Βρετανικός Τύπος: «Σκληρή Πρωταπριλιά καθώς οι τιμές αυξάνονται», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Για την 1η Απριλίου, η Daily Mirror φέρει τον τίτλο “Σκληρή Πρωταπριλιά”, καθώς περιγράφει τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και νερού, χρεώσεις ευρυζωνικότητας και τις τιμές των γραμματοσήμων. Το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας, το μέγιστο που μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές στα νοικοκυριά, αυξάνεται και η Εθνική Ασφάλιση, οι δημοτικοί φόροι και άλλοι λογαριασμοί θα αυξηθούν επίσης αυτόν τον μήνα, αναφέρει η εφημερίδα. Η Mirror προτρέπει τον καγκελάριο να «δράσει τώρα», καθώς μια αύξηση 54% στο ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας -που ανέρχεται σε σχεδόν 700 £- εκτινάσσει τον τυπικό λογαριασμό ενέργειας στα καύσιμα στα 1.971 £ ετησίως. Ο δημοτικός φόρος, οι λογαριασμοί νερού και ο φόρος αυτοκινήτων είναι επίσης αυξημένος για ορισμένους, ενώ ένας αναλυτής λέει ότι θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω αύξηση τον Οκτώβριο που θα ανεβάσει τον μέσο ετήσιο λογαριασμό ενέργειας στις 2.600 £. Είναι «δυνητικά καταστροφικό για εκατομμύρια ανθρώπους», λέει η Dame Clare Moriarty, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Citizens Advice. Εν τω μεταξύ, 24.752 άτομα επισκέφθηκαν τράπεζες τροφίμων ή προσέφυγαν άλλη υποστήριξη τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 44% από τον Μάρτιο του 2021.

Η Guardian την αποκαλεί “Bleak Friday” κάνοντας λογοπαίγνιο και αναφέρει ότι σε μια προσπάθεια να πληρώσουν όχι περισσότερο από το απαιτούμενο, εκατομμύρια πελάτες προσπάθησαν να καταχωρήσουν τις ενδείξεις των μετρητών τους την Πέμπτη, τελευταία ημέρα πριν από τις αυξήσεις τιμών από τους παρόχους, με αποτέλεσμα οι ιστότοποι μεγάλων προμηθευτών ενέργειας να καταρρεύσουν. Λέει ότι «καθώς το ρολόι έδειχνε μεσάνυχτα», οι μέσοι ετήσιοι λογαριασμοί ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν στις 1.971 λίρες. Οι τιμές χονδρικής έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη πίεση στους προμηθευτές. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είπε ότι οι χαμηλόμισθοι, οι ενοικιαστές, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία, οι άνεργοι και οι διαζευγμένοι ήταν λιγότερο ικανοί να αντέξουν οικονομικά ένα τέτοιο σοκ στους λογαριασμούς τους.

Ομοίως, η εφημερίδα i πρωτοστατεί στην κρίση κόστους ζωής, αναφέροντας ότι οι Συντηρητικοί κατηγορούν τον καγκελάριο Rishi Sunak ότι είναι «πολιτικά αφελής». Πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου προβλέπει ότι «οι πιθανότητες να αναλάβει την ηγεσία ο Sunak έχουν τελειώσει», καθώς 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν «καταστροφικό άγχος». Περίπου 2,5 εκατομμύρια από τους χαμηλότερα αμειβόμενους θα επωφεληθούν από τις αυξήσεις του Εθνικού Κατώτατου Μισθού και του Εθνικού Μισθού Διαβίωσης, με το τελευταίο να αυξάνεται από 8,91 £ σε 9,50 £ την ώρα. Η κρατική βοήθεια περιλαμβάνει μείωση £ 200 στους λογαριασμούς ενέργειας τον Οκτώβριο – που πρέπει να επιστραφούν σε δόσεις – και μείωση £ 150 στους δημοτικούς φόρους για το 80% των πληρωτών. «Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους», λέει ο καγκελάριος Rishi Sunak, αναγνωρίζοντας τις αυξήσεις των τιμών, αλλά προσθέτει: «Δεν μπορούμε να τα βελτιώσουμε όλα, δυστυχώς». Ο Sunak άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η πρόσθετη κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που αγωνίζονται με τους υπέρογκους λογαριασμούς καυσίμων θα έρθει αργότερα αυτό το έτος, εάν η πίεση του κόστους ζωής συνεχίσει να αυξάνεται.

