Βρετανικός τύπος: Προσποιήθηκε τον νεκρό δήμαρχος μιας μικρής πόλης στο Περού – Η Νότια Αμερική γίνεται το επίκεντρο του κορονοϊού

Δήμαρχος στο Περού

Daily Mail

Οι Βρετανοί τουρίστες «είναι απίθανο» να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στην Ελλάδα όταν ανοίξει ξανά τον Ιούνιο. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε ότι με την «τρέχουσα κατάσταση» στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί δεν είναι πιθανό να περιλαμβάνονται σε «λευκή λίστα» επισκεπτών που επιτρέπεται να εισέλθουν στην χώρα. Η Ελλάδα θα περιμένει να δει τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου να βελτιωθούν προτού προσκληθούν βρετανοί τουρίστες στη χώρα, είπε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι η τουριστική σεζόν θα ξαναρχίσει στις 15 Ιουνίου, με πτήσεις να προσγειώνονται σε τουριστικούς προορισμούς από την 1η Ιουλίου. Οι επισκέπτες θα υποβληθούν σε δοκιμαστικά τεστ, αλλά δεν θα μπουν σε καραντίνα, είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Θα υπάρξουν «γενικά πρωτόκολλα υγείας», αλλά αυτά δεν θα «επισκιάσουν τον λαμπερό ήλιο μας ή τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας», είπε. Ωστόσο, επιτρέπεται η είσοδος μόνο επισκεπτών από συγκεκριμένες χώρες, περιορισμός που ενδέχεται να αποκλείσει τους Βρετανούς. Οι Γερμανοί θα είναι πιθανότατα μεταξύ των πρώτων επισκεπτών, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, με μόνο 8.147 θανάτους από ιούς να καταγράφονται στη Γερμανία σε σύγκριση με 35.704 στη Βρετανία. Οι Βούλγαροι, οι Ισραηλινοί και οι Κύπριοι αναμένεται επίσης να συμπεριληφθούν στη «λευκή λίστα», είπε χθες το βράδυ. Ο πλήρης ελληνικός κατάλογος θα ανακοινωθεί στα τέλη Μαΐου με την Αθήνα να επικεντρώνεται στην αναβίωση ταξιδιωτικού μετώπου «από τα Βαλκάνια στη Βαλτική». Ο Θεοχάρης πρόσθεσε ότι 600 κρεβάτια θα διατεθούν ειδικά για φροντίδα τυχόν ασθενών με τον ιό στα ελληνικά νησιά, τα οποία παραδοσιακά συγκαταλέγονται στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας. Η Ελλάδα έχει μόνο 2.850 κρούσματα και 166 θανάτους μετά την επιβολή πρόωρου κλειδώματος όταν είχε μόνο 624 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις. Ωστόσο, τα μέτρα έχουν κλείσει μια τουριστική βιομηχανία που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την κρίση χρέους του 2010. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είπε ότι χωρίς μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει οικονομική συρρίκνωση έως και 13% φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η χώρα είχε περισσότερους από 34 εκ. επισκέπτες το 2019, φέρνοντας περισσότερα από 18 δις. ευρώ (16 δισεκατομμύρια λίρες) έσοδα. Η Ελλάδα άρχισε να άρει τους περιορισμούς κλειδώματος στις 4 Μαΐου, με τους αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακρόπολη που άνοιξε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Τα εστιατόρια έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν τη Δευτέρα, ενώ τα μουσεία θα καλωσορίσουν ξανά τους επισκέπτες από τις 15 Ιουνίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε ότι η άμεση ανταπόκριση της χώρας στον ιό θα ήταν «διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας» για την προσέλκυση επισκεπτών. «Θα κερδίσουμε τον πόλεμο της οικονομίας όπως κερδίσαμε τη μάχη για την υγεία», δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Μεσίστιες οι σημαίες σε ομοσπονδιακά κτίρια και εθνικά μνημεία καθώς ο Τραμπ ανακοινώνει τριήμερο πένθος στη μνήμη όσων που έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό. Οι απώλειες εξακολουθούν να αυξάνονται, με τον συνολικό αριθμό να είναι πάνω από 94.500, μακράν η χώρα με τους περισσότερους θανάτους. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν μολυνθεί. Κάποιοι απάντησαν δηκτικά στο Twitter στην ανακοίνωση του προέδρου. «Κάθε χρόνο το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστια προς τιμήν όλων εκείνων που έχουν πεθάνει προς τιμή αυτής της χώρας», έγραψε ένας χρήστης. «Ας κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ διατυπώνει το tweet δείχνει ότι η πανδημία κορονοϊού έχει ήδη τελειώσει και θρηνεί τις απώλειές μας. Αλλά ο μεγάλος αριθμός απωλειών είναι ακόμα μπροστά. Έρχεται σε κύματα», πρόσθεσε ένας άλλος. Την Πέμπτη, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Charles Schumer κάλεσαν τον πρόεδρο να πραγματοποιήσει την ημέρα μνήμης, μόλις οι θάνατοι στις ΗΠΑ φτάσουν τις 100.000. Σε επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο, έγραψαν ότι το αφιέρωμα θα ήταν χρήσιμο ως «εθνική έκφραση θλίψης». «Είμαστε συντετριμμένοι για αυτή τη μεγάλη απώλεια και προσευχόμαστε για τις οικογένειές τους». Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος για την προεδρία των Δημοκρατικών, έκανε την ίδια πρόταση πριν από αρκετές εβδομάδες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατά μέσο όρο περίπου 1.300 θανάτους την ημέρα αυτή την εβδομάδα.

