Βρετανικός Τύπος: Ρωσική εταιρεία αποχώρησε από την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας

Ελεγχόμενη ζώνη στο Αϊντάχο των ΗΠΑ- Κίνδυνος ραδιενέργειας- Πυρηνική Ενέργεια

Daily Mail

Ο «πρώτος Βρετανός υπήκοος που πιστεύεται ότι κόλλησε τον Covid τον Νοέμβριο του 2019» πέθανε. Ο Connor Reed, 26 ετών, ο οποίος μολύνθηκε ενώ δίδασκε Αγγλικά στη Wuhan, βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του στο Πανεπιστήμιο Bangor, της Βόρειας Ουαλίας, την Κυριακή το απόγευμα. Αστυνομικοί και νοσηλευτές κλήθηκαν στο δωμάτιό του στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Ουαλίας την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, αλλά ο Connor ήταν ήδη νεκρός. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε: «Λίγο μετά τις 10 μ.μ. στις 25 Οκτωβρίου, η αστυνομία της Βόρειας Ουαλίας κλήθηκε από ασθενοφόρο να παρευρεθεί σε δωμάτιο φοιτητή στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες φίλων και παραϊατρικών, ο άνδρας, 26 ετών βρέθηκε νεκρός. Γράφοντας για την Daily Mail τον Νοέμβριο, ο Connor περιέγραψε τα συμπτώματά του, αρχικά σαν μια άσχημη γρίπη. «Νιώθω φρικτά. Πονάω παντού, το κεφάλι μου χτυπάει, τα μάτια μου καίγονται, ο λαιμός μου είναι κλειστός, πονάει το στήθος μου και έχω τρομακτικό βήχα», έγραφε εκείνη την εποχή.  «Δεν καπνίζω και σχεδόν ποτέ δεν πίνω. Αλλά είναι σημαντικό για μένα να ξεπεράσω αυτό το κρυολόγημα γρήγορα, ώστε να μπορώ να παραμείνω υγιής για τη δουλειά», έγραψε. Ο Κόνορ πήγε στο νοσοκομείο αφού εμφάνισε λοίμωξη στο στήθος, αλλά συνέχισε να αναρρώνει από την ασθένεια. Σύμφωνα με τη μητέρα του Hayley, που ζει στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, ο γιος της δεν ξεπέρασε ποτέ τη «δυσκολία» που του προκάλεσε ο ιός αφού αναγκάστηκε να περάσει πάνω από 20 εβδομάδες σε lockdown στην Κίνα.

Ιταλία Κορονοϊός

Telegraph

Τα σχολεία πρέπει να κλείσουν κατά τη διάρκεια του κλειδώματος λόγω ιού, λέει αίτημα των σωματείων. Η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση προειδοποιεί ότι η ασφάλεια κινδυνεύει, καθώς τα δεδομένα ONS δείχνουν ότι οι μολύνσεις έχουν ρυθμούς αύξησης 50 φορές από τον Σεπτέμβριο. Η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση (ΝΕΕ) πιέζει βουλευτές για να συμπεριληφθούν τα σχολεία στο κλείδωμα, αφού η ανάλυσή τους σχετικά με τα τελευταία στοιχεία από τη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έδειξε ότι τα ποσοστά Covid-19 μεταξύ μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι από τα υψηλότερα της χώρας. Ο Sir Jeremy Farrar, ο οποίος είναι μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (Sage), προειδοποίησε επίσης ότι η μετάδοση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι «υψηλή» και είπε ότι εάν συνεχίσει να ισχύει η απόφαση να διατηρήσουν τα σχολεία ανοιχτά «ενδέχεται να πρέπει να επανεξεταστεί στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες για να φτάσετε το R κάτω από το ένα». Είπε ότι είναι “πιο δύσκολο” να διατηρηθούν τα σχολεία ανοιχτά, διότι ο Μπόρις Τζόνσον αγνόησε τις συμβουλές για διακοπή λειτουργίας τον περασμένο μήνα.  Μια ανάλυση αυτών των δεδομένων από τη ΝΕΕ έδειξε ότι στις 23 Οκτωβρίου τα ποσοστά μόλυνσης ανά 100.000 ήταν 1.040 για παιδιά ηλικίας δύο έως έξι ετών, 2.010 για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 2.300 για εκείνα μεταξύ 12 ως 24 ετών. Οι εκπαιδευτικοί θέλουν να διδάξουν. Θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά που διδάσκουν. Αλλά θέλουν επίσης να είναι ασφαλείς και θέλουν οι κοινότητές τους να είναι ασφαλείς. Τα στοιχεία λένε ότι αυτό δεν ισχύει.

