Βρετανικός Τύπος: «Προειδοποίηση για τις παραλλαγές του ιού» και «κουλτούρα βιασμού στα σχολεία» στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Η χαλάρωση των περιορισμών του lockdown στην Αγγλία παρουσιάζεται σε πολλές από τις πρώτες σελίδες της Δευτέρας. “Δευτέρα εμβολίων” είναι ο τίτλος της Metro, καθώς η εφημερίδα σημειώνει τα “τεράστια βήματα” που έχουν γίνει, καθώς 30 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μέχρι τώρα την πρώτη δόση και επίσης ότι καταργούνται ορισμένα μέτρα στην Αγγλία. Ομάδες έως έξι άτομα επιτρέπεται να συναντηθούν έξω για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο και τα υπαίθρια αθλήματα μπορούν να συνεχιστούν.

Αλλά η εφημερίδα i με ένα πιο προσεκτικό ύφος, εστιάζει στις πιθανές επιπτώσεις που οι παραλλαγές του κορονοϊού θα μπορούσαν να έχουν ακόμη στα ποσοστά μόλυνσης. Η εφημερίδα αναφέρει σχόλια από τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε ότι η ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να απειλείται από τα στελέχη του ιού, που θα μπορούσαν να είναι ανθεκτικά στα εμβόλια.

Η Daily Express σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «στοχεύει» στην παχυσαρκία και την κακή υγεία, ξεκινώντας μια πρωτοβουλία για έναν «λογαριασμό ασθένειας» ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, μια επιτροπή για τις φυλετικές και τις εθνικές διαφορές, που ιδρύθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον μετά τις διαμαρτυρίες του Black Lives Matter πέρυσι, οφείλει να πει στον πρωθυπουργό ότι ο όρος BAME, ένα ακρωνύμιο μαύρων, ασιατικών και μειονοτικών εθνών, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον από δημόσιους οργανισμούς και εταιρείες. Ο γενικός όρος είχε γίνει «άχρηστος και περιττός», ανέφερε στην  εφημερίδα μια πηγή εξοικειωμένη με την έκθεση, ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι καλύπτει τις διαφορετικές εμπειρίες μεμονωμένων εθνοτικών ομάδων. Η Daily Telegraph αναφέρει παρακάτω ότι με το κύμα καύσωνα που αναμένεται αυτήν την εβδομάδα και μερικά σχολεία ήδη να  βρίσκονται στις πασχαλινές τους διακοπές, υπάρχει ανησυχία ότι μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους κανόνες, με φόβους για μεγάλες συγκεντρώσεις και πάρτι καθώς πλήθη συρρέουν σε δημοφιλείς περιοχές.

Στη Guardian, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Αρχηγών της Εθνικής Αστυνομίας δήλωσε ότι η νομιμότητα της αστυνομικής δύναμης στις μαύρες κοινότητες είναι τόσο χαμηλή που θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της επιβολής του νόμου. Ο Martin Hewitt λέει ότι θέλει να αλλάξει τις σχέσεις μεταξύ αστυνομίας και μαύρων κοινοτήτων, τεταμένες από στάσεις και έρευνες επί δεκαετίες, με αναφορές που δείχνουν ότι οι μαύροι έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους λευκούς. Σημειώνει ότι η δέσμευσή του να ενισχύσει τη φυλετική δικαιοσύνη στην αστυνόμευση δεν είναι «πολιτική ορθότητα» ή «αφύπνιση», αλλά λειτουργική αναγκαιότητα. Εν τω μεταξύ, τα σχολεία που δεν πληρούν τα πρότυπα διασφάλισης για τους μαθητές θα πρέπει να κλείσουν καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ανάπτυξη μιας «κουλτούρα βιασμών» στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, αναφέρει η εφημερίδα.

Σε αυτό το θέμα, ένας από τους ανώτερους αστυνομικούς της χώρας είπε στους Times ότι πιστεύει πως τα σχολεία έχουν συγκαλύψει σεξουαλικά αδικήματα για να προστατεύσουν τη φήμη τους. Ο επικεφαλής της αστυνομίας Simon Bailey είπε πως φοβάται ότι «μια κουλτούρα μισογυνισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης» δεν αμφισβητήθηκε σε ορισμένα σχολεία. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από χιλιάδες ανώνυμες καταγγελίες κακοποίησης σε σχολεία από τωρινές και πρώην μαθήτριες που κοινοποιήθηκαν στον ιστότοπο Everyone’s Invited. Οι Times αναφέρουν παρακάτω ότι αρχίζει μια δημόσια εκστρατεία ενημέρωσης που θα παροτρύνει τους ανθρώπους να αντισταθούν στον πειρασμό να παραβιάσουν τους κανόνες. “Αγκαλιάστε τις νέες ελευθερίες σας, αλλά μην αγκαλιάζεστε” είναι το μήνυμα, σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου.