Η Νότια Αμερική γίνεται το νέο επίκεντρο κορονοϊού. Η Βραζιλία έχει σχεδόν 300.000 κρούσματα, οι μολύνσεις στη Χιλή τριπλασιάζονται και τα ποσοστά θανάτων στο Περού αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα. Η Βραζιλία ηγείται και πάλι με περισσότερους από 1.000 θανάτους σε μια ημέρα αυτήν την εβδομάδα. Η Βραζιλία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, με 291.579 κρούσματα και 18.859 θανάτους. Επόμενη χειρότερη περίπτωση είναι το Περού που έχει 104.020 κρούσματα και 3.024 θανάτους. Η Χιλή έχει 52.617 κρούσματα και 544 θανάτους,  ενώ ο Ισημερινός έχει 34.854 κρούσματα και 2.888 θανάτους. Η Κολομβία έχει άνοδο, με 17.687 κρούσματα και 630 θανάτους. Ακόμη και κράτη της Νότιας Αμερικής  με σχετικά καλά επιδόσεις, όπως η Αργεντινήκαι η Βολιβία, έχουν δει τους αριθμούς να εκτοξεύονται σε λίγες μόνο εβδομάδες. Στις 30 Απριλίου, η Αργεντινή ανέφερε 4.272 κρούσματα και 214 θανάτους. Μέχρι τις 20 Μαΐου, αυτό είχε διπλασιαστεί σε 8.796 κρούσματα και 403 θανάτους. Στο μεταξύ, η Βολιβία είχε καταγράψει 1.110 κρούσματα και 59 θανάτους στις 30 Απριλίου. Μέχρι τις 20 Μαΐου, αυτά τα σύνολα είχαν αυξηθεί σε 4.919 κρούσματα και 199 θανάτους, τέσσερις φορές επάνω. Στη Βραζιλία, παρά την ταχέως επιταχυνόμενη πανδημία, ο ακροδεξιός ηγέτης Jair Bolsonaro έχει αψηφήσει πολλούς από τους περιφερειακούς κυβερνήτες του, προτρέποντάς τους να διατηρήσουν τις πόλεις ανοιχτές, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος για την οικονομία είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας  φωτογραφίες από τους μαζικούς τάφους που έχουν σκαφτεί για να θάψουν τα θύματα της χώρας. Ενώ τα κρούσματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σταδιακά υποχωρούν μετά από εβδομάδες κλειδώματος, η Νότια Αμερική δεν έχει φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμά της. Συνολικά, η ήπειρος επιβεβαίωσε 518.498 κρούσματα και 26.599 θανάτους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει 338 θύματα, με συνολικό αριθμό θανάτων 36.042. Το NHS England επιβεβαίωσε ότι ένα από τα θύματα ήταν ένας 14χρονος που είχε υποκείμενο νόσημα, χωρίς να αποκαλυφθεί αυτό.

Σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους στο Λονδίνο, 17%, είχε ήδη υποστεί κοροναϊό, σύμφωνα με το τεστ ανίχνευσης, που σημαίνει ότι περίπου 1,53 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν αναρρώσει. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι η δοκιμή αντισωμάτων μεταξύ δείγματος του πληθυσμού έδωσε στην κυβέρνηση τις πρώτες ενδείξεις για το πόσα άτομα έχουν ήδη μολυνθεί από την ασθένεια.

