Βρετανικός Τύπος: «Τα Χριστούγεννα μπορούν να προχωρήσουν» και «Κάντε self test για να δείτε την οικογένεια σας», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

“Τα Χριστούγεννα μπορούν να προχωρήσουν!” είναι ο τίτλος της Metro που γράφει ότι ο πρωθυπουργός «επιβεβαιώνει επιτέλους ότι δεν θα υπάρξει lockdown». Ωστόσο επισημαίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον προτρέπει τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί στην αντιμετώπιση της Omicron, η οποία “δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχουμε δει πριν”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Το ζήτημα της σοβαρότητας της παραλλαγής είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ Omicron και ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπόρεσε να πάρει απόφαση για περαιτέρω περιορισμούς στην Αγγλία χωρίς αυτό. Τα τελευταία στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο – συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, το οποίο την περασμένη εβδομάδα σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων από οπουδήποτε στη χώρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία – δείχνουν ότι το κύμα της Omicron θα μπορούσε να υποχωρήσει. Η ανάλυση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι, μετά από μια ραγδαία άνοδο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η αύξηση των κρουσμάτων και των ύποπτων κρουσμάτων της Omicron επιβραδύνεται στην πρωτεύουσα. Και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο τα καθημερινά αναφερόμενα κρούσματα ήταν περίπου 90.000 για έκτη συνεχή ημέρα, υποδηλώνοντας ότι, ενώ οι μολύνσεις βρίσκονται σε νέο υψηλότερο επίπεδο, δεν αυξάνονται πέρα ​​από αυτό.

Η εφημερίδα i γράφει «Τα Χριστούγεννα θα γίνουν», αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο περιμένει τώρα τα δεδομένα του νοσοκομείου του Λονδίνου που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν την απόφαση του πρωθυπουργού για το αν θα επιβάλει αυστηρότερους κανόνες μετά τις 25 Δεκεμβρίου. Υπουργοί και επιστημονικοί σύμβουλοι παρακολουθούν στενά τον αριθμό των ασθενών με Covid που εισάγονται σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας, καθώς είναι η αιχμή του κύματος Omicron και θα παράσχουν μερικά από τα πρώτα πραγματικά δεδομένα σχετικά για το εάν η παραλλαγή είναι πιο σοβαρή στο Ηνωμένο Βασίλειο . Αυτό που αφήνει να εννοηθεί η εφημερίδα είναι ότι εάν οι ημερήσιες νοσηλείες στην πρωτεύουσα παραμείνουν κάτω από 400, ο κ. Τζόνσον μπορεί να σταματήσει την επιβολή νέων περιορισμών, αν και θα μπορούσε να υπάρξει αυστηρότερη καθοδήγηση που θα  ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στις 27 Δεκεμβρίου. Ο τελευταίος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία στο Λονδίνο, από την περασμένη Κυριακή 19 Δεκεμβρίου είναι 245 και ενώ ο ημερήσιος αριθμός αυξάνεται, δεν έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο τα κρούσματα Covid στο Λονδίνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.904 άτομα με Covid στα νοσοκομεία του Λονδίνου, σε σύγκριση με 3.367 την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

«Χαρούμενα νέα για τα Χριστούγεννα αλλά ίσως όχι για την Πρωτοχρονιά» γράφει η Daily Telegraph. Ο κ. Τζόνσον έδωσε το «πράσινο φως» στις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις, καθώς δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για τους κινδύνους από την Omicron για να δικαιολογηθούν σκληρότερα μέτρα, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει πριν από το τέλος του 2021. Ο κ. Τζόνσον είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Omicron συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύτητα που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει πριν. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, αλλά αναγνωρίζω επίσης ότι ο κόσμος περίμενε να ακούσει εάν τα χριστουγεννιάτικα σχέδιά τους θα επηρεαστούν. Επομένως, αυτό που μπορώ να πω απόψε, είναι ότι φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε άλλα μέτρα μετά τα Χριστούγεννα και θα παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα για να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Ουαλίας θα τιμωρεί τη μετάβαση στη δουλειά, επιβάλλοντας πρόστιμο 60 λιρών για όποιον ταξιδεύει άσκοπα στο γραφείο του, αλλά «οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να μπορούν να επισκέπτονται νόμιμα ένα εστιατόριο ή μια παμπ», επισημαίνουν οι επικριτές.