Η Daily Mirror συνεχίζει με το θέμα της Jennifer Arcuri με τον κ. Johnson. Η κα Arcuri λέει στην εφημερίδα ότι αυτή και ο πρωθυπουργός είχαν μια σχέση ενώ ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, ισχυριζόμενη ότι απατούσε την οικογένειά του στο ίδιο το σπίτι του.

Μια σειρά από δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αυξάνονται οι φόβοι για την ευημερία δεκάδων χιλιάδων ζώων παγιδευμένων σε πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στο κανάλι του Σουέζ. Σύμφωνα με την Daily Mail, τουλάχιστον 20 πλοία που καθυστερούν εξαιτίας του γιγαντιαίου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων που προσάραξε στο κανάλι, μεταφέρουν ζώα σε άθλιες συνθήκες. Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων έχουν προειδοποιήσει ότι τα πλοία κινούνται στο χείλος μιας «ωρολογιακής βόμβας βιολογικού κινδύνου» καθώς μπορεί να ξεσπάσουν ασθένειες ανάμεσα σε υποσιτισμένα ζώα που είναι κλειδωμένα σε βρώμικα και στενά κλουβιά κάτω από τα καταστρώματα, ενώ δεκάδες έχουν ήδη πεθάνει, προσθέτει η εφημερίδα. Η εφημερίδαπαρακάτω ισχυρίζεται ότι ο Μάρτιν Μπασίρ έδειξε στην Ντάιανα, την Πριγκίπισσα της Ουαλίας μια ψευδή απόδειξη άμβλωσης που ανήκε σε μια βασιλική νταντά για να πάρει τη διάσημη συνέντευξη για το Panorama.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times αναφέρουν ότι ο μεγιστάνας μετάλλων Sanjeev Gupta έχει υποβάλει μια «τελευταία προσφορά» για να σώσει την GFG Alliance. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω νέων δανείων έναντι τμημάτων του ομίλου εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και την γρήγορη πώληση υπολειπόμενων αγαθών. Η αποκάλυψη έγινε αφού η κυβέρνηση απέρριψε μια ένσταση διάσωσης για περισσότερα από 170 εκατομμύρια λίρες. Ο κύριος δανειστής της GFG Alliance, Greensill Capital, υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας στις αρχές του μήνα.

Οι φωτογραφίες στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της Δευτέρας δείχνουν ανθρώπους να κολυμπούν, να απολαμβάνουν μπάρμπεκιου στον κήπο και κάνουν μια βόλτα στο πάρκο. Στο ίδιο πνεύμα και η Daily Star λέει ότι οι Βρετανοί είναι έτοιμοι να απολαύσουν τον ήλιο καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται αυτή την εβδομάδα, τα περιοριστικά μέτρα μειώνονται και προβλέπεται ένα μακρύ ζεστό καλοκαίρι.

BBC: Αναφορές από την Αίγυπτο δείχνουν ότι το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που εμποδίζει τη διώρυγα του Σουέζ για σχεδόν μια εβδομάδα έχει απελευθερωθεί. Φαίνεται ότι το Ever Given, το οποίο αποτελεί μέρος του στόλου Evergreen, απεγκλωβίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και ασφαλίζεται στην όχθη του καναλιού. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε διατάξει νωρίτερα να μεταφερθεί το φορτίο του πλοίου, για να ελαφρύνει σε μια προσπάθεια να ανοίξει ξανά η κρίσιμη πλωτή οδός, ενώ περισσότερα ρυμουλκά πλοία είχαν σταλεί επίσης στη σκηνή την Κυριακή. Πάνω από 300 πλοία έχουν κολλήσει και στις δύο πλευρές του καναλιού και ορισμένα πλοία έπρεπε να αλλάξουν ρότα και να ταξιδέψουν γύρω από την Αφρική.

Πηγές:  https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/ukhttps://www.bbc.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...