Η  Metro εστιάζει επίσης στην κατάρρευση της ιστοσελίδας της εταιρείας ενέργειας. Μια εταιρεία προσπάθησε να κατηγορήσει τον συνήγορο των καταναλωτών Martin Lewis, ο οποίος ενθάρρυνε τους πελάτες να καταχωρήσουν τις ενδείξεις των μετρητών τους. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα αναφέρει ένα “αστείο χιονιού” για την Πρωταπριλιά, καθώς απεικονίζει παίκτες του κρίκετ του Νότιγχαμσαϊρ να τρέχουν για καλυφθούν καθώς ο χειμωνιάτικος καιρός διακόπτει μια φωτογράφηση.

«Πόνος για το αέριο», γράφει η Sun, καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας εκτινάσσονται κατά μέσο όρο κατά 700 £. Η Sun σχολιάζει την προσπάθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγκάσει τις τιμές χονδρικής να ανέβουν ακόμη περισσότερο, αρνούμενος να πουλήσει φυσικό αέριο εκτός εάν οι χώρες πληρώσουν για αυτό σε ρούβλια. Ο «εκβιασμός» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν απειλεί να στείλει τις τιμές της ενέργειας ακόμη ψηλότερα «κλείνοντας τελείως τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου».

Η κύρια είδηση ​​των Financial Times αναφέρει την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να απελευθερώσει ποσότητες ρεκόρ πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές του αργού πετρελαίου. Περίπου 180 εκατομμύρια βαρέλια από το αποθεματικό έχουν απελευθερωθεί, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Daily Mail αναφέρει ότι ο Δούκας της Υόρκης καταγγέλθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από φερόμενη εξαπάτηση της Τουρκάλας εκατομμυριούχου Nebahat Isbilen, 77 ετών. Η καταγγελία έγινε από την κυρία Isbilen, την πλούσια σύζυγο ενός Τούρκου βουλευτή που φυλακίστηκε στην πατρίδα τους, μια φυλάκιση πολιτικά υποκινούμενη. Η Nebahat Isbilen ήρθε να ζήσει στη Βρετανία και εμπιστεύτηκε την τεράστια περιουσία της, περίπου 87 εκατομμύρια δολάρια, σε έναν Τούρκο επιχειρηματία και πρώην τραπεζίτη, τον Selman Turk, με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος είχε την αποστολή να μεταφέρει την περιουσία της μακριά από τους πολιτικούς τους εχθρούς στην Τουρκία, όπως ακούστηκε στο δικαστήριο. Αλλά η συμφωνία της με τον κ. Turk, 35 ετών, δεν πραγματοποιήθηκε και τον μηνύει, καθώς ισχυρίζεται ότι ο Turk «καταχράστηκε ανέντιμα» περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματά της, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο. Η πολύπλοκη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει γίνει δίκη και οι καταγγελίες δεν έχουν επιλυθεί. Αλλά στις προκαταρκτικές ακροάσεις, υποστηρίχθηκε ότι καταβλήθηκαν σημαντικά ποσά στον Δούκα και τη Δούκισσα της Υόρκης. «Τον Νοέμβριο του 2019, ο κ. Turk είπε στην κυρία Isbilen ότι έπρεπε να τους κάνει ένα «δώρο» 750.000 λιρών, ως πληρωμή για τη βοήθεια του ο Δούκα της Υόρκης να της παράσχει διαβατήριο, ώστε να μπορέσει να ξεφύγει από την πολιτική δίωξη στην Τουρκία. Το έγγραφο καθιστά σαφές ότι το διαβατήριο ήταν τέχνασμα. Η εφημερίδα αναφέρει ωστόσο ότι ο πρίγκιπας Άντριου έκτοτε έχει επιστρέψει τα μετρητά, ενώ, χθες το βράδυ, εκπρόσωπος του αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Daily Telegraph αναφέρεται στην ίδια δικαστική υπόθεση επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο της Δούκισσας του