Βρετανικός Τύπος: «Τα ενισχυτικά εμβόλια επεκτείνονται» και «Η Ghislaine Maxwell περνάει από δίκη», στα πρωτοσέλιδα

βρετανική Σημαία- Οξφόρδη

Πολλά από τα πρωτοσέλιδα επικεντρώνονται στην επέκταση του προγράμματος ενισχυτικού εμβολιασμού κατά του Covid, ως απάντηση στην παραλλαγή Omicron, με όλα τα άτομα άνω των 18 ετών να είναι πλέον επιλέξιμα για τρίτη δόση, σε μόλις τρεις μήνες μετά τη δεύτερη.

Η Metro σημειώνει ότι οι επισκέψεις στον ιστότοπο του NHS για τα εμβόλια αυξήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι μπήκαν στο διαδίκτυο για να κλείσουν το ραντεβού για την τρίτη δόση τους. Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Sajid Javid ανακοίνωσε ότι το αναμνηστικό εμβόλιο θα κυκλοφορήσει γρήγορα για όλους τους ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 18 ετών και άνω, ως απάντηση στην άφιξη της νέας παραλλαγής Omicron του Covid-19. Η επιτάχυνση της σχεδιαζόμενης επέκτασης του προγράμματος του ενισχυτικού εμβολιασμού έρχεται ως απάντηση στις τελευταίες συστάσεις της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI).  Η ανακοίνωση του κ. Javid χθες το απόγευμα γίνεται καθώς τα κρούσματα της παραλλαγής Omicron στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν φτάσει τα πέντε στην Αγγλία και τα έξι στη Σκωτία και αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Είπε επίσης ότι ζήτησε από το JCVI να επανεξετάσει επειγόντως τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί το πρόγραμμα κυκλοφορίας του εμβολίου Covid-19 και εάν «θα πρέπει να μειώσουμε το κενό μεταξύ των δεύτερων δόσεων και των ενισχυτικών». Το JCVI, είπε, τον συμβούλεψε σήμερα ότι το ελάχιστο μεσοδιάστημα για να λάβει κάποιος το αναμνηστικό εμβόλιο, μετά τη δεύτερη δόση, θα πρέπει να μειωθεί στο μισό, από έξι μήνες σε τρεις.

Η εφημερίδα i σχολιάζει ότι το NHS «προσπαθεί» να προσφέρει ενισχυτικά εμβόλια σε επιπλέον 25 εκατομμύρια άτομα για να επιβραδύνει την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron. «Το NHS θα καλέσει τους ανθρώπους και θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους είναι πιο ευάλωτοι, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία, θα δοθούν τις επόμενες ημέρες», είπε ο υπουργός Υγείας Sajid Javid. Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού (JCVI), πρότεινε το ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ ενισχυτικής και δεύτερης δόσης να μειωθεί στο μισό από έξι μήνες σε τρεις μήνες, να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει όλους τους υπόλοιπους ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω και να προσφέρεται ανά ηλικιακή ομάδα με φθίνουσα σειρά, για να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα άνω των 60 ετών. Τέλος, η JCVI είπε ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν μια δεύτερη δόση 12 εβδομάδες μετά την πρώτη τους. Η υγειονομική υπηρεσία παρακαλεί για έναν «εθελοντικό στρατό εμβολιαστών» που θα βοηθήσει στην χορήγηση των εμβολίων, γράφει η εφημερίδα.

Οι υπουργοί στοχεύουν να προσφέρουν μισό εκατομμύριο εμβολιασμούς κατά του Covid την ημέρα για να ξεπεράσουν την παραλλαγή Omicron, σύμφωνα με την Guardian. Κυβερνητική πηγή λέει στην εφημερίδα ότι η «σημαντική επιτάχυνση» θα μοιάζει με τις πρώτες ημέρες της εκστρατείας εμβολιασμού,  αλλά αυτό «δεν θα συμβεί εν μια νυκτί». Επί του παρόντος, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραδώσει περισσότερες αναμνηστικές δόσεις από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, με έναν στους τρεις ανθρώπους άνω των 18 ετών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο να το έχει κάνει. Ο κ. Javid επιβεβαίωσε επίσης τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στις 4 το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου και περιλάμβανε περαιτέρω περιορισμούς στα ταξίδια. Η χρήση μάσκας θα γίνει και πάλι υποχρεωτική στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση PCR εντός 48 ωρών από την άφιξή τους, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού τους και να απομονωθούν μέχρι να λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Οι Times αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας, Sajid Javid, είπε ότι η καλύτερη άμυνα ενάντια στην παραλλαγή είναι να “τα βάλουμε στο ενισχυτικό πρόγραμμα”. Σημείωσε επίσης ότι, η κυκλοφορία έξι εκατομμυρίων ενισχυτικών δόσεων στην Αγγλία τις επόμενες εβδομάδες είχε ήδη προγραμματιστεί πριν από τα νέα για τη νέα παραλλαγή, αλλά τόνισε ότι η κίνηση τώρα θα επιταχυνθεί. «Μέσα σε αυτό το φόντο αυτής της νέας παραλλαγής, θέλουμε να πάμε πιο μακριά και πιο γρήγορα», είπε ο υπουργός υγείας και κοινωνικής περίθαλψης στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι το  να επιτευχθεί ο στόχος της διάθεσης 3,5 εκατομμυρίων δόσεων την εβδομάδα είναι πιθανό να χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι το τέλος του έτους. Οι Times, τονίζουν επίσης, ότι το ηλεκτρονικό σύστημα για τα ραντεβού εξακολουθούσε να απαιτεί ένα κενό έξι μηνών, αλλά η εφημερίδα εκτιμά ότι θα εκδοθούν νέες οδηγίες αργότερα.