The Guardian

Ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε την Κυριακή ότι είχε αναγνωριστεί ως επαφή κάποιου που βρέθηκε θετικός στο Covid-19, αλλά πρόσθεσε ότι αισθάνεται καλά και δεν είχε συμπτώματα και ότι θα είναι σε καραντίνα τις επόμενες μέρες.

Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων του Ιράν είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερος από τον αριθμό που αναφέρθηκε, δήλωσε ο επικεφαλής του ιατρικού συμβουλίου του Ιράν.

Υπήρξαν επιπλέον 23.254 επιβεβαιωμένες εργαστηριακές περιπτώσεις κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Αυτό συγκρίνεται με 21.915 νέες υποθέσεις που καταγράφηκαν το Σάββατο.

Η Ελλάδα ανέφερε επιπλέον 1.678 νέες περιπτώσεις κοροναϊού, αυξάνοντας το σύνολο της χώρας σε 40.929. Έγινε μετά την ανακοίνωση ημερήσιας αύξησης 2.056 το Σάββατο.

Πηγή: Eurokinissi

Η Γενεύη θα επιβάλει μερικό κλείδωμα τη Δευτέρα αφού το ελβετικό καντόνι ανέφερε περισσότερες από 1.000 νέες υποθέσεις για αρκετές ημέρες.

Η Γαλλία ανέφερε 46.290 επιπλέον κρούσματα ιού κορονοϊού την Κυριακή, αυξάνοντας το σύνολο σε πάνω από 1,4 εκατομμύρια περιπτώσεις. Οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 35.641 την προηγούμενη ημέρα.

Η Σλοβακία εξέτασε χθες σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού της, ως μέρος ενός διήμερου προγράμματος μαζικών δοκιμών που έχει σχεδιαστεί για να θέσει υπό έλεγχο τον κορονοϊό χωρίς να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα κλειδώματος. Από τα 2,58 εκατομμύρια άτομα, το 1% ήταν θετικό και θα πρέπει να μπει σε καραντίνα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Ρωσία έφτασε στο ρεκόρ των 18.665, ανεβάζοντας το εθνικό σύνολο σε 1.636.781.

Mirror

Ο καθηγητής Robin Shattock, από το Imperial College London, επικεφαλής μιας από τις πιο προηγμένες προσπάθειες για την εύρεση εμβολίου, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί έως το επόμενο καλοκαίρι το νωρίτερο για να επιστρέψει η ζωή στο φυσιολογικό στο Ηνωμένο Βασίλειο – ακόμη και αν ένα εμβόλιο είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021. Ο καθηγητής, δήλωσε ότι το εμβόλιο θα διατεθεί στους πιο ευάλωτους το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει άμεση επιστροφή στη ζωή, όπως το γνωρίζαμε πριν από την πανδημία, είπε. Είπε ότι ο εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των ηλικιωμένων, θα “αλλάζει το παιχνίδι”, αλλά πρόσθεσε: “Δεν θα σήμαινε ότι όλα θα έχουν φύγει, αλλά θα έδινε την ευκαιρία να αρχίσει να βγαίνει από αυτήν την κατάσταση.” Ο καθηγητής είπε ότι αναμένει τα πρώτα εμβόλια να είναι διαθέσιμα αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, αλλά ότι δεν θα διατεθούν αμέσως στον γενικό πληθυσμό. Νωρίτερα ο Sir Jeremy Farrar, μέλος της επιτροπής SAGE της κυβέρνησης, δήλωσε ότι μια σημαντική ανακάλυψη θα “ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την αίσθηση εμπιστοσύνης στο πού πηγαίνει η πανδημία”.  «Θα γνωρίζουμε πριν από το τέλος του έτους από τα πρώτα εμβόλια που βρίσκονται τώρα σε κλινικές δοκιμές στα τέλη», προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι περισσότερα από ένα αυτά τα εμβόλια θα αποδειχθούν αποτελεσματικά και ασφαλή». Ο καθηγητής Paul Elliott, διευθυντής του προγράμματος React, δήλωσε: “Είναι πιθανό οι άνθρωποι να χρειάζονται αναμνηστικά εμβόλια. “Για μερικούς ιούς υπάρχει δια βίου ανοσία, για τους κορονοϊούς, δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτό και γνωρίζουμε ότι η ανοσία μπορεί να κυμαίνεται, έτσι, αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά.” 

