Βρετανικός Τύπος: «Πολλή φασαρία για το τίποτα, λέει ο George Eustice» και «Εμπορικός πόλεμος Brexit» στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Η Metro σημειώνει ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές εντάχθηκαν στην αντίδραση ενάντια στον χειρισμό της διαμάχης από την κυβέρνηση. Ο υπουργός George Eustice περιέγραψε το γεγονός ως “ένα ασήμαντο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται ως πολύ πιο σοβαρό από ότι είναι στην πραγματικότητα”, προσθέτοντας ότι τα ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον “ολοκληρώθηκαν σε αρχική φάση.” Με τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει μια τρίωρη συζήτηση έκτακτης ανάγκης για το φιάσκο στα Κοινοβούλιο σήμερα, οι Εργατικοί είπαν ότι πρέπει «να αναλογιστεί τη θέση του». Ο ηγέτης Sir Keir Starmer πρόσθεσε: «Υπάρχει μια αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε πολύ να αποδυναμωθούν ο έλεγχος και τα πρότυπα επειδή τον εξετάζουν πολύ προσεκτικά. Διέταξε τους βουλευτές του να προστατεύσουν τον σύντροφό του και να γκρεμίσουν ολόκληρο το σύστημα που είναι διεφθαρμένο, περιφρονητικό και δεν είναι κάτι που έχει συμβεί μια φορά». Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός των Tories, John Major, επέκρινε έντονα τον κ. Τζόνσον για «επαίσχυντη» συμπεριφορά που καταντάει να είναι «πολιτικά διεφθαρμένη».

Η εφημερίδα i είναι επίσης επικεντρωμένη στην αντίδραση για την «διαφθορά» που αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός, προβλέποντας μια «μαραθώνια επίθεση», που αναμένεται στη Βουλή τη Δευτέρα, προς τον κ. Τζόνσον. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές ήταν «έξαλλοι» για την «προσπάθεια του κ. Eustice να υποβαθμίσει την υπόθεση» την Κυριακή. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο πρωθυπουργός, παλεύει να περιορίσει τις αντιδράσεις – με τον αρθρογράφο Ian Birrell να ζητά την απαγόρευση των βουλευτών να έχουν δεύτερες θέσεις εργασίας μετά την υπόθεση, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα ρύθμιση που τους επιτρέπει να το κάνουν ως “διαφθορά που πρέπει να σταματήσει».

Η Guardian ισχυρίζεται ότι μια ρυθμιστική αρχή έπρεπε να παρέμβει για να διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες πρόσληψης για τους νέους προέδρους του BBC και του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου ήταν δίκαιες και πολιτικά ουδέτερες, εμποδίζοντας την κυβέρνηση να «παραβιάσει τον αυστηρό κώδικα». Το Γραφείο του Επιτρόπου Δημόσιων Διορισμών έπρεπε να ζητήσει από τους υπουργούς να αντικαταστήσουν τους συμμετέχοντες σε συνεντεύξεις δημοσιογράφους, επειδή δεν ήταν επαρκώς ανεξάρτητοι, σύμφωνα με την εφημερίδα μέσω ενός αιτήματος για την Ελευθερία της Πληροφόρησης, ενώ ωστόσο η κυβέρνηση λέει ότι ο επίτροπος δεν βρήκε παραβιάσεις του κώδικα.

Η Daily Mirror γράφει ότι η αστυνομία δέχεται «πίεση» για να ερευνήσει την κατηγορία ότι το Συντηρητικό Κόμμα έδινε θέσεις στη Βουλή των Λόρδων σε πολυεκατομμυριούχους χορηγούς, ως αντάλλαγμα, για τις μεγάλες δωρεές που έκαναν. Η εφημερίδα τονίζει τα λόγια του ηγέτη των Εργατικών, Sir Keir Starmer, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι «βουτηγμένος μέχρι το λαιμό» στη διαφθορά. Η κυβέρνηση τους υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι τα άτομα έλαβαν τις τιμητικές αυτές διακρίσεις, με βάση αποκλειστικά τα επιχειρηματικά και φιλανθρωπικά τους επιτεύγματα, στα οποία ήταν επιτυχημένοι και θα έπρεπε γι’ αυτό να θεωρούνται Λόρδοι, προσθέτει η εφημερίδα.

