Βρετανικός Τύπος: Συνταξιούχος αυστριακός συνταγματάρχης αποκαλύπτεται ως πληροφοριοδότης της Ρωσίας

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

The Guardian

Ο Μπόρις Τζόνσον διέταξε τον κορυφαίο σύμβουλο του Dominic Cummings να εγκαταλείψει την Downing Street. Δίνεται τέλος σε μια ταραχώδη σχέση, που αφήνει κενό στην Downing Street. Η πηγή αναφέρει ότι η άμεση αναχώρηση του συμβούλου ήρθε μετά από κατηγορίες  για δηλώσεις κατά του πρωθυπουργού. Ο Cummings και ο συνεργάτης του Lee Cain και οι δύο ένθερμοι Brexiters,  κλήθηκαν να παραιτηθούν την Παρασκευή. Πηγή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Cummings να παραιτηθεί εξαιτίας των κατηγοριών που είχε εκτοξεύσει σε ενημέρωση εναντίον του.

μπόρις τζόνσον

Ο πρωθυπουργός πιέστηκε αμέσως να διορίσει βουλευτή ως μόνιμο προϊστάμενο του προσωπικού του για να ηρεμήσει τα πνεύματα γιατί η κοινοβουλευτική του ομάδα κινδύνευε να μείνει ακυβέρνητη. Ο Sir Edward Lister, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος του Τζόνσον, θα γίνει προσωρινός προϊστάμενος του προσωπικού μέχρι να υπάρξει μόνιμος διορισμός. Οι Cummings και Cain θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη Downing Street μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με μια πηγή να λέει ότι ο Cummings «θα εργάζεται από το σπίτι για έξι εβδομάδες». Την Παρασκευή το πρωί επιβεβαιώθηκε ότι ο Cummings σχεδίαζε να φύγει μέχρι το τέλος του έτους μετά μια διαμάχη για τον στενό συνεργάτη του Cain. Πηγές κοντά στον νέο γραμματέα Τύπου του Τζόνσον ισχυρίστηκαν ότι η αποχώρηση δύο εκ των πλησιέστερων βοηθών του πρωθυπουργού σηματοδοτεί αλλαγή στην Downing Street.

Daily Mail

Συνταξιούχος αυστριακός συνταγματάρχης αποκαλύπτεται ως πληροφοριοδότης της Ρωσίας, σε έρευνα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνταξιούχος Αυστριακός συνταγματάρχης, Martin Moller, 72 ετών, έδινε πληροφορίες που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην επίθεση στο Salisbury του 2018, με το δηλητήριο Novichock. Ο Moller, σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναγνωριστεί ως πληροφοριοδότης των Ρώσων για το ΝΑΤΟ, σε μια επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της MI6. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο κ. Moller πιστεύεται ότι μοιράστηκε πληροφορίες με μια μονάδα του δικτύου πληροφοριών του Κρεμλίνου γνωστή ως Unit 29155. Μεταξύ των πληροφοριών που φέρεται να μοιράστηκε περιλαμβάνονται λεπτομέρειες σχετικά με ποια δηλητήρια γνώριζε το ΝΑΤΟ. Εφημερίδα αναφέρει ότι, ο κ. Moller, ο οποίος νωρίτερα φέτος καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για διαρροή κρατικών μυστικών, αρνήθηκε ότι οποιαδήποτε από τις πληροφορίες που παρέσχε θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα θανάτους. Οι δικηγόροι του ανέφεραν επίσης ότι δεν γνώριζε τη μονάδα 29155.

Mirror

Τα γκρίζα μαλλιά του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αφήνουν τους θεατές σε αμηχανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο σχετικά με το εμβόλιο. Αυτή την εβδομάδα η Pfizer ανακοίνωσε ότι ένα εμβόλιο που φτιάχτηκε βρέθηκε να είναι 90% αποτελεσματικό. Τα μαλλιά του Ντόναλντ Τραμπ άφησαν τους θεατές μπερδεμένους αφού εμφανίστηκε με πιο γκρίζα μαλλιά από το συνηθισμένο χθες. Ο Τραμπ, 74 ετών, μίλησε αφού έλαβε μια ενημέρωση σχετικά με το «Operation Warp Speed», μια προσπάθεια επιτάχυνσης για την ανάπτυξη του εμβολίου. Η εκδήλωση ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Τραμπ μετά τις προεδρικές εκλογές.

