Βρετανικός Τύπος: «Τα εμβόλια νικούν την ινδική μετάλλαξη», στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία - Γουέστμινστερ - κοινοβούλιο
Γουέστμινστερ, το αστικό κοινοβούλιο της Αγγλίας

Πολλές από τις εφημερίδες καλωσορίζουν τα νέα ενθαρρυντικά δεδομένα των εμβολίων. Τα εμβόλια της Βρετανίας είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικά» έναντι της μετάλλαξης κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, σύμφωνα με κυβερνητικούς επιστήμονες, σχολιάζει η Sunday Telegraph. Οι ειδικοί της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας δήλωσαν ότι τα πρώτα δεδομένα στον κόσμο έδειξαν ότι οι διπλές δόσεις είτε των εμβολίων Pfizer-BioNTech ή AstraZeneca ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικές έναντι του νέου στελέχους, όπως και έναντι της κυρίαρχης μετάλλαξης Kent. Ωστόσο, άτομα της κυβέρνησης είπαν στη Sunday Telegraph ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, μόλις οι αξιωματούχοι έχουν δει τα τελευταία δεδομένα εισαγωγών στα νοσοκομεία, για να προσδιορίσουν εάν η χώρα είναι εντελώς “εκτός κινδύνου”. Η Sunday Telegraph προτείνει επίσης μερικές ερωτήσεις που μπορεί να θέσουν οι βουλευτές στον κ. Cummings. Σε αυτές περιλαμβάνονται ποιες ενέργειες ανέλαβε για να αναθεωρήσει τα σχέδια για την πανδημία του Ηνωμένου Βασιλείου όταν εισήλθε στην κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019. Επίσης γιατί ενημέρωσε ένα blog τον περασμένο Απρίλιο, το οποίο ορισμένοι λένε ότι ήταν μια προσπάθεια να φαίνεται πιο ενημερωμένος για την απειλή του κορονοϊού.

Η Mail της Κυριακής αναφέρει ότι τα ευρήματα σημαίνουν ότι ο χάρτης πορείας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για τη χαλάρωση των περιορισμών του κορονοϊού είναι “στο σωστό δρόμο”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ειδικοί στο κυβερνητικό ερευνητικό κέντρο Porton Down, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια λειτουργούν για να σταματήσουν τη μόλυνση, τη μετάδοση και τη νοσηλεία με τον ίδιο τρόπο που κάνουν με το στέλεχος Kent.

«Στην πορεία για την ημέρα της ελευθερίας», γράφει η Express της Κυριακής, καθώς αποκαλύπτει τα «εκπληκτικά» νέα δεδομένα που δείχνουν ότι η Βρετανία «κερδίζει τον πόλεμο» ενάντια στον Covid-19 και στη μετάλλαξη Covid που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer παρέχουν προστασία 88% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης, ενώ δύο δόσεις AstraZeneca δίνουν ποσοστό 60%. Ο καθηγητής Robert Dingwall, κοινωνιολόγος σύμβουλος της κυβέρνηση, λέει ότι τα ευρήματα “αποδυναμώνουν την αιτιολόγηση” για καθυστέρηση της πλήρους χαλάρωσης των περιορισμών στην Αγγλία μετά τις 21 Ιουνίου.

Οι Sunday People αναφέρονται στο ίδιο θέμα, ωστόσο, επισημαίνουν ότι μία δόση είναι μόνο 33% αποτελεσματική στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια «προσπάθεια» για την ταχύτερη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Ο Dominic Cummings κατηγόρησε τον κ. Τζόνσον ότι ακολουθεί μια μυστική πολιτική για την ανοσία της αγέλης ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, αποκαλύπτουν οι Times της Κυριακής. Ο πρώην επικεφαλής βοηθός του πρωθυπουργού ισχυρίστηκε επίσης ότι και τα τρία lockdowns θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν κάποιος “αρμόδιος” είχε την ευθύνη. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν πως ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος του πρωθυπουργού θα πει στους βουλευτές αυτήν την εβδομάδα ότι ο κ. Τζόνσον δεν ήταν παρών στις βασικές συναντήσεις για την πανδημία επειδή εργαζόταν για μια βιογραφία του William Shakespeare, τα έσοδα από τα οποία χρειαζόταν για τη χρηματοδότηση του διαζυγίου του. Ο Martin Bashir σπάει τη σιωπή του για πρώτη φορά από τη στιγμή που μια ανεξάρτητη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποίησε παραποιημένα στοιχεία για να εξασφαλίσει την αποκλειστική συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα της Ουαλίας. Ο δημοσιογράφος λέει στους Sunday Times ότι μόλις αναρρώσει πλήρως από μια καρδιακή προσβολή και ότι θέλει να επικεντρωθεί στη φιλανθρωπική εργασία. Η εφημερίδα ωστόσο δεν πείθεται. «Ο συντετριμμένος άντρας, που αρνείται να παραδεχτεί ότι έκανε αδίκημα στην Νταϊάνα» είναι ο τίτλος τους.

Οι υπουργοί πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια ευρύτερη αναθεώρηση των επιχειρήσεων του BBC το επόμενο έτος και να εξετάσουν μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, αναφέρει ο Observer, καθώς αυξάνονται οι κατηγορίες για την αμφιλεγόμενη συνέντευξη από το Panorama το 1995 με την Diana, την πριγκίπισσα της Ουαλίας. Ο πρώην γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λόρδος Hall, παραιτήθηκε από τη θέση του ως διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης το Σάββατο μετά την έκθεση του πρώην δικαστή Λόρδου Dyson για το πρόγραμμα.

“Υπέροχη δουλειά με τα εμβόλια” είναι το μήνυμα από την Mirror της Κυριακής, η οποία λέει ότι στον αγώνα κατά του ιού “η επιστήμη έχει κερδίσει ξανά”. Ωστόσο, η εφημερίδα προειδοποιεί ότι μπορεί να μην υπάρξει συνέπεια κατά την παράδοση του προγράμματος εμβολιασμού. Η εφημερίδα σε άλλο άρθρο της αναφέρεται σε μέλη της οικογένειας του Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος επίσης έδωσε συνέντευξη στον κ. Bashir. Ο ανιψιός του τραγουδιστή, Taj, κατηγορεί τον Bashir για «ανήθικη» δημοσιογραφία, τονίζει το άρθρο.

Και τέλος, ο σχολιαστής ποδοσφαίρου Clive Tyldesley είπε ότι η βωμολοχία στον αέρα θα δώσει στο ποδόσφαιρο περισσότερη «χροιά δρόμου», αποκαλύπτει η Star της Κυριακής. Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του 66χρονου, πως οι σχολιαστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο μια φορά την λέξη F… ανά σεζόν. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης παρακάτω την απόφαση του προσωπικού στο ενυδρείο, Sea Life στο Blackpool να παίξει ροκ μουσική μέσω ειδικών υποβρύχιων ηχείων, για να συνηθίσουν ξανά τα ψάρια στους θορυβώδεις επισκέπτες, μετά από μήνες κλειδώματος.  Οι προτάσεις του σχετικά με το ποια κομμάτια υδάτινων θεμάτων θα χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν το “Prawn in the USA” του Bruce Springsteen και του Elton John και της επιτυχίας του “Don’t Go Breaking My Carp” της Kiki Dee, παραφράζοντας τα γνωστά τραγούδια.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...