Βρετανικός Τύπος: Στα πρωτοσέλιδα – Οικογένεια θύματος πέθανε από θρόμβωση – οι ειδικοί παροτρύνουν για το εμβόλιο της AstraZeneca

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Ο Βρετανικός Τύπος σήμερα προβάλλει στα πρωτοσέλιδά του, τις ανησυχίες για το εμβόλιο της AstraZeneca


Εφημερίδα i

Η είδηση ​​ότι τα άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν εναλλακτικά εμβόλια αντί του Oxford-AstraZeneca είναι το κύριο θέμα στις πρώτες σελίδες κάποιων εφημερίδων. Η εφημερίδα i γράφει ότι παρακολουθεί τις «εβδομάδες προβληματισμού» σχετικά με την πιθανή παρενέργεια, αλλά τονίζει ότι ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μικρός για τους περισσότερους ανθρώπους.


Daily Telegraph

Η Daily Telegraph μίλησε με την οικογένεια ενός δικηγόρου 59 ετών που πέθανε από θρόμβωση 18 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου AstraZeneca. Ο Neil Astles, ο πρώτος άνθρωπος που αποκαλύφθηκε ότι πέθανε από θρόμβωση μετά το εμβόλιο, υπέφερε από έντονους πονοκεφάλους και απώλεια όρασης. Η αδερφή του είπε ότι η οικογένειά του είναι «εξαγριωμένη», αλλά ότι ο κ. Astles ήταν «εξαιρετικά άτυχος» και είχε παροτρύνει το κοινό να «συνεχίσει να σώζει ζωές» κάνοντας το εμβόλιο, λέει η εφημερίδα.


Sun

Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους ανθρώπους και να συνεχίσουν να εμβολιάζονται. Η εφημερίδα Sun εστιάζει στα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πόσο σπάνια είναι τέτοια γεγονότα θρόμβωσης του αίματος. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ιατρική ανασκόπηση έδωσε μόλις 0,000095% πιθανότητα κάποιος να αναπτύξει θρόμβους μετά το εμβόλιο της AstraZeneca. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο καθηγητής Jonathan Van-Tam επιμένει ότι η διάθεση του εμβολίου προσφέρει την ελπίδα για να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή.


Times

Οι Times γράφουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο εμβόλιο της AstraZeneca ενώ οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί επιστήμονες είναι έτοιμοι να «ξεκινήσουν μια μαζική ενημέρωση για να πείσουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν να κάνουν το εμβόλιο». Αν και οι θρόμβοι αίματος είναι σπάνιοι, ο υπουργός πιστεύει ότι θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν την περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca, σημειώνει η εφημερίδα.


Daily Mail

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει το κοινό να συνεχίσει να εμβολιάζεται είναι επίσης το επίκεντρο της θεματολογίας της Daily Mail, καθώς γράφει ότι επιθεωρητές, επιστήμονες και πολιτικοί έχουν παροτρύνει όλους τους ανθρώπους να «εμπιστευτούν» το εμβόλιο της  AstraZeneca. Σε ένα tweet, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το εμβόλιο ήταν “ασφαλές, αποτελεσματικό και έχει ήδη σώσει χιλιάδες ζωές”.


Financial Times

Οι Financial Times προβλέπουν ότι οι νέες οδηγίες, από τη μεικτή επιτροπή εμβολιασμού και ανοσοποίησης, “θα μπορούσε να περιπλέξει το πρόγραμμα εμβολιασμού της Βρετανίας”. Η Downing Street “υποβάθμισε τη σημασία της ανακοίνωσης” και επέμεινε ότι ήταν σίγουρη για τις προμήθειές της και ότι η διάθεση του εμβολίου ήταν ακόμη σε καλό δρόμο, προσθέτει η εφημερίδα.


Guardian

Ωστόσο, στην Guardian, ο καθηγητής Van-Tam αναφέρει ότι η αλλαγή των οδηγιών θα πρέπει να έχει ελάχιστο ή καθόλου αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα εμβολίων, αν και τα άτομα κάτω των 30 ετών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μικρές καθυστερήσεις στο να εμβολιαστούν. Η εφημερίδα εστιάζει στις ανησυχίες για το πώς τα τελευταία νέα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, ενώ τονίζει ότι για τους ηλικιωμένους, τα οφέλη του εμβολίου, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.


Daily Express

Η Daily Express γράφει ότι η διάθεση θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί, με τον καθηγητή Van-Tam να λέει ότι το πρόγραμμα εμβολίων είναι “πρόσω ολοταχώς”, καθώς θα αντικατασταθεί το εμβόλιο της AstraZeneca, με αυτά της Pfizer ή της  Moderna για τα άτομα κάτω των 30 ετών.


Metro

Με άλλα θέμα καταπιάνεται η Metro στο πρωτοσέλιδό της. Η εφημερίδα κοιτάζει μπροστά, όταν από τη Δευτέρα το lockdown στην Αγγλία πρόκειται να αρθεί περαιτέρω και αναφέρει ότι οι σιδηροδρομικές εταιρείες ετοιμάζονται να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των σιδηροδρόμων, 18.000 δρομολόγια την ημέρα εκτελούνται με αυξημένο εξαερισμό και χιλιάδες επιπλέον προσωπικό έχει προσληφθεί για να διατηρήσουν τα τρένα καθαρά. Μια έρευνα του παρατηρητή για τους χρήστες των μεταφορών, Transport Focus, έδειξε ότι το 90% των ταξιδιωτών στα τρένα αισθάνονται πλέον ασφαλείς στις μεταφορές, προσθέτει η εφημερίδα.


Daily Star

Το κύριο θέμα της Daily Star είναι η ιστορία ενός χοίρου που ονομάζεται Μίλτον, ο οποίος «δραπέτευσε» από το τρέιλερ, ενώ πήγαινε στο σφαγείο. Αφού βρήκαν το γουρούνι, οι ιδιοκτήτες του, μια οικογένεια στο Ντέβον, αποφάσισαν να τον κρατήσουν. “Έχει γίνει ένας αρκετά διάσημος χοίρος τα τελευταία 24ωρα”, είπε ο ιδιοκτήτης του.

Πηγές: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...