Βρετανικός Τύπος: Τα πρωτοσέλιδα της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου 2021 ασχολούνται με την απόφαση της κυβέρνησης για 24ωρο εμβολιασμό

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει υποσχεθεί να «επιταχύνει» το πρόγραμμα αφού αποκαλύφθηκε ότι, σύμφωνα με τα τρέχοντα κυβερνητικά σχέδια, η κατάσταση  δεν θα βελτιωθεί σημαντικά μέχρι τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει δημοσιεύσει λεπτομερή σχέδια για την διάθεση του εμβολίου, αλλά χθες το βράδυ η σκωτσέζικη κυβέρνηση δημοσίευσε το σχέδιό τους που θεωρείται ότι είναι παρόμοιο και οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξοργισμένοι.

Η Daily Telegraph αναφέρει επίσης ότι ο νέος υπουργός Εργασίας, Kwasi Kwarteng, έχει ξεκινήσει νομική δράση για την κατάρρευση της Carillion. Τουλάχιστον 3.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν όταν ο γίγαντας κατασκευών και εγκαταστάσεων έκλεισε εξαιτίας οφειλών, 7 δισ. λιρών το 2018. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αγωγή ασκήθηκε μόλις 72 ώρες πριν από την λήξη της προθεσμίας κατά των διευθυντών της εταιρείας. Η «Ουάσιγκτον στην κόψη του μαχαιριού» είναι η εκτίμηση της εφημερίδας για την ατμόσφαιρα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.


Η Daily Express αναφέρεται στην ανακοίνωση του Johnson ότι τα εμβόλια θα γίνονται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, τονίζοντας ότι “θα ξεκινήσουμε τον εικοσιτετράωρο εμβολιασμό όσο πιο γρήγορα μπορούμε”.


Η Sun επίσης αναφέρεται στη δέσμευση του Τζόνσον ότι τα εμβόλια θα χορηγούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όλη την εβδομάδα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός χαιρέτισε επίσης την εκστρατεία της, «Στρατός Εμβολίων», η οποία προσπαθεί να κινητοποιήσει εθελοντές να βοηθήσουν στην διάθεση του εμβολίου, προτρέποντας τους 450.000 δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην εκστρατεία.


Στην πρώτη σελίδα της Metro κυριαρχεί μια φωτογραφία του αναπληρωτή υπεύθυνου ιατρικής της Αγγλίας Jonathan Van-Tam που παίρνει μέρος στους εμβολιασμούς. Η εφημερίδα αναφέρει ότι εθελοντικά έκανε εμβόλια στο  Κοινοτικό κέντρο του Νότιγχαμ, στον ελεύθερο χρόνο του. Ο αριθμός των ατόμων που έκαναν το εμβόλιο έφτασε τα 2,6 εκατομμύρια, αλλά η εφημερίδα τονίζει ότι η ελπίδα μετριάζεται με την εμφάνιση ενός νέου βραζιλιάνικου στελέχους του ιού και ενός νέου ρεκόρ καθημερινών θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Σύμφωνα με την Guardian, η άποψη του Tom McCarthy είναι ότι ένα ρεπουμπλικανικό διάλειμμα με τον Trump δύσκολα μπορεί να τελειώσει λόγω της υποστήριξης που διατηρεί στις τάξεις του κόμματος. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι γερουσιαστές οι οποίοι θα ψηφίσουν να καταδικαστεί ο πρόεδρος, μπορεί να έχουν ως στόχο σκοπό την προεδρία το 2024 και αυτό ίσως είναι ευκολότερο εάν ο Τραμπ απομακρυνθεί.

Ωστόσο, η πανδημία παραμένει στο επίκεντρο πολλών πρώτων σελίδων. Η «χειρότερη μέρα» είναι ο τίτλος της εφημερίδας, που αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε χθες τις 100.000 σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων από κυβερνητικές πηγές. Η Guardian αποτίει φόρο τιμής σε μερικούς από τους ανθρώπους που έχουν πεθάνει από τον ιό, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 1.564 περαιτέρω θανάτους, το μεγαλύτερο ποσοστό που αναφέρθηκε σε μια μέρα από την έναρξη της πανδημίας.