Εμβόλιο

Al Jazeera 

Η Τουρκία επέκτεινε και πάλι μια ερευνητική αποστολή για υδρογονάνθρακες σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τις ελληνικές προειδοποιήσεις ότι τέτοιες κινήσεις υποβαθμίζουν τις προσπάθειες επίλυσης της διαφοράς μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Το τουρκικό ναυτικό δήλωσε την Κυριακή σε ένα μήνυμα σχετικά με το διεθνές ναυτικό σύστημα NAVTEX ότι το πλοίο Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή για σεισμικές έρευνες μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, παρατείνοντας τις δραστηριότητές του από την ημερομηνία λήξης που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως στις 4 Νοεμβρίου. Η τελευταία κίνηση έρχεται αμέσως μετά από το θανατηφόρο σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες. Ωστόσο, η Αθήνα άμεσα απάντησε στην τουρκική κίνηση, καταγγέλλοντας αυτό ως «παράνομη τη συμπεριφορά της Τουρκίας» και απαιτώντας να αποσυρθεί από την περιοχή. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε tweet έγραψε ότι ο υπουργός Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους συμμάχους και τους εταίρους της χώρας για τις τελευταίες εξελίξεις. «Αυτή η τουρκική δράση αυξάνει μόνο τις εντάσεις σε μια ευάλωτη περιοχή όπου η προσοχή επικεντρώνεται επί του παρόντος στη βοήθεια και την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μετά τον σεισμό», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα αναφέρει ότι η Άγκυρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αναζητώντας στα ελληνικά ύδατα και προτρέπει την ΕΕ να επανεξετάσει την τελωνειακή της ένωση για να τιμωρήσει τις «αυτοκρατορικές φαντασιώσεις» της Τουρκίας. Οι ανησυχίες παραμένουν υψηλές για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και οι δύο πραγματοποιούν ελιγμούς στην περιοχή με φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη.

Τουρκικο πλοίο- Oruc-Reis
Φώτο Αρχείου / Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» / Πηγή: Marine Traffic

Greek City Times

Μια ρωσική εταιρεία αποχώρησε από τα σχέδια για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας μετά από εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Λιβύη, τη Συρία και το Artsakh, δήλωσε το Σάββατο, ο Kerim Ülker, αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Dünya. Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στα βόρεια της Κύπρου είναι κοινό σχέδιο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Αν και ο Τούρκος πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του υπέγραψαν τη συμφωνία το 2010, οι μεγάλες κατασκευές ξεκίνησαν μόλις τον Μάρτιο του 2018 και η πρώτη μονάδα από τις τέσσερις που θα κατασκευαστεί δεν θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2023 τουλάχιστον. Σύμφωνα με τον Ülker, η Inter RAO, μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες ενέργειας της Ρωσίας, αποχώρησε από το έργο μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 26 Οκτωβρίου λόγω της απόπειρας εισβολής της Τουρκίας στην Artakh και τους Σύριους μισθοφόρους του Αζερμπαϊτζάν. Παρόλο που η Inter RAO κατείχε μόνο 1 % στο Akkuyu, είναι σημαντικό επειδή ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας, Igor Sechin, είναι ο «de-facto βοηθός» του Πούτιν. Η Inter RAO είναι μόνο μία από τις έξι ρωσικές εταιρείες που εμπλέκονται στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu. Δεδομένης της δύναμης του Sechin και με την ενθάρρυνσή του και άλλες ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...