“Ας πάμε για αυτό!” δηλώνει η Daily Express, η οποία τονίζει ότι η γρήγορη διάθεση της τρίτης δόσης, στοχεύει να «σώσει τα Χριστούγεννα». Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι μέτρα όπως οι υποχρεωτικές μάσκες στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα «αγόραζαν χρόνο» για να αντιμετωπίσουν την απειλή της Omicron. Η έναρξη της δίκης της Ghislaine Maxwell για σεξουαλική εμπορία στη Νέα Υόρκη βρίσκεται σε αρκετά από τα πρωτοσέλιδα. Η Express παρουσιάζει το επιχείρημα της εισαγγελίας ότι η κα Maxwell ήταν η «δεύτερη στην ιεραρχία» του παιδεραστή Jeffrey Epstein. Η 59χρονη πρώην φίλη του χρηματιστή της Wall Street, Epstein, ήταν «συνεργάτης του στο έγκλημα», διευκολύνοντας τα νεαρά κορίτσια για να «παρενοχληθούν από έναν μεσήλικα». Το σώμα των ενόρκων, που αποτελείται από επτά γυναίκες και πέντε άνδρες, συν αρκετοί αναπληρωτές, άκουσε πώς η κόρη του αείμνηστου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Robert Maxwell, κυνηγούσε νεαρά κορίτσια με «δύσκολη ζωή στο σπίτι», συχνά κόρες ανύπαντρων μητέρων και «τους υποσχόταν τον κόσμο». «Προσέλκυσαν τα θύματά τους με μια υπόσχεση για ένα λαμπρότερο μέλλον και στη συνέχεια κατέστρεψαν τις ζωές τους», είπε η εισαγγελέας σε μια εκρηκτική εναρκτήρια δήλωση διάρκειας 25 λεπτών στο μεγαλειώδες Δικαστήριο του Thurgood.

“Βιασύνη για τους εμβολιασμούς” είναι ο τίτλος της Daily Mirror, η οποία περιγράφει την ενισχυτική δόση ως “μια απελπισμένη προσπάθεια να πολεμήσει την παραλλαγή Omicron”. Τα μέτρα εγκρίθηκαν καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά οκτώ για να φτάσει συνολικά τα 11, γράφει η εφημερίδα. Υπάρχει ποικίλη αντίδραση στον ανασχηματισμό του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου. Η Daily Mirror περιγράφει τις αλλαγές ως «τολμηρές» και μια προσπάθεια επαναφοράς των Εργατικών στο επίκεντρο της βρετανικής πολιτικής. Επισημαίνει επίσης ότι ενώ η νέα σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Yvette Cooper είναι μια «πολύ αποτελεσματική αντίπαλος» της κυβέρνησης ως επίλεκτη πρόεδρος επιτροπής, επιστρέφει σε μια θέση όπου το ιστορικό της είναι «μπερδεμένο».

Οι Financial Times προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να εισαχθούν περαιτέρω μέτρα «μέσα σε λίγες ημέρες» εάν τα στοιχεία δείξουν την ανάγκη για πιο σκληρή απάντηση. Πιο αυστηροί κανονισμοί για τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και μια πιθανή εφαρμογή τηλεργασίας, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, είναι μεταξύ των επόμενων βημάτων που θα μπορούσαν να εξεταστούν, λέει ένας ανώτερος δημόσιος υπάλληλος στην εφημερίδα. Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stefan Bancell, στις εκτιμήσεις του για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων έναντι της νέας μετάλλαξης Omicron.  Όπως είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times, είναι απίθανο τα εμβόλια να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τη μετάλλαξη Omicron, όπως ήταν με τα προηγούμενα στελέχη του ιού. «Δεν υπάρχει περίπτωση, νομίζω, να είναι το ίδιο αποτελεσματικά όπως ήταν με τη μετάλλαξη Delta. Νομίζω ότι θα σημειωθεί σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας. Απλά δεν ξέρω πόσο, διότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει λένε ότι “αυτό δεν είναι καλό”». Το μεγαλοστέλεχος της Moderna αμφιβάλλει για την τρέχουσα παραγωγή εμβολίων και ανέφερε μάλιστα ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της Omicron, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα χρειαστούν τροποποίηση.

