Βρετανικός Τύπος: «Συγκρούσεις για την τιμή του αερίου» και «Το προσωπικό του NHS αντιμετωπίζει κακοποίηση από τις λίστες αναμονής» στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Με τίτλο “Οι τιμές του φυσικού αερίου συγκρούονται με τη διάσωση των εργοστασίων” η εφημερίδα i γράφει ότι τα εργοστάσια θα μπορούσαν να κλείσουν σε λίγες ημέρες καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται, με τον κίνδυνο να προκληθεί “μόνιμη ζημιά” στη βιομηχανία του χάλυβα. Ο Υπουργός Εργασίας Kwasi Kwarteng απέτυχε να εγγυηθεί αρκετή ενέργεια για τη θέρμανση των σπιτιών αυτόν τον χειμώνα, σημειώνει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που λένε ότι «πάγωσε το αίμα των υπαλλήλων» όταν αντελήφθησαν το μέγεθος του προβλήματος. Την Κυριακή, ο κ. Kwarteng δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με τον καγκελάριο Sunak, για πιθανή υποστήριξη σε ενεργειακά εντατικούς τομείς, αλλά πηγή του υπουργείου Οικονομικών το αρνήθηκε. Η εφημερίδα προσθέτει ότι τα σούπερ μάρκετ ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ξεκινήσουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους τώρα, καθώς ορισμένα προϊόντα ενδέχεται να έχουν όριο στη διανομή για να σταματήσουν τον πανικό στις αγορές.

Η Metro ασχολείται με τον «πόλεμο των λέξεων Whitehall» μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών για την κυβερνητική υποστήριξη σε επιχειρήσεις που αγωνίζονται με τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου. “Κοιτάξτε ποιος δεν μιλάει”, λέει η εφημερίδα, αναφερόμενη στις διαψεύσεις του καγκελαρίου Rishi Sunak, ότι το Υπουργείο Οικονομικών εμπλέκεται σε συνομιλίες με τον Υπουργό Εργασίας για τα πακέτα έκτακτης ανάγκης ώστε να  βοηθήσει τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Ο κ. Kwarteng είπε ότι συνομίλησε με τον κ. Sunak για να λάβει υποστήριξη για τις εταιρείες, αλλά αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Sky News: “Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Εργασίας επιλύει τα πράγματα με συνεντεύξεις. Για να είναι ξεκάθαρο, το Υπουργείο Οικονομικών δεν εμπλέκεται σε οποιεσδήποτε συνομιλίες».

Αφού το Υπουργείο Οικονομικών έκανε σαφή τη δυσαρέσκειά του, ο κ. Kwarteng εμφανίστηκε στο Times Radio επιμένοντας ότι πραγματοποιούνται “πολλές συνομιλίες” με το τμήμα του κ. Sunak για την κρίση, σημειώνουν οι Times. Ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι δεν είχε ζητήσει τίποτα από τον κ. Sunak, αλλά “είμαστε πάντα σε συνομιλία με το Υπουργείο Οικονομικών και μιλάμε για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τις βρετανικές επιχειρήσεις”. Οι Times δείχνουν ευχαριστημένοι που ο πρωθυπουργός πήγε διακοπές, υποστηρίζοντας ότι φαινόταν «εξουθενωμένος» στη διάσκεψη του κόμματος των Tories την περασμένη εβδομάδα. “Μπράβο που αγνοήσατε τις αναπόφευκτες γκρίνιες”, λέει το άρθρο, “σε μια περίοδο εθνικής κρίσης, η Βρετανία χρειάζεται έναν ηγέτη στην κορυφή του παιχνιδιού του. Εάν ο κ. Τζόνσον χρειάζεται να γεμίσει τις μπαταρίες του, οι υπόλοιποι θα πρέπει να τον αφήσουμε να πάρει μια ανάσα”.  Ξεχωριστά, σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα έχει μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι 2.000 αστυνομικοί κατηγορούνται για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μόνο το 8% όμως των σχεδόν 2.000 αστυνομικών που κατηγορούνται για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά απολύθηκαν, αποκαλύπτουν τα στοιχεία, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αποδείχθηκαν οι καταγγελίες, λιγότερο από το ένα τρίτο των έχασαν τη δουλειά τους.

