επανειλημμένα.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο 32χρονος ασπάστηκε επίσημα τον Χριστιανισμό στον κοντινό Καθεδρικό Ναό το 2017. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Al Swealmeen σκόπευε να πυροδοτήσει τη συσκευή του στον ίδιο καθεδρικό ναό όπου είχε βαφτιστεί Χριστιανός, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τον αιδεσιμότατο Cyril Ashton. Πηγές ασφαλείας που εργάζονται για την έρευνα δήλωσαν ότι το κίνητρο της επίθεσης παραμένει ασαφές. Ο βομβιστής αυτοκτονίας της Poppy Day κατασκεύασε τον εκρηκτικό μηχανισμό «Mother of Satan», γεμάτο με ρουλεμάν, που χρησιμοποιήθηκε από τους εξτρεμιστές της ISIS, για να «προκαλέσει τη μέγιστη σφαγή». Ο Ιορδανός υπήκοος που έλεγε στους φίλους του ότι ήταν από τη Συρία και το Ιράκ «σχεδίασε τη σφαγή ως εκδίκηση επειδή του απέρριψαν επανειλημμένα τα αιτήματά του για άσυλο για να μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Guardian αναφερόμενη στην τρομοκρατική απειλή, μετά την έκρηξη της βόμβας σημειώνει ότι η συσκευή του Al Swealmeen ήταν αυτοσχέδια και ότι η αστυνομία δεν μπορεί να είναι σίγουρη, σε αυτό το στάδιο, εάν το νοσοκομείο ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος ή αν εξερράγη πρόωρα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα νοσοκομεία έχουν λάβει οδηγίες να επανεξετάσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας τους, εν μέσω φόβων για άλλη επίθεση. Τη Δευτέρα, η υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel, είπε ότι το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής έχει αυξηθεί σε επίπεδο «σοβαρό», που σημαίνει ότι μια ακόμη επίθεση είναι «πολύ πιθανή». Η εφημερίδα καλύπτει επίσης τα σχέδια της κυβέρνησης να επεκτείνει την ανάπτυξη του ενισχυτικού εμβολιασμού για τον Covid σε μικρότερες ηλικίες.

Η εφημερίδα i σχολιάζει τη διάθεση των ενισχυτικών εμβόλων για τον Covid σε άτομα άνω των 40 ετών, καθώς και μια έκκληση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προς τα άτομα αυτά να «κάνουν τα ενισχυτικά εμβόλια για να σώσουν τα Χριστούγεννα», όπως δήλωσε τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός προτρέπει όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις να παρουσιαστούν για την τρίτη τους δόση, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη. Η εφημερίδα μεταφέρει την έντονη προειδοποίησή του, ότι ένα lockdown κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου «δεν μπορεί να αποκλειστεί» λόγω του κύματος του Covid στην Ευρώπη. Η εφημερίδα ασχολείται και με τις προτάσεις για μείωση των σιδηροδρομικών σχεδίων στην περιοχή Northern Powerhouse.

Το κύριο θέμα για τους Financial Times είναι το σχέδιο της Shell να μεταφέρει τη φορολογική της βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ολλανδία. Επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή υποχρέωσε την ολλανδική κυβέρνηση να πιέσει την εταιρεία να παραμείνει στη χώρα.

Η Daily Star παρουσιάζει και αυτή την ιστορία της έκρηξης της βόμβας στο Λίβερπουλ, αλλά το κύριο θέμα της είναι ο Who’s Roger Daltrey, ο οποίος αποκάλεσε τους Rolling Stones  “μια μέτρια μπάντα παμπ”, χαρακτηρισμός που επαναφέρει μια μακροχρόνια αντιδικία. Η εφημερίδα καλύπτει την ανακοίνωση των διαγωνιζόμενων στο I’m A Celebrity του ITV, συμπεριλαμβανομένων των Richard Madeley και Louise Minchin, τονίζοντας ότι ο Richard Madeley ανυπομονεί να πάρει μέρος στο σόου, λέγοντας: «Είμαι τρελός για αυτό», όπως δηλώνει και ο τίτλος της εφημερίδας. Η Daily Star σχολιάζει ότι η Dame Arlene Philips, στα 78 της, είναι η γηραιότερη διαγωνιζόμενη ποτέ του σόου  και μαζί με τον Madeley που είναι 65 ετών και θα ηγηθούν και άλλων βετεράνων της τηλεόρασης, σε ένα κάστρο στη Βόρεια Ουαλία.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...