Βρετανικός τύπος: Συνελήφθη ο Piers Corbyn, αδελφός του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, σε διαδηλωση κατά των μέτρων περιορισμού

Piers Corbyn

Daily Mail

Φύγαμε για την παραλία, αλλά κρατήστε τις ομπρέλες σας 4 μέτρα μακριά! Οι  λουόμενοι χαλαρώνουν δίπλα στη θάλασσα, αλλά προειδοποιούνται να ακολουθούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, καθώς οι παραλίες άνοιξαν ξανά στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Οι παραλίες στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία ήταν ανοιχτές το Σάββατο, το πρώτο Σαββατοκύριακο από την άρση των περιοριστικών μέτρων. Δεκάδες άνθρωποι συρρέουν στις παραλίες, για να επωφεληθούν από το πρώτο κύμα καύσωνα της χρονιάς. Περισσότερες από 500 παραλίες άνοιξαν εκ νέου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναζωογονείται και ο τουριστικός τομέας που πολλοί εξαρτώνται από αυτόν. Καθώς ο ήλιος ανέβαινε στον ουρανό της Αθήνας το Σάββατο, οι πολίτες ξεκίνησαν για τις παραλίες, να κάνουν ηλιοθεραπεία στην άμμο πριν βουτήξουν στη θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, η  δουλειά στις παραθεριστικές περιοχές,  είχε αρχίσει με ξέφρενο ρυθμό την Παρασκευή, προκειμένου να προετοιμάσουν για άλλη μια φορά τις παραλίες. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν  να εργάζονται στη μεσημεριανό ζέστη, δημιουργώντας κιόσκια και καθίσματα για εξωτερικά beach bar. Σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν επιτρέπονται περισσότερα από 40 άτομα ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι ομπρέλες πρέπει να απέχουν τέσσερα μέτρα μεταξύ τους, με κιόσκια όχι κοντά περισσότερο από ένα μέτρο, σύμφωνα με εγχειρίδιο που εκδόθηκε από την κυβέρνηση με διάγραμμα.

Στον Άλιμο, μια δημοφιλή παραλία στα νότια της Αθήνας, οι άνθρωποι περιμένουν ουρές από νωρίς το πρωί για να πάρουν θέση στον ήλιο. «Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα για εμάς τους ηλικιωμένους. Να έρθουμε και να χαλαρώσουμε λίγο μετά το κλείσιμο», είπε ο 70χρονος Γιάννης Τεντόμας στο Reuters, καθώς κάθισε κάτω από μια ομπρέλα. Είπε ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, προσθέτοντας: «Είναι σαν όπλο στο κεφάλι».

Η Βρετανία ανακοινώνει 468 περισσότερους θανάτους το πρώτο Σάββατο από τότε που χαλάρωσαν τα μέτρα, 30% λιγότεροι από την ίδια ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 34.466. Ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον αποκάλυψε τα στοιχεία, στη σημερινή ενημέρωση τύπου Downing Street, όπου υπερασπίστηκε την αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει ξανά σχολεία στην Αγγλία τον επόμενο μήνα. Οι υπουργοί αντιμετώπισαν έντονη αντίδραση από τα συνδικάτα διδασκόντων και γονείς που φοβούνται ότι το ξέσπασμα θα ξεπεράσει ξανά τον έλεγχο, εάν το προσωπικό δεν διαθέτει επαρκή ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (PPE) και τα σχολεία δεν είναι σε θέση να επιβάλουν την κοινωνική απόσταση.

Πλήθη διαδηλωτών κατέβηκαν στο Hyde Park του Λονδίνου  για να διαδηλώσουν ενάντια στους περιορισμούς της κυβερνητικού για τον ιό. Σε σκηνές που αναπαράχθηκαν με μικρές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, συνελήφθησαν δεκαεννέα άνθρωποι και σε άλλους 10 επιβλήθηκαν επιτόπου πρόστιμα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας δήλωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία. Ανάμεσά τους ήταν ο αδερφός του Jeremy Corbyn, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης από το 2015, Piers, 73 ετών, ο οποίος φάνηκε να συλλαμβάνεται από αστυνομικούς καθώς περνούσε μέσα από τα πλήθη. Αργότερα τον είδαν να απομακρύνεται με χειροπέδες, γιατί κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε: «Τερματισμός κλειδώματος τώρα – Δωρεάν NHS για να σωθούν όλοι».

