Βρετανικός Τύπος: «Συναγερμός για τηνπολιομυελίτιδα» και «Ο Sunak υπερασπίζεται την αύξηση των συντάξεων», στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία
Πηγή: EUROKINISSI

«Πανεθνικό συναγερμό για την πολιομυελίτιδα» γράφει η Metro, καθώς προειδοποιεί τους γονείς να ελέγξουν ότι τα παιδιά τους είναι εμβολιασμένα αφού βρέθηκαν ίχνη του ιού στο σύστημα ύδρευσης της Βρετανίας. Πολλαπλά δείγματα που ελήφθησαν από μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στο ανατολικό Λονδίνο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου υποδηλώνουν ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί σε μικρό αριθμό ανθρώπων. Αυτό είναι το πρώτο «γεγονός μετάδοσης» στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, καθώς το τελευταίο κρούσμα του ιού εντοπίστηκε το 1984. Δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά οι γονείς έχουν προειδοποιηθεί να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια των παιδιών τους κατά της πολιομυελίτιδας είναι ενημερωμένα. Η πολιομυελίτιδα είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες ή δια βίου δυσκολίες, όπως παράλυση, μυϊκή αδυναμία ή προβλήματα με τις αρθρώσεις, σύμφωνα με το NHS. Η ασθένεια, που προκαλείται από τον ιό της πολιομυελίτιδας, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και να εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των μολυσμένων ατόμων, αλλά προλαμβάνεται εύκολα με τον εμβολιασμό. Ο ιός είναι σπάνιος στα περισσότερα μέρη του κόσμου λόγω ενός αποτελεσματικού εμβολίου και εντοπίζεται κυρίως στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η εφημερίδα i αναφέρει ότι η ανακάλυψη της πολιομυελίτιδας, σε δείγματα λυμάτων στο Λονδίνο, οδήγησε τις υγειονομικές αρχές να κηρύξουν εθνικό συναγερμό. Ο εμβολιασμός για τον ιό έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια για τα μωρά, καθώς ορισμένοι γονείς έχουν αποφασίσει να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους ενάντια σε μια ασθένεια «που είναι τόσο αναχρονιστική όσο οι πανεθνικές απεργίες και ο διψήφιος πληθωρισμός». Αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “πράγματα που πιστεύαμε ότι πέρασαν στην ιστορία μπορούν να επιστρέψουν για να μας δαγκώσουν”. Το UKHSA προτρέπει τους γονείς να ελέγξουν εάν τα παιδιά τους είναι πλήρως εμβολιασμένα κατά της πολιομυελίτιδας, ο οποίος γίνεται πρώτα στη βρεφική ηλικία, μετά στα τρία χρόνια και τέλος στην ηλικία των 14 ετών.

Η Daily Mail αναφέρει ότι ο ιός επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια. Σημειώνει ότι οι ειδικοί βρήκαν επανειλημμένα δείγματα του ιού σε μια περιοχή λυμάτων. Επίσης, με  τη δεύτερη σιδηροδρομική απεργία της εβδομάδας να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Daily Mail εστιάζει την οργή της στις «αποκαλούμενες, αρχαϊκές πρακτικές εργασίας που μαστίζουν τους σιδηροδρόμους». «Πόσοι άνδρες ή γυναίκες χρειάζονται για να αλλάξουν μια πρίζα;», αναρωτιέται προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται για αστείο. «Εννέα, αν ανήκουν στα σιδηροδρομικά συνδικάτα δεινοσαύρων». Η εφημερίδα τονίζει ότι εάν τα συνδικάτα επέτρεπαν τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών ρυθμίσεων, «θα ήταν εύκολο να πληρωθούν περισσότερο οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων».

Οι Financial Times αναφέρουν ότι, ο καγκελάριος Rishi Sunak υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τη βασική κρατική σύνταξη κατά 10%, λέγοντας ότι η κίνηση είναι λιγότερο πληθωριστική από την αποδοχή εκκλήσεων για υψηλότερες αμοιβές στον δημόσιο τομέα. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι τα εκπαιδευτικά συνδικάτα απείλησαν να ακολουθήσουν τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και να προχωρήσουν σε απεργία λόγω αύξηση μισθών κατά 12% που ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας.

Ο τίτλος της Daily Express λέει “Είναι δίκαιο”. Ο Sunak είπε ότι η αύξηση θα ωφελήσει «όσους ανθρώπους είναι πιο ευάλωτοι». Σήμερα, η νέα κρατική σύνταξη πληρώνει το πολύ 9.627,20 £, που είναι σχεδόν 3.000 £ κάτω από το όριο του βασικού συντελεστή φόρου εισοδήματος. Η κρατική σύνταξη αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1.000 λίρες τον επόμενο Απρίλιο, σε περίπου £ 10.600 ετησίως, σε μια σπάνια καλή είδηση για τους συνταξιούχους καθώς το κόστος ζωής εκτοξεύεται. Μπορεί ωστόσο να μην είναι ούτε η τελευταία μεγάλη αύξηση, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός για χρόνια. Αυτό θα βοηθήσει την κρατική σύνταξη να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό, αλλά δεν θα βελτιώσει την κατάσταση των συνταξιούχων σε πραγματικούς όρους, όπως τονίζει η εφημερίδα.

