Βρετανικός Τύπος: «Πώς αντιμετωπίζει η αστυνομία τις γυναίκες» και «Ο Στρατός παραδίδει καύσιμα από τη Δευτέρα», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Η σχέση της αστυνομίας με τις γυναίκες εξακολουθεί να είναι το κύριο θέμα για πολλά από τα έντυπα του Σαββάτου.

Ο Μπόρις Τζόνσον επέκρινε την αποτυχία της αστυνομίας να λάβει αρκετά σοβαρά τη βία κατά γυναικών και κοριτσιών, χαρακτηρίζοντάς την «εξοργιστική» σε συνέντευξη στους Times. “Η αστυνομία παίρνει αυτό το ζήτημα αρκετά σοβαρά;” ρωτά. «Νομίζω ότι το κοινό αισθάνεται ότι δεν το κάνει», είπε  προσθέτοντας: «Και δεν έχουν άδικο». Τα σχόλιά του έρχονται εξαιτίας της απαγωγής, βιασμού και δολοφονίας της Sarah Everard στα χέρια του αστυνομικού Wayne Couzens, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη την Πέμπτη. Ο κ. Τζόνσον είπε ότι υπήρχε ένα ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία αντιμετωπίζει καταγγελίες από γυναίκες, με τις καταγγελίες να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο πλευρό της Dame Cressida Dick, της επιτρόπου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις για παραίτηση. Δύο ακόμη στελέχη της κυβέρνησης έχουν δώσει συνεντεύξεις στην εφημερίδα απαιτώντας περισσότερη αστυνόμευση για την αντιμετώπιση της βίας κατά γυναικών.

Η υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel, μίλησε για την αστυνομική δράση, λέγοντας στην Daily Telegraph ότι οι δυνάμεις πρέπει να «ανεβάσουν τον πήχη» αντιμετωπίζοντας πιο σοβαρά την παρενόχληση και την απρεπή έκθεση προς τις γυναίκες. Η κα Patel είπε: “Υπάρχει κάτι τόσο διαβρωτικό στην κοινωνία αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι εντάξει να παρενοχλούν τις γυναίκες λεκτικά, σωματικά και με υβριστικό τρόπο στο δρόμο”. Η εφημερίδα γράφει ότι η υπουργός επέμεινε πως οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσουν όλες τις καταγγελίες “με ισοτιμία”, ενώ πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει σχέδια για μια εθνική εκστρατεία επικοινωνίας για να αυξήσει την εμπιστοσύνη των γυναικών πως η αστυνομία θα εφαρμόσει το νόμο. Η Μητροπολιτική Αστυνομία αντιμετωπίζει ερωτήματα για το αν έχασε ευκαιρίες να σταματήσει τον κ. Couzens πριν δολοφονήσει την Everard. Ο κ. Couzens ήταν μέλος σε μια ομάδα στο WhatsApp με πέντε αστυνομικούς ακόμη που φέρονται να μοιράζονταν μηνύματα “που εισάγουν διακρίσεις”, σεξιστικού και μισογυνιστικού περιεχομένου. Οι αστυνομικοί εξετάζανται για σοβαρό παράπτωμα.

Η Guardian γράφει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν «επιδημία» απρεπούς συμπεριφοράς. Η αστυνομία κατέγραψε περισσότερες από 10.000 υποθέσεις πέρυσι, αλλά οδήγησε λιγότερους από 600 υπόπτους στο δικαστήριο, αποκαλύπτει η ανάλυση της εφημερίδας. Ο κ. Couzens αναφέρθηκε για περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς πριν δολοφονήσει την Everard. Η Vera Baird, Επίτροπος των θυμάτων για την Αγγλία και την Ουαλία, δηλώνει στην εφημερίδα ότι “σχεδόν κάθε γυναίκα που γνωρίζει έχει υπάρξει θύμα τέτοιων συμπεριφορών”, ενώ τόνισε ότι η απρεπής συμπεριφορά σπάνια λαμβάνεται σοβαρά από την αστυνομία, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει πιθανό πρόδρομο για πιο σοβαρά σεξουαλικά αδικήματα.

Σχετικά με την κρίση της βενζίνης, η εφημερίδα i του Σαββατοκύριακου γράφει ότι ο Στρατός θα ξεκινήσει την παράδοση καυσίμων στα βενζινάδικα από τη Δευτέρα. Ο στρατός έχει πλέον κινητοποιηθεί αφού η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι η κατάσταση δεν βελτιωνόταν σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Η i προσθέτει πως υπάρχει ανησυχία στο NHS ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «χρησιμοποιήσει» εργαζόμενους ασθενοφόρων για να σταματήσει την κρίση οδηγών φορτηγών.