Οι βουλευτές αυξάνουν τους  φόβους τους για  ασφάλεια καθώς ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Huawei σφραγίζει συμφωνία 5 εκατομμυρίων λιρών με το Imperial College. Το πανεπιστήμιο, που είναι η καρδιά του αγώνα της Βρετανίας ενάντια στον κοροναϊό, θα ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα συμφωνία χορηγίας πολλών εκατομμυρίων λιρών από τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei, αποκάλυψε το The Mail την Κυριακή. Το Imperial College London έκλεισε μια συμφωνία αξίας 5 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας με την εταιρεία για τη χρηματοδότηση ενός νέου «τεχνολογικού κόμβου» στην πανεπιστημιούπολη του Δυτικού Λονδίνου. Η κυβέρνηση βασίστηκε στην έρευνα του Imperial College για να διαμορφώσει πολιτική για την καταπολέμηση του Covid-19. Περισσότεροι από δώδεκα επιστήμονες στο πανεπιστήμιο έχουν συνεισφέρει στην κυβερνητική επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τη μονάδα αντιμετώπισης πανδημιών του Whitehall. Η Huawei θα παρέχει ένα εξαιρετικά γρήγορο δίκτυο internet 5G για το πανεπιστήμιο, καθώς και πληρωμή για έρευνα και εγκαταστάσεις για πέντε χρόνια.

Η Γαλλία ζήτησε αυτοσυγκράτηση, προειδοποιώντας ότι η αστυνομία θα διαλύσει μεγάλες συγκεντρώσεις. Το Σάββατο, μερικά από τα πιο διάσημα σημεία surf της χώρας στη νότια ακτή, άρχισαν να λειτουργούν, καθώς το κοινό επιστρέφει  επιστρέφει στις παραλίες παρά τη γενική ανησυχία. Με το ευρωπαϊκό καλοκαίρι να πλησιάζει γρήγορα, η τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να σώσει κάτι από τα συντρίμμια.

Η Αυστρία έκανε ένα σημαντικό συμβολικό βήμα την Παρασκευή ανοίγοντας ξανά τα εστιατόρια και τα παραδοσιακά βιεννέζικα καφέ. «Το χάσαμε και επιστρέφουμε», δήλωσαν οι Fanny και Sophie, 19χρονοι μαθητές που περιμένουν πρωινό σε ένα καφέ στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Μια οικογένεια που συμμετέχει στην πρώτη δοκιμή εμβολίου κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι ήταν καθήκον τους να συμμετάσχουν. Μητέρα τεσσάρων παιδιών , η Katie, 46 ετών, συμμετείχε στην πρωτοποριακή δοκιμή με τον σύζυγό της Tony, 53 ετών και την κόρη Rhiannon Viney, 19 ετών. Και οι τρεις έχουν λάβει την δοκιμαστική δόση και δεν έχουν αναφέρει αντιδράσεις. Συμμετέχουν μαζί με  περισσότερους από 1.000 εθελοντές που παίρνουν μέρος στις δοκιμές.

Το Ιράν τιμωρεί Γαλλίδα ακαδημαϊκό, 61 ετών, σε έξι χρόνια φυλάκιση για «συνωμοσία ενάντια στην εθνική ασφάλεια», καταγράφοντας μια ακόμη φυλάκιση πολίτη δυτικής χώρας. Η είδηση της ποινής καταδικάστηκε από τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών που ζήτησε την απελευθέρωσή της. Ο Jean-Yves Le Drian είπε: «Αυτή η καταδίκη δεν βασίζεται σε κανένα σοβαρό ή αποδεικτικό στοιχείο και επομένως έχει πολιτικό χαρακτήρα». Διαδηλωτές έχουν κάνει συγκεντρώσεις στην Ιρανική πρεσβεία για να απελευθερωθεί η ακαδημαϊκός, που είναι υπό κράτηση από τον περασμένο Ιούνιο.

Η Σερβία στέλνει το στρατό στα σύνορά της με την Κροατία. Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας είπε ότι ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων  για να «ασφαλίσει» τρία στρατόπεδα μεταναστών κοντά στη δυτική πόλη Σιντ που φιλοξενεί άτομα από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ο Βούτσιτς ισχυρίστηκε ότι η αύξηση της παρουσίας ασφαλείας ήταν για την προστασία του τοπικού πληθυσμού από παρενοχλήσεις και ληστείες που διαπράχθηκαν από τους μετανάστες, καθώς, όπως είπε στην TV Prva, μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις αρχές του μήνα, οι μετανάστες άρχισαν να βγαίνουν έξω από τα στρατόπεδά τους, διαπράττοντας «μικρά εγκλήματα και παράνομες εισβολές σε σπίτια». Υπάρχουν περίπου 4.000 μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία, μία από τις κύριες οδούς διέλευσης μέσω των Βαλκανίων για ανθρώπους που διαφεύγουν από πολέμους και φτώχεια.

«Ο κορονoϊός ΔΕΝ προήλθε από ζώα στην αγορά Wuhan». Μελέτη ορόσημο υποδηλώνει ότι είχε μεταδοθεί στην περιοχή από κάποιον που είχε ήδη μολυνθεί Οι ειδικοί βιολόγοι ισχυρίζονται ότι ο ιός μεταφέρθηκε στην αγορά θαλασσινών της Κίνας Huanan South China στην Wuhan από έναν άνθρωπο που ήδη είχε τη νόσο. Ο ιός βρέθηκε παραδόξως ότι «ήταν ήδη προσαρμοσμένος στη μετάδοση του στον άνθρωπο». Τα νέα έρχονται εν μέσω ισχυρισμών ότι το Πεκίνο αποτρέπει τις προσπάθειες για την εξεύρεση της πηγής του ιού.

Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει προσωρινή απαγόρευση στις κινεζικές εξαγορές εταιρειών που επί του παρόντος είναι υποτιμημένες ή αντιμετωπίζουν επιχειρηματικά προβλήματα, λόγω της κρίσης του κοροναϊού.  Ο Manfred Weber, ανώτερος Γερμανός συντηρητικός και επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος EPP στο κοινοβούλιο της ΕΕ, δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag της Γερμανίας ότι ήταν υπέρ της απαγόρευσης δώδεκα μηνών για Κινέζους επενδυτές που θέλουν να εξαγοράσουν ευρωπαϊκές εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει με συντονισμένο τρόπο και να τερματίσει την «κινεζική περιοδεία για ψώνια», επιβάλλοντας δωδεκάμηνο μορατόριουμ στις πωλήσεις ευρωπαϊκών εταιρειών, έως ότου η κρίση του κοροναϊού τελειώσει, δήλωσε ο Weber.  «Πρέπει να προστατευθούμε», πρόσθεσε.

Η αστυνομία στη Βαρσοβία χρησιμοποίησε δακρυγόνα το Σάββατο εναντίον διαδηλωτών που απαιτούν από την κυβέρνηση να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά.  Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας νωρίς το απόγευμα, με πινακίδες που έλεγαν «Εργασία και ψωμί» και «Θα είναι φυσιολογικά ξανά»Η Πολωνία χαλαρώνει σταθερά τους περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει την οικονομία. Τα κομμωτήρια και τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα με νέα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν. Ωστόσο, οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί επανειλημμένα στη Βαρσοβία τις τελευταίες εβδομάδες, λένε ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί. Η αστυνομία απαγόρευσε την προγραμματισμένη πορεία, λέγοντας οι δημόσιες συγκεντρώσεις εξακολουθούν να απαγορεύονται.«Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις επιθετικότητας προς την αστυνομία. Λόγω των επιθέσεων χρησιμοποιήσαμε δακρυγόνα», ανέφερε η αστυνομία της Βαρσοβίας σε ένα tweet.

Η Βραζιλία περνά την Ιταλία και την Ισπανία σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Βραζιλίας αυξήθηκαν το Σάββατο, φέρνοντας τη Βραζιλία στην τέταρτη θέση στον κόσμο. Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας κατέγραψε 14.919 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, φτάνοντας το σύνολο σε 233.142, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βραζιλία έχει κάνει μόνο ένα μέρος των δοκιμών που γίνονται σε αυτές τις τρεις χώρες. Η Βραζιλία είχε επεξεργαστεί σχεδόν 338.000 τεστ σε επίσημα εργαστήρια μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Άλλες 145.000 δοκιμές περιμένουν στη σειρά.

Ο καταζητούμενος για τη γενοκτονία της Ρουάντα, Felicien Kabuga, ο οποίος κατηγορείται για σφαγιασμό 800.000 ανθρώπων, συνελήφθη το Σάββατο στο Παρίσι μετά από 26 χρόνια φυγής, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο 84χρονος, ήταν επικηρυγμένος για  5 εκατομμύρια  δολάρια, ζούσε με ψεύτικη ταυτότητα σε ένα διαμέρισμα στο Asnieres-Sur-Seine, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι Γάλλοι αστυνομικοί τον συνέλαβαν στις 05:30 το Σάββατο. Ο Kabuga κατηγορήθηκε το 1997 για επτά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, της συνενοχής στη γενοκτονία και της υποκίνησης για γενοκτονία, όλα σε σχέση με τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994. Οι δύο κύριες εθνοτικές ομάδες της Ρουάντα είναι οι Hutus και Tutsis, οι οποίοι ιστορικά είχαν μια ανταγωνιστική σχέση και πολεμούσαν σε έναν εμφύλιο πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ως επιχειρηματίας Χούτου, ο Kabuga κατηγορείται ότι χρηματοδότησε πολιτοφύλακες, που σκότωσαν περίπου 800.000 Τούτσι και τους μετριοπαθείς συμμάχους τους Χούτου μέσα σε ένα διάστημα 100 ημερών το 1994.

Οι βομβαρδισμοί σκότωσαν δύο άτομα το Σάββατο, σε καταφύγιο στη Λιβυκή πρωτεύουσας Τρίπολη, το οποίο δέχθηκε επίθεση από δυνάμεις που επιδιώκουν να καταλάβουν την πόλη. Ο βομβαρδισμός προκάλεσε πυρκαγιά στο καταφύγιο. Το καταφύγιο είναι στην περιοχή Fornaj, που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή , δήλωσε ο Οσάμα Αλί, εκπρόσωπος της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης και ασθενοφόρων της Τρίπολης. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να εκκενώσουν το καταφύγιο και να τους μετεγκαταστήσουν αλλού στην πόλη, είπε ο Αλί.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...