Η Daily Telegraph εστιάζει στην αντίδραση των ΗΠΑ στην μετάλλαξη Omicron, με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να λέει ότι η παραλλαγή “δεν αποτελεί αιτία πανικού”. Ενώ έχει προβλέψει ότι τα κρούσματα της Omicron θα φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω lockdown εάν οι άνθρωποι εμβολιαστούν και φορούν μάσκα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η προσέγγιση του Μπάιντεν «έρχεται σε αντίθεση» με αυτή του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι βιάστηκε να επιβάλει περιορισμούς το Σαββατοκύριακο, παρά την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πόσο ισχυρή  είναι η νέα παραλλαγή. Ο κ. Javid εν τω μεταξύ δήλωσε ότι όλα τα νέα μέτρα θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες για να διαπιστωθεί εάν εξακολουθούν να είναι απαραίτητα, ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχει η νέα παραλλαγή. Είπε επίσης ότι η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και η Ζάμπια προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελείται από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Λεσόθο, την Εσουατίνι, τη Ναμίμπια και τη Ζιμπάμπουε.

Παρά αυτό που η Daily Star περιγράφει ως παγκόσμιο «πανικό» για το Omicron, η εφημερίδα λέει ότι οι σχολικές γιορτές είναι «ασφαλείς», αφού οι υπουργοί είπαν ότι θα μπορούσαν ακόμα να πραγματοποιηθούν. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας υπάρχει μια φωτογραφία του πρωθυπουργού σε μια φάτνη, δίπλα στον τίτλο: «Ο Ιησούς, η Μαρία και ο Ιωσήφ και ο γάιδαρος!».

Η Daily Mail εστιάζει στη δίκη στις ΗΠΑ, του μέλος της υψηλής κοινωνίας της Βρετανίας, Ghislaine Maxwell. Σε μια κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου οι εισαγγελείς είπαν ότι η κυρία Maxwell ήταν ένα «επικίνδυνο αρπακτικό», που «στρατολογούσε»  νεαρά κορίτσια για να κακοποιηθούν σεξουαλικά από τον παιδόφιλο, Jeffrey Epstein. Η εισαγγελέας, Miss Pomerantz, προειδοποίησε τους ενόρκους ότι ορισμένα από τα στοιχεία που θα ακούσουν κατά τη διάρκεια της δίκης των έξι εβδομάδων μπορεί να τους κάνουν να νιώθουν άβολα. Αλλά, αφού τα άκουσαν, πρόσθεσε, «θα καταλήξουν στη μόνη δυνατή ετυμηγορία – ότι η Ghislaine Maxwell είναι ένοχη». Η Miss Pomerantz είπε: «Ήταν πλούσιοι, ισχυροί και με διασυνδέσεις. Συχνά έβαζαν στο στόχαστρο τις κόρες ανύπαντρων μητέρων, που προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα. Έκαναν νεαρά κορίτσια να πιστέψουν ότι τα όνειρά τους θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα. Τους έκαναν να νιώθουν ξεχωριστά» και τελικά, τα κορίτσια στρατολογήθηκαν σε έναν «εφιάλτη» κακοποίησης. Μεταξύ 1994 και 2004 η κατηγορούμενη παρέσυρε ευάλωτα νεαρά κορίτσια, τα χειραγωγούσε και τα χρησιμοποιούσε για σεξουαλική κακοποίηση. Η Daily Mail αναφέρει ότι οι παρατηρητές άρχισαν να κάνουν ουρές από τις 05:00 το πρωί για να εξασφαλίσουν μια θέση για τη διαδικασία, ενώ η κα Maxwell αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Η Sun δημοσιεύει μια ιστορία για την ηθοποιό Sheridan Smith, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα ξέφυγε από έναν στενό επαρχιακό δρόμο με το Range Rover της και χτύπησε ένα δέντρο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας Arwen. Ένας γείτονας λέει στην εφημερίδα ότι η Smith είναι τυχερή που είναι ζωντανή και ότι η σύγκρουση «θα μπορούσε να ήταν μοιραία».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Δείτε ακόμα...