Ο δήμαρχος μιας μικρής πόλης στο Περού προσποιείται ότι είναι νεκρός για να αποφύγει τη σύλληψη αφού παραβίασε τους κανόνες της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Περού πίνοντας με φίλους. Ο Jaime Rolando Urbina Torres βρέθηκε ξαπλωμένος σε ανοιχτό φέρετρο φορώντας μάσκα προσώπου, από αξιωματικούς που ήρθαν να τον συλλάβουν τη Δευτέρα το βράδυ στην πόλη Tantará, στα νότια της χώρας. Η αστυνομία αναφέρει ότι παραβίασε τους νόμους περί απαγόρευσης κυκλοφορίας και κοινωνικής απόστασης για να πιεί με τους φίλους του και ήταν  μεθυσμένος όταν συνελήφθη. Η πόλη, μαζί με το υπόλοιπο του Περού, τέθηκε επίσημα σε καραντίνα πριν από 66 ημέρες από την κεντρική κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από τον  «υπερ-κυκλώνα» στην Ινδία και το Μπαγκλαντές που κατέστρεψε σπίτια, ξερίζωσε δέντρα, πλημμύρησε δρόμους και άφησε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά από μια καταστροφική καταιγίδα με τρομακτικούς ανέμους που έφτασαν τα 118 μίλια/ώρα. Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι εργασίες επισκευής θα γίνουν πιο δύσκολες από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει ήδη καταστρέψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Οι κάτοικοι ξύπνησαν στους πλημμυρισμένους δρόμους με αυτοκίνητα μέσα στο νερό ενώ και το αεροδρόμιο πλημμύρισε από την καταιγίδα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίμεναν αναφορές από το Sundarbans, έναν χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, γνωστό για τα αιωνόβια δάση και τους τίγρεις της Βεγγάλης. «Δεν έχουμε ακόμα την πραγματική εικόνα της ζημιάς», δήλωσε ο επικεφαλής του δάσους Moyeen Uddin Khan. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για ορισμένα άγρια ​​ζώα. Μπορεί να παρασυρθούν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας από την υψηλή στάθμη των υδάτων».

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «εξαναγκάζει» τον Σκοτ ​​Μόρισον και  την Αυστραλία να ζητήσει έρευνα σχετικά με την προέλευση και τη διάδοση του κοροναϊού.  Ένα άρθρο στους Global Times, μια κρατική εφημερίδα ταμπλόιντ, ανέφερε ότι η Αυστραλία είναι το «σκυλάκι» της Αμερικής και χρησιμεύει ως «πιόνι των ΗΠΑ για να προκαλέσει προβλήματα στην Κίνα». Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στον πρωθυπουργό να ζητήσει έρευνα σχετικά με τον ιό κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας στις 22 Απριλίου.

The Guardian

Η Νότια Κορέα ανέφερε ότι έχει 20 ακόμη κρούσματα του νέου κορονοϊού. Η Νότια Κορέα έχει συνολικά 11.142 συμπτώματα και 264 θανάτους.

Οι πρώτες οικογένειες των ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στον πρώην μπάτλερ του Λευκού Οίκου που πέθανε από τον Covid-19, του Wilson Jerman, πρώην μπάτλερ του Λευκού Οίκου που ήταν εργάστηκε στην Ουάσινγκτον κάτω από 11 Προέδρους. Ο Jerman ο οποίος ήταν 91 ετών, άρχισε να εργάζεται ως καθαριστής υπό τον Dwight Eisenhower και αποσύρθηκε ως χειριστής ανελκυστήρα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας μειώθηκε κατά 6,5% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επηρεασμένη από το κλείδωμα της χώρας, ανέφερε την Πέμπτη η κρατική στατιστική υπηρεσία.Η Ρωσία επέβαλε μια περίοδο «μη εργασίας» σε ολόκληρη τη χώρα στα τέλη Απριλίου, η οποία «χρησίμευσε ως καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής», δήλωσε ο Rosstat σε δήλωση.Οι βιομηχανίες δέχτηκαν διπλό πλήγμα καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις εταιρείες να σταματήσουν τις εργασιακές τους δραστηριότητες αλλά να συνεχίσουν να πληρώνουν μισθούς.Ταυτόχρονα, «η ζήτηση των καταναλωτών μειώθηκε για μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών», ανέφερε ο οργανισμός. Ωστόσο, αναφέρθηκε αύξηση της ζήτησης για ορισμένα προϊόντα, όπως τρόφιμα, οικιακά προϊόντα και φορητούς υπολογιστές, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να επικοινωνούν διαδικτυακά. Ο τομέας των βασικών προϊόντων της Ρωσίας μειώθηκε μόνο κατά 3,2% σε ετήσια βάση και η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε πραγματικά κατά 0,2%, ανέφερε ο οργανισμός, σημειώνοντας ότι για πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν ήταν δυνατή η διακοπή δραστηριότητας. Η ρωσική οικονομία έχει ήδη πληγεί από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, από τον πόλεμο των τιμών με τη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο, ο οποίος επέφερε την πτώση του ρωσικού ρουβλιού. Οι φαρμακοβιομηχανίες παρουσίασαν αύξηση 13,5% σε ετήσια βάση, ενώ ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας κατέγραψε πτώση κατά 79,2%.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...