Τα Χριστούγεννα σε κίνδυνο καθώς οι περιπτώσεις Covid-19 «θα αυξηθούν αν η Αγγλία επιστρέψει σε σύστημα 3 επιπέδων». Η SAGE έχει συμβουλέψει ότι «δεν υπάρχει καθόλου περιθώριο για χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής απόστασης κατά τα Χριστούγεννα». Τα μέτρα κλειδώματος που ισχύουν επί του παρόντος στην Αγγλία είναι πιθανό να πάνε τον αριθμό R του κορονοϊού κάτω από ένα. Ωστόσο, κυβερνητικοί επιστήμονες λένε ότι η επιστροφή στο προηγούμενο κλιμακωτό σύστημα μετά τις 2 Δεκεμβρίου θα προκαλέσει αύξηση των λοιμώξεων στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου. Σε μια σειρά νέων οδηγιών που κυκλοφόρησε η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Έκτακτες Ανάγκες (SAGE) την Παρασκευή, οι ειδικοί δήλωσαν ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα κλειδώματος των τεσσάρων εβδομάδων, ο αριθμός των εισαγωγών στο νοσοκομείο και οι θάνατοι αναμένεται να μειωθούν μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι οι προοπτικές θα εξαρτηθούν τόσο από τη φύση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν μετά τις 2 Δεκεμβρίου, όταν αναμένεται να αρθούν τα μέτρα και από τις πολιτικές κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Greek City Times

Οι ελληνικές και αιγυπτιακές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Από τις 9 και 13 Νοεμβρίου, Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού και Αιγυπτιακού στρατού πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο στα δυτικά της Αθήνας.Η συνεκπαίδευση περιλάμβανε αντικείμενα επιχειρησιακών καταδύσεων σε θαλάσσιο περιβάλλον, διαδικασίες εξόδου στην ακτή καθώς και Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ) ημέρα και νύχτα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε αμφίβια άσκηση μικρής κλίμακας.

Ταυτόχρονα με τις ανωτέρω δραστηριότητες στην Ελλάδα, Ελληνική αποστολή αποτελούμενη από προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων, εκπαιδεύτηκε στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) που διαθέτουν οι Αιγυπτιακές Ειδικές Δυνάμεις, αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.Αυτές οι κοινές εκπαιδεύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το τρέχον έτος, στοχεύουν στην αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.Συντονίστηκαν από τον ελληνικό στρατό με σκοπό την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την ανταλλαγή εμπειριών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας με φίλες και σύμμαχες χώρες.Επιπλέον, έδειξαν το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, το οποίο επιβεβαιώνεται μέσω εντατικών κοινών δραστηριοτήτων και κοινής εκπαίδευσης, οι οποίες συμβάλλουν στην παγίωση ενός κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κρίση στο τουρκικό ναυτικό: «Κάποιοι επιχειρούν να αυτοκτονήσουν, ενώ άλλοι έχουν παραιτηθεί». Το προσωπικό του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται σε απομόνωση στα πλοία για οκτώ μήνες λόγω της πανδημίας, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των οικογενειών τους.«Η ψυχολογία τους έχει διαταραχθεί. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παραιτηθεί ενώ άλλοι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν», είπε κάποιος του οποίου το αγαπημένο του πρόσωπο είναι σε πολεμικό πλοίο. «Ο γιος μου ήταν οκτώμισι μηνών όταν έφυγε ο πατέρας του. Αυτή τη στιγμή πιστεύει ότι στο τηλέφωνο είναι ο πατέρας του», πρόσθεσε ανώνυμα το άτομο στον Aynur Tekin της εφημερίδας Duvar.

Το προσωπικό του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του COVID-19 από τον Μάρτιο έως τώρα, έκοψε όλους τους δεσμούς με τη στεριά. Οι φίλοι και οι οικογένειες των ναυτικών που δεν έχουν αγκυροβολήσει σε κανένα λιμάνι για 8 μήνες και δεν κατέβηκαν από τα πλοία, είναι εξοργισμένοι με αυτή την κατάσταση.Οι συγγενείς των ναυτικών που θέλουν να ακουστεί η φωνή τους ζητούν από το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να επιστρέψουν οι άνθρωποί τους στην ξηρά. Τα κινητά τηλέφωνα είναι η μόνη σύνδεση του προσωπικού του Ναυτικού με τον έξω κόσμο. Όμως η τηλεφωνική επικοινωνία είναι αρκετά περιορισμένη. Η ανώνυμη γυναίκα της οποίας ο σύζυγος βρίσκεται στο πλοίο για 8 μήνες, δηλώνει ότι «Καθώς βρίσκονται σε περιοχές μακριά από τα λιμάνια, τις περισσότερες φορές το τηλέφωνο δεν πιάνει. Και όταν πιάσω στο τηλέφωνο του πλοίου, μπορούμε να μιλήσουμε για ελάχιστα λεπτά».

Αναφέρεται ότι λόγω καραντίνας, ορισμένοι ναυτικοί και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Ένα άλλο άτομο ανώνυμα είπε στην Duvar ότι ο φίλος του βρίσκεται στο πλοίο από τον Μάρτιο. «Έχουν ξεχάσει πώς ζουν έξω. Τους ακούμε να κλαίνε κρυφά όταν μιλούν. Είναι θυμωμένοι και το πιο σημαντικό νιώθουν αποκλεισμένοι και ξεχασμένοι. Εάν ο ιός διαρκέσει για χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στο πλοίο για χρόνια; Θέλουμε μια απάντηση σε αυτό», είπε. Οι συγγενείς των ναυτικών ζητούν τη λήξη της καραντίνας και να επιστρέψουν την κανονικότητά τους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...