Βρετανικός Τύπος: “Προσπάθειες εκκένωσης της Καμπούλ” και “Προειδοποίηση της Αλ Κάιντα”, στα πρωτοσέλιδα

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα.

Η Daily Telegraph αναφέρεται σε δηλώσει του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που δήλωσε ότι “μπορεί να μην τους βγάλουμε όλους έξω”. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος έχει προειδοποιήσει πως υπάρχει «κίνδυνος απωλειών» στην εκκένωση υπό το φόβο ότι 100.000 Αφγανοί θα μπορούσαν να αφεθούν στην τύχη τους να αντιμετωπίσουν αντίποινα, καθώς κρατούνται όμηροι στα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν, οι οποίοι εμποδίζουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Πρόκειται για μια κρίση ομήρων χειρότερη από αυτή του Ιράν, όταν στις 4 Νοεμβρίου 1979, μαχητές κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, παίρνοντας περισσότερους από 60 Αμερικανούς ομήρους.

Οι Times γράφουν ότι χιλιάδες σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου που δικαιούνται να έρθουν στη Βρετανία αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μείνουν πίσω εάν δεν παραταθεί η προθεσμία για την εκκένωσή τους στις 31 Αυγούστου, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει τις ΗΠΑ να καθυστερήσουν την ημερομηνία αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν καθώς 6.000 Βρετανοί και Αφγανοί πολίτες δεν έχουν ακόμη φύγει. Στο πρωτοσέλιδο κυριαρχεί η συγκλονιστική φωτογραφία ενός μικρού παιδιού που παραδίδεται  σε αμερικανικό πεζοναύτη πάνω από τον τοίχο του αεροδρομίου της Καμπούλ.

“Πρέπει όλοι να σκύψουμε το κεφάλι μας από ντροπή”, λέει η Guardian, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία του βρέφους που παραδίδεται σε έναν στρατιώτη πάνω από το συρματοπλέγμα. Με τον τρόπο που διαμορφώνονται τα πράγματα στην Καμπούλ, ο εθνικός εξευτελισμός προκαλείται σε πολύ μεγάλη κλίμακα και δεν είναι υπερβολή πως έχει αρχίσει να μοιάζει με τη μεγαλύτερη ομηρική κρίση της Αμερικής. Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι, σύμφωνα με μία κυβερνητική πηγή, ο Υπουργός Παιδείας, Gavın Wıllıamson και οι υπουργοί, ελπίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί θα καταφέρουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλεί ο μισογυνισμός, με την βοήθεια σχολικών μαθημάτων σχετικά με τον σεβασμό προς τις γυναίκες και τις υγιείς σχέσεις.

“Η τελευταία στάση των αγοριών μας στην Καμπούλ” είναι ο τίτλος της Daily Mail καθώς δημοσιεύει μια φωτογραφία των Βρετανών αλεξιπτωτιστών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η εφημερίδα περιγράφει σκηνές «αναρχίας και αγωνίας» καθώς αναφέρει ότι υπάρχουν φόβοι πως η αποστολή διάσωσης θα μπορούσε να καταρρεύσει σε 48 ώρες, καθώς δεν υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια σε επίπεδο κυβέρνησης των ΗΠΑ να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να φτάσει ο κόσμος στο αεροδρόμιο. Αυτή η εκκένωση μπορεί να συμβεί μόνο με την άδεια των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν περικυκλωμένο το αεροδρόμιο της Καμπούλ και μπορούν να το κλείσουν όποτε θέλουν.

Ο τίτλος της Daily Mirror είναι ότι υπάρχει «σαφής και υπαρκτός κίνδυνος για το Ηνωμένο Βασίλειο» σε μια προειδοποίηση από τον πρώην διοικητή των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, συνταγματάρχη Richard Kemp. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ειδικοί ασφαλείας προειδοποιούν επίσης για την αναζωπύρωση της Αλ Κάιντα, της ομάδας που πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αν και τον Μάιο ο Zalmay Khalilzad, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, είπε σε μια επιτροπή του Κογκρέσου ότι σύμφωνα με τη συμφωνία τους με την Ουάσινγκτον, οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί ότι η χώρα δεν θα χρησιμοποιηθεί από την Αλ Κάιντα ως βάση από την οποία θα επιτεθούν στη Δύση.

Η Sun βλέπει από διαφορετική ματιά την κατάσταση στο Αφγανιστάν, καθώς δημοσιεύει την ιστορία του πρώην στρατιώτη, Ian Cameron , ο οποίος λέει ότι δραπέτευσε από τη φυλακή της Καμπούλ και πήγε στο αεροπλάνο για να φύγει από τη χώρα καθώς οι μαχητές κατέλαβαν τον έλεγχο. «Βγήκα από τη φυλακή και έφυγα από τους Ταλιμπάν με τις σαγιονάρες μου» είναι ο τίτλος.

Ο τίτλος της εφημερίδας i του Σαββατοκύριακου, αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει ομάδες διάσωσης για να μεταβούν στο Αφγανιστάν. Αναφέρει επίσης ότι εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα. Δεν γνωρίζουμε τι λύτρα ζητάνε, συνεχίζει η εφημερίδα, αλλά ξέρουμε ότι δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι που βρίσκονται ακόμα στο καζάνι του Αφγανιστάν, στους οποίους οφείλουμε μια ασφαλή έξοδο, είναι οι όμηροι τους. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, όπως ότι οι Ταλιμπάν δωροδοκούνται για να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο, καθώς και ότι όσο περισσότερο μπορούν να καθυστερήσουν την εκκένωση, τόσο περισσότερο χρόνο έχουν για να εδραιωθούν στην εξουσία.

Οι Financial Times αποκαλύπτουν μια δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden να απομακρύνει τους Αμερικανούς από το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν για να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση για όσους εγκαταλείπουν τη χώρα. Ο Biden, συνεχίζει να επιμένει ότι οι αποφάσεις που πήρε και που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή ήταν σωστές, αν και παραδέχεται ότι τα πράγματα είναι λίγο «μπερδεμένα». Έως και 80.000 χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι, Αμερικανοί πολίτες αλλά και δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για χρόνια για να βοηθήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα, πρέπει ακόμα να απομακρυνθούν από τις εχθρικές γραμμές. Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Heritage, James Jay Carafano, για θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικών υποθέσεων, διευθύνει την προσπάθεια. Σε άλλο, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο φορέας ελέγχου ανταγωνισμού έχει προκαλέσει “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με τη συμφωνία των αμερικανικών κατασκευαστών τσιπ, Nvidia, να αγοράσουν τη βρετανική εταιρεία Arm.

Η Daily Express τέλος, ασχολείται με ένα διαφορετικό θέμα. Αποκαλύπτει ότι ένα νέο «όπλο» έχει εγκριθεί για χρήση από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, στον αγώνα κατά του Covid. Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid λέει ότι ένα φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων, που ονομάζεται Ronapreve θα κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό.  Το Ronapreve, χορηγείται είτε με ένεση είτε με έγχυση και δρα για να σταματήσει την πρόσβαση του κορωνοϊού στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος. Ο υπουργός Υγείας είπε: «Συνεργαζόμαστε τώρα με το NHS και τους ειδικούς κλινικούς γιατρούς για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί στους ασθενείς του NHS το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers?vf=1450

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...