Η Daily Telegraph σημειώνει ότι η τελευταία κυβερνητική διαμάχη έρχεται λίγες μέρες μετά την κριτική που δέχτηκε ο κ. Kwarteng από άλλους υπουργούς για την αποτυχία να ενεργήσει πιο γρήγορα στην αντιμετώπιση έλλειψης καυσίμων. Η Telegraph σημειώνει πως οι συντηρητικοί βουλευτές δήλωσαν ότι η διαφωνία ήταν ένα τυπικό παράδειγμα «διαμάχης» μεταξύ υπουργών όταν ο πρωθυπουργός απουσιάζει, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον κάνει διακοπές στη Μαρμπέγια. Επισημαίνει ότι ένας αριθμός των αποκαλούμενων βουλευτών «κόκκινου τοίχου» των Tories, ανησυχούν όλο και περισσότερο για την έλλειψη βοήθειας στις επιχειρήσεις. “Δεν μπορείς να αναβαθμιστείς, αν καταλήξεις να ισοπεδώσεις τη βαριά βιομηχανία στο Βορρά”, λέει ένας από αυτούς στην εφημερίδα. Η Daily Telegraph αποκαλύπτει μια μελέτη του Υπουργείου Υγείας που δείχνει ότι υπήρξε μια “σημαντική πτώση” των ωρών που καταγράφηκαν από τους γενικούς γιατρούς τα χρόνια πριν από την πανδημία, καθώς το 2019 ο μέσος γιατρός εργαζόταν “τριήμερη εβδομάδα”. Οι ακτιβιστικές ομάδες για τους ηλικιωμένους λένε στην εφημερίδα ότι είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι τα χρήματα δαπανώνται για την εκπαίδευση γιατρών στους οποίους επιτρέπεται να εργάζονται με μερική απασχόληση, αφήνοντάς τους χρόνο για ιδιωτικά ιατρεία σε τοπικό επίπεδο.

Η Daily Mirror σχολιάζει τις διακοπές του πρωθυπουργού, με τον τίτλο: “Εδώ μόνο για φίλους”, καθώς ισχυρίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον «παίρνει ξανά αψήφιστα» το γεγονός, ενώ η ενεργειακή κρίση βαθαίνει. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τζόνσον μένει σε μια πολυτελή βίλα στην Ισπανία, που ανήκει στον φίλο του, συντηρητικό υπουργό, λόρδο Zac Goldsmith, τον οποίο έκανε ομότιμό του το 2019. Η εφημερίδα δημοσιεύει δήλωση της σκιώδους υπουργού Οικονομικών Μπρίτζιτ Φίλιπσον, η οποία λέει: «Στα δόντια μιας κρίσης δικής της δημιουργίας, η κυβέρνηση έβαλε πινακίδα: «εκτός γραφείου».

«Σκληρή προειδοποίηση: Συνηθίστε τον υψηλότερο λογαριασμό για τα τρόφιμα» είναι ο τίτλος της Daily Express. Το αφεντικό της Heinz, Miguel Patricio, έχει προειδοποιήσει ότι το κόστος των βασικών ειδών θα αυξηθεί και οι πελάτες θα «πρέπει να το συνηθίσουν». Μια τυπική τετραμελής οικογένεια θα μπορούσε να ξοδεύει 1.800 λίρες περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμά το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών.

Η Daily Mail συνεχίζει την εκστρατεία της για περισσότερα ραντεβού πρόσωπο με πρόσωπο στην υγεία. Υπάρχει ένας γιατρός για κάθε 2.000 ασθενείς, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι οι άνθρωποι υπομένουν ένα σύστημα «λοταρίας» σύμφωνα με τον ταχυδρομικό τους κώδικα, με τα χειρότερα πληγέντα μέρη της χώρας να εξυπηρετούνται από τους μισούς γιατρούς στην καλύτερη περίπτωση. Σε ορισμένες περιοχές ο αριθμός ανεβαίνει σε σχεδόν 3.000 ασθενείς ανά γιατρό, λέει η εφημερίδα, σε σύγκριση με τους 1.600 στις περιοχές με τις καλύτερες υπηρεσίες. «Δεν είναι περίεργο που είναι τόσο δύσκολο να δεις έναν γιατρό αυτοπροσώπως», λέει η εφημερίδα.