Η Daily Mirror επικεντρώνονται στη συνεχιζόμενη κρίση της αλυσίδας εφοδιασμού, με τίτλο: «Η Βρετανία σταματάει». Ο “κάθε τομέας” της οικονομίας έχει πληγεί από αυτό που ονομάζει «εργατική κρίση». Ένας πρωθυπουργός που «παρακμάζει» επιστράτευσε τον στρατό, προσθέτει. Ωστόσο, τα πάντα, από «αποθήκες και εργοστάσια, λεωφορεία και παμπ, φαρμακεία και σχολεία πλήττονται» από την έλλειψη εργαζομένων. Περισσότερα από ένα στα τέσσερα πρατήρια καυσίμων είναι άδεια, είπαν οι υπεύθυνοι. Η εφημερίδα επικαλείται τον ηγέτη των Εργατικών Sir Keir Starmer που δήλωσε: “Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποιήθηκε για αυτήν την κρίση και δεν έκανε τίποτα παρόλα αυτά. Ο πρωθυπουργός πρέπει να ελεγχθεί”.

«Επιτέλους, αναλαμβάνει ο Στρατός», τονίζει η Daily Mail. Σχεδόν 200 οδηγοί του στρατού θα αναπτυχθούν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Η εφημερίδα μίλησε με τον καγκελάριο, Rishi Sunak, ο οποίος, όπως λέει, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων που θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, ο καγκελάριος λέει στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση είναι “αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί και όλοι προσπαθήσουμε να το μετριάσουμε όσο περισσότερο γίνεται”. Αλλά, όπως τονίζει, τα υπάρχοντα προβλήματα είναι παγκόσμια, επομένως “δεν μπορεί να διορθωθούν μόνο από τη Βρετανία”.

Οι Financial Times του Σαββατοκύριακου αναφέρουν συγκεκριμένη έλλειψη τροφίμων, τις  γαλοπούλες, επισημαίνοντας: “Εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα δείπνα θα σωθούν από γαλοπούλες που εισάγονται από την Πολωνία και τη Γαλλία”, πριν από τα Χριστούγεννα, αφού οι Βρετανοί παραγωγοί έχουν “μειώσει” τον αριθμό των πουλιών που έχουν εκθρέψει φέτος κατά ένα πέμπτο επειδή το Brexit “διέκοψε την προσφορά τους σε φθηνή εργασία με αποτέλεσμα την έλλειψη εργατικού δυναμικού “. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα δημοσιεύει τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής σε τελευταίο στάδιο, η οποία δείχνει ότι ένα αντιικό φάρμακο για τη θεραπεία του Covid-19 μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά το ήμισυ. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck δήλωσε ότι θα ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη διάθεση του φαρμάκου, που ονομάζεται molnupiravir. Εάν εγκριθεί, θα είναι η πρώτη θεραπεία του είδους. Το χάπι θα συνταγογραφείται δύο φορές την ημέρα, για πέντε ημέρες σε ασθενείς μετά από διάγνωση Covid, προσθέτει η εφημερίδα.

Η Daily Express γράφει ότι οι μειωμένες τιμές έχουν πυροδοτήσει «πανικό» για τις πτήσεις μετά την απομάκρυνση των τεστ Covid για τις διακοπές στο εξωτερικό. Οι Βρετανοί που έχουν κουραστεί από το κλείδωμα πραγματοποιούν μερικές από τις καλύτερες αποδράσεις εδώ και χρόνια. Η British Airways προσφέρει επτά διανυκτερεύσεις στην Τενερίφη με 269 λίρες ανά άτομο, με μια εβδομάδα στην Πορτογαλία να κοστίζει μόλις 30 £. Ο υπεύθυνος του Heathrow, John HollandKaye, δήλωσε ότι τα ταξίδια θα αρχίσουν να επιστρέφουν στο φυσιολογικό καθώς οι δοκιμές θα σταματήσουν από τη Δευτέρα. «Θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στα ταξίδια όπως παλιά», δήλωσε. Για πολλούς Βρετανούς, οι φθινοπωρινές διακοπές με καθυστερημένη κράτηση θα είναι η πρώτη τους ευκαιρία να ταξιδέψουν έξω από τη χώρα μετά την επιβολή του lockdown στις 23 Μαρτίου πέρυσι, σχεδόν πριν από 600 ημέρες.

Στη μακροχρόνια κοροϊδία της κυβέρνησης, η Daily Star, ειρωνικά αναφερόμενη στον κ. Τζόνσον και τις ελλείψεις, γράφει ότι οι οπαδοί του τσίρκου και οι φετιχιστές στα γιγάντια κόκκινα παπούτσια  βρίσκονται σε δύσκολη στιγμή αφού η Βρετανία έχει ξεμείνει από κλόουν. Η τελευταία έλλειψη που θα υπάρξει, δεν είναι θέμα για γέλια καθώς το έθνος εξαντλείται από κλόουν. Οι υπεύθυνοι των τσίρκων λένε ότι η πανδημία έχει αναγκάσει δεκάδες κλόουν να κρεμάσουν τα κόκκινα παπούτσια τους…

Τέλος, η Sun γράφει ότι πέντε παίκτες της Αγγλίας αρνούνται να εμβολιαστούν, βάζοντας τις ελπίδες της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε «κίνδυνο», καθώς οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ σχεδιάζουν να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε όλους τους μη εμβολιασμένους παίκτες, προσθέτει η εφημερίδα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...