Η Daily Express στέκεται στο ενδεχόμενο ενός «εμπορικού πολέμου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ είναι σε εξέλιξη η διαμάχη για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν την «πυρηνική» επιλογή της εγκατάλειψης των συμφωνιών για τα ιρλανδικά σύνορα που υπογράφηκαν ως μέρος της συμφωνίας για το Brexit, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιήσει το Άρθρο 16 της συνθήκης, το οποίο επιτρέπει σε κάθε πλευρά να αναστείλει οποιοδήποτε μέρος της συμφωνίας.  Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Simon Coveney, προκάλεσε την οργή χθες, καθώς προειδοποίησε ότι η μη συμφωνία θα μπορούσε να επιστρέψει στο τραπέζι, καθώς η ΕΕ αύξησε τα διακυβεύματα στην προσπάθειά της να τιμωρήσει τη Βρετανία για την αποχώρηση. Είπε ότι η συμφωνία αποχώρησης, η οποία περιέχει το πρωτόκολλο και η εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, λειτουργούν μόνο εάν εφαρμοστούν πλήρως και από τους δύο και ισχυρίστηκε ότι ο Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Brexit, Λόρδος Frost, ετοιμάζονταν να αναστείλουν το πρωτόκολλο πριν από το τέλος του έτους, προειδοποιώντας ότι η Ε.Ε. θα απαντούσε με «πολύ σκληρό τρόπο». Ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει μετά την αντιπαράθεση που προέκυψε από την συνάντηση, μεταξύ του Λόρδου Frost και του Maros Sefcovic, που απέτυχε να σπάσει το αδιέξοδο την περασμένη εβδομάδα. Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι έχει ήδη κάνει παραχωρήσεις σχετικά με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν βασικές διαφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της επιμονής της ΕΕ να παραμείνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως επόπτης σε τυχόν διαφορές. Οι συνομιλίες μεταξύ του Λόρδου Frost και του Maros Sefcovic θα συνεχιστούν στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Matt Hancock έγραψε στην Daily Telegraph ζητώντας τα εμβόλια κατά του Covid να γίνουν υποχρεωτικά για το προσωπικό του NHS ενόψει ενός «δύσκολου χειμώνα» για τις υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Hancock είπε ότι το να απαιτείται νομικά ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης το συντομότερο δυνατό ήταν «κοινή λογική» και προειδοποίησε να μην καθυστερήσει η απόφαση. Πιστεύεται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εισαγάγει την πολιτική την ερχόμενη άνοιξη, αλλά οι υπουργοί βρίσκονται υπό πίεση να δράσουν πιο γρήγορα για να ανακουφίσουν τις υπηρεσίες υγείας αυτόν τον χειμώνα.

Οι Times γράφουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει να εμποδίσει τους γενικούς ιατρούς να δημιουργήσουν ιατρεία σε πλούσιες περιοχές και αντ’ αυτού «να εργάζονται σε λιγότερο εύπορες περιοχές», δημιουργώντας μια ρυθμιστική αρχή που θα μπορούσε να περιορίσει τις εφαρμογές για τις «καλά αμειβόμενες» θέσεις, υποσχέθηκε να εξαλείψει την «ασθένεια της ανισότητας» στην πρόσβαση στις υπηρεσίες της υγειονομικής περίθαλψης, μεταξύ πλούσιων και φτωχών περιοχών, σχολιάζει η εφημερίδα. Οι Times έχουν μια αντίθετη άποψη, σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης των βουλευτών να έχουν και άλλη εργασία, υποστηρίζοντας ότι, ένα σύστημα που ενθαρρύνει ταλαντούχους ανθρώπους εκτός του κόσμου της πολιτικής να εισέλθουν στο Westminster, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί. Επισημαίνει παραδείγματα βουλευτών που εργάζονται στο NHS, τα σχολεία και τη δημοσιογραφία, προσθέτοντας ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τον χειρισμό του θέματος από τον πρωθυπουργό «δεν πρέπει να οδηγήσει στην απαξίωση της πολιτικής ευρύτερα».

Η Daily Mail αναφέρεται σε μια «σοκαριστική έρευνα» που δείχνει ότι εισπνέουμε έως και 7.000 μικροπλαστικά σωματίδια καθημερινά. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα επίπεδα ήταν 100 φορές υψηλότερα από τα αναμενόμενα και θα μπορούσαν να είναι μια «δυνητική απειλή για την υγεία», συγκρίσιμη με τον αμίαντο ή τον καπνό. Η πρωτοποριακή μελέτη χρησιμοποίησε εξαιρετικά ευαίσθητο εξοπλισμό για να μετρήσει μικροσκοπικά σωματίδια μεγέθους μικρότερου από 10 microns, μόλις το ένα δέκατο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ήταν στο δωμάτιο ενός οκτάχρονου κοριτσιού, επειδή τα κλινοσκεπάσματα, το χαλί και τα μαλακά παιχνίδια του ήταν όλα κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά. Ο καθηγητής Anoop Chauhan, από το Portsmouth Hospitals Trust, είπε ότι τα μικροπλαστικά ήταν επικίνδυνα επειδή δεν διασπάστηκαν. «Το να έχεις αυτά τα σωματίδια στο σώμα σου, μπορεί να προκαλέσει άγχος και αλλαγές στο μεταβολισμό, μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό, την ικανότητα καταπολέμησης λοιμώξεων, μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική σου ικανότητα και ενδεχομένως να είναι καρκινογόνο», είπε.

Οι Financial Times έχουν θέμα μια έρευνα από τις γαλλικές αρχές σχετικά με καταγγελίες για “κατάχρηση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων” και “ξέπλυμα χρήματος” από την επιχείρηση του μεγιστάνα του χάλυβα, Sanjeev Gupta. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η έρευνα για την εταιρεία του GFG Alliance ξεκίνησε μετά την αναφορά “ύποπτων δραστηριοτήτων” από δημόσιους αξιωματούχους, αλλά οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την ακριβή φύση των καταγγελιών. Η GFG αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία και είπε στους Financial Times, ότι δεν είναι ενήμερη για καμία έρευνα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...