Η Guardian γράφει ότι οι λίστες αναμονής του NHS προκαλούν ένα «κύμα κακοποίησης» που αποβαίνει σε βάρος του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από ασθενείς. Έξι ιατρικοί φορείς και ομάδες προσωπικού έχουν υπογράψει μια κοινή δήλωση, κατηγορώντας τις μεγάλες καθυστερήσεις των ασθενών ως αποτέλεσμα των επί χρόνια κακών κυβερνητικών επενδύσεων και την αποτυχία αντιμετώπισης των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και παροτρύνουν οι υπουργοί να είναι “ειλικρινείς και διαφανείς” σχετικά με τις έντονες πιέσεις που αντιμετωπίζει το NHS μετά την αύξηση των απειλών και των επιθέσεων στο προσωπικό. Είναι πεποίθηση μεταξύ των γιατρών ότι η κυβέρνηση έχει μια «σκόπιμη στρατηγική» να προσπαθεί να κατηγορήσει το NHS για τα προβλήματά της, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Sanjeev Gupta θα συνεισφέρει 50 εκατομμύρια λίρες σε μια νέα χρηματοδότηση στα εργοστάσια χάλυβα του Ηνωμένου Βασιλείου, τελειώνοντας τους μήνες αβεβαιότητας για 3.000 εργαζόμενους. Ο Gupta συμφώνησε σε μια βασική οικονομική αναδιάρθρωση της αυστραλιανής χαλυβουργίας του, παρέχοντας «αναγκαίο χώρο αναπνοής» για τον μεγιστάνα του χάλυβα, αναφέρει η εφημερίδα. Η παγκόσμια αυτοκρατορία μετάλλων και ενέργειας, η GFG Alliance, αναγκάστηκε να βρει χρηματοδότηση μετά την κατάρρευση του βασικού δανειστή της, Greensill Capital, νωρίτερα φέτος.

“Ty am the Greatest” αναφέρει το πρωτοσέλιδο της Sun, με μια φωτογραφία του Tyson Fury να γρονθοκοπεί για να διατηρήσει τον παγκόσμιο τίτλο του βαρέων βαρών πυγμάχου, πετυχαίνοντας νίκη εναντίον του Deontay Wilder, το βράδυ του Σαββάτου, στον πιο «βάναυσο και χωρίς ανάσα αγώνα του αιώνα». Ο Fury έχει δηλώσει ως ο «μεγαλύτερος» βαρέων βαρών αθλητής της εποχής του, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι θα μπορούσα να νικήσω οποιονδήποτε στην ιστορία». Η τριλογία των αγώνων Fury -Wilder θα μπορούσε να είναι τόσο συναρπαστική όσο η πιο διάσημη στην ιστορία της πυγμαχίας, μεταξύ του Muhammad Ali και του Joe Frazier, λέει το άρθρο και ισχυρίζεται ότι η αναμέτρηση του Σαββάτου θα μείνει κλασική “λόγω του δράματος, των ανατροπών και των δύο βραβευμένων αθλητών, όπως και για το βάναυσο αποκορύφωμα της “.

Η Daily Star  ασχολείται με τις καιρικές συνθήκες, λέγοντας ότι μια ” πολική δίνη” των -10C κατευθύνεται προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το χάος της παροχής αερίου θα μπορούσε να στείλει τους λογαριασμούς των σπιτιών “στα ύψη”. Ο χιονιάς θα ακολουθήσει τον ήλιο του Οκτωβρίου, προσθέτει η εφημερίδα και η Βρετανία αντιμετωπίζει έναν πρώιμο χειμώνα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...