Γιορκ, η οποία επίσης φέρεται να έλαβε χρήματα που συνδέονται με τον επιχειρηματία, Selman Turk, λέγοντας ότι αγνοούσε εντελώς τις κατηγορίες που προέκυψαν από τότε. 750.000 £ εγκρίθηκαν για μεταφορά στις 15 Νοεμβρίου 2019, για την Heyman AI, μια ψηφιακή τράπεζα που απευθύνεται στους Millennials, η οποία κατέρρευσε 18 μήνες αργότερα, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Ο David Halpern QC, αναπληρωτής δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατονόμασε τους Yorks σε μια κατάθεση που δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου. Αναφερόμενος σε γραπτή δήλωση από τον δικηγόρο της κ. Isbilen, Jonathan Tickner, ο δικαστής είπε ότι οι έρευνες έδειξαν ότι, 1 εκατομμύριο £ των κεφαλαίων της, «χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς που δεν συνδέονται με την κ. Isbilen, π.χ. σημαντικά ποσά καταβλήθηκαν στον πρίγκιπα Άντριου, δούκα της Υόρκης, και στη Σάρα, δούκισσα του Γιορκ». Χθες το βράδυ, ο κ. Tickner, ισχυρίστηκε: «Η κυρία Isbilen είναι θύμα οικονομικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν από τον Selman Turk, ενός ανθρώπου που εμπιστευόταν να τη βοηθήσει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Καταχράστηκε την εμπιστοσύνη της και έτσι άσκησε την αξίωσή της στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ανακτήσει τα χρήματα που της αφαιρέθηκαν. Τα δικαστικά έγγραφα και οι αποφάσεις που έχουν δοθεί στην υπόθεσή της μέχρι σήμερα μιλούν από μόνα τους. Είναι αποφασισμένη να ασκήσει τις αξιώσεις της εναντίον όλων των εμπλεκομένων».

Οι Times αναφέρουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Γερμανία θα πιέσουν την Ουκρανία να «καταλήξει σε συμφωνία» και να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. «Μην κάνετε πίσω, προτρέπει η Ουκρανία», αναφέρει ο τίτλος τους. Οι ρωσικές δυνάμεις εν τω μεταξύ ανασυντάσσονται για να διπλασιάσουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ λέει ότι πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, παραμένουν υπό πίεση, με τους συνεχείς βομβαρδισμούς «να φέρνουν ακόμη περισσότερα δεινά». Η Μόσχα είχε δηλώσει ότι θα μειώσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στη βόρεια Ουκρανία και θα επικεντρωθεί στην «απελευθέρωση» της περιοχής Ντονμπάς στα νοτιοανατολικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι η Ρωσία αναδιατάσσει έως και 2.000 στρατιώτες από το πρώην σοβιετικό κράτος της Γεωργίας, βορειοανατολικά της Τουρκίας, όπου υποστηρίζει τους αποσχισθέντες αντάρτες. Ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, λέει ότι ο ρωσικός «στρατός είναι εξαντλημένος» και η φήμη του «έχει διαλυθεί» και τόνισε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κάνει τη Ρωσία «κατώτερη χώρα», προσθέτοντας: «Τώρα είναι ένας άνθρωπος σε ένα κλουβί που έφτιαξε ο ίδιος».

Η Daily Express τέλος αναφέρει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι μέσες τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί κατά 33.000 £ σε ένα χρόνο. Οι αξίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 18 ετών και η έκρηξη πρόκειται να συνεχιστεί, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η άνοδος ήταν μεγαλύτερη από τον μέσο μισθό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...