Η Daily Express με τίτλο «Τα Χριστούγεννα μπορούν να προχωρήσουν, αλλά αχνοφαίνονται νέα μέτρα», εστιάζει ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι Βρετανοί μπορούν να «προχωρήσουν» με τα Χριστούγεννα γεγονός που τελειώνει τις ημέρες αβεβαιότητας. Η εφημερίδα συνεχίζει προσθέτοντας ότι το μήνυμα ήρθε καθώς ειδικοί στον τομέα της υγείας και κυβερνητικοί σύμβουλοι ζήτησαν περαιτέρω περιορισμούς το νέο έτος. Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον πίνακα ελέγχου του κορωνοϊού της κυβέρνησης δείχνουν πώς το Λονδίνο συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο του κύματος Omicron. Το επταήμερο έως τις 16 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 131.061 κρούσματα στην πρωτεύουσα, με 1.455,8 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, ενώ ορισμένοι δήμοι συνεχίζουν να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων της πανδημίας για νεότερες ηλικιακές ομάδες, με ένα στα 16 άτομα ηλικίας 25 έως 29 ετών να είναι θετικό την εβδομάδα έως τις 16 Δεκεμβρίου, ή 6393,5 περιπτώσεις ανά 100.000.

«Χριστουγεννιάτικη χαρά και φόβος» είναι ο τίτλος της Daily Mirror, καθώς γράφει ότι, ενώ τα χριστουγεννιάτικα σχέδια μπορούν να προχωρήσουν, οι ιδιοκτήτες παμπ και εστιατορίων λένε ότι η οικονομική στήριξη ύψους 1 δισ. λιρών που ανακοίνωσε ο Rishi Sunak ήρθε «πολύ αργά». Ο Rishi Sunak δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε πως η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις στους τομείς της φιλοξενίας και της αναψυχής αντιμετωπίζουν τεράστια αβεβαιότητα, σε μια κρίσιμη στιγμή. Ο καγκελάριος ανακοίνωσε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 1 δισ. λιρών για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον Covid, το οποίο περιλαμβάνει εφάπαξ επιχορηγήσεις 6.000 λιρών ανά χώρο, για παμπ και εστιατόρια. Οι εταιρείες τουρισμού εκλιπαρούσαν την κυβέρνηση για περισσότερη υποστήριξη, καθώς οι προειδοποιήσεις σχετικά με την εξάπλωση του Omicron είχαν δει παμπ, εστιατόρια και χώρους μουσικής να χτυπιούνται από ένα  “άτυπο lockdown”. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επιπλέον 100 εκατομμύρια £ θα δοθούν στα δημαρχεία για να βοηθήσουν άλλες επιχειρήσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης Πολιτισμού θα ενισχυθεί κατά 30 εκατομμύρια £ για να βοηθήσει τον τομέα των τεχνών.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν την προειδοποίηση από τις επιχειρήσεις τουρισμού ότι το πακέτο επιχειρηματικής υποστήριξης ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών, που υποσχέθηκε ο καγκελάριος για εταιρείες που επλήγησαν σκληρά από την Omicron, υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που χρειάζονται οι εταιρείες για να επιβιώσουν από μια βουτιά στις κρατήσεις, αφού υπέστησαν 10.000 ακυρώσεις την περασμένη εβδομάδα.  Ο διευθύνων σύμβουλος των εστιατορίων Gaucho,  Martin Williams περιγράφει το πακέτο «ως ένα γύψο μόνο». Αλλά το κύριο θέμα της εφημερίδας είναι οι εντάσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς γράφει ότι ο Πούτιν προειδοποιεί για στρατιωτική απάντηση στην επέκταση της συμμαχίας προς τα σύνορα της Ρωσίας γεγονός που η εφημερίδα το περιγράφει ως μια «σημαντική αύξηση των εντάσεων». Τέλος, προέκυψε ότι η αλυσίδα fast-food McDonald’s Japan έχει ενταχθεί στις ατυχείς τάξεις της Toyota, της Sony και άλλων τιτάνων της βιομηχανίας που έπεσαν θύματα μιας κρίσης εφοδιασμού που επηρεάζει τα τσιπ, όμως όπως  αναφέρει η εφημερίδα, δεν πρόκειται για τσιπς υπολογιστή, αλλά για πατάτες. Το αποτέλεσμα: ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση «συνεχούς προμήθειας σε τηγανιτές πατάτες» προσφέροντας μόνο τις μικρότερες μερίδες στα σχεδόν 3.000 καταστήματα της σε όλη τη χώρα.

