Βρετανικός Τύπος: «Προϋπολογισμός επιστροφής στη δουλειά» και «Η Ρωσία κατέρριψε το αμερικανικό drone», στα πρωτοσέλιδα

Μ. Βρετανία - Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ - Οκτώβρης 2022
Φώτο αρχείου / Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ – Οκτώβρης 2022 / TWITTER

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο καγκελάριος, Jeremy Hunt, πρόκειται να παραδώσει τον προϋπολογισμό του σήμερα, έναν «Προϋπολογισμό για την ανάπτυξη» και να ανακοινώσει δισεκατομμύρια λίρες για να ενισχύσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και το εργατικό δυναμικό της Βρετανίας. Αναμένεται να επικεντρωθεί στην επιστροφή περισσότερων ανθρώπων στην εργασία σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας. Ένας τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να το κάνει αυτό είναι να επεκτείνει τη δωρεάν παιδική φροντίδα για εργαζόμενους γονείς στην Αγγλία. Θα είναι επιλέξιμοι για χρηματοδότηση για τα παιδιά τους ενός και δύο ετών, ενώ και άλλες χώρες αναμένεται να προβούν σε παρόμοιες ανακοινώσεις. Το σχέδιο παιδικής μέριμνας, το κόστος του οποίου δεν είναι σαφές, είναι μέρος του «Προϋπολογισμού για την ανάπτυξη» του κ. Hunt και είναι πιθανό να περιλαμβάνει ενίσχυση της αποταμίευσης στις συντάξεις για να αποτρέψει τους ανθρώπους από την πρόωρη συνταξιοδότηση. Αναμένεται επίσης να ανακοινώσει αύξηση του εταιρικού φόρου, ενώ μόλις ανακοινώθηκε η συνεχιζόμενη βοήθεια στους λογαριασμούς ενέργειας. Αξιωματούχος των Συντηρητικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι η δήλωση του κ. Hunt θα είναι «σκόπιμα προσεκτική»  και οι βουλευτές στα δεξιά του κόμματος έχουν προειδοποιηθεί να μην περιμένουν μεγάλες φορολογικές περικοπές.

Η εφημερίδα i γράφει ότι μεταξύ των μέτρων για την ενθάρρυνση των ανθρώπων να επιστρέψουν στην εργασία θα είναι 30 επιπλέον ώρες παιδικής μέριμνας την εβδομάδα για παιδιά ηλικίας ενός και δύο ετών, καθώς και περισσότερη χρηματοδότηση για την υπάρχουσα πολιτική για παιδιά τριών ετών. Σημειώνει ότι το κόστος της βρετανικής παιδικής μέριμνας είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο και τα σχέδια είναι μέρος μιας προσπάθειας «να ανταποκριθεί σε μια δέσμευση των Εργατικών να αναπτύξουν τολμηρές πολιτικές παιδικής μέριμνας πριν από τις επόμενες εκλογές».

Η Daily Mail αναφέρει ότι η πιο τολμηρή προσφορά της αναμενόμενης βοήθεια του καγκελαρίου για τις οικογένειες, είναι πιθανό να είναι μια τεράστια επέκταση της δωρεάν παιδικής φροντίδας, που αποσκοπεί «να επιστρέψουν οι γονείς στη δουλειά», αλλά και ότι περισσότερη υποστήριξη θα παρέχεται επίσης σε άτομα άνω των 50 ετών, σε άτομα με αναπηρία και σε άτομα με Universal Credit.

Τα μέτρα παιδικής μέριμνας θα περιλαμβάνουν αύξηση της ωριαίας αμοιβής που καταβάλλεται στους παρόχους υπηρεσιών και χαλάρωση της υποχρεωτικής αναλογίας προσωπικού προς παιδί για να συμβάλει στη μείωση του κόστους, αναφέρουν οι Times. Προσθέτει ότι, μεταξύ των πολιτικών για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα είναι μια παράταση ενός έτους της μείωσης των τελών καυσίμων κατά 5 πένες και μια τρίμηνη παράταση στην εγγύηση τιμής ενέργειας που περιορίζει τους τυπικούς λογαριασμούς στις £2.500.

Η Guardian αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός «αναμένεται να επιφέρει λίγες εκπλήξεις», αλλά ότι η πολιτική παιδικής μέριμνας θα μπορούσε να είναι η στιγμή της «μεγάλης έκπληξης» του κ. Hunt. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δημοσιεύει μια φωτογραφία του κιθαρίστα των Queen, Brian May, που ανακηρύχθηκε ιππότης από τον βασιλιά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ την Τρίτη για τις υπηρεσίες του στη μουσική και τη φιλανθρωπία.

Ο κ. Hunt είναι «έτοιμος να πυροδοτήσει μια εξέγερση» προχωρώντας σε αύξηση του εταιρικού φόρου από 19% σε 25%, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Δημοσιεύει δηλώσεις από Συντηρητικούς βουλευτές που χαρακτηρίζουν το μέτρο «φόρο στις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη» και λένε ότι θα έχει «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα σε ολόκληρη την οικονομία», ενώ αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να φύγουν ξένες εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Boris Johnson είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν την κατάργηση της αύξησης, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί ενώ ήταν πρωθυπουργός.

Το πρωτοσέλιδο της Daily Mirror αναφέρει ότι η Βρετανία “φωνάζει για βοήθεια” και απευθύνει έκκληση στον καγκελάριο να “προσφέρει σε όλους ένα καλύτερο μέλλον αντιμετωπίζοντας την ανισότητα και την πείνα των παιδιών, επιβραβεύοντας και τους ηρωικούς βασικούς εργάτες”. Η εφημερίδα προτρέπει την καγκελάριο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αντί να εμείνει σε αποτυχημένες πολιτικές που ευνοούν τους πλούσιους. Πηγή είπε στην εφημερίδα ότι ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει «ούτε μια δεκάρα» σε επιπλέον μετρητά για το προσωπικό του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Hunt θα χρησιμοποιήσει την τακτική του «μαστίγιου και καρότου για να αναπτυχθεί η Βρετανία», γράφει η Daily Express,η οποία προσθέτει ότι, εκτός από τα μέτρα που αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομίας, στον Προϋπολογισμό περιλαμβάνονται «σκληρές κυρώσεις στους αιτούντες επιδομάτων που αρνούνται να βρουν δουλειά».

Η Metro έχει πρωτοσέλιδη την είδηση ότι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος φέρεται να κατέρριψε ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Ουκρανία, ενώ μαχητικά αεροσκάφη προσπάθησαν να αναχαιτίσουν ρωσικό αεροπλάνο. Αυτή τη φορά η RAF και τα γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν ένα ρωσικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού κοντά στον εναέριο χώρο της Εσθονίας, αφού απέτυχε να επικοινωνήσει με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέονται με τη χθεσινή συντριβή, στην οποία εμπλέκονται ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και ένα αμερικανικό drone μεγέθους αεροσκάφους, οι εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας αυξάνονται. Αυτή η τελευταία αναχαίτιση, που περιγράφεται ως ρουτίνα, ήταν η πρώτη επιχείρηση αυτού του είδους που πραγματοποιήθηκε από τις δύο χώρες. Η εφημερίδα επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που λένε ότι η επίθεση κινδυνεύει να προκαλέσει «αθέλητη κλιμάκωση».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...