Βρετανικός Τύπος: «Προϋπολογισμός για τους πλούσιους» και «Η στερλίνα πέφτει», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανική Σημαία

Η στερλίνα έπεσε κάτω από τα 1,09 δολάρια για πρώτη φορά από το 1985 «καθώς οι αγορές φοβούνται από την τεράστια αύξηση του δανεισμού» να πληρώσουν για τις περικοπές, αναφέρει η εφημερίδα i του Σαββατοκύριακου, η οποία περιγράφει τις αντιδράσεις των αγορών ως «τιμωρητική πρόωρη ετυμηγορία» για τα σχέδια του καγκελαρίου. Ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος 45 π.μ. καταργήθηκε και ο βασικός συντελεστής θα πέσει στα 19 π.μ. τον Απρίλιο. Η εφημερίδα προειδοποιεί ότι ο καγκελάριος αντιμετωπίζει αντίδραση από ορισμένους συντηρητικούς βουλευτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι το κόμμα κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία του εάν οι χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος πολίτες, δεν λαμβάνουν «δωράκια», παρόμοια με τα άτομα με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η ανησυχία για το ύψος του χρέους που απαιτείται για τη χρηματοδότηση αυτού που αποκαλεί «το στοίχημα της μείωσης των φόρων» πυροδότησε μια «ξέφρενη» ημέρα διαπραγμάτευσης, που προκάλεσε αμφιβολίες για το εάν η νέα οικονομική προσέγγιση της Βρετανίας είναι βιώσιμη. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριφέρεται λίγο σαν μια αναδυόμενη αγορά που μετατρέπεται σε βυθισμένη», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Larry Summers στο Bloomberg TV, προσθέτει η εφημερίδα. Ο κ. Summers είπε ότι η Βρετανία ακολουθεί «τη χειρότερη μακροοικονομική πολιτική οποιασδήποτε μεγάλης χώρας εδώ και πολύ καιρό». Ο κ. Kwarteng υπερασπίστηκε τα φορολογικά του σχέδια, λέγοντας στην εφημερίδα ότι το «μεγάλο στοίχημα» θα είναι να παραμείνει σε μια πορεία υψηλών φόρων και χαμηλής ανάπτυξης.

«Ένας προϋπολογισμός για τους πλούσιους» είναι ο τίτλος της Guardian. Ο κ. Kwarteng ανακοίνωσε περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον δανεισμό τα επόμενα χρόνια, προσθέτει η εφημερίδα, καθώς περιγράφει το πακέτο του καγκελαρίου ως το «μεγαλύτερο δώρο από τον δύσμοιρο προϋπολογισμό του Anthony Barber το 1972». Βουλευτές των Εργατικών περιέγραψαν τα σχέδια ως «ταξικό πόλεμο». Ο Paul Johnson, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, δήλωσε: «Ο κ. Kwarteng δεν παίζει απλώς σε μια νέα στρατηγική, αλλά στοιχηματίζει το σπίτι».

Η Daily Mail γιορτάζει τα οικονομικά σχέδια του καγκελαρίου να προσπαθήσει να τονώσει την ανάπτυξη και στον τίτλο της αναφωνεί: «Επιτέλους! Ένας πραγματικός προϋπολογισμός των Tories». Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιχιερηματίες χαιρέτησαν τα μέτρα, με τη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας να λέει ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη». Ο κ. Kwarteng μείωσε τον φόρο εισοδήματος και το τέλος χαρτοσήμου και ακύρωσε μια προγραμματισμένη αύξηση στην Εθνική Ασφαλιστική.

Η Daily Express μεταφέρει σχόλια του καγκελαρίου και αναφέρει ότι ο Kwasi Kwarteng έχει βγει «μαχητικός», μετά το «έκτακτο πακέτο μέτρων». Ο κ. Kwarteng έχει πει ότι δεν θα ζητήσει ποτέ συγγνώμη επειδή «είχε το θάρρος να στοιχηματίσει πολλά στην απίστευτη χώρα μας», αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την Express, «η σεισμική αναταραχή» εκπληρώνει την δέσμευση της Liz Truss να αφήσει τους ανθρώπους να κρατήσουν περισσότερα από τα χρήματά τους – ενώ θα φέρει τη Βρετανία «ξανά στην κορυφή».

Η Daily Telegraph περιγράφει το πακέτο, που ανακοινώθηκε τη 18η ημέρα του κ. Kwarteng ως καγκελαρίου, ως «ένα στοίχημα για την οικονομική ανάπτυξη», το οποίο προκάλεσε «αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Η εφημερίδα, στο «δημοσιονομικό μπαζούκα», σημειώνει ότι οι αγορές αναμένουν τώρα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο στο 3,25%, με ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων που αναμένεται να κορυφωθούν σε περισσότερο από 5% το επόμενο έτος. Μακριά από τον «μίνι» προϋπολογισμό, το πρωτοσέλιδο της Telegraph δημοσιεύει την πρώτη επίσημη φωτογραφία του βασιλιά Καρόλου στο νέο του γραφείο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. «Στην δουλειά», λέει η εφημερίδα, πάνω από την εικόνα του Βασιλιά με το κόκκινο κουτί του, καθώς κάθεται πίσω από ένα γραφείο από γαλλικό μαόνι.

Οι Times προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και λένε ότι είναι ένα «στοίχημα» όχι μόνο για τον κ. Kwarteng αλλά και για την πρωθυπουργό Liz Truss. Η πρωθυπουργός στοιχηματίζει «την πρωθυπουργία της για την τόνωση της ανάπτυξης με κάθε κόστος». Σύμφωνα με την εφημερίδα, κορυφαίοι οικονομολόγοι θέλουν η Τράπεζα της Αγγλίας να εφαρμόσει έκτακτη αύξηση των επιτοκίων το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα, για να στηρίξει τη λίρα και να καθησυχάσει τις αγορές. Εν τω μεταξύ, στον σημερινό τύπο υπάρχει ευρεία κάλυψη για τον θάνατο της αναγνωρισμένης συγγραφέα, Dame Hilary Mantel και οι Times είναι μεταξύ των εφημερίδων που βρίσκουν χώρο στα πρωτοσέλιδα τους για αυτήν την είδηση. Η ​​ καταξιωμένη συγγραφέας που η εφημερίδα την αποκαλεί «μια από τις μεγαλύτερες συγγραφείς της εποχής μας», πέθανε σε ηλικία 70 ετών. Κέρδισε το βραβείο Booker δύο φορές, με την τριλογία της Wolf Hall του 2009, που έφερε ξανά στη ζωή την ιστορία των Tudor, το πρώτο στη σειρά, Thomas Cromwell και το σίκουελ του 2012, Bring Up the Bodies.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...