Η Daily Star αναφέρει ότι ο Άγιος Βασίλης έχει κατακλυστεί από γράμματα από παιδιά που παρακαλούν για το φετινό δώρο τους, δημοσιεύοντας μια μακέτα ενός τέτοιου  γράμματος προς τον Άγιο Βασίλη που ζητά ένα πολυτελές κουτί με self test, το οποίο περιγράφει ως το “πιο παράξενο που πρέπει να έχετε αυτά τα Χριστούγεννα”. Η εφημερίδα τονίζει ότι θα είναι πολύ χρήσιμο καθώς συνιστάται στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα τεστ πριν κοινωνικοποιηθούν ή εάν έρθουν σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Οι Times γράφουν ότι ο κ. Τζόνσον προέτρεψε τους ανθρώπους κάνουν self test πριν συναντήσουν συγγενείς για τα Χριστούγεννα, ενώ ο υπουργός Υγείας Sajid Javid επιβεβαίωσε ότι τα άτομα με Covid θα πρέπει τώρα να απομονωθούν για επτά ημέρες αντί για 10 εάν επιστρέψουν αρνητικά τα self test την έκτη και την έβδομη ημέρα, αναφέρει η εφημερίδα. Οι Times σημειώνουν ότι η αλλαγή θα απαλλάξει χιλιάδες από την απομόνωση τα Χριστούγεννα και αντανακλά την επιστημονική πεποίθηση ότι τα self test εντοπίζουν τους πιο μολυσματικούς ανθρώπους και είναι εξίσου ακριβείς με τις PCR στον εντοπισμό της παραλλαγής Omicron. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα εκατομμύριο πακέτα self test αποστέλλονται καθημερινά και οι επιστήμονες πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η ευρεία χρήση αυτών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ελέγχου των λοιμώξεων. Οι Times  της Σκωτίας αναφέρουν ότι οι αθλητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται πλέον κεκλεισμένων των θυρών, ενώ οι διοργανωτές του φεστιβάλ ακύρωσαν συναυλίες μέχρι τον Φεβρουάριο, λόγω των φόβων ότι οι νέοι περιορισμοί θα διαρκέσουν πέρα ​​από το τρέχον χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων.

Η Daily Mail σε έναν πιο αισιόδοξο τόνο περιγράφει ως «διπλή ώθηση για τα Χριστούγεννα», παράλληλα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού να μην υπάρχουν νέοι περιορισμοί στη Βρετανία και η περίοδος αυτοαπομόνωσης μειώνεται από δέκα ημέρες σε επτά. Επισημαίνει ότι η αλλαγή του κανόνα για την καραντίνα, ο οποίος θα ισχύει από την Τετάρτη, θα απελευθερώσει χιλιάδες ανθρώπους από την απομόνωση εγκαίρως για τα Χριστούγεννα.

Η Guardian γράφει ότι οι χριστουγεννιάτικες κοινωνικές συναναστροφές μπορούν να συνεχιστούν. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι η χριστουγεννιάτικη απόφαση επιφέρει αντδράσεις εντός του υπουργικού συμβουλίου και την αντιπαραβάλλει με κινήσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις στο Εδιμβούργο και το Κάρντιφ. Η Σκωτία ακύρωσε τα πάρτι για την πρωτοχρονιά για δεκάδες χιλιάδες άτομα και η Σκωτία και η Ουαλία ανακοίνωσαν ότι, από την επόμενη των Χριστουγέννων οι αθλητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών. Η πρώτη σελίδα της ωστόσο φέρει μια φωτογραφία του Σεΐχη Μοχάμεντ, του ηγεμόνα του Ντουμπάι, μαζί με την πρώην σύζυγό του, την πριγκίπισσα Χάγια, ο οποίος διατάχτηκε να πληρώσει ένα ποσό ρεκόρ που αφορά διακανονισμό διαζυγίου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πληρωμή, στην πριγκίπισσα Χάγια και τα δύο παιδιά τους, θα μπορούσε να φτάσει τα 500 εκατομμύρια λίρες, το υψηλότερο που έχει επιδικαστεί ποτέ από βρετανικό δικαστήριο.

 Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...