Παράλληλα οι φωτογραφίες μερικών από αυτούς που έχουν πεθάνει, μας υπενθυμίζουν πως οι προβλέψεις για τα χειρότερα σενάρια βγήκαν αληθινές τον τελευταίο χρόνο, ξεκινώντας με αυτήν του περασμένου Μαρτίου, όταν ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος Sir Patrick Vallance είπε ότι η διατήρηση των θανάτων του Covid σε 20.000 θα ήταν καλό αποτέλεσμα.


Ωστόσο, η Daily Mail επιμένει ότι υπάρχουν 21 εκατομμύρια λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς αυτός είναι ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου τώρα στο βρετανικό έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των οίκων ευγηρίας άνω των 70 και του προσωπικού υγείας μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αναφέρει ότι οι γιατροί έχουν λάβει νέα καθοδήγηση από τους επικεφαλής να σταματήσουν κάθε μη επείγουσα περίθαλψη καθώς η μάχη συνεχίζει να δίνεται για το εμβόλιο, ενώ δεν έχουν περάσει όλες οι παρτίδες εμβολίων από έλεγχο.


“Οι Η.Π.Α σε συναγερμό” είναι ο τίτλος των Times με την φωτογραφία ένοπλων μελών της Εθνικής Φρουράς, να  χαλαρώνουν σε ένα διάλειμμα στο Κογκρέσο καθώς διεξαγόταν η συζήτηση. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας στην μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος, ή όπως το θέτει ο αρθρογράφος David Aaronovitch: “Αφήστε να χάσει ο Τραμπ από τα ψέματα του.” Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει  μια επιστημονική μελέτη για το αν οι άνθρωποι που είχαν προηγουμένως Covid είναι πλέον άνοσοι. Η μελέτη καταλήγει πως το να νοσήσει κάποιος με τον ιό, του δίνει “εξίσου καλή” ανοσολογική άμυνα όπως το εμβόλιο, αν και οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι δεν ξέρουν ακόμη πόσο διαρκεί η ανοσία.


Η Daily Star στοχεύει τους υπουργούς της κυβέρνησης στην πρώτη σελίδα, παρουσιαζοντας τους Priti Patel, Matt Hancock, Boris Johnson και Gavin Williamson ως τέσσερις κλόουν τσίρκου στην τηλεοπτική εκπομπή University Challenge. Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι αποτυχημένοι και ρωτά: “Γιατί κανένας πολιτικός δεν θα μας δώσει μια απλή απάντηση σε μια καθαρή ερώτηση;”


Η εφημερίδα i, όπως  και πολλές άλλες εφημερίδες παρουσιάζουν στις ειδήσεις από τις ΗΠΑ στις πρώτες σελίδες τους, ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για δεύτερη φορά, τονίζοντας ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος που διώχθηκε δύο φορές. Ο τίτλος είναι “Παραπομπή ξανά”, σημειώνοντας ότι η απομόνωση του Προέδρου Τραμπ υπογραμμίζεται από τον “σημαντικό” αριθμό των Ρεπουμπλικάνων που υποστηρίζουν την ψηφοφορία. Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε την ψηφοφορία «κυνήγι μαγισσών», αλλά ζήτησε τον τερματισμό της βίας.


Οι Financial Times επίσης ασχολούνται με την απαγγελία κατηγοριών του κ. Trump, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει τώρα μια δίκη στη Γερουσία που θα “επισκιάσει την έναρξη της προεδρίας του Joe Biden”. Δέκα Ρεπουμπλικάνοι διαχώρισαν τη θέση τους για να συμμετάσχουν με τους Δημοκρατικούς στην ψηφοφορία και να κατηγορήσουν τον Τραμπ, που εάν καταδικαστεί, δε μπορεί στο μέλλον να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα.

Η Daily Mirror επαινεί έναν δάσκαλο «ήρωα» στην πρώτη σελίδα, ο οποίος παραδίδει φαγητό και φορητούς υπολογιστές σε μαθητές που εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια του κλειδώματος. Ο Zane Powles, από το Grimsby του Lincolnshire, ήταν μεταξύ του προσωπικού που βοηθούσε τα παιδιά από τα φτωχά πακέτα φαγητού που παραδόθηκαν στο πλαίσιο του δωρεάν προγράμματος σχολικών γευμάτων.

Πηγή: https://www.pressreader.com/uk/the-guardian/20210114

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...