Βρετανικός Τύπος: Στα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου 2021 κυριαρχούν οι αντιδράσεις για το άνοιγμα των σχολείων και οι σκέψεις για την αυστηροποίηση των μέτρων σε όλη τη χώρα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι οι κανόνες του κορονοϊού “πιθανότατα να γίνουν πιο σκληροί” έχει στο πρωτοσέλιδό της η Metro, με τον τίτλο: “Happy New Tier”. Αντιμετωπίζοντας την έκκληση του ηγέτη των Εργατικών, Sir Keir Starmer για πανεθνικό κλείδωμα εντός 24 ωρών, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν απορρίπτει τη συζήτηση για ένα νέο «επίπεδο πέντε βαθμών» με αυστηρότερα μέτρα.


Στην πρώτη σελίδα της Sun υπάρχει το λογοπαίγνιο “Jabby Monday” στον τίτλο, για να τονίσει το πρώτο από τα εμβόλια Oxford-AstraZeneca. Η διάθεση του πρόσφατα εγκεκριμένου εμβολίου είναι ένα «ζωτικό εργαλείο» στον αγώνα του Ηνωμένου Βασιλείου ενάντια στην Covid, λέει η εφημερίδα, αναφέροντας ένα απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού που δεσμεύεται να εμβολιάσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε τρεις μήνες, με τη βοήθεια του στρατού.


Η Daily Express περιγράφει λεπτομερώς πώς λειτουργεί το πρόγραμμα: έχουν ήδη δημιουργηθεί περισσότερα από 730 κέντρα εμβολιασμού, σε ιατρεία και κέντρα υγείας και το σύνολο θα ξεπεράσει τα 1.000 μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η υπόσχεση του κ. Johnson “δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια”, προσθέτει στον τίτλο – αλλά μετριάζει τη διάθεση με μια προειδοποίηση για αυστηρότερους περιορισμούς.


Τα αυστηρότερα μέτρα θα μπορούσαν να κρατήσουν τη χώρα σε ένα «ζουρλομανδύα» μέχρι το Πάσχα και αργότερα ίσως, αναφέρει η Daily Telegraph. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή των μέτρων για άτομα που είναι εξαιρετικά ευάλωτα κλινικά, ενώ το κλείσιμο σχολείων σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να γίνει ακόμη και αυτή την εβδομάδα. Αναφέρεται επίσης σε μια πιθανή εξέγερση στον ορίζοντα από τους βουλευτές του κόμματος των Tories, ένας από τους οποίους λέει ότι ένα ακόμη lockdown θα ήταν «περισσότερο από γελοίο».


Η εφημερίδα i,  κάτω από μια εντυπωσιακή εικόνα τραυματιοφορέων  που μεταφέρουν έναν ασθενή από το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, προειδοποιεί  ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας Covid γεμίζουν με νέους ασθενείς. Γράφει ότι τα μέτρα της 4ης βαθμίδας θα μπορούσαν να επεκταθούν σε ολόκληρη την Αγγλία, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τις 50.000 για έκτη ημέρα.


Οι Times αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε αξιολόγηση των τελευταίων αριθμών της πανδημίας έως την Τετάρτη, που θα περιλαμβάνει τα πρώτα σημάδια της επίδρασης της χαλάρωσης των μέτρων τα Χριστούγεννα. Πηγές της Downing Street ανέφεραν στην εφημερίδα ότι το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης ήταν πιθανό να οδηγήσει περισσότερες περιοχές της Αγγλίας στην 4η  βαθμίδα και περαιτέρω κλείσιμο σχολείων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.


Η Guardian διατυπώνει απόψεις από μέλη του συμβουλίου παιδείας που ισχυρίζονται ότι η προσπάθεια για άνοιγμα των σχολείων εν μέσω υψηλών ποσοστών μόλυνσης “δεν συνάδει”. Οι διευθυντές της εκπαίδευσης στο Νιουκάστλ, το Γκέιτσχεντ και το Μάντσεστερ δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τα δημοτικά σχολεία που αποφάσισαν να μην ανοίξουν ξανά – αφήνοντας τους γονείς να αντιμετωπίζουν «αναστάτωση και αβεβαιότητα» σε μεγάλο μέρος της χώρας, την τελευταία μέρα των διακοπών.


Η Daily Mirror γράφει για τα σχολεία, με τη φωτογραφία της πρώτης σελίδας που δείχνει τον κ. Τζόνσον να κουνάει το κεφάλι του δίπλα στη φράση: «Μακελειό». Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός προτρέπει τα συμβούλια να διατηρήσουν τα σχολεία ανοιχτά, πολλά έχουν «αψηφήσει τις διαταγές» από φόβο για την ασφάλεια για το προσωπικό και τους μαθητές, λέει η εφημερίδα.


Οι Financial Times αναφέρουν ότι το σχέδιο του πρωθυπουργού να ανοίξει ξανά τα περισσότερα δημοτικά σχολεία στην Αγγλία προκαλεί αναταραχή, με μερικά σχολεία να κλείνουν μονομερώς και τα συμβούλια να ζητούν και από άλλα να κλείσουν. “Οι κατά τόπους αντιδράσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν την επέμβαση της κυβέρνησης”, αναφέρει η εφημερίδα – καθώς τα διδακτικά συνδικάτα συμβούλευαν τα μέλη τους να εργάζονται από το σπίτι με βάση το ότι δεν θα ήταν “ασφαλές” να επιστρέψουν στη δουλειά.


Η Daily Star αμφισβητεί τον πρωθυπουργό, λέγοντας, “φωτιά στα μπατζάκια του” αφού είπε ότι δεν είχε αμφιβολία ότι τα σχολεία είναι ασφαλή. Η εφημερίδα  που σατιρίζει τον Τζόνσον σε μια φωτογραφία του με την μύτη του Πινόκιο – ισχυρίζεται ότι οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο Covid είναι  πολύ δύσκολο να ελεγχθεί πλέον.


Σε μια αποστασιοποίηση από τον ιό, η Daily Mail αναφέρεται στην «τεράστια αδικία», που εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν, καθώς συνεχίζουν να ζουν σε σπίτια «παγίδες για πυρκαγιά», επειδή οι υπουργοί «εθελοτυφλούν» από την πυρκαγιά στον Πύργο Grenfell. Ισχυρίζεται ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών που ζουν σε επικίνδυνα κτίρια πλήττονται από τους λογαριασμούς για την επιπλέον ασφάλιση.

Πηγές: https://www.thepaperboy.com/uk/, https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...