Η Guardian γράφει ότι οι συνομιλίες την Τετάρτη για την προσπάθεια τερματισμού της δεύτερης εθνικής απεργίας των σιδηροδρόμων κατέρρευσαν με «πικρία». Η προσφορά αύξησης του μισθού στο 3% παραμένει αμετάβλητη και η ένωση Rail, Maritime and Transport (RMT) κατηγόρησε τον υπουργό Μεταφορών, Grant Shapps, ότι «κατέστρεψε» τις διαπραγματεύσεις αρνούμενος να επιτρέψει στο Network Rail να αποσύρει τις απειλές απόλυσης. Αυτός ο ισχυρισμός είναι “ένα απόλυτο ψέμα”, είπε ο κ. Shapps, ο οποίος συνέχισε να ρίχνει την ευθύνη για τη “μαζική αναστάτωση” αποκλειστικά στο συνδικάτο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι επιβάτες προειδοποιήθηκαν  να ταξιδεύουν μόνο εάν είναι απαραίτητο, με λιγότερα από ένα στα πέντε τρένα να αναμένεται να κυκλοφορήσουν την Πέμπτη. Για το σεισμό στο Αφγανιστάν η εφημερίδα να σχολιάζει ότι οι χώρες που θέλουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καταστροφής δεν πρέπει να διστάσουν από τις διεθνείς κυρώσεις, που επιβλήθηκαν πέρυσι όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο. «Με βάση ότι το μεγαλύτερο μέρος της επείγουσας βοήθειας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανθρωπιστική σε αντίθεση με την αναπτυξιακή βοήθεια, οι χώρες θα πρέπει να μπορούν να υποστηρίζουν ότι η βοήθεια επιτρέπεται». Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό της Τετάρτης, ο οποίος είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ, αυξάνεται και τώρα περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 1.500 τραυματίστηκαν. Η νοτιοανατολική επαρχία Paktika έχει πληγεί περισσότερο, χωριά έχουν καταστραφεί κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τα σωστικά συνεργεία αναζητούν μέσα στα ερείπια επιζώντες και ο ΟΗΕ προσπαθεί να παράσχει καταφύγιο και τρόφιμα έκτακτης ανάγκης.

Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων στο Λίβερπουλ έλαβαν αύξηση μισθού 7,1% το απόγευμα της Τετάρτης, κάτι που τα συνδικάτα χαιρέτησαν ως ένα “νέο σημείο αναφοράς”. Οι Times αναφέρουν ότι η Merseyrail, η οποία διαχειρίζεται την υπηρεσία χωρίς κρατικά χρήματα, έφτασε σε συμφωνία – αλλά οι υπεύθυνοι των σιδηροδρόμων επέμειναν ότι η αύξηση των μισθών είναι εφάπαξ. Ο επικεφαλής του συνδικάτου TSSA, το οποίο διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, είπε ότι τα συνδικάτα “σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εμπόδιο” για τον τερματισμό των σημερινών απεργιών των σιδηροδρόμων. Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Merseyrail δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλους φορείς εκμετάλλευσης σε ολόκληρη τη χώρα επειδή δεν “στηρίζεται στους φορολογούμενους” με τον τρόπο που στηρίζονται οι υπόλοιποι.

Η Daily Telegraph αναφέρεται στον Υπουργό Παιδείας Nadhim Zahawi ο οποίος περιγράφει τις πιθανές απεργίες διδασκαλίας ως «ασυγχώρητες». Ο Zahawi έκανε το σχόλιο αυτό, καθώς οι αξιωματούχοι καταρτίζουν σχέδια για τους αναπληρωτές δασκάλους να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά. Γράφοντας στην Telegraph, ο κ. Zahawi είπε ότι οι μαθητές είχαν ήδη αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα μέσω του Covid. Ο σκιτσογράφος της Daily Telegraph, Matt, εξετάζει την απεργία και έναν από τους παράγοντες που την τροφοδοτούν: την έκρηξη του ρυθμού του πληθωρισμού. Ένας δυσαρεστημένος ταξιδιώτης που περιμένει σε μια σιδηροδρομική πλατφόρμα πληροφορείται από έναν εργαζόμενο στο σταθμό: “Ενώ περιμένατε για ένα τρένο, οι τιμές έχουν ανέβει. Χρωστάτε άλλες 4,87 £ για το εισιτήριό σας.»

Η Daily Mirror αναφέρει τις παχυλές αμοιβές των αφεντικών σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν απεργίες για τους μισθούς. Αναφέρει ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Network Rail, της British Airways και της Royal Mail και συγκρίνει την αμοιβή τους με τα μέσα ποσά που λαμβάνει το υπόλοιπο προσωπικό. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι «δικαίως ρωτούν γιατί τα αφεντικά τους δικαιούνται πλούσιους μισθούς, αλλά τους αρνούνται επιπλέον χρήματα για να βοηθήσουν στην κρίση του κόστους ζωής». “Πρέπει να συνεχίσεις να πληρώνεις, πρωθυπουργέ;”, λέει η εφημερίδα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...